Australian mist är en vänlig, tillgiven, avslappnad och mycket intelligent och nyfiken ras som tycker mycket om att umgås med människor men även andra djur då/om den är kastrerad. Den är främst en innekatt men kan ofta stegvis tränas till att kunna gå ut i koppel.

Foto ovan: kitty.green66, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons.

En renrasig Australian mist är en dyr och exklusiv katt. Om du har en raskatt bör du ha en bra kattförsäkring. Kolla in Lassies kattförsäkringar, eller läs vår recension av Lassie!

Ursprung och historia

Som namnet avslöjar så är denna ras ursprungligen från Australien. Det var under 1970-talet som doktor Trude Straede fick idén att skapa en korsning mellan den abessinska katten, den burmesiska katten och den australiensiska tabbykatten.

Den framavlades just för att man ville få fram en prickig/spotted katt och därför kallades rasen först för Spotted mist.

Och den viktigaste anledningen var att man var orolig för att den inhemska huskatten skapade problem för det vilda djurlivet och ville därför avla fram en ras som trivdes bra som innekatt.

Med tiden utvecklades sedan rasen och fler mönster än det prickiga uppkom och därför ändrades namnet 1998 till just Australian Mist.

Det finns inte många exemplar av denna ras i Europa men rasen växer hela tiden. Rasen är så populär i Australien att den har blivit utnämnd till deras nationella kattras.

Päls och teckningar

Pälsen är blek, kort, silkeslen och tätt och teckningen är mjuk, upplevs som suddig och smälter bra in i deras bakgrundsfärg, vilket ger rasen ett unikt utseende.

Det finns 7 stycken olika färger på denna ras päls och dessa är: choklad, lila, blå, karamell, brun, guld och persika. Deras mönster kan vara fläckigt eller marmorerat.

Pälsen kräver inte mycket underhåll, kamma pälsen minst någon gång i veckan.

Fysiska attribut

Detta är en mellanstor till stor katt som är normalbyggd men som ändå upplevs som muskulös och dess ben är stora och tunga men med små tassar. Svansen är lång och tjock och är avsmalnande mot spetsen.

Deras huvud är rundat vilket ger den ett vänligt utseende, den har ett brett ansikte med knubbiga kinder och nosen är kilformad. Öronen är breda och något framåtlutande och utrymmet mellan öronen är brett.

Den har stora mandelformade uttrycksfulla ögon som har olika gröna nyanser och dess iris har en mer gyllene färg. Rasen väger mellan 3,5–7 kg, honan brukar inte väga mer än max 4,5 kilo medan hanen brukar väga ungefär mellan 6–7 kilo.

Hälsa

Är överlag en mycket frisk ras men då den främst är en innekatt och ofta har god aptit gäller det att se till att inte katten väger för mycket, för med övervikt och fetma kan farliga följdsjukdomar uppstå. 

Deras öron kan samla smuts och bör kontrolleras och rengöras regelbundet, och du bör borsta tänderna på katten regelbundet för att undvika tandköttsinflammation (gingivit) som kan drabba denna ras, framför allt är det äldre katter som drabbas.

Tecken på att katten drabbats av detta är tandköttet blir irriterat, rodnat eller kraftigt rött och lätt blödande.

Vissa katter kan ha lätt för att drabbas av hudallergi, de kan reagera på maten eller annat i dess närmiljö. Symtomen som uppstår är att katten kliar sig väldigt mycket och då främst kring öronen, biter på tassarna och vid svansroten. Du kan som ägare upptäcka kala fläckar, sårskador och utslag.

Om du upptäcker symtom på någon av dessa sjukdomar så kontakta din/en veterinär för att få hjälp och råd.

Vem passar rasen Australian mist till?

Den passar bra till dem som ska köpa eller skaffa sin första katt och är som sagt var främst en innekatt. Den kräver mycket sällskap och uppmärksamhet och älskar att ligga och vila och gosa i ditt knä och tycker mycket om att klappas och hållas, då även av barn.

Det är en mycket anpassningsbar ras som har ett stort tålamod och har ett jämnt och mjukt humör vilket gör den lämplig för i princip alla, inklusive barnfamiljer. Den kan dock behöva lite tid på sig att vänja sig vid barn.

Australian mist kräver en ägare som har ordentligt med tid till att både leka och gosa mycket med den, som ser till att den får utlopp för sitt jaktbeteende och gör av med sin överskottsenergi. Den är ju mycket intelligent och det passar utmärkt att lära den olika tricks och leka utmanade lekar.

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal röster: 2

Inget betyg satt