Är en graciös, atletisk, medelstor katt som ofta kallas för en ”mini-puma”, detta för att dess siluett är slank och långbent. Men abessinier räknas till de lättare kattraserna och honkatter brukar väga runt 3–4 kilo och hankatter runt 5 kilo. 

Intressant fakta och historik

Det är en populär ras som är intelligent och som tycker mycket om att leka och busa och som behöver ordentligt med utmaningar och utrymme för att kunna göra sig av med sin överskottsenergi och få sitt jaktbeteende tillfredsställt.

En abessinier påminner mycket om den afrikanska vildkatten och dess ursprungsland är Etiopien och troligen kom rasen med Romare till Europa och England på 1860-talet och till Sverige kom rasen först på 1950-talet.

Fysiska attribut

Abessinier på människas axlar

Dess huvud har ett kilformat utseende med en mjuk kontur och ansiktet är hjärtformat. Öronen sitter brett isär och längst upp på öronen ska det helst finnas små tofsar.

Ögonen är stora, uttrycksfulla och mandelformade och ögonfärgen är bärnstensgul, gul eller grönfärgade och teckningen runt ögonen gör att det ser ut som att den har en svart eyeliner.

Dess bakben är ovanligt höga om man jämför med andra kattraser och gör att abessinier är kända för att kunna hoppa högt och vara mycket spänstig.

Abessiniers päls och teckning

Dess päls är mycket fin och mjuk och är enkel att sköta om och har en agouti-effekt som kallas för ticking, vilket innebär att varje enskilt hårstrå har två till fyra färgband. Främst är det pälsen på rygg, huvud, svans och utsidan av benen som är tickade.

Vanligaste färgen på pälsen är rödbrun och inte förrän katten är två år är dess unika färgning av pälsen helt utvecklad! De har ofta ett ”M” liknande tecken i pannan, som går åt en mörkare ton.

Eventuella sjukdomar- viktigt att veta

Det är viktigt att veta om att abessinier kan lida av en sjukdom som heter pyruvatkinasbrist (PK – brist) som innebär att katten har brist på ett enzym som behövs för att dess röda blodkroppar ska kunna fungera normalt och det kan orsaka anemi alltså blodbrist.

I värsta fall kan denna sjukdom leda till dödsfall och som blivande ägare bör du ta reda på om katten har blivit testad för detta.

Det finns även en ögonsjukdom som abessinier kan drabbas av som heter PRA (progressiv näthinneatrofi) och innebär en förtvining av näthinnan och som leder till att katten blir blind.

Katten bör regelbundet testas för detta hos en specialiserad ögonveterinär. Då denna ras är mycket aktiv så intar den gärna mycket föda, det gäller att dess ägare ser till att katten inte går upp för mycket i vikt.

Om du upptäcker syndrom och tror att din katt kan vara drabbad av någon av dessa sjukdomar så kontakta din/en veterinär.

Vem passar rasen abessinier för?

Denna katt är en mycket lämplig familjekatt som passar bra ihop med barn då den är öppen, lekfull och intelligent. Den vill ha mycket uppmärksamhet och är inte gärna ensam, så räkna med att få en följeslagare då du skaffar denna katt!

Den är även mycket lättlärd och du kan lätt träna katten i att gå i koppel och utföra olika tricks, så det krävs att den har en engagerad ägare som har tillräckligt med tid att lägga på katten. Den har en lugn, tyst och behaglig röst som även den gör att abessinier är lämpliga för barnfamiljer.

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 3.7 / 5. Antal röster: 3

Inget betyg satt