Att ha ett husdjur som utför sina behov lite varstans i hemmet är inte särskilt trevligt. Som tur är är katter kända för att vara renliga djur så att lära dem att gå på lådan brukar inte vara några större problem.

När brukar katter bli rumsrena? Och hur går man egentligen tillväga för att få sin katt rumsren? Vilka orsaker kan finnas till att katten inte vill gå på lådan och vilken kattsand bör man välja? I denna artikel kommer vi att gå besvara de vanligaste frågorna när det kommer till katter och deras toalettvanor.

När brukar katter bli rumsrena?

Katter brukar bli rumsrena från omkring fyra veckors ålder då de lär sig och tar efter av sin mamma. Innan dess brukar mamman hjälpa till med kattungarnas toalettbehov genom att putsa dem i ändan och på så vis städa upp efter dem. Man kan alltså börja lådträna sin katt från och med omkring fyra veckors ålder. 

Många kattungar lär sig automatiskt att gå på lådan medan andra behöver lite hjälp på traven. Att få just katter att bli rumsrena brukar som sagt inte vara några större problem då de själva har ett stort behov av renlighet. 

Har man hämtat hem en vuxen katt eller en kattunge på tolv veckor så är katten med stor sannolikhet redan rumsren, men ibland kan den även behöva lära sig att gå på lådan i sitt nya hem.

Få din katt rumsren

Här är några saker att tänka på, samt hur du kan träna din katt.

Kattlådan – modell, placering och hygien

Katter tycker om att uträtta sina behov i lugn och ro. Därför bör kattlådan placeras i avskildhet där katten får vara ifred, men inte heller allt för långt ifrån där katten vanligtvis brukar vistas. Lådan ska heller inte placeras allt för nära kattens mat-eller sovplats

Kattlådor finns i en rad olika modeller och utföranden. Kattlådor med tak är praktiskt på så vis att det bidrar till att katten får vara ifred, men de gör också att risken för sandskvätt minskar. Katter vill gärna gräva ner kiss och bajs efter att de har uträttat sina behov vilket gör att de ibland skvätter ut kattsand från lådan. 

Vidare är det viktigt att katten har gott om plats i lådan och att den inte är för liten, särskilt när det rör sig om kattlådor med tak. Man bör också se till att lådan är tillräckligt djup för att katten ska kunna gräva ner och täcka för de behov de uträttat. Har man en liten kattunge är det viktigt att se till att lådan inte har för höga kanter så att katten faktiskt kan ta sig dit själv. En bra tumregel för lådans storlek är att den bör vara minst en och en halv gånger så lång som katten själv. 

Det kan också vara bra att ha i åtanke att många katter ogärna delar toalett med andra katter. Har man fler katter bör man därför se till att det finns åtminstone en låda per katt. 

Eftersom katter är noga med sin hygien bör lådan hålla hög standard när det kommer till renlighet. En av huvudfaktorerna till att katten ska vilja gå på lådan är just att den är ren. Klumpar av avföring och urin bör därför tas bort dagligen och hela lådans kattsand ska bytas ut ungefär en gång i veckan. Vid dessa tillfällen är det också bra om man rengör lådan med vatten och milt rengöringsmedel, exempelvis diskmedel.

Träning – tips för att lära katten att gå på lådan

När det kommer till att träna katten att gå på lådan så finns det en hel del tips och tricks man kan ta till för att förenkla processen. 

En katt måste vänja sig och bli bekväm med att gå på lådan, vare sig det rör sig om en kattunge eller en vuxen katt. Låt därför katten sniffa omkring för att lära känna miljön runt sin nya toalett. Det kan också vara en god idé att lyfta över kattungen till lådan efter att den har ätit då det oftast är vid denna tidpunkt som den behöver uträtta sina behov. 

Skulle katten kissa eller bajsa på annan plats än i kattlådan är det viktigt att inte bestraffa den, utan lyft istället över katten till lådan. Man ska också berömma och uppmuntra katten efter att den har använt sin låda, men man bör inte störa den medan den uträttar sina behov. 

Du kanske även vill läsa om hur du kan lära katten att sluta klösa på möbler!

Potentiella orsaker till varför katten inte vill uträtta sina behov i lådan

Det kan finnas olika skäl till att en katt inte vill gå på lådan
  • Kattlådan rengörs inte tillräckligt ofta
  • Kattlådan är placerad på en plats där katten inte får ro
  • Katten tycker inte om konsistensen eller lukten på kattsanden 
  • Kattlådan är placerad för nära mat- och vattenskål
  • Katten har tillgång till växter vars jordfyllda krukor används som toalett 
  • Katten lider av någon typ av medicinsk åkomma (exempelvis urinvägsinfektion, urinsten eller förstoppning)
  • Katten har upplevt något typ av trauma i närheten av kattlådan, till exempel blivit skrämd
  • Katten kan lida av ångest som uppstår vid lång frånvaro av ägaren, straff eller nya husdjur eller familjemedlemmar

Om man misstänker att katten lider av något medicinsk problem bör man givetvis uppsöka veterinären. 

Kolla även in vår artikel med fler tips inför beslutet att skaffa katt!

Kattsand – olika alternativ

Katter kan vara kräsna små individer och har ofta smak och tycke till och med när det kommer till kattsand. En del katter kan ogilla grova korn medan andra irriteras av parfymerad kattsand. Om katten inte vill gå på lådan kan det i vissa fall bero på att den inte tycker om valet av kattsand. Man får helt enkelt testa sig fram och se vad katten föredrar. 

Klumpbildande kattsand

Klumpbildande kattsand är bildar små klumpar som suger upp kattens urin, vilket gör den lätt att rengöra. Klumparna tas bort dagligen och sanden räcker därför länge. Klumpbildande kattsand tillverkas dock ofta av en typ av absorberande lera som dessvärre inte är biologiskt nedbrytbar. Ur ett miljöperspektiv bör man därför välja nedbrytbara sorter som görs av växtfibrer. 

Kompostbar ströpellets 

Kompostbar ströpellets har hög uppsugningsförmåga och är dessutom nedbrytbar, vilket gör den till ett miljövänligt alternativ. Det är ett klumpfritt alternativ vilket kräver mer regelbunden rengöring. 

Träpellets

Träpellets, och krossad träpellets, är också ett miljövänligt alternativ till vanlig kattsand då det är biologiskt nedbrytbart. Träpellets är ett dammfritt alternativ som inte bildar klumpar, vilket resulterar i att mer regelbunden rengöring krävs. 

Kattsand av kiselpärlor

Kattsand av kiselpärlor suger upp urin och motverkar spridande av dålig lukt. Kisel är ett klumpfritt alternativ som är biologiskt nedbrytbart. 

Här hos Zooplus hittar du ett riktigt bra utbud av kattsand, av alla olika sorter. Glöm inte att prova dig fram för att se vad som fungerar bäst för dig och din katt!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4 / 5. Antal röster: 1

Inget betyg satt