Khao Manee är en vitfärgad, mycket ovanlig kattras från Thailand, med kungliga anor som sägs ge lycka till sin ägare. Den är betydligt mindre känd än andra kattraser här i Sverige, men otroligt vacker och unik! Deras klara vita färg är ett utmärkande drag, samt deras ögon som ofta, men inte alltid, består av två olika färger.

Om du har en exklusiv katt är det extra viktig med försäkring! Läs vår recension av FurryChamp djurförsäkringar!

Intressant fakta och historik

Khao manee är en mycket sällsynt kattras med rötter i Thailand, vars historia kan spåras flera hundra år bakåt i tiden. Namnet khao manee betyder ungefär ”den vita juvelen” eller ”vit pärla” och troddes/tros inbringa tur, rikedom och ett långt liv.

Detta gjorde att den var en populär ras bland kungligheter och en khao manee var favoritrasen för kungen av Siam, Chulalongkorn (Rama V.) Det säga att han gömde undan alla khao manee katter av rädsla för att de skulle stjälas när han fick besök från exempelvis engelska och franska gäster.

Dess bakgrund är lite höljd i dimma och få människor utanför Thailand har hört talas om denna ras. Men rasen finns beskriven i en samling av thailändska kattdikter, Tamra Maew, redan år 1350! Det har även hittats målningar av rasen i olika tempel i Thailand.

År 1999 importerade en kvinna vid namn Colleen Freymouth den första khao manee-katten, en hona vid namn Sripia, till USA. Hon importerade sedan även en hane och startade uppfödning av rasen, vilket väckte intresset bland allmänheten.

Totalt importerade Colleen 10 talet katter och ättlingar till dessa överlämnades runt år 2004 till Frèdèric Goedert som i många år var den enda franska uppfödaren.

Janet Poulsen var dock den som först tog khao manee till Europa och i och med det fortsatte intresset för rasen att växa. Andra uppfödare började importera khao manee-katter direkt från Thailand just för att utveckla rasen och undvika inavel.

  • Khao manee som ras accepterades år 2009 och sedan år 2012 ses den som en preliminär ny ras.
  • Rasen hette först Khao Plort men på 1800-talet bytte den namn till det den har nu, khao manee.
  • Olikfärgade ögon på denna ras anses vara det bästa alternativet och ges då ofta bort som en lyckokatt.
  • Khao manee är bland de mest sällsynta raserna i världen, vilket också gör dem väldigt dyra!

Päls och teckning

Vit katt khao manee går utomhus på grus

En khao manees päls är inte bara vit, utan bländande snövit! Dess päls består av korta hår som mjukt följer med dess kropp och underullen är gles till måttligt tät. En kattunge kan födas med ett svart märke på pannan, men när den når 2-årsåldern ska det svarta märket vara borta.

Vissa kattungar föds i en helt annan färg än vit, exempelvis med svart päls. Dessa katter klassas inte som en khao manee, men de kan dock fortsättas att användas inom aveln. Detta för att de ändå mycket troligen kan komma att producera vita ungar.

Pälsen är kort och rak och därmed lättskött och kammas 1–2 gånger i veckan. Detta för att få bort lös päls och även för att hålla pälsen glänsande och mjuk.

Fysiska attribut

Vit katt, ras khao manee

En khao manee är en smal, smidig, muskulös, men ändå graciös kattras, med ett mycket sött utseende. Den har en lång kropp med robusta och långa ben, ovala tassar och en medellång svans.

Huvudet är triangelformat med en mjukt kurvad nos, den har höga kindben och en bred panna. Dess mellanstora till stora öron sitter brett isär och pekar på ett gulligt sätt bort ifrån varandra. Och när det gäller öronen så är det viktigt att veta att denna kattras kan födas som döv eller delvis döv.

Ögonen är mandelformade och uttrycksfulla och den juvelliknande ögonfärgen kan vara allt från blå till bärnstensfärgade gul/guld eller grön eller den populära blandning av blå och någon av de andra färgerna. En khao manee väger oftast mellan 3–5 kilo.

Hälsa och sjukdomar

Khao manee är i grunden en frisk kattras och då det är en naturlig ras så är de mindre risk att de drabbas av genetiska problem. Men de kan drabbas av hälsoproblem och sjukdomar och detta är exempel på detta:

Hudcancer – Dess ljusa päls gör att rasen riskerar att lättare blir solbrända och därmed kunna utveckla hudcancer. Som ägare bör man vara speciellt uppmärksam på hudförändringar på huvudet som exempelvis öronen.

FeLV (felint leukemivirus) – är en infektion som utsöndras framförallt ifrån kattens saliv. De flesta vuxna katter kan bekämpa viruset och inte bli sjuka av det. Tyvärr är det så att både drabbade kattungar och vuxna vartefter utvecklar dödliga följdsjukdomar som tumörer eller infektioner.

Symtom kan exempelvis vara: ökad infektionskänslighet, dålig aptit och viktnedgång, förstorade lymfknutor, feber, matt och glanslös päls.

Som ägare bör du regelbundet borsta din katts tänder för att förbättra kattens munhälsa

Katter av denna ras som det är tänkt att avlas på måste först testa sin hörsel.

Om du misstänker att din katt kan vara drabbad av någon av dessa sjukdomar eller något annat så ska genast en veterinär kontaktas!

Vem passar rasen khao manee till?

Först av allt så behöver du ha gott om pengar för att ha råd att införskaffa denna katt för du lär behöva betala mellan 80 000 – 116 000 kronor för ett exemplar! Men om detta inte är ett hinder så är en khao manee en verkligen trevlig och underhållande kattras.

Rasen är utåtriktad, nyfiken, social och lekfull och älskar verkligen närhet och uppmärksamhet! Khao manee är även en mycket intelligent ras som älskar att exempelvis leka med interaktiva leksaker och apportera. Som ägare/familj bör du/ni tycka mycket om att umgås med katten och vara duktig på att variera lekarna så de blir underhållande.

En khao manee är en riktig familjekatt som vanligen fungerar fint ihop med barn och andra djur och de har heller inga problem med nya bekantskaper. Den får dock inte bli lämnad ensam hemma för länge, så om du inte jobbar hemifrån behöver du se till att din katt har sällskap.

Denna ras behöver flera ställen där den kan klättra högt upp, för den älskar att upptäcka, undersöka och ha full koll! De är även djärva, lite busiga och nyfikna så det är viktigt att som ägare ha kontroll på katten och dess närmiljö så den inte hamnar i trubbel och kanske skadar sig.

En khao manee är en väldigt pratsam ras, så förvänta dig livliga konversationer!


Läs mer om intressanta kattraser!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inget betyg satt