Innekatt som utekatt; katter har ett behov att klättra! Utekatter får stora möjligheter till det ute i skog och mark, medan vi måste hjälpa miljön på traven då vi har en innekatt. Det gör vi genom att skapa ett kattvänligt hem med flera olika klättermöjligheter!

Vanliga produkter att införskaffa för att ge katten lämpliga klätterställen, är till exempel klösträd och olika typer av klätterväggar för katter.

Att klättra är för katten snarare ett behov och busstreck än ett missnöje. Förutom då flyktbeteendet sätter in när katten blir jagad utomhus. Då går det snabbt uppför!

Därför älskar katter att klättra

Katter älskar att klättra. Ibland väldigt högt. Det är inte alltid de vågar komma ner i första taget men oftast så samlar de mod till sig att försöka. Katter är nyfikna och busiga, därför älskar de att klättra och upptäcka.

Men det finns förmodligen även en evolutionär förklaring till katters klättrande. Kattens förfäder som levde i regnskogen har sannolikt dragit nytta av att kunna klättra upp i träd, för att spana och hoppa på sina byten vid jakt.

Dessutom är det ett bra sätt att själv kunna fly undan vid fara, som översvämningar eller hotfulla djur på marken.

Hur du får katten att sluta klättra i gardiner och på dina byxben

När katter känner sig hemma så klättrar de gärna. Upp och ner, ibland överallt. För att få katten att sluta med det så kan du se till att dämpa det behovet genom att anordna klätterplatser i hemmet för din katt. Gärna med en tillflyktsort, ett mysigt kryp-in.

Det är samma princip som används när du vill få katten att sluta klösa på möbler, eller om du har problem med en katt som är aggressiv och klöser mot människor Ge den ett bättre alternativ!

Den vetskapen kan göra katten mindre stressad. Med ett väl planerat och klättervänligt hem så aktiveras och stimuleras kattens klätterbehov och det kommer då automatiskt bli lättare att lära katten att inte klättra på dina byxben. Den kommer inte heller behöva hänga i gardinerna.

Hur du stillar kattens behov av att klättra

Gör hemmet klättervänligt för din katt. Undvik att vaser och porslin ramlar ner i bokhyllan genom att integrera en kattvänlig bokhylla.

Du kan exempelvis röja undan på översta hyllan eftersom katter klättrar högst upp och tycker att det är spännande att ligga kvar där en stund och spana. Avvara platser i hyllan som katten tycker är intressanta, och klä in ett hyllplan i något mysigt tyg där den kan vila och vara för sig själv mellan upptågen.

För att katten ska komma upp och ner säkert så kan du klä in en bräda i slitstarkt tyg så katten kan springa där. En klösstolpe tätt intill bokhyllan kan också hjälpa katten på traven, och den får då samtidigt klösa och vässa sina klor.

En katt markerar också sitt revir när den kloar, så att klättra där det finns något att klösa på kan stilla två behov i ett. En klätterställning, ett klös-träd eller klättervägg/klätterhyllor på väggarna. Alla med diverse möjligheter till att både klättra och klösa är en god idé.

Katten kommer att älska sitt aktiverande hem. Här kan den utforska, busa, spana och vila tryggt mellan varven.           

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inget betyg satt