Äntligen ska det ske! Du är på väg att ta hem en vän för livet!

Katter är rovdjur och de spenderar en stor del av sina liv till att jaga byten. Det är därför viktigt att eftersträva en stimulerande hemmiljö. De är aktiva rovdjur i sin natur och behöver därför extra mycket aktivering i hemmet.

När katten inte är aktiv så sover den gärna. Katten sover och vilar mer än den är vaken. Då säger det sig självt att katten behöver platser för ro och vila. Trygga platser dit den vill söka sig till vila och samtidigt ha koll på läget runtomkring.

Oavsett rovdjur och jakt så har katten kommit att utvecklats till tamdjur. Den behöver lugn och trygghet. Se till att ordna en trivsam hemmiljö, där den kan känna sig säker och trygg.

Det följer mycket ansvar med att skaffa en katt. Från det ögonblick du väljer ut din nye vän och sedan många år framöver. Utöver det så bör du vara väl förberedd och att du har ordnat ett kattvänligt hem med de nödvändigaste prylarna för din katt.

Det kan även vara klokt att ha en kattförsäkring på plats när du skaffar katt. Läs vår recension av ManyPets och deras kattförsäkringar!

Vattenskål och matskålar

Röd/vit katt med röd matskål

Eftersom katter i grunden är rovdjur och skapade för att jaga så behöver dem en aktiverande utmaning när det ska till att ätas i hemmiljö.

Ett tips är att servera maten i olika matskålar, just för att det inte ska bli samma procedur, dag ut och dag in. Utmana katten på olika sätt. Katten tycker det är roligt att få uppgifter och utmaningar. Det är även stimulerande och aktiverar kattens sinnen, tankeverksamhet samt motverkar stress och tristess.

Gärna fler matskålar i olika höjd och på olika platser i hemmet. Exempelvis på blombrädan, i klätterträdet, eller på en hylla. De flesta butiker säljer aktiveringsskålar av olika slag, med olika sorters nivå på utmaningar. Med dessa får katterna jobba lite extra för att få tag på sin mat.

Vad gäller vatten så tycker de flesta katter att det är lite extra fascinerande. De leker gärna med vatten som rör sig eller med saker som rör sig i vattnet. Det finns exempelvis olika former av vattenfontäner.

Sedan är ett tips att lägga i en pingisboll eller liknande i ett glas vatten så katten får roa sig en stund. Detta kommer göra att katten dricker mer och det gynnar hälsan.

Katter i det vilda äter och dricker sällan på samma ställe. Därför är det klokt att placera vatten- och matskålar på olika platser i hemmet.

Mat – Olika sorters kattfoder

Alla katter är unika och har olika behov av näring och mängd. Det kan handla om ras, vikt, ålder hälsa och storlek. Katter behöver få i sig tillräckligt med energi samtidigt som övervikt bör undvikas.

Katter är kräsna och det kan ta sin tid att pröva ut ett foder som passar just din katt. Katters luktsinne och aptit hänge ihop så ifall den inte vill äta torrfoder kan det vara en idé att testa blötmat som doftar mycket mer.

Sedan har vi de livsviktiga behoven. För det första så behöver katter aminosyran taurin. Brist på ämnet taurin kan leda till hjärtsjukdomar och blindhet. Taurin är tillsatt i nästan all kattmat men kolla gärna upp det en extra gång innan du väljer kattmat.

Det andra viktiga behovet är protein och fett. En katt har ett mycket större behov av protein än exempelvis en hund. Därför ska du inte ge hundens mat till din katt. Dessutom har katten ett väldigt litet behov av kolhydrater och de behöver en kost som är baserad på animaliskt protein.  

Välj anpassade foder för att vara säker på att näringssammansättningen blir rätt. Foder finns för kattungar, extra aktiva katter, mer stillsamma katter, äldre katter och så vidare. Rådgör med din lokala veterinär ifall du fortfarande känner dig osäker.

Det finns även mat som är olämplig för katter; se till att ha koll på den! Vill du ge katten något lite extra så finns särskilt anpassat kattgodis!

Lämplig kattlåda med tillbehör

Brunspräcklig katt med rosa kattlåda

Katter är renliga djur och uträttar helst inte sina behov nära sin matplats. Välj en enskild plats där katten får vara ifred.

Det finns större och mindre kattlådor. Det finns täckta och otäckta. Välj efter behov. Försäkra dig om att det finns tillräckligt med plats i lådan så att katten känner sig bekväm.

En spade att ta upp klumparna som bildas är praktiskt att ha, och såklart den viktiga detaljen bra kattsand.

Det finns kattsand i olika utföranden. Kristaller, sand, grus, pellets, träspån. Klumpbildande eller inte är en smaksak. Det som är positivt med klumpbildande är att sanden fångar upp urin och bildar en liten klump som du lätt kan avlägsna utan att tömma hela lådan.   

Att hålla efter med rengöring varje dag är en förutsättning för att katten ska vilja gå på lådan. Annars sker det lätt olyckor utanför och på andra oönskade platser i hemmet.

Citrusdoft ogillas av katter så det bör man inte ha i kattsanden. Vill man däremot att det ska dofta fräscht så tycker katter om lavendel och bäst av allt, kattmynta. Det finns kattsand i dessa välgörande dofter. Hygieniskt och trivsamt för katten.

Klösbrädor och aktivering

Det är viktigt att uppmuntra katten att vässa sina klor. Förutom att klösandet håller klorna i skick, så stärker den på detta sätt, sitt revir. Det är nödvändigt att katten får göra det i sitt eget hem för att kunna känna trivsel och trygghet.

Det finns många olika varianter av klösmöjligheter. Klösträd, klättervägg, klösbrädor och så vidare. Implementera gärna en i varje rum för ökad aktivering.

Vill du ge katten lite extra lekmöjlighet så skaffar du kattleksaker, andra aktivitetsleksaker eller en kattvippa!

Om du vill att katten enkelt ska kunna gå in och ut på egen hand, kan det vara värt att investera i en kattlucka. Om du bor i hyreslägenhet kan det vara svårt, men annars kan du höra dig för vilka möjligheter som finns i din bostad.

Transportbur och sovplats – resa och vila

Rödvit långhårig katt utanför transportbur

En lämplig transportbur står först på listan när du ska skaffa katt. Det är viktigt att ni kan resa tryggt då katten har hämtats och ni ska åka hem. Även bra att ha vid veterinärbesök eller vid andra tillfällen då ni ska ut och resa.  

En bur med lite tätare väggar gör att det blir mörkare och då känner katten sig också mer trygg. Bädda med sköna filtar så att det blir mysigt för katten att ligga där. Då det gäller kattens första tur som leder till det nya hemmet, så är det klokt att ta med en liten filt eller ett gosedjur som luktar som mamman och det föregående hemmet, att lägga i buren. Just för att skapa trygghet och lugna missen.   

Väl i nya hemmet så gäller det att katten känner sig avslappnad. Bekväma sovplatser är viktigt. Katter sover och vilar väldigt mycket. Särskilt då de blir tillräckligt aktiverade emellanåt, med annat i hemmet. Tänk tredimensionellt och olika höjd. Ett par viloplatser i varje rum som är placerade så att katten har koll på läget och kan spana på sin omgivning. Det gillar den.

Samtidigt som den tycker om att vara ifred och få njuta av sin ensamtid. Katter är inte flockdjur till naturen så det bör man tänka på ifall det finns fler katter i hemmet. Då är det lämpligt med fler olika sovplatser som katten kan gömma sig i, såsom grottor, tunnlar eller iglos.

Vårdprylar

Ett litet kattapotek är en fördel att ha hemma. Att vara förberedd är alltid skönt. Det handlar exempelvis om sårtvätt, salva, kompresser, bomullsvadd och fästingmedel.

En fästingborttagare är toppen att ha ifall det är en utekatt det handlar om. Det är bra att söka igenom katten varje dag efter eventuella fästingar så att de inte hinner sitta så länge. Det är ytterst sällsynt att katter får sjukdomar av fästingar. Men däremot så har hundar och människor lättare att smittas av fästingburna sjukdomar. Förhindra det genom att plocka de små tjuvarna innan de kan göra skada på andra i hemmet.

En klosax är bra att ha då du har en innekatt. Då behöver klorna kortas av då och då. Men utekatter behöver behålla sina klor för att klättra och jaga, samt fly undan rovdjur.

Ifall katten är frisk och välmående så tar den hand om sin päls själv. De är renliga djur av naturen. Men långhåriga katter behöver lite hjälp på traven. En borste eller en kam behöver du ha hemma för att regelbundet borsta pälsen fri från tovor och skräp. Håll pälsen fri från tovor så slipper det bli smärtsamt för katten i längden.   

Nu är du redo att ge din vän ett välmående liv i en trygg och aktiverande vardag!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt