Det finns egentligen bara tre huvudingredienser till hur du sköter om en katt och de ingredienserna stavas: trygghet, säkerhet och massvis med kärlek.
Självklart, har din katt också andra behov men prickar du in dessa tre till att börja med har du kommit en lång bit på vägen!
I den här artikeln får du lära dig om hur du tar hand om din katt på bästa sätt, bland annat vilken typ av kattmat som fungerar bäst (åtminstone hos majoriteten av katter), vilken typ av aktivering som kan vara bra och nyttig för djuret samt vilka sprutor (vaccinationer) som bör tas under kattens livstid. Varmt välkomna!
Se även vår artikel där vi går igenom vilka prylar som behövs när du skaffar katt!
Innehållsförteckning
Skötsel och vård
Det spelar ingen roll om din katt har långt eller kort hår — den kommer behöva hjälp att borsta eller kamma pälsen regelbundet ändå! En av anledningarna till att man borstar katternas päls är för att de inte ska få i sig onödiga hårstrån eller bakterier när de tvättar sig själva.

En annan anledning är att man lättare hittar eventuella knölar eller fläckar som måste utredas av veterinärer — så glöm för bövelen inte bort kattborsten!
Kattlådan är en sån där grej som självklart står högst upp på inköpslistan! En viktig tumregel att förhålla sig till är att varje katt behöver en egen kattlåda + ännu en till. Det vill säga: har du två katter behöver du köpa tre lådor, har du 3 katter behöver du köpa fyra lådor och så vidare.
Förutom kattlådor, gäller det att hitta en bra kattsand. Hitta en som din katt är bekväm med att använda, som inte skräpar ner onödigt och som håller lukten borta!
Det är viktigt att göra rent kattlådorna ofta, inte bara för att det är fräscht (för allas trivsel, inte minst kattens) utan här kan du även upptäcka om det är något fel på kattens avföring — och som även då måste utredas av en veterinär.
Precis som vi människor kan katter få tandsten vilket kan leda till exempelvis karies. Bakterierna som samlas på din katts tänder kan sprida sig till kattens blod vilket i sin tur kan leda till andra kattsjukdomar — med andra ord är det superviktigt att borsta din katts tänder!
Om din katt däremot vägrar att du borstar hennes tänder kan du i stället boka in en tandrengöring hos veterinären, gör det minst en gång om året!
Vätska och foder
Ingen (och då menar vi ingen (!) varken människor eller andra djur) gillar att dricka gammalt och skitigt vatten. Nej, det ska vara rent, färskt vatten som byts ut varje dag för allas hälsa!
Om din katt inte dricker ur en ”vanlig” kattskål kan du testa att byta ut skålen mot ett högt glas eller en kattfontän, vissa katter har nämligen svårt för att böja sig ner och dricka samtidigt.
Det är också viktigt att hålla koll på kattens vikt. Ge mat anpassad efter just din katt för att motverka bristsjukdomar hos katten. Övervikt kan leda till att katten drabbas av diabetes medan viktminskning kan leda till leverskador.
Äger du fler katter är det viktigt att alla får äta i lugn och ro, ett tips är därför att ställa ut matskålarna en bit i från varandra så att katterna inte stör varandra.
Är du osäker på vilken typ av mat du ska ge din katt? Nedan listar vi fördelar med både torr- och våtfoder hos katter. Om du fortfarande känner dig osäker kan du prata med din veterinär eller en djurexpert!
Se även vår lista på livsmedel att undvika ge till katter!
Fördelar med torrfoder:
- Lätt att förvara
- Lätt att servera
- Kan ligga i matskålen en hel dag utan att bli dåligt
- En del torrfoder hjälper till att förbättra kattens tandhälsa
Fördelar med våtfoder:
- Får i sig mycket vätska
- Kraftigare doft (vilket är bra eftersom katten förlitar sig mer på sitt luktsinne!)
- Minskar risken för hälsoproblem
Aktivering och stimulans
Träna din katt till att använda skrapstolpe/klösbräda — det mår både dina möbler men framför allt din katt väldigt bra av! En klösmöbel hjälper din katt att hålla sina muskler i toppskick (jämför till exempel med hur vi människor stretchar) samt att hålla kattens klor rena, fina och raka.
Dessutom försvinner gamla lager av döda hudceller från kattens klor. Tips! Det finns klösträd som har inbyggda små ”kojor”, köp en sån och låt katten återhämta sig efter sitt yogapass.
Katter som alltid är inomhus behöver aktivera och sysselsätta sig extra mycket. Det är också viktigt att katten får en mental stimulans för att tillgodose sitt jaktbeteende.

Tänk på att leka med katten, det kan vara simpla lekar så som att katten får jaga ett snöre eller leka med en pingisboll. Om du vill ta ut din katt på en promenad kan du ha henne i koppel, du får däremot inte ha katten bunden hemma!
Se till att det finns gott om utrymme för dig och din katt. Mellan lekstunderna kommer både du och din katt att vilja sträcka på benen! Om du har fler katter är det extra viktigt med stort utrymme eftersom de flesta katter springer runt och jagar varandra på kvällarna.
Stäng alltså inte in de i ett rum utan låt katterna röra sig fritt! Vill du vara extra påhittig kan du komma på egna lekar med din katt, ett klassiskt exempel är ”kattskattjakt” där du gömmer godis på olika ställen och låter katten leta och använda sina jaktinstinkter.
Tillsyn och förebygga faror
Ska du resa iväg med din katt eller behöver ni besöka veterinären? I så fall är en kattbur ett måste. Det går inte att ha katten fri i bilen eftersom det kan störa din körning vilket kan leda till olyckor och skador hos dig och ditt husdjur. Transportera därför din katt i en lämplig kattbur.
Om katten är orolig under resor, eller om det kommer att ske saker i hemmet som stressar katten, kan det vara värt att kika på de olika lugnande kattprodukter som finns.
Enligt djurskyddsreglerna måste du titta till din katt minst två gånger om dagen oavsett vilken ålder eller kön katten har. Har du däremot precis skaffat en kattunge behöver du se till den betydligt oftare!
Samma sak gäller om din katt är gammal, dräktig eller sjuk. De flesta katter klarar av att vara ensamma hemma medan du till exempel är på jobbet, men precis som vi människor funkar alla katter olika.
Vet du om att din katt gillar att vara ensam behöver du inte oroa dig mer än nödvändigt, vet du däremot om att din katt är ett socialt djur bör du leka och socialisera dig med den när du kommer hem från jobbet.
Innan du får hem din nya bästa kompis kan det vara bra att säkra hushållet. Bor du i lägenhet och har en balkong? I så fall rekommenderar vi att du nätar in balkongen.
Glöm inte bort att stänga fönster samt inte ha framme något som din katt inte tål, det kan vara både mat, läkemedel och vissa växter. Kontrollera dina växter och ta reda på om de är giftiga för katten innan den flyttar in.
Vaccination och avmaskning

Misstänker du att din katt har mask? I så fall måste katten avmaskas. Det finns flera olika tillvägagångssätt att avmaska din katt på, de tre vanligaste sätten är tabletter, pasta eller ett så kallat spot-on-preparat som droppas på kattens hud. Testa dig fram och se vad som fungerar bäst för dig och din katt.
Är du däremot osäker på om din katt har mask? I så fall kan du ta en avföringsprov innan du avmaskar den. Ett avföringsprov går att köpa på apoteket och när provet är taget postar du det till ett laboratorium som analyserar och upptäcker om din katt drabbats av mask eller inte.
OBS! Det är viktigt att tänka på att det finns flera olika sorters masker (spolmask, hakmask, bandmask) varav ett avföringsprov inte visar bandmask med hjälp av detta prov.
Olika symtom avslöjar om din katt har mask eller inte, håll därför ett extra öga på om din katt har diarré eller kräkningar, det kan nämligen vara ett tecken på att katten har långa spolmaskar.
Andra symtom är avmagring eller glanslös päls. Mask kan också visa sig genom hosta hos katten.
Alla katter bör vaccinera sig mot kattpest och kattsnuva samt ta tilläggsvaccin mot rabies och klamydia. Grundvaccinationen (som består av två sprutor) görs när katten är 8 respektive 11 veckor gammal. Revaccinationen görs vid 1 års ålder och sedan vart tredje år.
Glöm inte bort att alla katter fungerar olika och att detta bara är rekommenderade riktlinjer för vad katter ”normalt sätt” behöver. Du behöver se till din katts livssituation innan du tar beslut kring vaccination, prata med din veterinär och se vad han eller hon rekommenderar!
Kattpest och kattsnuva kan uppenbara sig på lite olika sätt, därför är det viktigt att ha koll på om katten beter sig annorlunda. Kattpest yttrar sig vanligast genom diarré och kräkningar medan kattsnuva innebär att katten har svårt att äta och dricka.
Vi vet att det är mycket att hålla reda på men vi lovar också att allt kompenseras upp av oförglömliga minnen du och din nya bästa kompis kommer dela. Stort lycka till!