Manxkatten är en unik och fascinerande kattras som härstammar från Isle of Man. Denna kattras är särskilt känd för sin avsaknad av svans, vilket är resultatet av en naturlig genetisk mutation. Manxkatter är kärleksfulla och intelligenta djur, vilket gör dem till populära husdjur världen över.

Intressanta fakta och historik

Manx katt ute i gräset

Manxkatter påminner om kattrasen brittiskt korthår, men det som skiljer dem åt är manxkattens avsaknad av svans eller liten svans. Manxen är även syskonras och väldigt lik kattrasen cymric som kallas för en långhårig manxkatt.

Manxkatter har funnits på ön Isle of Man i flera hundra år, förmodligen sedan 1700-talet och det finns en målning av manxkatter som är målad år 1810. Det finns flera myter kring dess exakta ursprung, exempelvis att Noak stängde dörren till arken för snabbt när det var dags för avfärd, så att dess svans gick av.

Men de härstammar troligen från de handelsfartyg som passerade ön, exempelvis vikingar, som hade katter ombord för att ta död på möss och råttor. Och svanslösheten är nog ett resultat av genetisk mutation som kan ha orsakats av inavel av det lilla beståndet av brittiskt korthår som fanns på ön.

Manxkatten var en av få kattraser som fanns under sent 1800-tal när man började starta upp olika kattklubbar. Världens första manx-champion hette Bonhaki och var silverspräcklig och fick sin titel i London runt år 1900. Manxen har fötts upp i USA mer seriöst sedan 1930-talet och 1951 hölls det första manx-mästerskapet i USA.

Den har varit en godkänd ras i Sverige sedan år 1946 men det är ändå en ganska sällsynt ras här.

 • Fick utställningsstatus i juni år 1979
 • En äkta manxkatt har ingen svans alls

Päls och teckning

Spräcklig Manx katt i olika färger

Pälsen är kort, mjuk och glansig men den är dubbel, vilket innebär att den består av lika mycket täckhår som mellan- och ullhår, vilket gör att pälsen är väldigt tät och kompakt. En manxkatts pälsfärger är exempelvis: vit, blå, svart, röd, creme, silver och brun och vanligast är de mörkare färgerna.

En manx kan ha något av följande mönster:

 • En, två eller trefärgad
 • Sköldpaddsfärgad – vilket betyder tvåfärgad omönstrad katt
 • Tabby – katten har virvlar och pälsfläckarna ger ett marmorerat mönster
 • Tickad – Ett viltmönster där varje hårstrå har en svart topp
 • Smoke – silverfärg i botten och mörkare färg i hårtopparna • Shaded – färg finns på 1/3 av hårstrået • Tigré – randig päls
 • Spotted – prickig päls

I Skandinavien räknas enbart färgerna svart, blått, rött, creme, silver och vitfläck och mönstren tigré, tabby och spotted som rastypiska varianter.

Pälsen behöver inte kammats så ofta, men 1–2 gånger i veckan är lämpligt och en manxkatt fäller måttligt med päls.

Fysiska attribut

En manx är en medelstor till stor katt med kompakt, fast och muskulös kropp som är kraftfull men även mycket kurvig/rund. Den har en bred bringa, rak rygg och starka och muskulära ben som är korta till medelstora. Bakbenen är något högre än frambenen och frambenen sitter brett isär, fötterna är runda och fasta. En manxkatt har ett brett och runt huvud med väl synliga kindben, stora runda ögon som sitter brett isär och en böjd näsa.

Öronen som är små till medelstora sitter högt upp på huvudet, brett isär, är breda vid basen med en rundad spets. Ögonfärgen matchar den färg katten har på pälsen och ögonen kan exempelvis ha färgerna: bärnsten, koppar, grön, guldbrun, orange och gul/guld eller blå.

Vanligast är att en manxkatt inte har någon svans, men det finns de som har mer eller mindre svans. Svanslängderna finns i följande längder:

 • Rumpy – vilket innebär att det inte finns någon svans alls
 • Rumpy riser – en liten tillväxt av brosk, som endast syns när katten själv höjer på den
 • Stumpy – svansen är endast några centimeter lång och består av 1–3 ryggkotor
 • Stubby – svansen är kort, ungefär hälften så lång som en normallång svans
 • Longy – en vridbar svans som är nästan i normallängd – tillåts inte på mästerskapstävlingar

De långa bakbenen kan göra att en manx har ett kaninliknande rörelsemönster då det ser ut som de skuttar fram. Detta ska främst ses på manxkatter i ung ålder. En hona brukar väga 3–5 kilo och en hane 4–6 kilo.

Hälsa och sjukdomar

Här följer exempel på sjukdomar som en manx kan drabbas av:

Manx syndrom – Den genetiska mutationen som gör att manxkatten inte har någon svans har även tyvärr gett den en del hälsoproblem, samlade under manx syndrom. Det innebär för kort ryggrad, problem med urinvägarna och tarm- och matsmältningen. Syndromet brukar upptäckas inom 4 månader efter födseln och skulle syndromet upptäckas så måste kattungarna tyvärr oftast avlivas.

Hornhinnedystrofi – hornhinnan utvecklas onormalt, blir grumlig och det kan leda till att katten får en disig syn och sår på hornhinnan.

Övervikt/fetma – manxkatter har stor aptit och har lätt för att gå upp i vikt. Så det är viktigt att begränsa matintaget.

Manxkatter kan ju som sagt ibland ha problem med ryggen och missbildad ryggrad och det är därför som många av dem intar onormala kroppsställningar när de rör på sig. De kan ha ont och blivit drabbade av trauman, så en veterinär måste rådfrågas för att göra livet så lätt som möjligt för de drabbade katterna.

Ögonen och öronen behöver rengöras ofta och regelbundet Borsta kattens tänder regelbundet, minst en 2–3 gånger i veckan för att minska risken för att katten ska få dålig tandhälsa. Låt även en veterinär regelbundet ha koll på kattens tänder.

En manx utvecklas sent och sexuell mognad sker i kattens tredje levnadsår, men de är en lätt ras att använda till avel och de brukar ha lätta förlossningar. Om du misstänker att din katt kan vara drabbad av någon av dessa sjukdomar eller något annat så ska genast en veterinär kontaktas!

Vem passar rasen manx till?

En manx är en robust och lojal katt som har ett glatt och trevligt sätt och är snäll, kärleksfull, mild och anspråkslös. Den är mycket lojal mot sin ägare/familj och följer gärna med den/dem runt om i boendet. Så som ägare får man räkna med att ha en ständig följeslagare! Den är social och vill gärna ha uppmärksamhet men den kräver det ändå måttligt då den även är oberoende och självständig. Så den kan hantera det bra om ägaren gör något annat för en stund.
En manxkatt är mycket intelligent och gillar att leka och vara aktiv. Den gillar både apport, interaktiva leksaker, bollar och kattspön där den får utlopp för sin stora jaktinstinkt. Att lekamed eller i vatten brukar vara en höjdare!

Den har också behov av att få hoppa högt upp så som ägare gäller det att planera inredningen väl så det passar kattens stora rörelsebehov. Och det ska inte vara så svårt att lära dem lyssna på kommandon och lära sig gå i koppel.

Manxkatten är klurig och uppfinningsrik för den kan använda sina tassar för att ta sig in i lådor eller att öppna upp dörrar. Faktum är att en manxkatt troligen är den kattras som mest liknar en hund. Men denna katt älskar också kel, gos och närhet, det får man inte glömma bort.

Den går bra ihop med andra djur men de behöver introduceras stegvis och den funkar mycket bra ihop med barn. Manxkatten vill inte vara ensam hemma för länge, så skaffa gärna två manxkatter så har de sällskap av varandra. Om du är hemifrån mycket så behöver du se till att katten har regelbundet sällskap.

 • De har en mjuk stämma men vill helst kommunicera genom ansiktsuttryck och deras mycket rika kroppsspråk.
 • Rasen är mycket anpassningsbar och fungerar att ha både inne och utomhus och funkar även bra att bo i både lägenhet och i hus.
 • Har ofta svårt för höga ljud och smällar då de är ganska ljudkänsliga.

Se fler artiklar om intressanta kattraser!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt