Ödlor går ofta bra att ha som husdjur. Även om de inte alltid knyter känslomässiga band till dig eller gillar att bli gullade med har alla sin egen personlighet och kan vara ett trevligt sällskap.

En fördel är att de flesta ödlor vill vara ifred stora delar av tiden, så det är inga problem om du till exempel är på jobbet eller i skolan hela dagen.

Många är också nattaktiva och sover hela dagarna när du är iväg. Men vilka ödlor passar då bäst att ha som husdjur? Här tittar vi närmare på de vanligaste sorterna!

Leopardgecko

Leopardgecko mot vit bakgrund

Leopardgecko är väldigt vanlig att ha som sällskapsdjur, kanske är det den allra vanligaste ödlan du kan hitta i fångenskap. Anledningen är att det är en ödla som passar bra för nybörjare. De är snälla, fredliga och inte särskilt stora.

De blir inte större än 20-25 cm, om man mäter inklusive svansen. Däremot kan den bli upp till 20 år, så det är ett husdjur man får vara beredd på att ha länge. Det är en nattaktiv ödla som också kan krypa omkring i sitt terrarium under kvällarna när den letar efter mat.

Utseendet är präglat av de olika färgerna. Den vanligaste kombinationen är gul med svarta fläckar, vilket också gett arten sitt namn. Man lägger dessutom märke till de relativt stora ögonen. Till skillnad från en del andra geckoödlor har den här ögonlock, så den kan blinka och när den sover gör den det med stängda ögon.

När du ska ha en leopardgecko som husdjur behöver den ha en markyta på minst 0,36 kvadratmeter, vilket går att lösa med ett terrarium på ungefär 50 x 75 cm. Det är också viktigt att den får ha det varmt. Temperaturen ska vara 25-30 grader i terrariets svalare del och upp till 35 i den varmare delen.

En leopardgecko reglerar sin temperatur genom att flytta sig till en annan plats om det blir för varmt eller kallt. Därför är det viktigt att det varken blir för varmt eller för kallt eftersom det blir skadligt för den. Den behöver också mycket ljus, det passar med belysning som är på 12 timmar under sommarhalvåret och 8 timmar under vintern.

Leopardgeckos är köttätare och gillar mat som syrsor, gräshoppor, kackerlackor , mjölmaskar och musungar.

Ögonfransgecko

Ögonfransgecko närbild

Ögonfransgeckon är också väldigt populär att ha som husdjur. De är lätta att sköta, snälla och är aktiva under natten. Man trodde att denna art var utdöd, men 1994 återfanns den under en expedition. Arten kommer från Kaledonien och efter återupptäckandet har den spritts till många som vill ha en ödla hemma. En ögonfransgecko blir 15-20 år och storleken är 20-25 cm.

Ögonfransgeckon har fått sitt namn från de små taggar som finns vid ögonen, som egentligen inte alls är ögonfransar. Taggarna finns också  i en rad längs hela ryggen och ner till svansen. Huvudet är lite triangelformat och ögonen stora. Den har inga ögonlock, istället används tungan för att fukta ögonen.

Precis som många andra geckos kan en ögonfransgecko släppa sin svans när den känner sig hotad – som ett sätt att komma ifrån hotet och för att göra rovdjur förvirrade. Det som är speciellt med ögonfransgeckor är att svansen inte växer ut igen, så det kan förekomma ödlor utan svans.

En ögonfransgecko är lättare att sköta än många andra ödlor. Den behöver till exempel inga speciella UV-lampor och den klarar sig i rumstemperatur. Det finns ett pulver att blanda med vatten som är en komplett föda för arten, så tycker du att det är obehagligt att mata en ödla med smådjur kan det också vara en fördel.

Viktigt att tänka på är att ögonfransgeckon är en trädlevande ödla, så du behöver ha ett terrarium som är högt och ger möjlighet att klättra.

Rekommenderad storlek på terrarium är 45 x 45 cm med en höjd på 60 cm, men det går även att ha större än så. Viktigt är också att luftfuktigheten anpassas efter ödlans behov. Under dagen ska den vara på 60-70% och under natten på 70-80%. Det går att lösa med ett timerstyrt regnsystem.

Afrikansk tjocksvansgecko

Afrikansk tjocksvansgecko

Den afrikanska tjocksvansgeckon har ett lite speciellt utseende. Delvis beror det på svansen som är tjockare än andra geckoödlors svansar och dels beror det på att den ser sammetslen ut.

Den finns i två olika varianter, med eller utan en rand som går längs med ryggen, och den finns i flera olika färger. Att svansen är så tjock beror på att den lagrar fett där. En afrikansk tjocksvansgecko kan bli 15-18 år och storleken är 20-25 cm. Det är en ödla som är aktiv på natten.

Det här är en art som lever på marken, så du behöver inte ha ett särskilt högt terrarium. En tjocksvansgecko behöver inte ges möjlighet att klättra. Storleken på terrarium rekommenderas vara 90 x 40 cm som minst, om du har en ensam ödla.

Eftersom den mest är på marken är det viktigt att det finns tomma ytor så att den kan röra sig utan att hela tiden stöta emot något. Den behöver också ha gömställen, minst ett i terrariets kallare del och ett i den varmare delen. Temperaturen ska vara 26-32 grader på dagen och 23-27 grader på natten.

Den afrikanska tjocksvansgeckon är köttätare och vill därför ha mat som syrsor och mjölmask. Man matar dem 2-3 gånger i veckan, så det är inget stort jobb att ta hand om dem. Ett bra mått för hur mycket mat ödlan ska ha är att ge den så mycket den äter under 15 minuter.

Det brukar vara till exempel 3-5 syrsor. Den gillar att slicka i sig vätska från blad och liknande, så det är bra om du sprayar terrariet flera gånger i veckan. Den ska också ha en skål med rent vatten som behöver diskas varje dag.

Andra geckoödlor

Geckoödla utomhus

Geckoödlor är en stor familj med många olika sorters ödlor – och många av dem passar också som sällskapsdjur. Ödlorna är inte särskilt stora och det kräver inte så mycket att ta hand om dem.

Speciellt med geckoödlor är att de har stora ögon eftersom de är nattaktiva. De flesta geckoödlor är också väldigt bra på att klättra, vilket beror på att de har speciella fötter med små hår eller häftlameller. Det är inte alla geckoödlor som har det, utan en del har istället vanliga klor på fötterna.

Några fler geckoarter:

  • Husgecko – En liten nattaktiv ödla på ca 10 cm som lever i upp till 5 år. Den är snabb, bra på att rymma och kräver ett tropiskt terrarium.
  • Jungfrugecko – Också en liten nattaktiv geckoödla på ca 10 cm, som kan leva i upp till 5 år. Det finns bara honor eftersom de förökar sig via jungfrufödsel. Väldigt anpassningsbar och den lever vilt i flera olika delar av världen.
  • Gargoylegecko – En av de större geckoödlorna med sina 20-25 cm. Kan bli 15-20 år. Gargoylegecko är nattaktiv och trädlevande, och är relativt lättskött. Den kräver inte UV-ljus och klarar sig i rumstemperatur, men den behöver ett högt terrarium för att kunna klättra.
  • Tokajgecko – En nattaktiv geckoödla på 24-25 cm, som kan bli 15 år. Den har fått sitt namn från sitt speciella läte och även det fläckiga utseendet är speciellt. Tokajgeckon är ofta aggressiv så det är inte en ödla för nybörjare.
  • Bauers kameleontgecko – I det vilda riskerar den utrotning på grund av nickelgruvor, jordbruk och skogsbränder. Den har ett utseende som liknar kameleonten och är aktiv under dagtid. Fullvuxen är den ca 15 cm och den kan förmodligen bli 8 år, det är lite osäkert.
  • Nya Kaledonien jättegecko – Blir 30-45 cm stor och kan bli över 30 år. Den är lättskött och kräver inte så mycket, men den blir lätt aggressiv så passar inte för nybörjare. Det är en ödla som är nattaktiv och trädlevande, så ett högt terrarium krävs.
  • Mertens daggecko – En dagaktiv liten geckoödla som blir ca 11 cm och kan bli 10 år. Den kan lätt tappa sin svans när du tar i den eftersom den kan bli skrämd. Behöver ett högre terrarium eftersom den är trädlevande.
  • Pasteurs daggecko – Liten med sina 10 cm. Den tappar lätt sin svans, så man ska inte ta i den för mycket. Kan bli 10 år och lever i träd, så den behöver ett högre terrarium. Aktiv under dagen.

Skäggagam

Skäggagam grå grön ödla

Skäggagamen heter ”bearded dragon” på engelska, vilket beskriver dess utseende. Det är en större ödla på 40-55 cm som kan bli upp till 15 år. I det vilda lever den i Australien.

Det här är en ödla som brukar rekommenderas för nybörjare, eftersom den är lugn och stabil och på det sättet blir lätt att hantera. Den är också nyfiken på sin omgivning, vilket inte alla ödlor är i samma utsträckning.

Skäggagamen har ett lite drakliknande utseende, med spetsiga fjäll och en rad taggar som går längs med kroppen ner mot svansen. Färgerna kan variera, framför allt när den säljs som husdjur eftersom man avlat fram olika kombinationer.

Något som är speciellt med skäggagamen är dess kroppsspråk med olika gester där den till exempel kan veva med armen, nicka med huvudet, böja svansen eller blåsa upp sitt skägg. Allt är olika sätt att kommunicera.

En skäggagam lever framför allt på marken, men gillar också att klättra till exempel på stenar och i träd. Terrariet ska ha ett bottenyta på minst 0,9 kvadratmeter och vara 50 cm högt.

Om ödlan skulle bli 51 cm eller mer blir det krav på större terrarium. Den behöver inredning som ger den möjlighet att klättra. Temperaturen behöver vara 25-27 grader på den kallare sidan och 30 grader på den varmare. Den behöver också UV-belysning.

Skäggagamen är allätare och gillar till exempel kackerlackor, gräshoppor och syrsor. Den äter också grönsaker och frukt.

Det finns en lite mindre art som heter dvärgskäggagam som du också kan ha som husdjur. Den blir ungefär 25-30 cm och är lite livligare än den vanliga skäggagamen.

Trots sin livlighet är den precis som den större varianten nyfiken och räknas som lugn, och den passar bra som husdjur. Eftersom den inte kräver lika stor plats kan den ibland vara ett alternativ som fungerar bättre.

Vattenagam

Vattenagam grön ödla närbild

Vattenagamen har också ett talande namn på engelska – ”chinese water dragon”. Det är en ödla som för det mesta är klargrön och den kan bli upp till 90 cm lång. Livslängden är 10-20 år. Utseendet liknar en leguan, men det finns skillnader.

Den har till exempel inte lika stora taggar som en leguan har, och på sidorna har den ränder. Dessutom kan vattenagamen fungera bättre som husdjur eftersom den både är lite mindre och lite lugnare. En nackdel är att den kan vara lite blyg och tillbakadragen.

En vattenagam är trädlevande, vilket kanske låter konstigt med tanke på namnet. I det vilda lever den i skogsområden i Indien och Ostasien.

Den är aktiv under dagtid och ligger gärna och solar sig i trädgrenar som sträcker sig ut över vatten. Skulle något hända som skrämmer den hoppar den helt enkelt ner i vattnet där den kan dyka och simma runt. På natten är den oftast i jordhålor eller klippskrevor.

Eftersom det är så vattenagamens normala liv ser ut behöver den ett stort terrarium där den både kan klättra och har tillgång till vatten. Storleken ska gärna vara två meter högt, 1,5-2 meter långt och 1 meter brett, men det beror lite på hur stor ödlan är. Vattenbehållaren ska helst ha ett djup på 20-30 cm och vattnet ska vara ungefär 25 grader.

Den måste ha god ventilation och hög luftfuktighet. En vattenagam behöver ha det varmt – 30 grader på dagtid, med en solplats där det är ungefär 35 grader. På natten kan det vara ner mot 25 grader. Det krävs också UV-belysning för att ödlan ska kunna må bra, och helst ska den få vara utomhus på sommaren och få tillgång till riktigt solljus.

En vattenagam äter insekter och små djur som kackerlackor, gräshoppor, syrsor, mjölmaskar, zoophobasmask och ibland kan de också äta musungar.

Kragagam

Kragagam med kragen uppfälld

Kragagamen är en ödla med ett lite annorlunda utseende. Kragen gör den iögonfallande och ger den sin speciella charm. Ödlan kan bli 70-90 cm och kragen upp till 30 cm i diameter.

Den har sin krage för att kunna skrämma bort hot – när den blir rädd fäller den upp den. Funkar det inte springer den sin väg, ofta på bakbenen. När den springer på bakbenen kan den få upp en hastighet som är betydligt högre än när den springer på alla fyra.

En kragagam kan bli 15-20 år och det är en dagaktiv ödla som lever i träd. Storleken i kombination med att den i det vilda är trädlevande gör att du måste skaffa ett stort terrarium. Minsta måtten är att det ska ha en golvyta på 2,1 kvadratmeter och höjden ska vara minst 1,4 meter.

Har du möjlighet till det får terrariet gärna vara ännu större. Temperaturen ska vara 25-30 grader och det ska finnas en varmare solplats med temperatur på 40-45 grader.

På natten stängs lampan vid solplatsen och temperaturen kan sjunka några grader. Du behöver använda särskild UV-belysning för att en kragagam ska kunna må bra. Dessutom måste luftfuktigheten hållas på 50-70%, vilket du lättast uppnår med en fogger eller ett duschsystem.

En kragagam äter helst insekter, men ibland kan den även äta till exempel musungar eller små ödlor. För att den ska må så bra som möjligt behöver den få en varierad kost med olika sorters insekter. Den måste också ha tillgång till rent vatten.

Förutom att den ska ha en vattenskål gillar den att dricka från blad och vattendroppar på akvariets väggar. Använder du inte ett duschsystem för  luftfuktigheten kan du behöva spraya terrariet så att det finns vattendroppar för den att dricka.

Marockansk dabbagam

Marockansk dabbagam

Det finns flera olika sorters dabbagam, som kan skilja sig åt i såväl storlek, färg och i vilka områden de lever vilt. Den marockanska dabbagamen är en relativt stor ödla som kan bli upp till 47 cm. Den blir ungefär 25 år.

Den är marklevande och aktiv under dagtid. I det fria lever den i öknen. Den marockanska dabbagamen gillar att gräva och älskar solen. Den ligger gärna och steker på väldigt varma stenar. Den ultravioletta strålarna från solen påverkar färgerna och mycket sol skapar också mycket färger.

Det mest iögonfallande i utseendet är en kraftig och taggig svans. På engelska kallas dabbagamer därför för ”spiny-tailed lizard”. Den marockanska dabbagamen är den som har mest färger om man jämför med andra dabbagamer. Den kan ha mönster i rött, orange, gult eller grönt. Förutom att färgerna blir starkare av solljus blir de också klarare i takt med att ödlan blir äldre.

Eftersom det här är en ödla som normalt lever i öknen behöver den ha det torrt och varmt i sitt terrarium. Belysningen ska vara stark och temperaturen 24-55 grader. Det ska finnas olika delar av terrariet där det är olika varmt. UV-ljus är nödvändigt.

Många andra ödlor vill ha en vattenskål, men för marockansk dabbagam skulle det riskera att höja luftfuktigheten. Dessutom kan det leda till munröta. Istället för att dricka ur en skål får dabbagamen i sig den vätska den behöver från maten. Däremot behöver den ha tillgång till fukt, vilket kan lösas med en nedgrävd fuktlåda i sanden.

En vuxen dabbagam är vegetarian . Det är viktigt att tänka på att det inte ska finnas för mycket fukt i maten. Till exempel ska den aldrig få frukt eller isbergssallat eftersom det är saker som innehåller för mycket vatten. Maskrosblad, plocksallat, ruccola och liknande fungerar bra.

Grön leguan

Grön leguan (iguana iguana)

Den gröna leguanen har ett särskilt och lite draklikt utseende som många känner igen. Utmärkande är den så kallade dröglappen under käken, den kraftfulla svansen och raden av hornliknande utskott som går i en rad över ryggen.

Den har en grön färg, men nyansen kan skilja sig åt mellan olika djur, där vissa är mörkare och andra lite ljusare gröna. På svansen har den mörkare band. I det vilda finns den också i andra färger. Leguanen kan bli 120-170 cm lång och den kan leva i 20-25 år.

Leguanen är en väldigt fin ödla som tidigare varit populär som husdjur. Ägarna hade då dem för det mesta lösa så att de fick gå runt i hemmet. Med tiden har kunskapen ökat, också kunskapen om hur dåligt ödlor kan må av vårt torra inomhusklimat.

Därför är det färre som vill ha en grön leguan som husdjur idag, men för den som har plats för ett stort terrarium går det bra. Leguaner äter bara växter, men de har väldigt skarpa tänder.

Eftersom det är en stor ödla finns det risk att ägaren skadas rätt rejält om den biter – speciellt om det är i självförsvar och den biter extra hårt och kombinerar det med en rullning. Det gör att det inte är en ödla som passar för nybörjare, utan fungerar bättre för den som är mer van vid att handskas med ödlor.

En såhär stor ödla behöver ett riktigt stort terrarium. Det minsta tänkbara är golvyta på fyra kvadratmeter och en höjd på 1,8 meter.

Den behöver både värmelampor och UV-lampor, det är också nödvändigt med hög luftfuktighet. Luftfuktigheten ska vara 65-85% och grundtemperaturen 27 grader. En leguan behöver ha goda möjligheter att klättra och helst också en badbalja.

Leguaner är vegetarianer och mår bäst av en blandning av grönsaker och frukter som sallat, ruccola, grönkål, paprika, maskrosblad och olika bär.

Halsbandsleguan

Halsbandsleguan blå och gul

Halsbandsleguanen är en ganska liten ödla som blir 30-35 cm. Nästan två tredjedelar av längden utgörs av svansen. De är aktiva på dagen, lever på marken och kan bli upp till 10 år gamla.

Det här är en ödla som passar att ha som husdjur eftersom den är lätt att sköta. Det kan också kännas positivt att den är vaken och aktiv under dagen, inte bara när du sover.

En halsbandsleguan är nyfiken och går ganska lätt att få handtam. Man kan till exempel vänja den vid att ta mat ur handen. Det är en aktiv art som inte håller sig stilla några längre stunder, och den springer gärna på sina bakben. Eftersom den är så aktiv behöver den ett rätt stort terrarium även om ödlans storlek är ganska måttlig.

Halsbandsleguanen har fått sitt namn från de svarta band den har runt halsen. Hanar är blå eller gröna medan honor brukar vara grå med vita prickar och fläckar.

Terrariet behöver vara minst 0,64 kvadratmeter. Den här ödlan är marklevande, men genom att sätta upp hyllor eller barkbitar av kork kan den röra sig lite på höjden också och ytan kan utnyttjas bättre.

Halsbandsleguaner lever vilt i norra Mexiko och mellersta USA, och därför behöver du både skaffa en UV-lampa och höja värmen i terrariet. På solplatsen som är den varmaste platsen ska det vara 43 grader. I den kallaste delen av terrariet kan det vara rumstemperatur.

En halsbandleguan äter helst insekter som kackerlackor och syrsor. Det går att ge dem mjölmask och zophobas ibland. Under sommaren kan du fånga vilda insekter och du kan komplettera maten med bitar av till exempel mango, morot eller ruccola.

Kameleont

Kameleont turkos färg

Kameleonten är en av de mest kända ödlorna, förmodligen på grund av den seglivade myten att en kameleont kan anpassa sin färg efter underlaget. Kameleonter skiftar verkligen mellan olika färger, men snarare på grund av humör och temperatur.

Den kameleont de flesta ser framför sig jemenkameleonten, som är en art som passar bra att börja med om du vill testa att ha en kameleont som husdjur. Den har en grön grundfärg, ögon som kan rotera oberoende av varandra och en väldigt lång tunga.

Storleken hos honor är ca 35 cm och hanar blir 40-60 cm. Honorna lever 4-6 år och hanar 6-8 år. De är aktiva under dagen och lever i träd. Även om just den här arten av kameleont är bra att börja med är det överlag svårt att ta hand om kameleonter som husdjur. De är väldigt stresskänsliga, ömtåliga och kan lätt få sjukdomar.

Ett terrarium bör vara minst 100 x 50 x 100 cm, och det är viktigt att det finns massor av grenar och kvistar så att din kameleont får möjlighet att klättra runt. Kameleonter dricker också vattendroppar från blad, så har du inget duschsystem kan du behöva spraya i terrariet.

Ett duschsystem kan vara bra för att hålla luftfuktigheten på rätt nivå, den ska vara 60-65%. Temperaturen i terrariet ska vara 24-28 grader. Helst ska det vara lite varmare på dagtid och svalare under natten. Du behöver också ha UV-lampor till terrariet.

En jemenkameleont är lätt att få i mat, och den tröttnar inte även om du skulle ge den samma mat varje gång. Istället får du hålla koll så att den inte får för mycket mat. Den äter gärna insekter som syrsor, gräshoppor och kackerlackor.

Andra kameleontarter är till exempel panterkameleont, Jacksons kameleont och trehornskameleont.

Östlig blåtungad skink

Östlig blåtungad skink med mörkblå tunga ute

Precis som namnet antyder är det speciella med en östlig blåtungad skink att den har en blå tunga. Det är en av de ödlor som är mest intelligenta, så det går att skapa ett samspel med den och den är lätta att tämja.

Eftersom den är ganska stor och inte så snabb blir den också lätt att handskas med. Du behöver till exempel inte oroa dig för att inte hitta den eller få tag på den i terrariet. En östlig blåtungad skink blir 40-60 cm. Den kan leva 15-30 år.

Det här är en ödla som har en rätt lång kropp och dessutom långt mellan benen. På det sättet får den svårt att hålla uppe kroppen, så istället släpar den ofta sig fram på mage.

Färgen är ljus sandfärg med mörkare band. Huvudet är kraftigt och käkarna starka, så den kan bita hårt. Sin blå tunga har den för att skrämma bort hot. Den kan också blåsa upp sig så att den ser större ut och väsa för att skydda sig mot hot.

Eftersom en östlig blåtungad skink är stor behöver terrariet också vara det. Bottenytan behöver vara minst 1,8 kvadratmeter och höjden måste vara 60 cm eller mer. Temperaturen ska vara 26-30 grader och det behöver finnas en solplats med ungefär 40 grader.

Den är aktiv under dagtid och på natten går det bra om temperaturen sjunker till rumstemperatur. Det ska inte vara så hög luftfuktighet, det räcker om du sprayar lite en gång per dag. Du kan inreda med grottor eller ihåliga stockar med mossa för att den ska ha tillgång till fukt och skydd.

En östlig blåtungad skink är allätare och behöver få en varierad kost. Du kan till exempel ge den grönsaker, frukt, insekter och katt- eller hundmat.

Argentinsk svartvit teju

Argentinsk svartvit teju

En argentinsk tvartvit teju är en stor ödla som kan bli upp till 120 cm. Eftersom det är en smart ödla passar den bra som husdjur, den är lojal och vänskaplig och den kan faktiskt bli fäst vid sin ägare – vilket inte alla ödlor kan.

Med en teju som husdjur får du en ödla som är lätt att handskas med och som till och med kan lära sig att gå i koppel. En argentinsk svartvit teju kan bli 15-20 år.

Tejun påminner till utseendet om varanen och har också utvecklat ett levnadssätt som liknar varanens, men arterna tillhör inte samma familj. Skillnaden mot en varan är att halsen är kortare och kraftigare, och i ansiktet har den stora fjäll istället för små.

En argentinsk svartvit teju har kraftiga klor, lång svans och kluven tunga. Fjällen är svarta och vita, utom när ödlorna som ungar är gröna. Det finns en svartvit columbiansk teju också som har ett liknande utseende, men den är mindre och har ett hett temperament, så den passar inte lika bra att ha som husdjur.

En argentinsk svartvit teju lever i det vilda på marken, men kan ta sig upp i träd till exempel för att nå honung eller fågelbon. I terrariet måste det finnas möjlighet att gräva, så att den kan gräva ner sig helt och hållet.

Den måste också ha gott om vatten så att den kan ligga i det, och gömställen både i terrariets kalla och varma del. Ett terrarium måste vara minst 3 kvadratmeter stort och 1 meter högt, men större är ännu bättre.

Du behöver UV-belysning och värmen ska vara 21 grader i den kalla delen, 30 grader i den varma och strax över 40 på en solplats. 

Den argentinska svartvita tejun är allätare och kan matas med kött, ägg, insekter, frukt och grönsaker.

Stäppvaran

Stäppvaran

Bland varanerna är stäppvaranen den vanligaste att få tag på som husdjur. Den kräver inte så mycket utrustning och kan ganska lätt vänja sig vid människors närvaro.

De reagerar oftast på människor med att gömma sig, väsa eller piska med svansen, så den är inte helt positivt inställd och passar inte för nybörjare, även om man kan ha den som husdjur.

Får den vara ifred är den nyfiken och gillar att gräva och utforska sin omgivning. En stäppvaran lever på stäpper och savanner i Afrika, men också i träskmarker och sumpområden. Den är aktiv på dagen.

Stäppvaranen kan bli upp till 150 cm, så det är en av de större ödlorna. Den kan leva i ungefär 15 år. Med sin trubbiga nos och sitt prickiga mönster går den att skilja från andra ödlor. Den har också en blå kluven tunga.

Att stäppvaranen gräver beror förmodligen till viss del på att den tycker att det är roligt, men det har också betydelse för att den ska kunna reglera vad den befinner sig i för luftfuktighet. I en hål i marken är det nästan alltid fuktigare. Varanen gillar också att klättra.

Dessa beteenden behöver du tänka på när du inreder ett terrarium till din stäppvaran. Beroende på hur stor varanen är måste terrariet vara minst 2,5-5 kvadratmeter. Luftfuktigheten ska vara 50-80%.

Temperaturen ska vara runt 30 grader, med en svalare yta där det är ner till 24 grader och en solplats med minst 38 grader.

Stäppvaranen är köttätare och lever på insekter och små gnagare. Vuxna ödlor kan äta till exempel kackerlackor, gräshoppor, möss, kycklinghjärtan och andra fågelrester.

Stäppvaraner kan lätt bli överviktiga när de lever i fångenskap, så du behöver tänka både på vad du ger den för mat och ge den möjlighet att röra på sig ordentligt.

Klippvaran

Klippvaran Varanus glauerti
Koroniec, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Klippvaranen kommer från norra Australien och det är en dagaktiv ödla som är allätare. Den kan bli upp till 80 cm. Den är smal och för att vara en ödla har den också smala ben.

Den långa halsen och det långsmala huvudet gör att den liknar en orm. Även att svansen är 75% av kroppslängden kan bidra till den känslan, men den skiljer sig såklart från ormarna genom att den har ben.

Det är en aktiv art som i det fria lever antingen på klippblock eller trädstammar. I klippblocken gömmer den sig i sprickor och håligheter när den känner sig hotad.

Det är viktigt att det finns gömställen när du inreder ett terrarium. Skapa minst ett gömställe i den varma delen av terrariet och ett i den kallare delen. Att det ska vara olika temperaturer beror på att ödlor behöver det för att kunna reglera sin temperatur.

En klippvaran vill ha minst 25 grader i den kalla delen och åtminstone 40-45 grader på den varmaste platsen där den kan sola. Du kan använda värmelampor för att skapa tillräckligt mycket värme. Placerar du dem i den ena änden av terrariet blir det naturligt svalare i den andra änden.

Även UV-lampor kan behövas för att din klippvaran ska kunna må bra. Storleken på terrariet ska vara minst 250 x 100 x 75 cm om du har två eller tre klippvaraner. Det får gärna vara större och också gärna högre, men det viktigaste är att bottenytan är så stor som möjligt.

Klippvaranen är allätare, och du kan ge den till exempel kackerlackor, gräshoppor, syrsor, ägg och kalkon. För att varanen ska få i sig allt den behöver pudrar du maten med ett vitamin- och mineraltillskott.

Pärlödla

Pärlödla

Den största ödlan som finns i Europa är pärlödlan, men hur stor den blir beror på var den lever. I det vilda lever den i sydvästra Europa och storleken är 40-70 cm. En pärlödla kan bli 20-30 år, men i fångenskap blir de snarare 10-15 år. Pärlödlan är aktiv på dagen och lever på marken.

En pärlödla kan vara brun, gul eller grön, och den kan också ha en mix av olika färger. På sidan av kroppen kan du se blå fläckar, vilket är de pärlor som gett ödlan sitt namn. Det är en stark och robust art som är snabb, och har du möjlighet att ge den rätt förutsättningar kan den passa bra som husdjur.

Pärlödlan lever normalt i områden med buskar och gräs, på plantager och liknande. Den håller sig mest på marken, men kan klättra för att jaga och för att hitta bra solplatser. Eftersom det är en aktiv ödla behöver den ett väl tilltaget terrarium där den har möjlighet att röra sig mycket.

Minsta måttet är 0,9 kvadratmeter med en höjd på 50 cm, men den trivs bättre om den får mer plats än så. Försök se ett stäpplandskap framför dig när du inreder terrariet, och se till att det finns grenar och korkbitar din pärlödla kan klättra på.

Den gillar stora stenar och vill ha gott om gömställen och hålor. Den måste också alltid ha tillgång till vatten och en fuktig plats där den kan gräva ner sig.

Luftfuktigheten ska vara 55-65%, gärna lite mer när den ömsar. Temperaturen ska vara 24 grader i den kalla delen och upp till 45 grader på solplatsen. Du behöver också använda UV-belysning för att pärlödlan ska kunna må bra.

Pärlödlor är allätare som mest äter animalisk föda. Du kan ge den insekter som syrsor och kackerlackor, gråsuggor, mjölmask och ibland musungar, ägg, bär och frukt.


Se fler artiklar om ödlor!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 2

Inget betyg satt