Korat är en mycket sällsynt thailändsk katt med silverskimmer, som anses ge välstånd till sin ägare. I Thailand är de kända som lyckobringare och är faktiskt en av världens äldsta kattraser. Här går vi igenom allt du behöver veta om den mycket unika och vackra kattras!

Intressant fakta och historik

Korat katt ligger på golvet

En korat är en av världens mest ovanliga kattraser och ses sällan utanför Thailands gränser, där den har sitt ursprung. Den har fått sitt namn efter provinsen Korat som är beläget i östra Thailand, detta dels för att denna kattras var så vanlig just där.

I en illustrerad samling av thailändska verser som heter Tamra Maew/Book of poems, som är skriven mellan åren 1350–1767 beskrivs 17 stycken olika katter, varav korat är en av dem.

Dessa raser ger antingen lycka eller olycka och korat är en av de som sägs sprida lycka omkring sig. Detta gör också att en korat räknas till en gammal och naturlig kattras, alltså att den inte blivit modifierad av människor.

Rasen kom till USA på 1930-talet men avel på rasen påbörjades inte förrän efter år 1959 då ett par koratkatter som hette Nara och Darra importerades till Oregon av en kvinna vid namn Jean Johnson. Dessa parades sedan med siameser men endast blå kattungar behölls till fortsatt avel för att behålla det unika med rasen.

Rasen erkändes i USA år 1965 och år 1968 importerade en kvinna vid namn Daphne Negus fler exemplar av koratkatter från Thailand just för att stärka rasen och undvika inavel. Rasen fick mästerskapsstatus först på 1970-talet.

Koratkatter kom officiellt till Storbritannien år 1972 då två hanar och en hona importerades. År 1974 hade rasen hunnit växt till 20 stycken korater och därmed blivit mer etablerad och rasen kom till Sverige år 1978.

Det kan dock vara så att några koratkatter togs med till Storbritannien under sent 1800-tal, men då kallades de för ”blå siameser”.

Dessa katter ges ofta som en bröllopsgåva till brudar, då kattrasen anses vara en symbol för välstånd för nygifta. Fram till 1900-talet såldes aldrig en korat utan gavs endast bort som gåva.

Koratkatter anses vara den nationella kattrasen i Thailand!

Deras thailändska namn, Si-Sawat, har den fått på grund av sin pälsfärg för det betyder just ”gråblå” medan Sawat betyder ”välstånd”. Den sägs fått sitt namn av självaste kungen av Siam, Chulalongkorn (Rama V.)

Se även vår artikel om den thailändska kattrasen khao manee!

Päls och teckning

Renrasig Korat katt mot svart bakgrund

Denna ras är korthårig med en tätliggande, mjuk och glänsande päls som saknar underull. En korat har en helt grå/blågrå päls som ser ut att ha ett skimmer av silver runt sig. Detta skimmer uppkommer på grund av att varje hårs topp är silverfärgad alltså silvertippad.

En korats päls ska inte ha några märken eller ränder i sin päls och det kan variera hur ljus/mörk deras gråa päls är. Det har fötts lilafärgade exemplar men det är endast katter med fast /gråblågrå färg och som härstammar från korater som kan registreras som just korater.

  • När en vuxen korat rör på sig ser det ut som att pälsen ”skivar” sig.
  • En korat behöver endast kammas 1–2 gånger i veckan och den fäller väldigt lite päls eller ingen alls.
  • Anses ha en av de vackraste kattpälsarna som finns.

Fysiska attribut

Korat katt med gröna ögon, mot grön bakgrund

Den påminner om kattrasen russian blue till utseendet men en korat har en mer rund form, lysande gröna ögon och saknar underull. Den är även lik thai katten- alltså den ras som förr var kattrasen siames- men en thai katt är kraftigare och rundare än dagens siameskatter.

En korat är en liten till medelstor kattras som har en kompakt, stark och muskulös kropp men som ändå är smidig. Den har medelhöga ben där bakbenen är lite längre än frambenen, runda höfter, brett bröst, ovala tassar och en medellång svans som är tjock vid roten och avsmalnande mot tippen.

Ansiktet är hjärtformat, pannan är stor och platt och öronen är framåtvända, breda vid basen och rundade vid spetsen. En korats nos är kort med en rundad nässpets, dess haka är tunn och ögonen- som är runda och gröna- ser vakna och nyfikna ut. Men det kan vara bra att känna till att medan en koratkatt är ung så kan ögonen vara ambergröna.

Honor brukar väga 2–4 kilo och hanar 4–5 kilo.

Det tar flera år innan en korat har vuxit/mognat helt klart

Alla korater är släktingar till andra thailändska katter- exempelvis siamesen – och det är inte tillåtet med korsning av andra raser än dessa.

Hälsa och sjukdomar

Tyvärr kan ju alla katter drabbas av olika sjukdomar och här nedan följer exempel på sjukdomar en koratkatt kan drabbas av:

Liksom andra asiatiska raser så är en koratkatt extra känslig för infektioner i de övre luftvägarna. Se till att din katt är vaccinerad livet igenom!

Korat lider tyvärr ofta av GM1 och GM2 eller ganliosidos som är en ärftlig enzymsjukdom som påverkar kattens nervsystem och orsakar förlamning.

Första tecknet på sjukdomen brukar vara huvudskakningar som sedan följs av att kattungen får svårt att röra sig. Det finns test att ta för detta och uppfödare bör alltid testa sina kattungar för denna sjukdom!

Det är viktigt att undvika variationer i temperatur och luftfuktighet så långt det går, då en koratkatt är mycket känslig mot detta. Man kan ut och gå ut med dem i koppel när vädret är varmt, soligt och inte blåsigt

Kattens tänder behöver borstas minst en 2–3 gånger i veckan

Om du misstänker att din katt kan vara drabbad av någon av dessa sjukdomar eller något annat så ska genast en veterinär kontaktas!

Vem passar rasen korat till?

Detta är en intelligent, nyfiken, snäll, charmig och energisk innekatt som älskar närhet. Den både behöver och kräver mycket uppmärksamhet av sin ägare/familj, men den är samtidigt också väldigt hängiven och lojal – så som ägare till en korat måste du räkna med att ständigt ha en följeslagare.

Den är mycket social och fungerar bra ihop med barn och andra djur, den sägs faktiskt vara extra varsam när den leker tillsammans med ett barn.

Man måste som ägare se till att aldrig lämna katten ensam någon längre stund, vid behov får man skaffa en kattvakt/kattsällskap. Men det är viktigt att veta att en korat samtidigt är självständig, har en stark vilja och gärna ser sig som ledare av sin flock.

Rasen är livlig, lekfull och både tycker om och har stort behov av mycket rörelse och den älskar att lära sig trix. Ägaren behöver se till att det finns flera olika utbytbara interaktiva leksaker, bollar och kattspön.

Det behövs även minst ett klätterträd, då det tränar kattens fysisk men även gör att katten kan sitta och spana högt uppifrån som den tycker om. Har man flera koratkatter så kan de behöva ha egna leksaker för att undvika bråk dem emellan.

En korat är inte lika pratsam som sin kusin siamesen men den har mycket olika ljud för sig och berättar gärna för dig om vad den tänker på.

Rasen kan ofta ogilla höga eller skarpa ljud.


Läs om fler intressanta kattraser!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 5

Inget betyg satt