Funderar du på att skaffa vandrande pinnar behöver du ett terrarium där de kan bo. Eftersom det är ryggradslösa djur finns det inga bestämmelser som säger hur stort utrymme de behöver ha. Däremot behöver det finnas utrymme för grenar och kvistar eftersom de gillar att klättra.

Det finns många olika terrarier att välja mellan, här kan du läsa mer om några av de bästa!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vilket terrarium för vandrande pinnar är bäst i test?

Det viktigaste är att välja ett terrarium i rätt storlek. Du måste ha utrymme för växter och grenar för de vandrande pinnarna att klättra på. Minsta rekommenderade storleken är 20 x 20 x 20 cm, men ofta rekommenderas 30 x 30 x 30, eller mått i likartad storlek.

Ett bra alternativ är att skaffa något av Zquares terrarium. Antingen något av deras spindelterrarium, eller en ännu större modell om du har plats och det ryms i din budget.

Zqare Spindelterrarium

Ett annat bra alternativ är att kika på Repti-Zoos terrarium. Stilrena och stadiga, med flera storlekar som är lagom för vandrande pinnar.

Repti-Zoo AK12B Terrarium

Slutligen måste vi givetvis rekommendera det populära märket Exo Terra. Ett av världens mest populära märken inom terrarier. De har ett flertal modeller som passar utmärkt för vandrande pinnar.

Exo Terra Nano Terrarium

Läs mer och se fler terrarier för vandrande pinnar längre ned i artikeln!

En titt på olika terrarium som är lämpliga för insekter

Sex olika terrarium för vandrande pinnar, bild på tecknad vandrande pinne

Här går vi igenom en mängd olika terrarium som kan användas för vandrande pinnar. De har lite olika storlek. Tänk igenom så att du får plats med det du behöver, inklusive möjligheter för insekterna att klättra.

Akwaland Terrarium Glas 30 liter (30 x 30 x 30 cm)

Akwaland Terrarium Glas 30 liter

Det här är ett snyggt kubformat terrarium från Akwaland som rymmer 30 liter. Formen gör att det kan vara lätt att placera i ditt hem och fungera bra ihop med annan inredning. Även att det är en ganska liten storlek gör att det blir lättplacerat. Terrariet har skjutdörrar och det finns plastlister vid öppningen.

Öppningen sitter 10 cm upp från botten, så det fungerar bra att inreda botten på bästa sätt för dina vandrande pinnar. I taket och på en av glasväggarna finns det en gallerförsedd ventilation som gör det möjligt för tillräckligt mycket luft att komma in.

Det här terrariet är gjort i glas, det är limmat med silikon men inte vattentätt. Ska du ha det till vandrande pinnar är det inget problem, men du kan alltså inte använda det som akvarium eller låta delar av det vara vattenfyllt av andra skäl eftersom det då kommer läcka.


Zqare Spindelterrarium (25 x 30 x 30 cm)

Zqare Spindelterrarium

Terrarier kan tas fram så att de anpassas särskilt för ett visst slags djur, men för det mesta har det inte så stor betydelse. De flesta djur som trivs i terrarier behöver ungefär samma saker och grundfunktionerna är desamma. Att detta terrarium från Zquare är gjort för spindlar hindrar inte att det kan passa alldeles utmärkt för dina vandrande pinnar.

Terrariet är gjort i glas och har storleken 25 x 30 x 30. Det är 30 cm högt, så det är rektangulärt i formen. På ovansidan av terrariet finns det ett ventilationsgaller och på framsidan har du möjlighet att öppna terrariet genom att glaset dras uppåt. För att förenkla öppningen finns det en diskret liten knopp fäst på glaset.

Att hela terrariet är gjort i glas gör att du lätt kan ta del av de vandrande pinnarnas liv. Det du väljer att placera i terrariet för att de ska trivas där blir också en del av din inredning eftersom det kommer synas genom glaset.


Repti-Zoo Acrylic Terrarium (20 x 15 x 10 cm)

Repti-Zoo Acrylic Terrarium

Repti-Zoo har tagit fram detta mindre terrarium med måtten 20 x 15 x 10 cm. I första hand är det gjort för att använda vid transporter, men du kan också ha det till dina vandrande pinnar.

Har du bara några få och ofta låter dem vara utanför terrariet kan det vara en lösning som fungerar bra för dem. Det finns faktiskt ingen reglering kring hur stort utrymme vandrande pinnar måste ha eftersom de är ryggradslösa djur.

Terrariet är gjort i akryl, vilket gör att det har en väldigt bra hållbarhet. Det är utformat så att det lätt ska gå att stapla flera stycken uppe på varandra . Öppningen finns i ovansidan och locket hålls på plats genom starka magneter.

Det finns ventilationshål i den övre delen och i locket. Terrariet är vattentätt, så det passar bra om du vill ha ett fuktigt bottensubstrat. Odlar du terrarieväxter i det riskerar du inga problem vid vattning av dem.


Repti-Zoo AK12B Terrarium (31 x 21 x 20 cm)

Repti-Zoo AK12B Terrarium

Även detta lilla terrarium kommer från Repti-Zoo. AK12B är snyggt med sina svarta detaljer och fötterna gör inte bara att det kommer upp ett par millimeter från den yta där det placeras, utan det gör också att det blir mer stöttåligt.

Locket går också i svart, är enkelt att öppna och du kan ta av det helt om du vill. Perfekt när du ska inreda eller rengöra i terrariet, men tänk på att vandrande pinnar är glada för att klättra runt.

Låter du terrariet stå öppet utan lock kommer de förmodligen bege sig ut på upptäcktsfärd i rummet.

I locket på AK12B finns en mindre lucka som du kan använda när du ska ge mat och när du inte har behov av att öppna hela locket. Det är också i locket det finns ventilationsgaller så att luft kan ta sig in. Terrariet har en storlek på  31 x 21 x 20 cm, så det är en ganska liten modell.


Repti-Zoo AK08S Terrarium (51 x 30 x 15 cm)

Repti-Zoo AK08S Terrarium

Letar du efter ett plattare terrarium kan modellen AK08S från Repti-Zoo vara perfekt för dig. Höjden är bara 15 cm, det är 51 cm långt och 30 cm brett. Terrariet är gjort i glas och har bara insyn från framsidan.

Sidorna och baksidan har svarta plastskivor och locket består av ett nättak som både går att låsa och att ta loss helt. AK08S är ett terrarium som passar bra att ha till exempel i en bokhylla där du inte har så mycket plats på höjden.

Ska du använda denna typ av terrarium just för vandrande pinnar behöver du vara extra omsorgsfull när du inreder det.

Vandrande pinnar gillar inte att vara på marken (utom när de ska lägga ägg), utan de vill klättra runt och befinna sig på grenar längre upp. När det finns så lite utrymme på höjden kan det bli svårare att placera kvistar på ett bra sätt – men inte omöjligt. 


Exo Terra Mini Tall (30 x 30 x 45 cm)

Exo Terra Mini Tall

Exo Terra har tagit fram terrariet Mini Tall för dig som letar efter ett mindre terrarium. Måtten är 30 x 30 cm med en höjd på 45 cm. Den avlånga och lite höga formen gör att du lätt kan förvandla det till ett paradis för dina vandrande pinnar – som ju älskar att klättra på höjden.

På framsidan av Mini Tall finns en tvådelad dörr. Du kan välja att öppna bara den ena delen om du ska mata eller ordna något mindre i terrariet. Behöver du göra mer kan du öppna båda delarna, vilket innebär att hela framsidan blir öppen. Dörrarna börjar en bit ovanför botten så det finns utrymme för att inreda bottenytan.

Själva bottenytan är lite upphöjd så att det ska vara möjligt att få in en värmare för de djur som behöver extra uppvärmning. Har du inte det väldigt kallt hemma klarar sig vandrande pinnar utan den hjälpen. Botten i Mini Tall är vattentät, så vill du plantera växter fungerar det bra. I locket finns det ett metallnät för ventilation.


Repti-Zoo AK11BG Terrarium (31 x 21 x 30 cm)

Repti-Zoo AK11BG Terrarium

AK11BG är ett terrarium från Repti-Zoo som är litet och smidigt och kan passa helt perfekt för vandrande pinnar. Med en höjd på 30 cm kan du både inreda botten så att du tycker att det blir snyggt och få plats med tillräckligt med grenar och kvistar för att de vandrande pinnarna ska trivas och kunna klättra på höjden.

Övriga mått är 31 x 21 cm, så det är ganska litet och lätt att placera så att det blir en del av inredningen i ditt hem.

Terrariet har ingen lucka på någon av sidorna, istället är locket helt avtagbart och dessutom utrustat med en mindre lucka som passar till exempel när du ska ge dina vandrande pinnar mat eller duscha deras växter.

I locket finns det också ett galler för ventilation så att det kan komma in tillräckligt mycket luft. AK11BG har ett tilltalande utseende och de små fötterna gör att det också är ganska stöttåligt.


Exo Terra Nano Terrarium (20 x 20 x 20)

Exo Terra Nano Terrarium

Exo Terra Nano Terrarium är det perfekta hemmet för ditt vandrande pinne eller annat insektsdjur. Terrariet är lätt att underhålla och mata med tvådelade dörrar som förhindrar rymningar med ett speciellt lås.

Värt att notera att detta är ett av de mindre alternativen på lista. Det är precis på gränsen vad gäller utrymme som vandrande pinnar behöver.

Ventilationen är utmärkt med ett rostfritt nät som tillåter UVB och infraröda strålar och är lätt att ta bort vid inredning eller rengöring. Bottenplattan är upphöjd för enkel montering av substratvärmare och det höga framluckan och vattentäta botten gör det möjligt att ha tjocka lager av substrat eller en vattendel.

En medföljande bakgrund av fukttålig cellplast ger dekorationsmöjligheter. Exo Terra Nano kan vara en liten men bra lösning för att skapa en säker och bekväm miljö för ditt insektsdjur.

Vad ska man ha i terrariet till vandrande pinnar?

För att dina vandrande pinnar ska kunna trivas i sitt terrarium behöver du inreda det så att deras naturliga beteende uppmuntras.

Något av det viktigaste är att de kan klättra, vilket du lätt löser med att ta in olika kvistar de kan ta sig runt på. Låt gärna bladen sitta kvar, men tänk på att skölja av kvistarna så att du inte får in oönskade små djur.

Tänk också på att ta kvistar från buskar och träd som inte besprutats. Har du svårt att få tag på bra kvistar kan du använda plastväxter. Det finns också terrarieväxter du kan plantera, tänk då på att välja sorter som inte är giftiga för dina vandrande pinnar.

De är bara på marken när de lägger ägg, resten av tiden vill de vara längre upp i terrariet. Avföringen hamnar på marken, så du behöver tänka på båda dessa saker när du väljer vad du vill täcka botten med.

Ett bra alternativ kan vara kokoshumus (”plantation soil”) som fungerar bra för dem. Vandrande pinnar är lättskötta, du behöver bara byta bottensubstratet ungefär en gång i halvåret.

De flesta djur vill ha vattenskålar, men vandrande pinnar kan lätt drunkna om du sätter in en skål till dem. Istället dricker de genom att ta vätska från blad och grenar.

I en konstgjord miljö som ett terrarium kan pinnarna lätt torka ut, men du kan kompensera det med att duscha de kvistar som finns i terrariet varje dag.

En mer avancerad lösning för att de ska få tillgång till fukt är att använda ett dimsystem (en ”fogger”). Vill du att kvistarna ska hålla sig fräscha länge kan du lösa risken för drunkning med att täcka en glasburk med vatten med plastfolie och sen sticka ner kvistarna.

För att de vandrande pinnarna ska må bra behöver det finnas ventilation så att de får tillräckligt med luft. För det mesta behövs det också belysning. Du kan komplettera kvistarna med till exempel stenar, rötter och lianer.

Det viktigaste för de vandrande pinnarnas skull är just att det ska finnas grenar att klättra på, men det kan se lite kalt ut om du inte har något mer – och du ska ju också trivas med att ha terrariet. Det är också möjligt att fästa en bakgrundsplansch på terrariets baksida, för att förstärka känslan av grönska i terrariet.


Läs fler artiklar om insekter!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt