Norsk skogskatt är en stor, robust och vacker kattras. De kallas ibland för ”milda jättar” för sin stora yviga kropp och päls, som är perfekt anpassad till det kalla skandinaviska vintervädret! Här går vi igenom allt du behöver veta om den charmiga norska skogskatten!
Innehållsförteckning
Intressant fakta och historik

Det sägs att en norsk skogskatt är en av de få naturliga kattraser som finns; alltså en av få som fått utvecklas i egen miljö helt utan mänsklig inblandning.
Det är en större, vacker och mycket gammal kattras som tros ha sitt ursprung från de korthåriga katter som vikingarna tog med sig hem på skeppen till Skandinavien, och de långhåriga katter som korsriddarna tog med sig hem till Skandinavien.
De katterna parade sig sedan med lokala katter- både vilda och tama. Men det kan också vara så att en egen mutation uppstod i den egna skandinaviska genpoolen. Oavsett vilket, var grunden lagd för att en mycket tålig kattras skulle födas, som är optimalt anpassad för kyla och snö.
Rasen betraktades först som en ”vanlig huskatt” som var en mycket duktig jägare och höll till i ladugårdar, bondgårdar och sädesmagasin. Men deras ”långhårsgen” höll sig stark; det föddes långhåriga kattungar trots att båda föräldrarna var korthåriga.
År 1930 erkändes kattrasen i Norge och skickades till Tyskland, där den blev mycket uppskattad, inte minst av kattdomare. År 1938 visades den upp första gången på en kattutställning.
Andra världskriget gjorde dock att rasen mer eller mindre glömdes bort, ända till 1970-talet då aveln kom i gång igen på allvar. 1973 blev rasen godkänd i Norge och man började att exportera den norska skogskatten.
Numera föds de upp i de flesta länder, inklusive USA, där den blivit en populär ras. Norsk skogskatt är en mycket populär kattras i Sverige. Den är faktiskt mer populär i Sverige än i Norge.
FIFe- som är världens största internationella kattförbund- godkände rasen år 1978 och samma år godkändes den även i Sverige. Numera är den godkänd av alla internationella kattförbund.
Vanliga smeknamn på norska skogskatten är ”skogis” och ”trollkatta”.
Denna ras har en speciell stil när de ska klättra ned för exempelvis ett träd; de går ned med huvudet först! De klättrar nedåt som i en spiral runt trädstammen.
Päls och teckning

En norsk skogskatt är en semi-långhårskatt vilket betyder att pälsen är halvlång. Överst har den ett tjockt, glänsande, lite lurvigt och halvlångt täckhår som är vattenavstötande och som kan ha en oljeaktig karaktär.
Mellanpälsen är längre än täckhåret och underullen, som också är vattenavvisande, är tät och har ett plyschaktigt utseende.
Kattens tjocka päls gör att den ser större ut till kroppen än den egentligen är, men pälsen varierar väldigt mycket i tjocklek beroende på vilken årstid det är.
När den norska skogskatten fällt sin tjocka underull så är den redo för den varma sommaren. De behåller dock sin tofsiga och yviga svans och sina så kallade ”snöskor”, alltså de hårtofsar den har mellan trampdynorna.
Dessa hårtofsar är nämligen till god hjälp för katten då den ska fördela sin kroppsvikt rätt så den inte ska sjunka ned i djup snö på vintern. Även den mycket långa och yviga svansen hjälper katten att hålla sig skyddad mot kylan.
Att deras täckhår är vattenavstötande och att underullen kan bli så tjock gör att kattrasen är perfekt anpassad till att kunna överleva i skogen på sen höst och den kalla vintern.
De har även så kallat kindskägg, pälskrage och som ”byxor” på bakbenen vintertid, just för extra skydd mot kylan.
En norsk skogskatt har någon av följande pälsfärger: vit, svart, blå, röd, creme, silver, guldbrun, cameo (en färg som är en blandning av rosa, gul och vit) och brun.
De kan ha alla färger utom choklad, lila, kanel, beige/rosa eller siamesmönstrad.
Olika mönster som en norsk skogskatt kan ha är:
- Enfärgat, tvåfärgat och trefärgat
- Sköldpaddsfärgat- tvåfärgad utan mönster
- Tabby- som är ett marmorerat mönster
- Ticking- ett viltdjursmönster som exempelvis pälsen på en hare
- Tigrè- ett randigt mönster
- Smoke-yttersta delen av hårstrået är färgat, medan hårroten har ett silvervitt band
- Shaded- hårstrået är hälften färgat och hälften silvervitt
- Kan ha en vit teckning på tassar, bringa, mage och ansikte
Pälsen kan behövas kammas flera gånger i veckan och eventuella tovor kan komma att behövas klippas/rakas bort.
En norsk skogskatt med sin stora och tjocka päls kommer tappa mycket hår och man kan behöva ge katten medel/foder mot hårbollar.
Fysiska attribut

En norsk skogskatt räknas till en av de mycket stora kattraserna med sin långa, starka, smidiga och muskulösa kropp och kraftiga benstomme.
Dess huvud är triangelformat med en lätt rundad panna, rak näsa och en kraftig haka som är något rundad och huvudet hålls uppe av en muskulös nacke.
Öronen, som är medelstora, sitter högt upp och har tofsar på öronspetsarna och även på insidan av öronen. Benen är långa, höga och mycket muskulösa och bakbenen är något högre än frambenen och dess tassar är stora och runda.
Ögonen är stora och ovala något sneda och alla färger är tillåtna men vanligast är gröna, gula och orangefärgade ögon.
En norsk skogskatt utvecklas långsamt, det tar 3–4 år innan den nått sin fulla fysiska potential.
En norsk skogskattshona väger omkring 4–5 kilo och hanar kan väga upp till 8–10 kg kilo.
Hälsa och sjukdomar
Tyvärr kan ju alla kattraser drabbas av olika sjukdomar och här följer exempel på de vanligaste sjukdomarna som en norsk skogskatt kan drabbas av:
Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) – En hjärtsjukdom där symtomen brukar visa sig då katten är 2-4 år gammal och kan vara exempelvis att katten andas högt, är väldigt trött och drabbas av viktnedgång.
Sjukdomen kan leda till blodproppar, hjärtsvikt och även dödsfall. Uppfödare ska scanna sina avelskatter innan parning för att minimera risken för spridning av sjukdomen.
Glykogen Storage Disease (GSD typ IV) – Om en kattunge får genen från båda föräldrarna blir den tyvärr väldigt sjuk och döende.
Katten kan inte bryta ned glykogen vilket gör att den lagras i kattens lever, muskler och nervceller, vilket gör att många organ kollapsar. Dessa kattungar har neuromuskulära störningar från ca 5 månader och lever som längst till ungefär 10–14 månader.
Höftledsdysplasi (HD) – är en defekt i bäckenets ledskål, brosket nöts bort och orsakar smärta hos katten. Symtom kan vara att katten rör sig betydligt mindre och är mer försiktig och lugnare än normalt. Kan leda till operation.
Borsta tänderna minst en 2 gånger i veckan och se till att katten undersöks regelbundet hos en veterinär.
Om du misstänker att din katt kan vara drabbad av någon av dessa sjukdomar eller något annat så ska genast en veterinär kontaktas!
Vem passar rasen norsk skogskatt till?
Detta är en aktiv, nyfiken, social och väldigt snäll kattras! Trots sitt ursprung är det inga problem att ha en norsk skogskatt som innekatt, men den tycker mycket om att få gå utomhus också.
En norsk skogskatt är mycket intelligent, lekfull och nyfiken och behöver dagliga utmaningar både fysiskt och mentalt och den både älskar och är väldigt bra på att jaga.
Den behöver också kunna få plats att springa, hoppa och klättra, så där har ägaren ett stort ansvar att se till att det finns tillräckligt med intressanta och givande leksaker/platser. Och att även se till att dagligen leka med katten.
Den älskar människor och sin ägare/familj, pratar gärna men är inte en högljudd kattras. Den är väldigt tillgiven och kan ibland kräva väldigt mycket uppmärksamhet, men den är också en självständig.
Rasen är känd för att ha lätt för andra katter och hundar och passar även mycket bra ihop med barn, just för den även har ett lugnt, snällt och milt sätt och en stor tolerans. Den har även ett starkt psyke och anpassar sig väldigt lätt i olika situationer.
En norsk skogskatt vill inte vara en ensamkatt så räkna med att skaffa/ha minst två stycken katter.
Se fler kattraser!