En kattkropp är skapad för rörelse; att springa, hoppa, klättra och jaga är en stor och viktig del av deras liv. Genom att leka och röra på sig förbättrar katten sin fysiska hälsa, men det är även en mental träning och en förutsättning för att de ska ha en bra och balanserad hälsa totalt sett.

Genom lek och rörelse lindras också ofta både fysisk och psykisk stress och kattens koncentrationsförmåga både tränas och höjs.

Då du och din katt leker tillsammans kommer ni stärka det band ni har emellan er, ni kommer känna er närmare varandra. Du kommer kunna visa och ge din katt goda vanor och ett sunt sätt att agera på och det blir då även mer osannolikt att din katt kommer att förstöra saker för dig hemma.

När du leker tillsammans med din katt så bör stor hänsyn tas till att katten är ett rovdjur, så se till att utnyttja dess djuriska instinkter och härma deras naturliga beteenden. De har ju exempelvis ett naturligt jaktbeteende som de behöver få utlopp för och det är viktigt att tänka på att även om din katt enbart är en innekatt så har den ändå samma instinkter och beteenden.

Det är individuellt vilka lekar och rörelser just din katt tycker mest om att använda sig av. Hänsyn måste ju också tas till exempelvis kattens ålder eller eventuella krämpor. Du som ägare kommer att få prova dig fram för att hitta de mest lämpade aktiveringsleksakerna som passar just din katt och dig som ägare.

Tips! Ett av de bästa sätten att leka med en katt är med en så kallad kattvippa!

Katter leker på två olika sätt: social lek och objektlek

Katt leker med kattunge utomhus

Kattens lek kan i huvudsak delas upp i två olika kategorier:

Social lek

Sociala lekar mellan vuxna katter kan vara att de jagar varandra och gömmer sig och hoppar fram och busar med varandra. Men redan som liten kattunge, när den är ca 3 veckor gammal, börjar den sociala leken med sina kullsyskon.

Leken går ofta ut på att de jagar eller brottas med varandra och de turas ofta om att få stå i en dominerande position över den andre och slå till varandra med tassarna.

Om en kattunge skulle vara ensam utan kullsyskon så kommer kattmamman att leka mera med den och ägaren kommer också att få ta ett större ansvar för kattungens lek och lärande.

 Tydliga tecken på social lek:

  • Katterna byter roller med varandra, först får den ena jaga och vara den dominerande och sedan byter de.
  • Klorna är indragna hela tiden.
  • De biter bara varandra på ett försiktigt vis.
  • Katterna ger väldigt få ljud ifrån sig.
  • Efter leken vilar och sover de gärna bredvid varandra.

Objektlek

Här jagar katten ett objekt, exempelvis en boll eller en leksaksmus. Det är ju just vid objektleken som du som ägare leker med din katt och hjälper den att utlopp för sin överskottsenergi och eggar dess jakt och leklust. Om den får upp jakten på något roligt kan den jaga intensivt en längre stund och får genom detta mycket stimulans både fysiskt och mentalt. Ju äldre en kattunge blir ju mer växer även dess jaktinstinkt och objektleken blir mer och mer vanlig.

När sedan katten får tag i leksaken så njuter den av ögonblicket! Och det är viktigt att den får göra just detta, så den känner att den får en belöning för sin jakt. Den håller fast sitt byte med hjälp av sina klor och tänder, precis som den skulle göra om den jagade i det vilda. Objektlek är särskilt viktigt för just innekatter.

Viktigt att tänka på vid köpet av aktiveringsleksaker som du och din katt kan leka med tillsammans:

Köp gärna de leksaker som aktiverar flera av kattens olika sinnen, exempelvis något som både prasslar på ett lockande sätt men som även är visuellt färgsprakande. Eller kanske en leksak som luktar frestande av kattmynta och även har en pingla ditsatt.

Tänk på att leksaken ska vara skapad av säkra och hållbara material men även sådan att den inbjuder din katt både till att smyga och lurpassa på den, men även kunna anfalla och fånga bytet. Var noga med att ha flera sådana leksaker som du kan byta emellan så att inte din katt tappar intresset för er gemensamma lek.

Du kan även skapa leksaker själv som din katt kan få jaga. Tänk då på att skapa leksakerna i relativt hållbara och naturligtvis kattvänliga material. Undvik exempelvis små föremål som din katt kan sätta i halsen och om du använder lim så måste det vara giftfritt.

Katter älskar exempelvis kartong och papper och toarullar och tidningspapper brukar vara väldigt roliga att leka med. Du fäster dit en snöre på dem och sen kan ni båda leka loss! Men lämna aldrig katten ensam med snören som kan gå sönder, för då kan leken få ett väldigt tråkigt slut.

När och hur ofta bör du leka med din katt?

Lek tillsammans med din katt 15–20 minuter vid minst ett tillfälle per dag men gärna vid två tillfällen och då gärna vid samma tidpunkter. Ett bra tips är att leka en stund på morgonen och en stund på kvällen. Men då katter är nattaktiva djur så är de oftast som mest leksugna på kvällen.

Att leka korta men intensiva pass passar en katt väldigt bra just för att de är rovdjur och skapta för att vara intensivt fokuserade en stund för att fånga sitt byte och sedan varva ned däremellan. För att hålla kattens intresse uppe för leken bör katten då och då få fånga bytet, men det är ju även viktigt att ha flera leksaker att byta med emellan.

Extra viktigt med lek är det för en kattunge. Det är genom just leken som kattungen lär sig hur den bör bete sig som vuxen. Dess instinkter visar sig just under leken där den bör få utlopp för att exempelvis få smyga på och fånga sitt byte.

Tips på lekar du kan hitta på med din katt

Här några klassiska kattlekar som du vanligtvis enkelt kan anordna i hemmet.

Kurragömma med ljudeffekter

Använd dig av en helt vanlig papperspåse från mataffären och börja med att klipp av handtagen så katten inte kan fastna i dem. Lägg den sedan på golvet och låt din katt upptäcka den. När sedan katten krupit in i påsen skrapar du lätt utanpå den så att katten får lokalisera varifrån ljudet kommer och sen jaga det!

Byt ställe då och då där skrapar så att det blir extra spännande för din katt. Din katt kommer främst att använda sig av och träna sitt hörselsinne men även dess reaktionsförmåga.

Prasselpåse

Att något prasslar är alltid kul och spännande för en katt! Ta exempelvis ett gammalt örngott och fyll det med bollar av hopskrynklat tidningspapper och knyt fast ett snöre på påsen. Låt sedan katten få upptäcka det hela på golvet, medan du försiktigt drar i snöret så det prasslar och rör på sig!

Det kommer bli rejält spännande att både se på, höra och leka med! Katten får använda sig och träna flera av sina sinnen som hörseln och synen och få utlopp för sin jaktinstinkt.

Tidningspappers-råttan

En enkel men väldigt uppskattad lek! Du tar en bit tidningspapper och knyter ett snöre runt den på mitten. Sedan kan du skaka, dra och rycka med den åt olika håll framför din katt och genast kommer din katts jaktinstinkt att väckas! Gå runt i hemmet i olika rum och dra det efter dig och din katt lär gladeligen följa efter dig.

Laserpekare

Det finns en mängd olika laserpekare på marknaden som är riktade till dig som kattägare att använda till att aktivera din katt. Detta är en perfekt leksak du kan använda dig av för att aktivera din katt men samtidigt kunna sitta bekvämt själv under tiden.

Du för laserpekaren fram och tillbaka framför din katt och var noga med att låta din katt få känslan av att lyckas fånga den! Avsluta gärna med en leksak där katten rent fysiskt kan få fånga bytet, allt för att bibehålla kattens intresse för leken.

Några populära kattleksaker

Här är några leksaker som finns till salu på marknaden som hjälper dig när du vill leka tillsammans med din katt och väcka dess jaktinstinkt och flera av dess sinnen. Vill du ha fler tips kan du se vår artikel där vi listar några av de bästa kattleksakerna just nu!

Trixie Cat Activity Adventure Carpet

Trixie Cat Activity Adventure Carpet

En rolig och härlig lekplats för din katt i form av en matta i polyester som har flera håligheter i olika storlekar där din katt kan gömma sig och busa loss! Mattans storlek är ca 1 x 1 meter.

Vissa av håligheterna är så pass små att endast kattens tass kan ta sig igenom, medan andra är stora nog för att hela din katt ska kunna ta sig in under mattan och ut igen. Underst under själva mattan har man en medföljande anti-slip-botten som gör att mattan stannar kvar runt där du placerar den.

Du leker tillsammans med din katt exempelvis genom att ha ett snöre eller liknande som du för fram och tillbaka i luften precis framför håligheterna där din katt har gömt sig. Eller så kan du försiktigt peta in en pinne någon centimeter eller två i någon av hålen och för den fram och tillbaka för att locka din katt till att attackera. Göm gärna också lite kattgodis här och där under mattan för att ytterligare trigga i gång din katts sinnen.


Pritax Kattleksak råtta med fjärrkontroll

Pritax Kattleksak råtta med fjärrkontroll

En radiostyrd råtta som är hela 18 cm lång med svansen inräknad som snabbt springer över golvet och genast väcker din katts jaktinstinkt till liv! För vilken katt kan egentligen motstå en råtta som springer nära dem? Väldigt få!

Råttan manövreras med en fjärrkontroll vilket gör att du själv kan sitta ned lugnt och bekvämt medan du låter din katt leka och motionera. Denna leksak är perfekt för bus och lek inomhus för dig och din katt. Att låta katten få fånga råttan då och då är ju som sagt viktigt för att leken verkligen ska vara rolig och inbjudande.

När råttan är infångad kan du ge din katt lite kattgodis, så lär den sig ganska snart att en belöning väntar den när detta skett. Råttan finns i färgerna svart, brun och grå.


Trixie Klösmatta med leksaker

Trixie Klösmatta med leksaker

Denna klösmatta passar extra bra till små katter och kattungar och är i färgerna ljusgrå och mellangrå. Den har måtten 60x33x42 cm och är skapad av materialen sisal och plysch och har hängande leksaker i elastiska band upptill som har formen av två möss och två bollar.

Du och din katt kan leka tillsammans med dessa leksaker genom att du puttar i gång dem så de kommer i rörelse och ser till att de håller sig i rörelse med jämna mellanrum.

Med hjälp av denna klösmatta så väcks din katts jaktinstinkt till liv och underhålls medan leken pågår. När du vill kan du lätt fälla ihop klösmattan och ställa undan den, vilket underlättar vid exempelvis städning. Tänk på att låta din katt få fånga och leka en stund med sin fångst.


Trixie Catnip Såpbubblor

Trixie Catnip Såpbubblor

Blås roliga bubblor med kattmynta mot din katt som lockar den till att jaga och försöka att fånga dem! Dessa såpbubblor är självklart anpassade för just katter och därmed ofarliga att fånga och bita i.

Kattmynta har en uppiggande effekt på de flesta katter och Catnip såpbubblor passar för alla katter oavsett storlek och ålder. 

Din katt får förutom väckt jaktinstinkt använda och träna på flera sinnen som syn, lukt och smak. Du väljer själv vilken storlek du vill ha på bubblorna, de mindre bubblorna brukar passa bäst till just katter. Produkten Innehåller 120 ml. 


 Här hittar du fler artiklar om katter!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 1 / 5. Antal röster: 1

Inget betyg satt