En katt som är van att få vistas utomhus och som i grunden är trygg och van vid sitt boende, kan av olika anledningar springa bort. Den kan exempelvis bli skrämd av något eller någon, eller så kan den vara okastrerad och leta efter en partner att para sig med.

Varför springer katter bort ibland?

Här följer exempel på vad som kan få den att springa bort ifrån dig och hur du kan förebygga detta:

  • Rädsla – din katt kan bli rädd av olika anledningar, vilket ibland kan vara svårt att undvika. Men om du väljer att låta din katt få gå ut själv så se då exempelvis till att du inte bor nära en vältrafikerad väg och att det inte springer omkring lösspringande hundar. Bor man tätt ihop med sina grannar och kanske även bor mitt i ett samhälle eller en stad så bör inte katten få gå ut själv.

  • Okastrerad – Okastrerade katter har en stark drift att vilja para sig, vilket kan få dem att ge sig i väg hemifrån. Framför allt hankatter kan försvinna långt hemifrån i jakt på en honkatt som löper. Så ta ansvar och se till att kastrera!

  • Stressad – katter är visserligen självständiga djur men behöver mycket stabilitet för att må bra. De blir lätt stressade av förändringar i sitt boende. Kanske har det tillkommit en bebis eller ett nytt husdjur i hemmet? Försök att introducera förändringen mer stegvis för katten och se till att den får ha sin egen hörna där den får vara ostörd. Se även till att ge din katt ordentligt med egentid tillsammans med dig.

  • Otrohet – din katt har hittat ett annat hem som ger den mat och uppmärksamhet. Du kanske exempelvis märker att din katt går upp i vikt och inte är lika intresserad av att gosa med dig längre? Om du misstänker att detta skett så försök ta reda på vem katten i så fall går till och be dem vänligt men bestämt att sluta mata den. Du kan exempelvis sätta på katten en GPS för att säkert få veta vart din katt har varit. 

  • Tråkig miljö – Är utemiljön nära ditt hem inte tillräckligt stimulerande för din katt? Då gäller det att se till att den blir mer inbjudande. En katt har stort behov av att exempelvis få springa, busa, klättra och balansera men även ställen att få vila och sova på. Om du inte har möjlighet att ändra utemiljön till mer kattvänlig, så bör du i stället börja att ta med din katt till parker och skogsmiljöer i koppel eller till kattgårdar i en transportbur.

  • Jaktinstinkt – Att jaga är en djupt rotad och naturlig instinkt hos en katt. Försök att stimulera dess jaktinstinkt genom att leka med den, exempelvis kan du passa bollar till den eller få den att jaga en papperstuss hängandes på ett snöre- det brukar vara en mycket populär lek!

  • Sjukdom, skada eller död – en utekatt utsätts ju av naturliga skäl för större faror än en innekatt, men se till att ta bort de uppenbara farorna! Katter bör bara få gå ut själva när de bor i ett lugnt område med mycket lite trafik och inte mycket människor, hundar och andra katter som rör sig runt katten.

Det du som ägare alltid bör göra är att varje dag regelbundet klappa och känna på din katt och att även titta på hur exempelvis ögon och öron ser ut. Om din katt håller dig på avstånd så träna den stegvis till att vänja sig vid dig. Var även vaksam på hur din katt vanligen beter sig så har du mycket större chans att direkt märka om något skulle vara fel. Tveka inte att söka hjälp av veterinär om känner att det behövs!

  • Nyfikenhet- din katt kanske är extra nyfiken av sig och inte rädd att prova nya saker? Det kan ju leda till att det blir väldigt tokigt ibland som att den exempelvis blir instängd i garage, källare eller lekstugor. En god idé kan vara att sätta en GPS på katten så du alltid kan ha koll på vart den är. Det kan även vara läge att inte släppa ut den själv utan gå med den i koppel.

Hur kan man förhindra att katten springer bort?

Ge katten en trygg hörna i sitt hem

Men då man skaffar en ny katt eller byter boende med sin befintliga katt, så finns det en del tips till att få sin katt att känna sig lugn och trygg med allt det nya;

Då man introducerar katten för sitt nytt hem måste man ge den tid och lugn och ro att sakta vänja sig vid allt det nya i sin egen takt. Det är mycket individuellt hur lång tid detta tar och man behöver vara noga med att ge katten den tid den behöver. I början kan katten gömma sig mycket och enbart snabbt komma fram för att äta, dricka och gå på lådan- det är ett helt naturligt beteende.

Att katten får igenkänning är mycket viktigt, så om det finns möjlighet så ge katten ett eget rum som blir till dess egen fristad. Där placerar du allt din katt behöver som exempelvis mat, vatten, kattlåda och säng. Om du inte kan ge det ett eget rum så ge katten en egen hörna, som ska vara just deras.

Katten ska själv få bestämma i sitt revir, här ska den ska kunna få vila och sova ostört. Och om något nytt ska introduceras ska det helst göras just där. När katten blivit lugnare och tryggare kan man börja placera ut dess saker där man vill ha dem mer permanent. Ju tryggare katten blir så märker du ju även vart den helst föredrar att vistas, så placera med fördel gärna dess saker där.

Dofter är ju väldigt viktiga för en katt så använd dig gärna av din katts naturliga feromoner. När du klappar din katt så kan du ta ett tunt och mjukt tyg som du försiktigt gnuggar mot kattens ansikte och nacke. Sedan gnider du tyget på ställen i kattens höjd för att sprida ut dess doft och hjälpa den att känna sig mer trygg.

Du kan också ge din katt mer känsla av trygghet genom att använda dig av dina egna dofter från exempelvis en tröja. Du placerar då tröjan på eller nära stället din katt väljer att vila och sova på. Om du vill kan du även prova att använda dig av syntetiska feromoner till din katt som du köper på apoteket eller i en djuraffär.

Katter älskar att få ta sig upp från golvytan för att kunna spana och ha koll på sin omgivning. Detta ger dem ju känslan av lugn och kontroll så det är viktigt att du ser till att din katt har möjlighet till det. 

Se till att träna din katt på att komma till dig när du kallar på den med dess namn. Gör så att du kallar på den och när den kommer fram till dig ger du den genast en godbit. Då kommer den förknippa ditt kallande med att få något gott, vilken kommer att underlätta mycket om katten skulle springa bort.  Du får   upprepa och träna på detta regelbundet och öka på avståndet mellan dig och katten efter hand.

Även om din katt i vanliga fall är en utekatt så bör katten vistas enbart inomhus minst en vecka vid flytt. Detta så att den hinner vänja sig och bli trygg med allt det nya och förknippar det nya hemmet som just sitt hem.

Om du skaffar en helt ny katt exempelvis en kattunge, så bör du även ta reda på så mycket du kan om de rutiner din katt redan är van vid och försök efterlikna dessa. Köp hem den mat som katten tycker om att äta och den kattsand den är van vid. Om du vill byta ut maten och sanden till ett annat fabrikat så gör det stegvis. 

För extra trygghet så se till att du får ta med en filt eller leksak från dess förra hem för att sprida den doften till ditt boende genom doftmarkering.

Har du en katt som gillar att gå ut, är det viktigt att se till så att katten vet hur den ska kunna komma in. Vissa katter jamar, andra krafsar på dörren. Har ni möjlighet kan en kattlucka vara en bra lösning som låter katten lära sig gå in på sina egna villkor!

ID-märkning och skapa en smeller

Det finns många fördelar med att id-märka sin katt, skulle din katt springa bort och någon hittar den, så kan id-märkningen hjälpa dig att få den tillbaka! En id- märkning på din katt görs via ett chip eller en tatuering hos en legitimerad veterinär eller med ett chip hos annan godkänd id-märkare.

ID märkning i kattens öra

Tatuering/tångmärkning är den vanligaste id-märkningsmetoden för svenska katter. Märkningen görs vanligen i kattens vänstra öra.

Microchipmärkning kan användas på kattungar från sex veckors ålder. Chipet injiceras under huden och sätts oftast dit mellan skulderbladen. Varje chip är unikt och har sitt eget id-nummer.

En smeller är något som doftar som din katt, om din katt springer bort så kan en ID-hund lukta på den doften och sen söka efter din katt! Ett bra tips är att efter du borstat eller klappat din katt samla ihop pälsen som katten släpper ifrån sig och lägga den i en glasburk med lock som håller tätt.

Förvara smellern i dubbla plastpåsar för att minimera risken för att den ska påverkas av andra dofter. Om man har en ensam katt så kan även kattbädden och kattpläden användas som en smeller. 

Registrera ID

I januari 2023 börjar en ny lag att gälla, då måste nämligen alla katter vara märkta och registrerade och du kommer att få göra en registrering av din katt hos Jordbruksverket. För att kunna registreras måste ju din katt först vara id-märkt vilket du kan läsa mer fakta om ovan.

Syftet med registreringen är att lättare kunna återförena bortsprungna katter med sina ägare samt att få bättre koll på vilka katter som är förvildade eller inte. Detta kommer även hjälpa till att höja kattens status, vilket är behövligt. 

Man behöver inte märka och registrera sin katt om den är född före 1 januari 2008, men jag skulle rekommendera dig att göra det i alla fall.

Om din katt är van att gå lös så kan den ju plötsligt få för sig att ta sig en längre tur från hemmet än den annars vanligen gör. Detta är ganska vanligt att katter gör då och då, så att avvakta några timmar extra innan du verkligen tror att din katt sprungit bort är inte fel.

Men när du märker att din katt inte kommer hem, så måste du genast påbörja att söka efter den. Gör först en anmälan till polisen på nummer 11414 att din katt är bortsprungen. Ring till de veterinärer, djursjukhus och katthem som ligger närmast dig och hör dig för om de fått in en katt som liknar din.  Gatukontoret på din kommun ansvarar för påkörda djur, så kontakta dem och fråga om din katt. Allt detta bör upprepas då och då tills din katt kommer hem igen eller blir hittad.

Efterlys katten i området

Kontakta dina grannar och be dem att kolla efter katten i exempelvis sina garage, källare, växthus, uthus och förråd- katten kan ha smitit in i ett obevakat ögonblick. En instängd katt som gömt sig blir oftast tyst för att skydda sig själv mot faror, så be dem gärna att leta noga och flera gånger.

Lägg ut efterlysningar på exempelvis Facebook- både på din egen sida men även i lämpliga lokala grupper. Maila även de släkt och vänner du inte redan pratat med som bor i din närhet och be dem att ha extra koll. Ju fler som hjälps åt att leta desto bättre!

Du kan även lägga in efterlysningar på exempelvis blocket.se eller på vilse.nu

Sätt upp lappar med bild och information om din katt och dina kontaktuppgifter i ditt närområde exempelvis vid affären, kiosken eller pizzerian. Du kan även sätta in en sökannons i din lokaltidning. Be även gärna din brevbärare att ha lite extra koll efter din katt.

Ropa, locka och leta

Om du har en innekatt som smitit ut, så tänk då på att ta det extra lugnt när du letar och lockar efter den. Den kommer mycket troligen ha gömt sig i närheten av ditt hem, så leta främst i ditt närområde. En utekatt däremot kan ju ofta röra sig på mycket större områden, men börja alltid leta i ditt närområde.

Du kan gärna ta med dig en kattsele eller transportbox, framför allt om du behöver röra dig längre bort än ditt närområde.

Leta efter din katt när det är mörkt och tyst, då hör ni varandra lättare och det är mer troligt att den vågar sig fram. Katter har ju en väldigt bra hörsel, så även om den inte visar sig så kan den svara dig från exempelvis ett närliggande buskage. Eller så kanske den har tagit sig för högt upp i ett träd och inte tar sig ned? Då kan den sitta uppe i trädet och jama ynkligt efter hjälp!

Katter är ju också nattdjur och väljer gärna att vara vakna när det är just mörkare och tystare.

Du kanske har ett speciellt rop du brukar använda dig av när du kallar på din katt? Använd dig då av detta och såklart även kattens namn och eventuella smeknamn som den är van vid.

Ta med olika kattmat som din katt älskar som du kan locka den med och sätt även ut mat och vatten på olika ställen nära ditt hem. Om din katt är en utekatt så kanske den redan har flera bekanta ställen den brukar få mat och vatten på? Använd dig då av dessa ställen även nu. Att hålla maten och vattnet nära ditt hem minskar risken att katten rör sig ännu längre hemifrån.

En kattfälla ska enbart användas då en så kallad ID-hund/sökhund har markerat att den känner av din katt.

När och om du hittar din katt så var försiktig med dina rörelser, stå stilla eller sitt på huk och tala med en lugn röst i normalläge. Du bör även undvika att titta katten direkt i ögonen, för det kan upplevas som hotfullt.

Invänta katten och ha tålamod. Vänta tills den kommer och stryker sig mot dig då du försiktigt kan smeka den och långsamt börja lyfta upp den.

Katten är ju rädd och skygg och hastiga rörelser eller om du skulle råka tappa den gör att den troligen rymmer i väg igen. Skulle den rymma igen så jaga den inte!

När din kära katt är hemma igen så glöm inte att meddela alla att din katt är hittad, både dina grannar men även dina grupper på nätet som exempelvis Facebook. Kontakta polisen och ta ned de söklappar du satt upp.


Här hittar du fler artiklar om katter!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal röster: 2

Inget betyg satt