Orientaliskt korthår är en mycket energisk, utåtriktad, intelligent och underhållande kattras som verkligen älskar sin ägare/familj! De är kända för att prata mycket. Skaffar du en orientalisk korthår kommer den definitivt att låta dig veta vad den känner och tycker om sakernas tillstånd! Här går vi igenom allt du behöver veta om orientaliskt korthår!

Intressant fakta och historik

En orientalisk korthår katt leker

En orientaliskt korthårskatt är i grund och botten kattrasen siames men med en annan färg på pälsen och på ögonen. Och den är syskonras till orientaliskt långhår- det enda som skiljer dem båda åt är längden på pälsen.

Orientaliskt korthår uppstod i Storbritannien i början på 1950-talet då man ville avla fram helfärgade siameskatter, alltså en kattras som såg ut som en siames men som inte hade några fläckar på pälsen.

Man korsade kattraserna siameser med russian blues, brittiska korthår, abessinier och andra raser. Kattungarna som föddes avlades senare tillbaka med siameser, vilket gav ett lyckat resultat! och år 1958 godkändes en ny ras, den brunfärgade Chestnut brown foreign som sedan bytte namn till Havanna.

Under 60- och 70-talet tillkom fler färger som svart och lila och år 1969 registrerades den första katten i Sverige. Under tidigt 1970-tal exporterades kattrasen även till USA där den sedan avlades med american shorthair för att försöka få fram ännu fler färger.

Under flera år gick den under namnet oriental men från januari 2004 heter rasen orientaliskt korthår.

Päls och teckning

En orientaliskt korthår har en kort och tätliggande päls, vars struktur är fin och glansig/silkig. Den saknar nästan helt någon underull.

Kan ha över 300 olika färger och mönster. Här följer exempel på de färgerna:
Vit, blå, svart, röd, brun, lila, champagne, grå, vit och cremefärgad. En orientaliskt korthår kan exempelvis ha följande mönster:

  • Enfärgat, tvåfärgat och trefärgat
  • Sköldpaddsfärgat- tvåfärgad och omönstrad päls
  • Tabby – ett marmorerat mönster
  • Ticking – hårstråna är ljusa med ränder i en mörkare färg, pälsen ser viltfärgad ut
  • Smoke – pälsen är silverfärgad i botten och har en mörkare färg i topparna
  • Shaded – hårstrået är hälften färgat och hälften silvervitt

Deras päls kräver inte mycket pälsvård men pälsen behöver få bli kammad minst en gång i veckan och en orientaliskt korthår fäller inte mycket päls.

Fysiska attribut

En orientaliskt korthår är en medelstor, elegant, atletisk och muskulös katt vars kropp påminner mycket om kroppen hos kattrasen siames- lång och slank med långa och smala ben. Dess tassar är små och ovala och svansen är lång och piskliknande.

Huvudet är långt och trekantigt med framträdande kindben, den har stora och upprättstående öron och en lång och rak näsa. De stora mandelformade ögon är gröna, men de exemplar med vit pälsfärg kan ha blåa, gröna eller olikfärgade ögon.

Honor brukar väga ungefär 4 kilo och hanar 4–6 kilo

Hälsa och sjukdomar

Tyvärr kan ju ohälsa drabba alla kattraser och här följer exempel på sjukdomar som kan drabba en orientaliskt korthår:

Progressiv retinal atrofi (PRA) – som är en gradvis synförlust som leder till blindhet. Symtomen börjar visa sig vid ca 7 månaders ålder.

Amyloidos- amyloid – som är ett onormalt protein- bildar avlagringar i kattens vävnader och organ. Detta kan leda till organsvikt och dödsfall.

Lymfom/ lymfcancer – en vanlig form av cancer som katter drabbas av som ofta är svår att behandla, men viss behandling kan ges. Symtom kan vara exempelvis viktminskning, orkeslöshet, diarré och kräkningar.

Aortastenos – är ett medfött hjärtfel då en hjärtklaff är för trång, kan leda till hjärtsvikt. Tecken på sjukdomen är exempelvis andfåddhet.

Övervikt/fetma – ägaren måste se till att katten får daglig motion och nyttig och hälsosam kost

Tandproblem som tandlossning – borsta kattens tänder minst 1–2 gånger i veckan och låt en veterinär kontrollera tandstatusen regelbundet.

Deras öron behöver kollas och rengöras varje vecka

Om du misstänker att din katt kan vara drabbad av någon av dessa sjukdomar eller något annat så ska genast en veterinär kontaktas!

Vem passar rasen orientaliskt korthår till?

Denna kattras är mycket intelligent, nyfiken, social, utåtriktad och energisk men samtidigt kärleksfull och mycket tillgiven sin ägare/familj. En orientaliskt korthår kräver dock mycket uppmärksamhet, så man ska räkna med att detta är en katt som följer med ditt man går och gärna observerar det man gör.

Och den är mycket högljudd och pratar med en hög och raspig röst och kommer låta dig få veta vad den tycker om saker och ting och den kommer också förvänta sig att få svar!

En orientaliskt korthår är ju atletisk och älskar verkligen att leka! Och det behöver vara utmanande lekar/utmaningar som den utför minst två gånger varje dag tillsammans med sin ägare/familj. Exempelvis klickerträning, apport, agility och att gå i koppel är bra utmaningar och ger bra stimuli.

Det behöver också finnas flertalet exempelvis interaktiva leksaker som katten kan leka med själv, för om familjen är upptagen kan den ändå leka en stund för sig själv. Denna ras tycker även mycket om höjder och att både hoppa och klättra, så det behöver finnas minst ett stort klätterträd och flera platser där katten kan hoppa högt upp på.

Men att få vara fysiskt nära och kela och gosa är också något som en orientaliskt korthår älskar! Som ägare får man räkna med att katten vill vara mycket i ens knä och sova nära dig i sängen.

Den umgås lätt med både andra katter, hundar och även barn och då den inte vill bli lämnad ensam någon längre stund så sägs denna kattras behöva sällskap av en annan katt.


Hitta fler intressanta kattraser!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt