Att ha en undulat som husdjur är på många sätt fantastiskt, det är vackra djur som dessutom utgör ett riktigt fint sällskap. Men som fågelägare vill man såklart att ens djur ska må så bra som möjligt och när det kommer till detta har fodret en ganska stor inverkan.

I denna artikel lyfter vi därför några av de mest populära fodren för undulat på marknaden och jämför dem så att du kan hitta den produkt som passar allra bäst för just din fågel.

Vilket foder för undulater är bäst i test?

Det mest prisvärda alternativet är Dehner Våglinjefoder. Ett bra standardfoder för undulater, till ett bra pris!

Bästa premium-alternativ är Versele-Laga Prestige Premium Budgies undulatfoder. Där har man tillsatt ostronskal, vitaminer och aminosyror med mera. Ett mycket nyttigt och komplett undulatfoder!

Recensioner av 5 olika undulatfoder

Här tittar vi närmare på alla fem sorters foder som är lämpligt för undulater.

Versele-Laga Prestige Budgies undulatfoder

Versele-Laga Prestige Budgies undulatfoder

Kolla priset hos:

Det här är ett ganska billigt foder för din undulat som kommer att räcka länge. Sett till pris per kilo är det här en riktigt bra deal som gör att du inte behöver ruinera dig på foder till din undulat.

Detta foder består av olika typer av fröer och spannmål där hirs av olika slag utgör merparten av innehållet. Med ett proteininnehåll på 12,5% som exempel når många av näringsvärdena upp till de nivåer som många lite dyrare märken håller.

Vi skulle säga att detta är ett bra och prisvärt alternativ för dig på budget. Som sagt är det ett budgetalternativ och kilopriset är hälften av vad vissa dyrare produkter kostar.

Värt att nämna är dock att du inte får med speciellt många tillsatta vitaminer och mineraler i denna produkt. Om din fågel har brist på dessa ämnen kan du därför behöva köpa till olika tillskott och annat, vilket kan bli dyrt i längden.


JR Birds Individual Undulatfoder

JR Birds Individual Undulatfoder

Kolla priset hos:

JR Birds har här tagit fram ett foder som definitivt är att betrakta lite mer som en premiumprodukt. Med noga utvalda ingredienser som är tänkta att återspegla undulatens vilda liv innehåller det allt som behövs för att din fågel ska hålla sig pigg och frisk.

Man har bland annat tillsatt ostronskal för att likna undulatens vilda diet. Även saker som gräs och blommor har blandats i detta foder.

Fodret och dess ingredienser testas också regelbundet på olika laboratorier runt om i Europa. Detta för att se till att ingredienserna håller högsta kvalitet.

I fodret har man också tillsatt olik vitaminer för att se till att din fågel får i sig alla de ämnen den behöver. Till exempel hittar du här både vitamin A och vitamin E.

Det här är som sagt lite av en premiumprodukt och det märks tyvärr också på priset. Detta foder kostar mer än många andra på marknaden. Men är du ute efter det allra bästa till din undulat är det här en produkt vi kan rekommendera och då kan det vara värt att lägga ut några kronor extra.


Versele-Laga Prestige Premium Budgies undulatfoder

Versele-Laga Prestige Budgies undulatfoder

Kolla priset hos:

Här har vi ytterligare ett foder som är att betrakta som en lite mer exklusiv variant. Även här har man sett till att tillsätta ett antal produkter utöver frön och spannmål för att se till att fågeln får den optimala dieten. Med andra ord en balanserad och lite mer komplex kost än de lite enklare varianterna på foder erbjuder.

Till exempel har man även här tillsatt ostronskal för att se till att undulatens balans mellan kalcium och fosfor håller sig på en bra nivå. Man har också sett till att tillsätta visa fettysror och aminosyror som fågeln behöver.

En positiv sak med att köpa detta foder är att du genom ditt köp stöder organisationen Loro Parque Foundation som jobbar för att bevara fågelarter runt om på jorden. Om detta är en fråga du värnar för kan denna produkt alltså vara ett bra sätt för dig att göra din del.

Även det här är som sagt lite av ett exklusivare foder och det märks tyvärr också på priset. Jämfört med de billigaste modellerna kostar denna ganska mycket mer. Men det kan det såklart vara värt med tanke på hur mycket man tänkt till kring ingredienserna, samt med tanke på att du faktiskt påverkar och bidrar till bevarandet av fågelarter på jorden.


Vitakraft Pro Vita Fågelfoder Undulat

Vitakraft fågelfoder Pro Vita Undulatfoder

Kolla priset hos:

Det här fågelfodret från Vitakraft har även det flera smarta ingredienser som gör att din fågel håller sig frisk och mår bra. Det består i första hand av olika spannmål och frön som är noggrant utvalda för att bidra till fågelns välmående.

En sak som kan göra att du känner dig extra trygg med detta foder är att det är utvecklat tillsammans med veterinärer. Med andra ord är det folk som verkligen vet vad fågeln behöver som har fått säga till vad det ska innehålla. På så sätt kan du känna dig trygg med att det är ett foder som innehåller det mesta fågeln behöver för att må bra.

Denna produkt innehåller också olika mineraler samt probiotikum, vilket förbättrar fågelns matsmältning. Om din fågel haft problem med magen och matsmältningen kan denna produkt alltså vara ett riktigt bra alternativ.

Precis som flera av modellerna ovan är det här ett ganska dyrt alternativ. Men med tanke på att undulater inte äter speciellt mycket varje dag handlar det i slutändan om ganska små summor och ett lite bättre fågelfoder kan därför vara värt att investera i.


Dehner Våglinjefoder

Dehner Våglinjefoder

Kolla priset hos:

Om du vill ha ett bra foder till ett billigt pris till din undulat kan detta vara produkten för dig. Dehner har här tagot fram en produkt som ser till att hålla nere priset, men där man ändå tänkt till ordentligt kring ingredisnserna.

Man har bland annat sett till att sätta samman en unik kombination av vitaminer speciellt anpassad för att din fågel ska må så bra som möjligt.

Man har också sett till att välja spannmål och frön som håller en hög kvalitet. Utöver detta har man också berikat detta foder med jod.

Om vi tittar på priset är det här en av de billigare produkterna på marknaden. Självklart får du inte allt som de lite dyrare varianterna erbjuder, men vi skulle vilja säga att detta är ett riktigt bra och prisvärt budgetalternativ.


Vad innehåller undulatfoder?

Detta beror som du säkert märkt ovan lite på vilket märke du väljer att beställa från. Det finns enklare typer av foder som i stort sett endast innehåller olika typer av frön och spannmål. Denna typ av foder är ofta lite billigare, men liknar inte riktigt fågelns naturliga kost lika mycket.

Andra foder har lagt fokus på att efterlikna fågelns kost i det vilda. Därför har man lagt till saker som gräs och blommor, vilket ofta ingår som en del av undulaternas kost. På så sätt skapar man ett foder som med största sannolikhet passar undulatens mage och får den att må bra.

Det är också ganska vanligt att fodren innehåller olika berikande ämnen för att få di fågel att må så bra som möjligt. Här kan det handla om till exempel olika vitaminer och mineraler. Man kan också ha tillsatt olika oljor som ska tillföra fettsyror eller aminosyror.

Vilken av dessa varianter som är bäst kan såklart variera lite från fågel till fågel. Det kan vara en bra idé att i början pröva lite olika foder för din undulat för att ta reda vilket den mår bäst av.

Hur mycket äter undulater?

Här finns det också variationer mellan olika raser av undulater och beroende på hur gamla de, om de är fullvuxna eller inte. I många fall kan doser om ca 10 gram om dagen av ett bra foder till undulaten vara tillräckligt.

Har du flera undulater i samma bur är det bra att på något sätt se till så att båda får i sig tillräckligt med mat. Det är inte helt ovanligt att en av dem äter upp det mesta, vilket kan leda till problem med hälsan för båda dina undulater. Ett tips kan vara att helt enkelt övervaka undulaterna medan de äter och om detta problem uppstår sära på dem i olika burar när det blivit dags att äta.

Rådgör alltid med en veterinär eller annan kunnig innan du gör drastiska förändringar i din undulats kost. Ofta kan du i din lokala djuraffär få svar på frågor som rör om fågeln äter tillräckligt eller äter för mycket så att du kan se till att din undulat mår så bra som möjligt.

Hur ofta äter undulater?

En undulat i fångenskap bör i bästa fall matas 2-3 gånger om dagen. Om du ser till att göra detta kommer den att hålla sig nöjd och må bra under dagen utan att bli allt för hungrig. De flesta har nog möjlighet att mata både på morgonen och på kvällen, vilket kan vara ett bra och smidigt alternativ.

Att välja rätt foder

Att välja rätt foder till din undulat kan vara svårt. Som du sett ovan finns det en del att välja på och olika märken har olika fördelar och nackdelar.

Ett tips är att pröva lite olika foder till din undulat för att se vilket som passar bäst. Fråga gärna i din lokala djuraffär om de har något märke de kan rekommendera. Vi hoppas att dessa tips tillsammans med guiden ovan kommer att hjälpa dig att hitta det absolut bästa fodret till din undulat.


Här hittar du fler artiklar om undulater!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inget betyg satt