Ocicat är en relativt ny amerikansk kattras med smeknamn Oci. Rasen är berömd för sin päls, då den påminner mycket om pälsen hos en vildkatt. Ocicaten har en personlighet som är mild och lekfull och är en riktig familjekatt! Här får du lära dig allt du behöver veta om kattrasen ocicat!

Intressant fakta och historik

Ocicat närbild på huvudet

Ocicat är en amerikansk kattras som uppstod på 1960-talet då en siamesuppfödare vid namn Virginia Daly försökte framställa en blandning mellan kattraserna abessinier och siames. Tyvärr fick hon inte önskat resultat men en de honorna som föddes parade hon sedan med en siames och då lyckades hon med sitt uppdrag.

En av dessa kattungar, Tonga, hade dock ett speciellt utseende med vackert guldfläckad, elfenbensfärgad päls. Tonga kastrerades och såldes men väckte uppmärksamhet på kattutställningar.

En genetiker vid namn Doctor Clyde Keeler ville forska vidare på kattrasen och ville få till en kattras som skulle likna de utrotningshotade vilda katterna. Ett avelsprogram startade- med hjälp av en ny hankatt från Virgina Daly som hette Dalai Dotson. Det ledde till att flera andra uppfödare följde efter.

I slutet av 1970-talet introducerade man amerikanskt korthår i avelsprogrammet för att få en större katt vilket även gav den dess vackra silverfärger, starka muskler och ett starka skelett.

År 1988 godkändes rasen i USA och samma år kom den första ocicaten till Storbritannien. 1991 kom den första hanen av rasen ocicat till Sverige och året därpå, 1992, kom så den första honan, båda importerade av Jessica Lundgren.

1992 registrerades det första exemplaret inom SVERAK och samma år var båda Jessicas katter med på en kattutställning i Borås och väckte stor uppmärksamhet. 1992 föddes så också den första kullen med ocicats i Sverige.

Man ansåg att den såg ut som en vild ozelot och därav fick den sitt namn, ocicat.

Päls och teckning

Ocicat prickig katt framför träd

En ocicat är en fläckad agouti katt/ spotted agouti cat och det betyder att den är en katt som har fläckig päls som har ett mönster på pälsen som ett vilt djur har där varje hårstrå har fler än en färg.

Pälsen är kort, slät och glansig och ligger tät mot kroppen och fläckarna är spridda i en distinkt mönster över hela kattens kropp utom på svansspetsen. I pannan har katten det karaktäristiska M:et och ögonen är kantade av mörk pälsfärg och sedan omgiven av en ljus pälsfärg.

Den har runda fläckar på kroppen som löper längs med ryggraden från skulderbladen ned till svansen. Fläckarna är spridda över skuldrorna och breder sig ut sig långt ned på benen och magen. Svansen har mörkare fläckar och ringar och svanstippen är mörk.

Den är godkänd i 12 olika färger: rödbrun, choklad, lila, kanel, blå, fawn/beige och sedan alla dessa färger blandade med silver.

I Sverige är endast den fläckiga varianten av päls godkänd men en ocicat finns även som tabbymönstrade (marmorerade) och solida (icke mönstrade) katter.

Det brukar räcka att kamma katten 1–2 gånger i veckan då den fäller måttligt med päls.

Fysiska attribut

En ocicat är en mellanstor till stor katt som har en slank och muskulös kropp med ett atletiskt utseende, kraftig benstomme och med en bred bringa. Ryggen är rak och svagt upphöjd baktill, dess kraftfulla ben har ovala kompakta tassar och svansen är relativt lång och medelstor och är avsmalnande mot svanstippen.

Huvudet är triangelformat och vilar på en välvd nacke, dess käkparti är välutvecklat och nospartiet är brett. Öronen är stora och har ofta tofsar som ger katten ett ”vilt” utseende.

Ögonen är stora och mandelformade och sitter något brett isär och det ser ut som att katten har eyeliner. Alla ögonfärger utom blå är tillåten och en intensiv färg är det som föredras mest bland uppfödare och köpare.
Honor väger från 3,5–5 kilo och hanar väger 4,5–7 kilo.

Hälsa och sjukdomar

Alla kattraser kan ju tyvärr drabbas av olika sjukdomar. Här följer några exempel på de vanligaste sjukdomar som en ocicat kan drabbas av:

Renal amyloidos – En allvarlig inflammation i njurarna. Kan resultera i njursvikt och dödsfall. Exempel på symtom är uttorkning, överdriven törst och urinering, kräkning och diarré. Finns tyvärr inget botemedel men sjukdomen kan bromsas upp en del.

Progressiv retinal atrofi (PRA) – En ärftlig förtvining av näthinnan som leder till att katten så småningom blir blind.

Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) – En hjärtsjukdom där symtomen brukar visa sig då katten är 2–4 år gammal och symtom kan vara exempelvis att katten andas högt, är väldigt trött och drabbas av viktnedgång. Sjukdomen kan leda till blodproppar, hjärtsvikt och även dödsfall.

Se till att borsta tänderna regelbundet på katten och låt en veterinär kolla på tänderna regelbundet.

Om du misstänker att din katt kan vara drabbad av någon av dessa sjukdomar eller något annat så ska genast en veterinär kontaktas!

Vem passar rasen ocicat till?

Detta är en innekatt med mycket energi som är aktiv, nyfiken, vänlig, social och mycket intelligent! En ocicat tycker mycket om att tränas och lära sig saker som att leka apport. Interaktiva leksaker som ger tillräcklig stimuli är något som ägaren måste införskaffa, tillsammans med exempelvis bollar och kattvippor.

Ägaren behöver även vara beredd på att leka med katten, minst 2 gånger varje dag, för om den inte får tillräckligt med leksaker och får lekstimuli kommer katten må dåligt både psykiskt och fysiskt. Du kan gärna ta ut katten på promenader i koppel för den tycker mycket om att se sig omkring.

Denna ras älskar även att klättra högt upp för att få god uppsikt och den kan även tycka mycket om att sitta på sin ägares axel. Så det gäller att ägaren har minst ett rejält klätterträd och även har andra platser där katten kan få hoppa upp och vara på.

Då ocicaten är livlig, lekfull, modig och intelligent så får du även vara beredd på att den kan den hitta på mycket bus emellanåt som att exempelvis öppna upp stängda dörrar till både rum och skåp. Denna katt har stor uppfinningsrikedom!

En ocicat kommer att söka mycket av din uppmärksamhet för den älskar fysisk närhet och att umgås med sin familj/ägare och tycker även om besökare. Så som ägare får man räkna med att ha en katt som gärna är nära där man själv eller familjen befinner sig i hemmet.

Den är anpassningsbar, tolerant och mild och har även ett bra självförtroende så den fungerar bra ihop med både andra katter, hundar och barn. Denna ras bör inte lämnas själv hemma då den far dåligt av detta, men sällskap av en annan katt kan ofta räcka långt.

De är ofta kommunikativa och svarar på tilltal och de kan ha ett nasalt lite knarrande läte.

Det finns flera kattägare som lärt sina ocicater att gå på en vanlig toalett i stället för på en kattlåda!

En ocicat kan ibland bete sig mer som en hund än som en katt!


Läs om fler intressanta kattraser!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt