Orientaliskt långhår är en atletisk och smidig innekatt som är pratsam, livlig och tillgiven och som älskar både närhet och stimulerande och krävande lekar. De har ett distinkt utseende som du bland annat känner igen på de stora öronen och den trekantiga huvudformen. Här får du lära dig mer om orientaliskt långhår!

Intressant fakta och historik

Orientaliskt långhår katt mot beige bakgrund

Orientaliskt långhår har sina ursprungliga rötter från Turkiet där man på 1800-talet exporterade de långhåriga katterna till Europa. Men den moderna rasen av orientaliskt långhår härstammar från England där man på 1970-talet korsade kattraserna abessinier med siames för att få fram turkiska angora katter. Man blandande även in kattrasen balineser i aveln.

Orientaliskt långhår kallades tidigare för brittisk angora men fick sitt nuvarande namn för att man inte skulle blandas ihop den med kattrasen turkisk angora.

Orientaliskt långhår blev erkänd som en egen ras 1979 och år 1989 registrerades den första orientaliska långhårskatten i Sverige.

Den enfärgade orientaliska långhår kallas i Europa för javanes. Även i Sverige kallades den för javanes men år 2004 döptes den om till orientaliskt långhår.

Orientaliskt långhår är syskonras till orientaliskt korthår, det som skiljer dem åt är längden på pälsen och den är också nära släkt/syskonras med kattraserna balines och siames.

Kallas för/ är med ett annat namn semilånghåriga orientaler

Päls och teckning

En orientalisk långhårskatt har en semilång päls (halvlånghårig päls) som är fin, glänsande och silkig, ligger tätt mot kroppen och saknar underull. Pälsen är längre runt hals, mage, svans och bakbenen. Deras svans har både mycket och långt hår och ser ut som en magnifik plym.

De har typmässigt och färgmässigt samma standard som orientaliskt korthår och det finns över 300 registrerade mönster och färgkombinationer! Vilket är ett mycket större utbud än någon annan kattras har.

Exempelvis kan de ha färger som vit, röd, brun, lila, blå, creme och svart.

Nyanser och mönster som en orientalisk långhårskatt kan ha är exempelvis:

  • Enfärgad, tvåfärgad eller trefärgad
  • Sköldpaddsfärg- (tvåfärgad och omönstrad päls)
  • Tabby- (ett marmorerat mönster)
  • Ticking-(hårstråna är ljusa med ränder i en mörkare färg, pälsen ser viltfärgad ut)
  • Smoke- (silverfärg i hårbotten och mörkare i hårtopparna)
  • Shaded- (hårstrået är hälften färgat och hälften silvervitt)
  • Tigrerat- (päls med ränder)
  • Spotted- (pälsen ser prickig ut)

En orientalisk långhårskatt fäller mycket päls och man bör gärna kamma den flera gånger i veckan.

Fysiska attribut

En orientalisk långhårskatt har en lång, smal, atletisk och tubformad kropp och i kroppsformen påminner den mycket om kattrasen siames. Den har ett medelstort triangelformat huvud med raka linjer och har ett smalt och spetsigt ansikte.

Dess nos är lång och rak och den har stora och breda öron. Ögonen är stora, vackra, lite sneda och mandelformade och är oftast grönfärgade men den vitfärgade varianten kan ha blå eller olikfärgade ögon.

Den orientaliska långhårskatten har långa smala ben och en mycket lång svans. Honor brukar väga mellan 2,5–3,5 kilo och hanar väger mellan 3–4,5 kilo.

Hälsa och sjukdomar

En orientalisk långhårskatt kan ju tyvärr precis som alla kattraser drabbas av olika sjukdomar. Här följer exempel på dessa:

Blåssten – små kristaller i urinen klumpar ihop sig och blir till stenar och kan leda till stopp i urinröret.

Kattastma/kronisk bronkit – Katten hostar mycket och kan i värsta fall få svårt att andas

Lymfom/lymfcancer – en vanlig form av cancer som katter drabbas av, ofta svår att behandla, men viss behandling kan ges. Symtom kan vara exempelvis viktminskning, orkeslöshet, diarré och kräkningar.

Aortastenos – är ett medfött hjärtfel då en hjärtklaff är för trång, kan leda till hjärtsvikt. Tecken på sjukdomen är exempelvis andfåddhet.

Progressiv retinal atrofi (PRA) – en ärftlig förtvining av näthinnan som leder till att katten så småningom blir blind
Leveramyloidos- sjukdomen gör att leverfunktionen minskar och kan leda till leversvikt.

Tandlossning – tyvärr är rasen benägen att få mer tandlossning än andra kattraser. Viktigt att ge dem mat av högkvalitet och att borsta tänderna regelbundet flera gånger i veckan.

Om du misstänker att din katt kan vara drabbad av någon av dessa sjukdomar eller något annat så ska genast en veterinär kontaktas!

Vem passar rasen orientaliskt långhår till?

Om det är en lugn katt man söker så är detta helt fel ras! För en orientalisk atletisk långhårskatt kräver mycket stimulans, är väldigt sällskaplig och vill vara dig nära, den kommer att vara där du är och observera vad du gör.

Ändå kan en orientalisk långhår vara ganska självständig, så om ägaren/familjen är upptagen kan den exempelvis leka och klättra själv. Men den kräver ändå en ägare som leker kluriga lekar flera gånger per dag, för dess stora intelligens gör att den behöver få utmaningar. Det är även en lättlärd ras som går att lära apport och att gå i koppel.

Detta är en älskvärd men bestämd, rolig, nyfiken och aktiv kattras med stor personlighet som kommer vara dig och din familj väldigt lojal. Den kommer även låta dig veta vad den tycker och tänker med sin höga och raspiga röst.

En orientalisk långhårskatt är mycket vänlig och fungerar fint ihop med både katter, hundar och barn. Den har svårt för att vara ensam någon längre stund så om man som ägare inte jobbar hemifrån behöver man se till att katten har sällskap. Ofta kan det fungera bra med en till katt som sällskap.

Den älskar även kroppslig närhet så räkna med en katt som även rent fysiskt vill vara dig nära och då gärna i din famn.

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt