Alla som har en katt hemma i huset är förmodligen van vid att den spinner titt som tätt. Ofta hör man det kurrande ljudet när katten sover, eller när den blir klappad av sina ägare.

Men vet du om vad spinnandet egentligen betyder? Är det ett tecken på att katten mår bra, att den är orolig eller att den kanske är illa till mods?

Det spinnande ljudet som katter ger ifrån sig har länge varit ett mysterium för såväl djurägare som forskare, och det har faktiskt genomförts en rad olika studier om just katter och deras mystiska ljud. Meningarna är stundvis delade, men generellt sett är många överens om vad spinnandet är och vad det betyder.

I den här artikeln kommer vi att ge er en förenklad förklaring kring katten spinnande, vad det betyder och dessutom hur spinnandet kan läka både katt och människa.

Hur spinner katter?

Det första som man kanske frågar sig själv när man talar om spinnande, är hur det faktiskt går till. Hur kommer det sig att det låter som det gör, och vad i kattens kropp är det som orsakar spinnandet? Fungerar det på samma sätt som våra stämband? Är det en inbyggd muskel? Eller hur kommer det sig att katten ens kan låta på det sättet?

Precis som att vi människor har stämband, har katten också muskler runt om i strupen. När en katt spinner, beror det på att den spänner sig och slappnar av i en så pass hög takt att det orsakar en vibration.

När katten sedan andas genom vibrationerna, skapas ljudet som vi associerar med spinnandet. Om du klappar din katt runt huvudet medan den spinner, kan du alltså känna vibrationerna i handen samtidigt som du hör det där kurrande ljudet.

Vad betyder det när katten spinner?

Katt kliad under hakan

Det har länge varit allmänt känt att en katt som spinner är en glad katt. Spinnandet är ett tecken på att katten har det skönt, att den njuter av att bli klappad eller att den bara myser. Det är i varje fall vad vi alltid har trott – och det är sant, till viss del.

När en katt föds används spinnandet för att den ska höra var mamman är, för att katten ska kunna hitta sin mat. Det beror på att katter är blinda när de föds, då de inte öppnar ögonen ordentligt förrän efter ett par veckor. Genom att höra sin mamma spinna kan de lokalisera var mamman är, och dessutom hitta rätt till mjölken. Den här funktionen finns kvar i katter livet ut, då de lärt sig som små att spinnandet innebär att kommunicera.

Man kan på så vis säga att en katt spinner för att faktiskt kommunicera, antingen med oss människor eller med andra katter. När vi hör våra katter spinna är det ofta i sammanhang när de mår bra, blir klappade eller myser intill oss. Men katter kan även spinna när de umgås med andra katter, när de äter eller om de är små och blir tvättade.

Flera orsaker till att katten spinner

Spinnandet hos katter är något som det har forskats på under en lång tid. Det är trots allt ett unikt sätt att kommunicera på, och forskare har delade meningar kring huruvida spinnandet enbart används för att visa välbehag. Katter är trots allt ett rovdjur, och att de skulle använda ett “system” enbart för att visa att de mår bra stämmer inte riktigt överens med deras natur.

Vi nämnde tidigare att det till viss del är sant, att katten spinner när den mår bra. Det finns nämligen andra tillfällen då katten spinner, för att indikera att den är stressad, orolig eller att något är fel.

Om katten till exempel har blivit jagad, kan spinnandet vara ett sätt att kontrollera andningen, eller lugna ned sig själv, för att inte bli ett lätt byte för sin jagare – enligt vissa forskare.

Spinnande bidrar till läkande för både katten och människan

Det finns ett starkt samband mellan människans välmående och djur. Bland annat utsöndrar våra kroppar oxytocin, kroppens eget “lugn-hormon” är vi klappar ett djur. Känslan av mjuk päls mot handen är alltså så pass lugnande att vi i princip kan läka oss själva från stressiga situationer.

Djur har dessutom en förmåga att känna av när vi människor mår dåligt. Du som har en katt, eller ett annat husdjur, kanske har märkt av att djuren beter sig annorlunda beroende på hur du mår? De är nämligen otroligt känsliga för människans beteende, och kan känna av när vi exempelvis är stressade, trötta eller ledsna.

Just kattens spinnande dock, har en väldigt intressant effekt på oss människor. Under 2001 genomfördes en studie där man testade huruvida kattens spinnande kunde användas för att läka katten inifrån. Man utgick från faktumet att katten ofta spinner när den är rädd eller skadad, och att den kanske använder spinnandet för att läka och lugna sig själv.

Det man kom fram till i studien visade att frekvensen som katten spinner i, är densamma som den vi människor använder när vi behandlar benbrott och muskelvärk. Det innebär kortfattat att en katts spinnande har läkande efter på både katten själv, och på oss människor.

Vad betyder det om katten inte spinner?

Kattens spinnande är minst sagt ett intressant fenomen, och det finns hur mycket som helst att säga om det. Men något som är bra att veta om är att alla katter faktiskt inte kan spinna. Vissa katter spinner, och andra gör det inte.

Det beror helt och håller på katten själv, och hur den fungerar. Vissa katter kommunicerar på andra sätt än att spinna, till exempel att jama mer, eller att inte ge ifrån sig ljud alls. Alla djur är olika, precis som att alla människor är det.

Många kattägare blir oroliga när de skaffar en ny katt som inte spinner, eller om deras katt slutar spinna. Det kan bero på olika saker, som att katten kanske spinner, men inte lika prominent som andra katter gör. Det kan också bero på att den inte kan spinna, eller att den varit utsatt för trauma tidigare och gått ifrån den naturliga instinkten att spinna.

Om du som kattägare har en katt som inte spinner finns det dock ingenting att vara orolig för. Så länge din katt har vatten, mat och ett kärleksfullt hem, har den allt den behöver för att må bra. Om din katt däremot slutar spinna i samband med att dess beteende förändras, den tappar matlust eller dylikt – är det alltid klokt att konsultera med en veterinär.

Välbehag, stress, eller för att läka – det finns många anledningar till att våra katter spinner. Det är en unik funktion som, oavsett vad, är mysig att lyssna på och som ger oss människor en extra dos oxytocin. Vi hoppas att den här artikeln har varit informerande för dig som kattägare, och att du känner dig mer trygg i hur din katt fungerar och varför den kommunicerar som den gör.


Läs fler informativa kattartiklar!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal röster: 3

Inget betyg satt