Ödlor är fantastiska husdjur, relativt lättskötta och perfekta för pälsdjursalergiker. För dig som vill ha en riktigt häftigt ödla kan en leopardgecko med sitt fräcka mönster vara ett bra alternativ. I den här artikeln kommer vi kika närmare på denna art och vad du ska tänka på innan du skaffar en leopargecko.

Vad ska man tänka på innan man skaffar leopardgecko?

En första sak att tänka på är att en ödla som en leopargecko är ett djur som kommer att leva länge. Du behöver därför planera långsiktigt. En leopardgecko kan i fångenskap bli mellan 15 och 20 år gammal och därför är det bra att också planera för detta.

Något annat som är viktigt är att se till att förbereda ordentligt. Snarare än att införskaffa saker allt eftersom är det bättre att se till att du har allt hemma till en början och sedan köper din ödla. Annars kan den få börja sina första dagar hos dig i ett hem som den inte trivs i.

Att leta upp en bra reptilveterinär på förhand är också ett smart tips. Då vet du direkt vem du ska ringa om olyckan är framme eller om du bara har frågor och funderingar.

Som vi kommer gå igenom nedan kan det också vara nödvändigt att läsa på extra om specifika områden, beroende på vilken fas i livet din leopardgecko är i. Om du vill att den ska gå i ide över vintern, eller om du vill avla fler geckos finns ytterligare saker att tänka på.

Till sist är det också bra att samla på sig så mycket kunskap du kan om vad leopardgeckon är för art och hur den fungerar i det vilda. På så vis blir det lättare att sköta om den på ett rätt sätt. Dessutom har du roliga och spännande fakta du kan berätta för alla som undrar.

Vad är en Leopardgecko?

Leopardgecko närbild mot svart bakgrund

En leopardgecko är en liten ödla som lever i Asien i länder som Afghanistan, Pakistan och Indien. Den blir ca 17-25 cm lång och kan om den sköts väl i fångenskap bli upp till 20 år gammal.

Sitt namn har den fått från de karakteristiska prickarna som pryder kroppen. En gulaktig bakgrund med mörkbruna fläckar gör att det inte är svårt att förstå varför den kallas för just leopardgecko. Fläckarna tjänstgör troligen som kamouflage i syfte att undvika att bli upptäckt av rovdjur.

En annan metod som denna ödla använder för att försvara sig mot andra djur är med hjälp av svansen. Precis som många andra ödlor kan den tappa den om den hotas eller utsätts för fara. Detta kan förvilla fienden och göra att ödlan kan smita iväg. Efter ett tag växer svansen sedan ut igen.

I det vilda äter den i första hand insekter. Men precis som många andra köttätande djur kan den också ta andra byten om den får chansen. Man har sett leopardgeckos äta allt från möss, till små fåglar och små ormar.

Leopardgeckos är aktiva i skymningen och vilar för det mesta under dagen på en skuggig plats för att undvika den värsta värmen.

När det finns gott om föda lagrar geckon energi i svansen som då blir tjockare. Denna energi kan den sedan använda om det blir ont om mat.

Något som skiljer den från många andra ödlor är att den har ögonlock och därmed inte behöver slicka ögonen för att hålla de fuktiga. Ett annat särskiljande drag är att leopargeckon inte kan klättra på vertikala ytor, vilket många ödlor kan.

Inköpslista: saker du behöver inför att köpa leopardgecko

Leopardgecko på en träbit

 Vissa saker är bra att se till att ha hemma, innan du köper din leopardgecko. Detta för att se till att dne trivs och är i en miljö som den mår bra av. Även om geckon är ganska lättskött när du fått allt i ordning är det en hel del detaljer som måste förberedas och installeras först.

Värmelampa: Ödlan är van vid en högre temperatur än rumstemperatur i Sverige.

Lysrör med UVB: För att ödlan ska få ett ljus som liknar solljuset utomhus i så stor utsträckning som möjligt.

Sten till solplats: En platt sten där ödlan kan ligga och sola. Eftersom den är växelvarm behöver den värmas upp av värmelampan under ganska långa stunder under dagen.

Termometer: Det är viktigt att se till att temperaturen i terrariet är på rätt nivå.

Vitaminer och tillskott: Ddet rekommenderas att ödlan får både någon typ av kalcium tillskott, samt ett multivitamintillskott.

Vattenskål och matskål: För att kunna hålla en god hygien i buren och göra att den blir enklare att städa

Våg: Viktigt att kunna hålla koll på ödlans vikt. En vanlig köksvåg går bra att använda.

Inredning: Saker som en mindre grotta där ödlan kan gömma sig och vitmossa i terrariet kommer att göra att den trivs bättre.

Till sist behöver du såklart ockse ett bra terrarium för att din ödla ska trivas. Se till att det är tillräckligt stort och rymligt för din ödla.

En basyta på 60 x 30 cm och en höjd på 40 cm är ett minimum för en normalstor leopardgecko i vuxen ålder. Ju större terrarium desto mer plats kommer din ödla ha att röra sig på och detta gör ofta att den trivs bättre.

Cyberzoo Logo

Var köper man en leopardgecko?

Det finns fördelar med att köpa en gecko från din lokala djuraffär. Detta handlar i första hand om två saker.

Dels ser du till att ödlan mår bra och är frisk när du köper den. Detta är viktigt både för geckons skull, men också för att du ska slippa till exempel onödiga veterinärkostnader.

I djuraffären kommer du dessutom få nödvändiga tips när det kommer till skötsel. Dessutom är det enkelt att köpa med sig den utrustning och de tillbehör som krävs för att ödlan ska må bra. Det är helt enkelt större chans att allt blir rätt.

Å andra sidan är det billigare att köpa en gecko från en annan tidigare ägare. Dessutom ser du ju då till att en leopardgecko som bor hos någon som tröttnat på den får ett nytt hem.

I dessa fall är det dock såklart viktigt att se till att skaffa dig tillräckligt med kunskap och utrustning för att ta hand om ödlan. Att veta lite vad du ska kolla efter för att se att den är frisk är också bra om du ska hämta upp den hos en tidigare ägare.

Hur inreder man terrariet till leopardgecko?

Leopardgecko i terrarium

 Det finns ett antal saker som är viktiga att tänka på när det kommer till inredning av terrariet. Här kommer några bra tips att ta med sig.

Gömställen

Som vi nämnt ovan är det bra att se till att ödlan har ett eller flera små gömställen i terrariet. Det bästa är om du kan få till både ett torrt och ett som är mer svalt och fuktigt. Ett av de enklaste alternativen på detta område är små grottor, som finns att köpa färdiga för den som önskar en smidig lösning.

Stenar och växter

Olika typer av stenar gör att geckon har något att klättra på och bidrar till en miljö som liknar deras naturliga habitat.

Växter är inte en nödvändighet eftersom det inte finns så mycket sådana i leopargeckons naturliga miljö. Men de kan vara ett kul extetiskt tillägg som bidrar till att buren ser trevligare ut utifrån. Se till att de är giftfria och klarar av den miljö som är i terrariet.

Täckta sidor

Det kan vara bra att täcka några sidor på terrariet med exempelvis en naturliknande kuliss. På så vis känner sig geckon mer skyddad, även om det såklart gör att insynen för dig minskar.

Skål

En skål för mat kommer att bidra till att du kan hålla en bättre hygien i buren och att det blir enklare att städa. En vattenskål är att rekommendera eftersom det då blir enklare för Geckon att dricka. Se till att den inte är för djup, eftersom det händer att ödlor drunknar av misstag i allt för djupa vattenskålar.

Vad äter en leopardgecko?

Maten är såklart också viktig att ha koll på för att se till att din leopardgecko ska trivas. Geckon äter enbart animaliskt protein, eftersom den är en köttätare i det vilda. Lämplig mat finns för det mesta att hitta i din lokala djuraffär.

Syrsor, kackerlackor och mjälmaskar är exempel på mat som är bra för din leopardgecko. Se till att variera kosten så mycket du kan för att få till en bra kosthållning som möjligt.

I det vilda äter leopardgeckon som vi varit inne på ovan även saker som möss eller såm ormar i vissa fall. För dig som har en gecko hemma är det smidigaste dock att hålla sig till insekter. Det är både enklare och i de flesta fall billigare.

Om din gecko växer, eller är en hona som lägger ägg behöver den lite mer mat och kan matas varje dag. Vuxna Leopardgeckos ska dock bara ha mat varannan dag, för att se till att de inte blir överviktiga.

När du matat din gecko är det viktigt att plocka bort den överblivna maten. Detta dels för att undvika att den äter för mycket, men också att skydda mot bett från exempelvis syrsor.

Till sist är det också viktigt att se till att ge rätt vitaminer och kosttillskott för att undvika bristsjukdomar. Som vi nämnt ovan är kalcium och ett multivitamintillskott att rekommendera. Pudra detta på insekterna för att smidigt kunna ge tillskotten till din ödla.

Du bör mata din leopardgecko med ungefär så många insekter som de hinner äta på 15 minuter. En annan tumregel är lite mer än en insekt per kroppslängden i centimeter.

Vad är gutloading?

Gutloading innebär att du matar dina egna insekter, innan du ger dem till din ödla. Detta har flera olika fördelar.

Det hela är ganska enkelt. Det finns speciellt insektsfoder som kan köpas för att utfodra dina levande insekter.

Till att börja med gör det att insekterna blir mer näringsrika. Om du köper många insekter på samma gång så att de hinner tappa vikt och näring innan du matar din gecko kan gutloading vara ett sätt att se till att de innehåller tillräckligt mycket näring.

Det finns också de som föder upp sina egna insekter. Det här gör att du kan kontrollera näringen på en ännu mer precis nivå. Dessutom brukar det ofta bli lite billigare i längden att föda upp sina insekter själv, istället för att köpa upp från en annan uppfödare.

Ömsning

En sak som de flesta ödlor och så även leopardgeckon gör är att ömsa skinn. Att denna process fungerar som den ska är viktigt för att ödlan ska må bra och inte utveckla olika sjukdomar och besvär.

För att ömsningen ska fungera bra för ödlan är det viktigt att den har ett fuktigt gömställe. Se därför till att din ödla alltid har tillgång till ett sådant i terrariet.

Allmänna skötselråd

Du vill såklart kunna interagera och umgås med din ödla. Men under de första två veckorna när du fått hem den bör du faktiskt låta den vara i fred. Detta för att se till att den först får göra sig hemma och undvika att bygga upp stress.

Ibland kan det hända att din ödla inte äter i början. Om den fortfarande inte börjat äta efter de två inledande veckorna bör du ta kontakt med en veterinär.

För att sedan vänja den vid din närvaro är det smart att göra det hela gradvis. Att placera handen i buren under kortare perioder är en bra början. På så vis kan geckon börja vänja sig vid din doft.

Efter ett tag kan du sedan plocka upp din leopardgecko. Det är bra att till viss del vänja den vid att du håller i den, om ni till exempel skulle behöva åka till veterinären.

Ödlan är inte till för att kela med i första hand, utan mer ett djur att betrakta. En mycket viktig sak är att aldrig ta tag i svansen. Leopardgeckon kan då som en försvarsmekanism, släppa sin svans helt.

Vill min gecko gå i ide?

Leopardgeckos i det vilda går igenom något som kallas för brummation. Detta innnebär att de vilar eller går i ide under årets kallaste månader för att spara energi. Det är dock inte säkert att din Leopardgecko i fångenskap kommer att genomgå denna process. För att det ska hända måste det finnas rätt förutsättningar i buren.

I första hand handlar det om att stänga av värmekällan. Om du vill att gin gecko ska genomgå brumation bör du stänga av värmen någon gång i slutet på november och fram till början på mars så att det blir ungefär rumstemperatur i terrariet.

Ca två veckor innan detta måste du sluta ge din gecko mat. Annars kan inte processen med att gå i ide inledas på ett säkert sätt.

För att väcka din Leopardgecko mot slutet av brumationen startar du helt enkelt värmelaporna igen så att temperaturen stiger. När din gecko efter ca 2 veckor återigen börjar dricka är det dags att erbjuda mat igen.

Viktigt är att se till att hela tiden hålla koll på vikten och väga din ödla ofta. Om vikten sjunker för mycket är något fel och du behöver avbryta brumationen och kolla upp vad som är fel med en veterinär. En tumregel är att vikten inte ska sjunka med mer än 10% av den ursprungliga vikten.

Hur vet man att leopardgeckon mår bra?

Det kan ibland vara svårt att veta hur ödlor och liknande djur mår, om de är sjuka eller mår bra. Det finns dock såklart vissa saker som är viktiga att hålla utkik efter.

Kosten

Till att börja med är såklart kosten en viktig del. Om din ödla inte äter som den brukar är det mycket möjligt att något inte är som det ska.

Något annat som är viktigt att hålla koll på är vikten. Om din gecko snabbt har minskat i vikt är risken stor att den är sjuk eller på annat sätt inte mår bra. Se till att väga din leopardgecko varje vecka.

Övervikt är en fara även för ödlor, se därför till att hålla dig till de rekommendationer som finns kring mängd när det kommer till maten. Ett sätt att se om ödlan är överviktig eller inte är att jämföra tkockleken på svansen med nacken och den övriga kroppen. Svansen ska vara ungefär lika tjock som nacken.

Som vi nämnt ovan kan leopardgeckon lagra energi i svansen till svårare tider. Men för de ödlor som hålls i fångenskap är det bäst att försöka bibehålla en så jämn vikt som möjligt.

Förstoppning

Något som inte är helt ovanligt är att leopardgeckos blir förstoppade. Detta kan ha flera orsaker. Bland annat kan det handla om att du matat den med för stora insekter, eller att temperaturen i terrariet är för låg.

En droppe olivolja kan hjälpa. Att bada ödlan i varmvatten och försiktigt massera magen kan också vara en behandling som fungerar. Om detta inte biter behöver du kontakta din veterinär för att hitta en lösning.

Äter min gecko av underlaget?

Det finns de som säger att geckon ofta äter av underlaget i buren om man till exempel har sand och att det kan orsaka förstoppning. Andra menar på att detta inte alls stämmer och att förstoppningen i de allra flesta fall beror på andra problem med kosten.

För att vara på den säkra sidan kan man dock medan leopardgeckon växer använda en så kallad reptilmatta istället för sand som underlag. Regelbundna bad kan bidra till att mag och tarm-funktionerna fungerar bättre och att risken för förstoppning minskar.

MBD

MBD eller metabolisk bensjukdom är en sjukdom som kan drabba geckos som blivit misskötta. Att undvika att den sker är ganska enkelt, men det krävs att man har lite förkunskaper.

Sjukdomen leder bland annat till att benen i kroppen såsom i käken mjukas upp. Den kan också bidra till att benen blir missformade och att geckon inte klarar av att hålla sin upprätta position utan sjunker ner mot marken med bröstet. Dessutom leder den ofta till en minskad aptit.

Anledningen är att man inte gett sin Leopardgecko tillräckligt med kalcium eller att den lider brist på vitamin D3. Leopardgeckos behöver kalciumtillskott för att må bra i fångenskap i Sverige.

Bristen på vitamin D beror ofta på att den inte får det Uv-ljus som behövs. Därför är det, som vi också nämnt ovan, viktigt att ha en UV-lampa i buren.

Infektion i luftvägar

Infektion i luftvägarna är också något som ofta beror på att geckon inte har de förhållanden som krävs för att den ska må bra i buren. Ofta handlar det om att det är för kallt i buren eller att luftfuktigheten är hög.

Denna sjukdom är ganska allvarlig och är en bakterieinfektion. Om du märker att din leopardgecko har en luftvägsinfektion bör du alltså boka tid med din veterinär.

Det brukar vara ganska tydligt när en leopardgecko har en luftvägsinfektion. Den andas ofta med öppen mun och ibland kan man med blotta ögat se att näsgångarna är blockerade. Även saker som minskad aptit och viktminskning kan vara signaler att hålla utkik efter.

Kan man avla leopardgeckos?

Om man har en leopardgecko av honkön kan det såklart verka lockande att låta den föröka sig. Det är häftigt att få se de små ödlorna växa upp och bli stora. Men det finns ett antal saker som är viktiga att tänka på innan man fattar ett sånt beslut.

Bland annat är det så att leopardgeckos i det vilda den större delen av året lever helt ensamma. Det här innebär att om du avlar fram flera geckos som du tänker behålla så krävs det att du har flera olika terrarier åt dem.

När honan sedan lägger äggen är det oerhört viktigt att hon får tillräckligt med kalk. Detta för att se till att äggen är tillräckligt kraftiga och att ungarna föds friska, men också för att undvika onödigt lidande för honan.

Till sist är det också viktigt att det finns en bra plats för ödlan att gräva ned sina ägg. Om du inte har ett mjukt underlag i terrariet behöver du därför komplettera med så kallade bolådor.

Vad kostar det att ha leopardgecko?

Att köpa foder till din ödla kommer att gå på några hundralappar varje månad. Lägg där också till saker som vitaminer som den behöver för att må bra.

Det är såklart en stor investering att köpa ett terrarium och många olika tillbehör behövs för att din ödla ska må bra. Som vi nämnt ovan krävs saker som värmelampa, grottor och gömställen och en UV-lampa för att din ödla ska bibehålla en god hälsa.

Med andra ord en ganska stor investering till en början, medan det löpande inte kostar speciellt mycket att ha en leopardgecko.

Sammanfattning

Leopardgeckos är spännande djur som är fantastiska att ha som husdjur. De är vackra att titta på och för de flesta många gånger häftigare än till exempel akvariefiskar. Även om det kan vara lite omständligt att sköta om en så exotisk art är det något de flesta kan klara av om man är noggrann.

Vi hoppas att denna guide varit till nytta och att du lärt dig lite mer om leopardgeckos och hur man sköter om dem!


Se fler artiklar om ödlor!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 3.8 / 5. Antal röster: 4

Inget betyg satt