Ett ofta återkommande problem man som kattägare stöter på är att ens lilla älskling väljer att klösa med sina vassa klor där man inte vill att den ska.

Som ägare ställer man ofta fram olika klösbrädor och klätterträd med klösmöjlighet, men trots detta väljer katten ofta gärna att klösa på exempelvis ett bordsben i stället vilket ju leder till frustration hos ägaren!

I vissa fall kan katter som inte blir stimulerade till och med uppvisa ett aggressivt beteende och försöka få utlopp för sina rovdjursinstinkter mot människor.

Jag ska här försöka ge lite tips om hur man kan bryta av kattens oönskade beteende.

Varför klöser katten på möbler?

Det finns olika anledningar till att en katt behöver vässa sina klor. Den gör det exempelvis för att klorna behöver vara i trim så att den är förberedd för strid eller flykt om en fiende skulle närma sig. Då katten klöser så nöter den bort den yttre delen av klon, så att klon fortsätter att vara tillräckligt vass.

Katten vässar också klorna för att markera sitt revir inför andra katter, på dess tassar finns små körtlar som lämnar doftspår. Katter är ståtliga djur, som även klöser för att träna och stretcha sina muskler.

Katter är vanedjur och väljer att klösa sina klor på det/de ställen som den upplever som tryggast och som bäst passar dess behov. Om en katt klöser ovanligt mycket kan det bero på att den är stressad över något i sin tillvaro och känner stort behov av att klösa och därmed markera revir. Då måste man som ägare gå till botten med var problemet ligger.

Det är bra om katten kan få ha en egen del av hemmet och göra till sin egen, där det finns ställen att klösa och så vidare. Det bidrar till kattens generella trygghet och trivsamhet och minskar risken att katten någon gång skulle springa bort.

Hur kan man få katten att sluta klösa på saker i hemmet?

Alla katter är som sagt olika och det är individuellt vilket material de helst klöser på. Därför är det viktigt att få veta om de exempelvis föredrar trä eller kartong. Brukar din katt gärna klösa på bordsbenet? Då vet du att den föredrar trämaterial och får rikta in dig på att fixa lämplig klösbräda eller klösträd med mycket trämaterial på.

Se till att klösträdet är tillräckligt stort och inbjudande, att det finns ordentligt med plats att ligga och sova och spana på, gärna ut genom ett fönster. Tänk även på placeringen; var föredrar katten att klösa som det är nu? Använd dig av dessa ställen för de är redan hemtama platser för din katt.

Katt tittar ut från klösträd

Om det är en innekatt du har så kan det hjälpa katten att få komma ut och gå i sele. Låt då din katt få komma nära träd och stubbar så kanske den då börjar klösa och om så sker så har ni nu förhoppningsvis ett bra ställe att återkomma till.

Om man har möjlighet så kan man som ägare behöva täcka de utsatta möblerna med exempelvis filtar, så att katten inte kan komma åt att klösa just där. Man kan också i värsta fall behöva utestänga katten från vissa rum, om man har den möjligheten. Detta tills katten verkar tillfreds med sitt nya klösställe, då har man förhoppningsvis brutit av ovanan.

Man kan även prova att placera ut sådant som katten oftast gärna undviker på de möbler man vill skydda, så som folie och dubbelhäftande tejp.

Om man är på plats när katten klöser där den inte får så kan man prova att spruta vatten från en blomflaska på katten. Det är inget som skadar katten men det upplevs som obehagligt. Det finns flera så kallade antiklös-sprayer man kan prova om man vill, den obehagliga doften som katten då känner får den att förhoppningsvis undvika möbeln.

Man kan även göra tvärtom och använda sig av exempelvis kattmynta och gnida in det på de ställen där din katt är välkommen att vässa klorna.

Det gäller att ha tålamod med katten, nya vanor tar tid att vänja sig vid, både för människa och djur. Hoppas att dessa tips kan hjälpa dig en bit på vägen mot att få din katt att vässa sina klor på de ställen både du och katten främst föredrar.


Hittar hittar du fler kattrelaterade artiklar!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 3.7 / 5. Antal röster: 3

Inget betyg satt