Perser är en av de äldsta kattraserna och är en lugn, harmonisk och tillgiven katt. Den behöver dock en ägare som inte har problem med att genomföra daglig skötsel av päls, och annan omvårdnad. I den här artikeln går vi igenom perserkattens historia, utseende, beteende och mycket mer!
Innehållsförteckning
Intressant fakta och historik

Perserkatter är en av de äldsta kattraser som finns, man har hittat fynd som visar att en långhårig variant av perser redan fanns på 1500-talet i Persien-nuvarande Iran. På 1600-talet kom då denna variant av perser samt angora katter från Turkiet till välbärgade européer, som till hovet i Frankrike.
När så dessa kattraser parades med varandra uppstod den perser som dagens perser härstammar ifrån. Och förfäderna till perserkatterna såg annorlunda ut än de gör idag; de hade en slankare kroppsbyggnad, längre ansikten och större öron.
I slutet på 1980-talet och i början av 1990-talet kom de flesta perserkatter i Sverige och Norden från England. Man började att avla på kattrasen för att man ville förbättra den, men resultatet blev inte lyckat för persern fick exempelvis trång nos och därmed problem med sin andning.
Dagens perserkatt härstammar än idag från England men framför allt från USA och har numera en bred nos så att dess andning ska fungerar bättre. Men det är tyvärr inte ovanligt att perserkatter ännu idag kan ha problem med exempelvis andningen.
Denna kattras kallades länge för angora men en namnbyte skedde år 1955 till perser.
Kattrasen exotic är perserns korthåriga syskonras.
Päls och teckning

En perserkatts päls är lång, tjock och yvig, men ändå slät och med en silkeslen känsla. Underullen är tät och mjuk, den har en lång och stor pälskrage och dess korta svans är välpälsad. En perser har även hårtofsar på öronen och mellan tårna.
Pälsen behöver skötas om och kammas dagligen och det kan vara bra att bada och schamponera katten ungefär någon gång i månaden, men det är individuellt hur ofta det behövs göras. Att göra detta kommer underlätta just för att en ren kattpäls inte tovar lika mycket.
Pälsen vid ögonen behöver rengöras varje dag och det kan fastna avföring på pälsen vid kattens bakdel och på svansens undersida så det är viktigt att man som ägare klipper bort och tar hand om detta.
Det finns ungefär hela 300 olika färgvariationer på en perserkatts päls!
Exempel på färger som en perserkatt kan ha:
Vit, röd, creme, svart, blå, brun/chokladbrun/guldbrun, lila, silver, sköldpaddsfärgad och grå.
Exempel på mönster:
- Enfärgat, tvåfärgat och trefärgat
- Sköldpaddsfärgad- en tvåfärgad och omönstrad päls
- Tabby- är ett marmorerat mönster
- Smoke- silverfärg i hårbotten och mörkare färg i hårtopparna
- Shaded- hårstrået är hälften färgat och hälften silvervitt
Fysiska attribut

En perserkatt är en medelstor till stor kattras som har en kraftig, kort och kompakt kropp med en kort och rund svans. Benen är korta och kraftiga och dess tassar är stora och runda.
Persern har både ett runt huvud och runt ansikte som är sött och öppet med en kraftig haka, rundad panna och små och runda öron som sitter brett isär. Och den har stora, runda och uttrycksfulla ögon som är placerade brett isär och dess ögonfärg kan vara orange, blå, grön och olikfärgade.
Det som främst ger persern dess speciella utseende är nosen som är mycket kort och bred och nosbenet måste sluta precis mellan ögonen. Men på grund av vissa problem med en så pass kort näsa så föredrar vissa uppfödare att föda fram perserkatter med längre nos.
Honor brukar väga ca 4–6 kilo och hanar väger upp till 7 kilo.
Hälsa och sjukdomar
Alla kattraser kan ju tyvärr drabbas av ohälsa och sjukdom. Här följer exempel på sjukdomar som en perserkatt kan drabbas av:
Progressiv retinal atrofi (PRA) – en ärftlig förtvining av näthinnan som leder till att katten så småningom blir blind. Det är en ärftlig sjukdom som uppfödare bör vara uppmärksam och ha kontroller efter.
Små näsborrar – Det är mycket viktigt att som köpare och uppfödare undvika att köpa och avla upp perser med kort och intryckt näsa. tyvärr avlas det ändå på detta just för att vissa anser det vara mest estetiskt tilltalande. Att ha en sådan näsa kan leda till svåra andningsproblem som i värsta fall kan leda till dödsfall.
Övervikt/Fetma – En perserkatt är inte känd för att vilja röra på sig så mycket, så det gäller för dess ägare att leka med katten så den på så vis kommer i rörelse och även ger katten en nyttig och hälsosam kost.
Dess platta ansikte måste rengöras regelbundet varje dag, både ögon och näsan. Helst ska katten ha ett ansikte utan veck och trånga tårkanaler.
När den tjocka och yviga pälsen har pälsbyte innebär det att katten kommer få mycket hår i magen och riskerar hårbollar, så som ägare gäller det att se till den exempelvis har tillgång till kattgräs.
Se till att regelbundet borsta kattens tänder och även ha regelbundna kontroller hos veterinär där exempelvis tändernas status kontrolleras.
Om du misstänker att din katt kan vara drabbad av någon av dessa sjukdomar eller något annat så ska genast en veterinär kontaktas!
Vem passar rasen perser till?
En perser är en mycket harmonisk, snäll och mycket tillgiven innekatt och den är känd för att vara lugn, diskret och tystlåten. Persern älskar värme, närhet, gos och kel så som ägare får du räkna med att ha en katt som oftast är nära dig.
Men att ligga i ett soligt och varmt fönster är väldigt härligt det också!
Det är en mycket sällskaplig kattras som passar bra ihop med andra katter och hundar och den har stort tålamod med lekfulla barn. Persern har inte svårt för ändrade rutiner som lätt kan uppstå i en familj och den ska inte heller ha problem med att vara ensam hemma.
Den tycker om att leka och gärna då tillsammans med ägaren/någon ur familjen och man kan med fördel använda sig av interaktiva leksaker och annat roligt som bollar, lekmöss och ett ordentligt klätterträd.
Men man får inte glömma att detta ändå är en katt som kräver mycket omskötsel som exempelvis att pälsen dagligen behöver kammas och trimmas så det gäller att persern har en engagerad ägare som har tid med den och all skötsel och omsorg som krävs för att katten ska må så bra som möjligt.