Katten har länge varit en av de vanligaste och mest folkkära sällskapsdjuren i de svenska hemmen.

Under pandemin, där många blev instängda, rastlösa, i sitt hem, fick både dåvarande och nya kattägare chansen att spendera mer kvalitetstid med sina katter, vars behov av att hoppa, klättra och gömma sig tydligt framkommer, speciellt om de är innekatter.

För att uppfylla dessa behov har en våg av moderna kattmöbler intagit marknaden och bland dessa har klätterväggen för katter blivit ett spännande och kreativt alternativ för många kattälskare.

Se våra tips på klätterväggar för katter!

Vad är en klättervägg och hur sätter du upp den?

En katt-klättervägg består oftast av ett flertal separata delar, som man helt enligt egen önskning kan förankra till väggen med skruvar, så att katten ska kunna “klättra” emellan de olika delarna.

Man skulle kunna se det som en serie av väggmonterade hyllor som istället för böcker och diverse, är menade för din katt.

Här kan katten både leka och vila

Klätterväggen fyller flera syften, den fungerar inte bara som en rolig lekplats för din katt, utan också en plats där den kan lägga sig och vara ifred från det som rör sig runt på golvet, vare sig det är ägaren eller de andra djuren i bostaden.

Detta innebär att katten får ett helt område för sig själv, vilket i sig innebär att den slipper behöva vara på ställen där den inte får vara, såsom köksfläkten och skåpet med finporslin.

Katter har inte bara ett behov av att ha ett eget utrymme men också ett behov av ett klättra, likt deras förfäder gjorde ute i naturen, och med en klätterställning så tillfredsställs båda av dessa behov.

Varje del i en klättervägg har sitt eget unika syfte för katten

För att fungera som en allt-i-allo plats för din katts behov så finns det ett smörgåsbord av olika klättervägg-delar som alla har sina egna individuella funktioner för din katt.

Det finns exempelvis monterbara bäddar och hängmattor där katten kan lägga sig och vila, klösbrädor och pelare där den kan vässa klorna, och hängbroar som kan monteras mellan de olika delarna, ifall din katt är lite lat av sig och inte orkar hoppa emellan dem.

Det går till och med att montera upp hela hyddor och gömmor på väggen. Komponenterna är oftast täckta med en sorts matta ovanpå, inte bara för katternas bekvämlighet, men också deras säkerhet då de annars kan glida av och skada sig.

Sammansatta utgör dessa delar en multifunktionell plats för din katt, som främjar både dess fysiska och psykiska hälsa.

Kombinera och bygg på med fler sektioner

Man kan både köpa hela set med delar och individuella delar som fritt kan kombineras och monteras på valfri vägg, i valfri disposition. Till skillnad från vanliga golvbelagda kattmöbler, som ofta redan är färdigkonstruerade, kan man med klätterväggen kreativt och individuellt anpassa sin klättervägg utefter sin katts ålder, beteende och preferenser.

Ännu en fördel är att den även lämpar sig mycket bra till bostäder som inte har så stor golvyta, där man istället kan fria upp och effektivisera sin golvyta genom att tänka lodrätt och införskaffa en klättervägg. På så sätt kan ägaren få utnyttja golvet medan katten kan ta nytta av väggen.

Om man dessutom känner att man vill lägga till mer efter att ha monterat sin första vägg så kan man antingen fortsätta bygga uppåt eller kanske till och med använda ännu en vägg, möjligheterna är oändliga!


Här hittar du fler tips och guider för kattägare!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt