Detta är en medelstor och aktiv, intelligent, social och lojal katt som även är lättlärd. Den är lekfull och pratar mycket och bibehåller sitt lekfulla sätt även som vuxen.

Med denna katt kommer du få en kär liten vän som gärna blir med dig vart du än går i ditt hem, för denna ras passar bäst att enbart ha inomhus.

Ursprung och intressant fakta

Katt American Curl ligger på golvet

Detta är en av de yngsta kattraserna som finns och som namnet avslöjar så är detta en amerikansk kattras och uppstod faktiskt som en spontan mutation bland så kallade bondkatter år 1981. Ett gift par i Kalifornien tog hand om en svart kattunge som döptes till Shulamith som hade märkliga öron där öronbrosket var bakåtvikt.

Och när sedan denna hona fick ungar så kunde det konstateras att även några av dem hade ärvt denna öronform. Det kunde även konstateras att detta berodde på en dominant gen som förs vidare från generation till generation.

År 1983 började entusiaster att avla på katten och därmed var en ny kattras född. Rasen registrerades år 1986 och alla American Curl-katter härstammar just från katthonan Shulamith.

Kattrasen är mycket populär i USA och Kanada och mycket ovanlig i andra länder inklusive Sverige. den finns i Sverige sedan år 2004 men det är få katter registrerade och därmed en ras som är svår att inköpa.

American Curl – Päls och teckningar

Själva pälsen är slätt och silkig med lite underhår och rasen förekommer både som semilånghår och korthår och dess svans har en yvig plym.

Alla olika färger och mönster är tillåtna på denna ras och färgade katter kan vara både fast färgade, fläckiga eller ha ränder. Pälsen kräver inte mycket skötsel, men kamma den gärna då och då för att få bort lös päls. 

Fysiska attribut

Det mest utmärkande för denna ras är dess krökta/bakåtrullade öron; kattungen föds dock med raka öron som sedan stegvis förändras och när ungen är cirka 4 månader har krökningen blivit färdigutvecklad. Öronen har tofsar invändigt och på själva öronspetsen.

En American curl har en muskulös kropp med stadiga och rejäla ben där bakbenen är något högre än frambenen. Den har ett rundat huvud och dess ögon är stora och rundformade. Honor brukar väga mellan 2–4 kilo och hanar mellan 3–5 kilo

Hälsa och hälsorelaterade problem

Denna kattras är i allmänhet frisk och drabbas av få sjukdomar. Den kan dock få förträngning i hörselgången som kan leda till en infektion.

Vem passar rasen American Curl till?

Denna ras passar utmärkt till barnfamiljer då den har lätt för att anpassa sig, är kärvänlig, tillgiven och tycker om att leka och busa. Den sägs till och med vara förtjust i barn och deras lekfullhet!

Det sägs att den även kan lära sig att apportera precis som en hund! Därför är det viktigt att den vuxna ansvarige ägaren verkligen har tid att leka, umgås och underhålla sin katt. För det krävs att ägaren är duktig på att variera leken så att katten får utlopp för sitt jaktbeteende och gör av med sin stora överskottsenergi.

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 3

Inget betyg satt