Att veta vad din katt ska äta är oerhört viktigt för att den ska må bra. Precis som människor är katter beroende av en sund och balanserad kost för sitt välmående och att du som ägare ser till att hålla koll på dessa delar är därför oerhört viktigt.

Men att det är viktigt betyder inte att det bara är enkelt. Det finns en hel del saker som du som ägare till en katt måste tänka på och ha med dig hela tiden. Här kommer därför en hel del nyttiga tips som du kan ta med dig för att hitta rätt mat till just din katt.

Vilken mat ska katten äta?

Det enkla svaret på denna fråga är att du måste se till att katten får i sig alla de näringsämnen som den behöver. Detta handlar både om saker som protein och fetter, men också viktiga mineraler och vitaminer som katten kommer att behöva för att fungera normalt.

Att dessutom se till att din katt hela tiden har tillgång till vatten är en annan del av kosten som är oerhört viktig. Med andra ord handlar det inte fullt så mycket om specifika produkter eller typer av foder som man kanske tror, utan snarare att se till att helheten innehåller allt det katten behöver.

Slutligen är det viktigt att ha koll på vilken mat som är farlig för katter!

Katter är både rovdjur och finsmakare

Orange-vit katt äter kött

Viktigt att ha med sig är att katten i grunden är ett rovdjur. Det här gör att den i första hand föredrar saker som kött och fisk som sin kost. När katter lever i det vilda är detta nämligen det de i första hand äter.

Men tama katter är också lite av finsmakare. De har lärt sig att de kommer att få mat och att de därmed inte behöver äta allt som serveras. Detta gör att katten i första hand kommer att äta den mat den tycker är godast.

Det här kan variera lite från katt till katt och det kan vara bra att testa sig fram lite för att se till att hitta den mat som passar bäst till just din katt. Du märker helt enkelt när katten gärna äter och när den inte äter alls, eller bara petar i sig lite grann.

Det är också viktigt att se till att katten har en matskål som den trivs att äta från. Prova gärna några olika och använd den som fungerar bäst för just din katt. Det finns även matplatser som låter katten jobba för att få maten, vilket lockar fram kattens naturliga instinkter på ett bra sätt.

Protein, fett och andra livsviktiga ämnen som katten behöver

Att katten är ett rovdjur gör att den i första hand får sin näring från protein och fett. Till skillnad från oss människor behöver den alltså inte speciellt mycket kolhydrater. Att köpa kattmat som innehåller mycket protein och gärna ganska höga halter fett är bra.

Det finns speciella fettsyror som är nyttiga för katten att få i sig. Dessa återfinns ofta i fisk och att låta åtminstone en del av kattens kost bestå av just fisk kan därför vara en bra idé. Det här kommer att göra att katten mår bättre och får i sig mer av allt den behöver.

Det finns även specifika kosttillskott för katter som du kan kolla in om du misstänker att din katt äter dåligt eller får i sig för lite näring.

Förutom själva kattmaten kan du eventuellt ge katten lite kattgodis som belöning eller mellanmål ibland. Det finns flera nyttiga sorter som katten gillar att gnaga på, med ett bra innehåll av nyttiga vitaminer, protein med mera.

Även om katten behöver mycket fett och protein är det viktigt att se till att den inte blir överviktig. Att därför väga katten med jämna mellanrum kan vara en bra idé. En annan sak som är bra att tänka på är att när du kastrerat din katt, så kommer den inte behöva lika mycket energi. Då kan det vara bra att dra ned lite på mängden mat för att se till att katten inte blir överviktig.

Det finns saker som din katt måste få i sig för att må bra. Men det finns också en hel del mat som du bör undvika, eftersom den kan eller kommer att få din katt att må dåligt.

Ett exempel på detta är mejeriprodukter. En del katter, även om det inte gäller alla, har en allergi eller överkänslighet mot laktos. Du gör därför bäst i att undvika att ge dina katter mejeriprodukter, eftersom det till exempel kan göra att de får ont i magen.

En annan sak du bör undvika är mat med för mycket salt eller andra kryddor. Kattens matsmältningssystem är inte anpassat efter detta och för mycket salt eller kryddor kan göra att den får ont i magen och mår dåligt. För mycket salt kan också rubba vätskebalansen i kroppen.

Viktigt med vatten

En sak som är oerhört viktigt för att din katt ska må bra är att se till att den får i sig tillräckligt med vatten. Det är inte alltid katten kommer att dricka så mycket som den egentligen skulle behöva och det är bra att använda vissa knep för att se till att den får i sig tillräckligt med vätska.

Till exempel är det bättre med blötfoder än med torrfoder. Om katten äter blötfoder kommer den att få i sig en hel del vätska genom maten och behöver helt enkelt inte dricka lika mycket.

Ytterligare ett tips är att se till att använda låga och breda skålar. På så sätt kan katten enklare dricka, utan att behöva slå i sina morrhår i kanten på skålen. Kattens morrhår är oerhört känsliga och den tycker inte att det är helt behagligt att slå i dessa när den ska dricka.

Det har även blivit väldigt populärt med vattenfontäner som låter katten dricka flödande vatten på ett naturligt sätt. Det gör ett fräschare vatten som är mer inbjudande för katten att gå och dricka från.

En annan sak som är bra att tänka på ät att se till att ställa skålen på ett lättillgängligt ställe, speciellt om din katt är gammal eller trött. På så vis blir det enklare och bekvämare för katten att dricka och få i sig all den vätska den behöver.

Vi hoppas att dessa tips varit till nytta och att du med hjälp av dem lärt dig lite mer om vilken mat du ska ge din katt. Tänk på att det är helheten som räknas och att det viktiga är att se till att katten får i sig tillräckligt av alla ämnen den behöver!


Läs fler artiklar om katter!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4 / 5. Antal röster: 1

Inget betyg satt