Det kan handla om en kattunge som just tagit sina första steg i sitt nya hem, eller en omplacerad katt som varit med om trauman eller misshandel.

Vad det än gäller så är det ett som är säkert, katten behöver kärlek och trygghet. Tillit är ingenting som är gratis, det är du som får jobba för att förtjäna kattens tillit. När du en gång lyckats få den så är både du och katten i hamn.

Vad kan det bero på att katten är skygg?

Ifall du märker att katten går och gömmer sig och undviker kontakt så kan det handla om flera orsaker. Den vanligaste är att katten har blivit illa hanterad av människor, att dess tidigare erfarenheter påminner den om att inte lita på människor.

Ifall du tagit hem en omplacerad och vuxen katt så bör du fundera på kattens bakgrund, vilka tidiga miljöer den vistats i. Ofta blir de skygga när kontakten med människor varit liten eller obefintlig. Övergivna eller bortstötta katt som levt lite ”utanför” familjen.

Särskilt ifall du hittat katten på ett katthem så är en av de vanligaste orsakerna tidigare misskötsel, bland annat övergivna sommarkatter. En katt som inte har hanterats av människor blir förvildad. Det innebär att den kan uppträda aggressivt och avvaktande.

En kattunge som är född av en skygg mamma kan ta efter mammans beteende och undviker därför kontakt med människor. Det kan handla om rädsla. Katten agerar då antingen utåt med aggression eller så sluter de sig och gömmer sig. Allt för att undvika kontakt med människor.

Osäkerhet kan tränas bort

En skygg katt kan faktiskt bli social, trygg och nöjd. Det handlar om att visa katten att du vill väl och jobba på tilliten och relationen mellan er. Alla katter är olika och det finns olika orsaker till denna osäkerhet.

Därför är det viktigt att sätta upp en individanpassad plan just för att kunna nå en utveckling i kattens socialisation och trygghet på rätt sätt.

Att gå sakta fram är viktigt, så att katten inte blir stressad. Det finns alltid möjlighet att träna en katt att bli socialiserad, men precis som människor så har alla katter sin egen personlighet och det är långt ifrån alla som älskar när någon kommer för nära ens personliga sfär.

Skapa trygga miljöer som katten kan trivas i

Tar man hem en skygg katt, så är en förutsättning en lugn och tyst miljö så att katten får möjlighet och utrymme att utvecklas. Mysiga krypin i form av en sluten kattbädd, ett klätterträd med en liten grotta att ligga in, en kattbädd på fönsterbrädan, en klösmöbel för aktivering, någon aktiverande kattleksak etcetera.

Skapa trygga och inbjudande miljöer som gör att katten känner sig hemma och känner att här är det lugnt, här kan jag trivas. Sedan finns det katter som kanske från början behöver ha sällskap, är van och trygg med det. Rådgör med katthemmet, förmedlaren eller uppfödaren som känner till kattens bakgrund.

Det finns specifika typer av produkter som bidrar till att göra katten lugn. Det finns allt ifrån tabletter, till diffusers och kattmöbler med lugnande effekt.

Trygga lukter och feromoner

Feromoner är endogena doftsignaler som katter utsöndrar mellan varandra vid kommunikation. De utsöndras av kattens körtlar. Dessa feromoner är lugnande och fredliga och går att finna i syntetisk form. Dels som spray som kan användas på begränsade områden i hemmet och sedan i form av doft-och luftavgivare som stoppas in i vägguttaget.

En spray är lämplig vid transport, på händerna vid hantering av katten, och på vissa möbler för att undvika klösande på fel ställen. Doftavgivaren är bra att ha i hemmet då katten är kroniskt stressad och orolig. Dessa feromoner hjälper katten att känna sig lugn och trygg och är ett bra hjälpmedel att ta till!   

Oavsett vad katten har varit med om så behöver den ett engagemang och närhet från dig. Närma dig sakta, dag efter dag, visa att du finns där och vill väl.

Prata med katten, klappa lite försiktigt vartefter. Låt katten ligga för sig själv på andra sidan soffan, den kommer tillslut att närma sig dig ifall du visar ett lugn och att du respekterar kattens integritet.

Ge din nya vän utrymme samtidigt som du även skapar en allt närmare relation!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inget betyg satt