Japansk Bobtail är en kattras som sägs vara lyckobringande som är sällsynt i Europa, som är älskvärd och har hög intelligens och lekfullhet. Du känner framförallt igen en japansk bobtail på deras mycket korta svans. Det finns extremt få katter av denna ras i Sverige och de är generellt både dyra och svåra att få tag på.

Om du har en värdefull raskatt är det rekommenderat att försäkra den. Läs vår recension av djurförsäkringsbolaget Lassie!

Intressant fakta och historik

I Japan kan man spåra japansk bobtail ända tillbaka till 800-talet, i gamla skrifter nämns det om katter med korta svansar som lockar lyckan till sin ägares hus.

Kattrasen användes exempelvis som vakt av spannmål och silkesmaskar och fångade skadedjur som ville komma åt detta.

Kattrasen har avbildats på mång olika konstföremål men är framförallt känd som den sköldpadd-och vitfärgade ”Mi-Ke”, den kända katten som sitter med tassen lyft och som sägs symboliserat glädje och lycka.

Rasen blev först känd utanför Japan då den importerades till USA år 1968 och det är en erkänd och populär ras i USA men förekommer väldigt få exemplar i Europa. Godkändes som ras i Sverige år 1990 och 2006 registrerades den första japanska bobtailkatten i Sverige.

De kallas för ”Golden retrievers från kattvärlden” just för att de älskar att jaga, leka och apportera.

En japansk bobtail talar med en mjuk och kvittrande röst har många ljud o tonarter.

Päls och teckning

Japansk bobtail, gråspräcklig

En japansk bobtailkatt kan ha både kort och långhårig päls och pälsen är mjuk, rak och silkeslen och finns i många olika färger.

Pälsen ser slät ut längs med kroppen då underullen inte är synlig. Men svansen däremot har en tätare och längre päls än övriga kroppen och växer i alla riktningar och ser mer ut som en kaninsvans.

En japansk bobtailkatt kan ha följande färger:

Tricolor – katten är vit med stora orangea och svarta pälsstycken. Detta är en stor favoritfärg på japansk bobtail i Japan, och den berömda Mi-Ke ser ut så.

Andra förekommande färger är:

 • Eldig ljusröd färg
 • Ren snövit
 • Kolsvart
 • Brun
 • Blå
 • Creme
 • Silver

Snövita kattungar med ögon i olika färger anses vara den mest värdefulla/exklusiva arten och de kostar mycket mer än de andra att köpa från en uppfödare.

Den kan också ha olika mönster:

 • Tvåfärgat
 • Trefärgat/kalikå
 • Tabby – som är ett marmorerat mönster
 • Ticking – pälsen liknar en pumas eller en hares
 • Smoke- silverfärgad botten med mörkare färg i topparna
 • Shaded

Den fäller inte mycket hår och pälsen bör borstas regelbundet men inte så ofta

Fysiska attribut

Den japanska bobtailkatten är liten till medelstor och har en elegant, tunn och muskulös kropp med platt rygg tydlig överkropp. Den har långa och smidiga ben där bakbenen är längre än frambenen och tassarna är höga och smala.

Svansen – som är det mest utmärkande draget hos en japansk bobtail kan vara rak, vriden eller böjd och det är individuellt hur den ser ut, men det är viktigt att den är liten. Att den ser ut som den gör beror på en naturlig genetisk mutation och den överstiger inte 12 centimeter i längd.

Den har ett triangelformat huvud med mjuka konturer och höga kindben och en tydligt markerad näsa. Öronen är stora och står alltid rakt upp, ögonen som är stora, ovala, lutande och breda kan ha färgerna: bärnsten, turkos, blå, koppar, grön, brun, orange, gul eller olikfärgade ögon.

Japanska bobtailkattens ungar föds ganska stora och mer färdigutvecklade än om man jämför med andra kattraser.

Detta är en liten katt som väger mellan 2,2 kilo- 4,5 kilo.

Hälsa och sjukdomar

Den japanska bobtailkatten är generellt en frisk ras, men kan som alla katter drabbas av vissa sjukdomar. Detta är exempel på dessa:

Polycystisk njursjukdom (PKD) – innebär att katten får cystor på njurarna och njuren förstoras. Leder till njursvikt. Symtom på sjukdomen kan vara: ökad törst och urinering, minskad aptit, viktnedgång, depression och allmändålig kondition.

Tandlossning – det är viktigt att regelbundet borsta kattens tänder. Om katten drabbas av tandlossning kan tänder behövas dras ut. Exempel på symtom: luktar illa ur kattens mun, man kan se tandstenen och katten äter sämre eller inte alls eller att tandköttet blöder.

Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) – Kan leda till blodproppar, hjärtsvikt och även dödsfall. Uppfödare bör scanna sina avelskatter innan parning för att minimera risken för spridning av sjukdomen.

Övervikt/fetma– en japansk bobtailkatt kan lätt bli överviktig, vilket ju kan leda till olika följdsjukdomar. Som ägare får du se till att din katt inte får för mycket mat och rör på sig ordentligt varje dag.

Om du misstänker att din katt kan vara drabbad av någon av dessa sjukdomar eller något annat så ska genast en veterinär kontaktas!

Vem passar rasen japansk bobtail till?

Detta är en vänlig, nyfiken, kärleksfull och lekfull innekatt med hög energi som vill vara sin ägare/familj mycket nära och gärna få deras fulla uppmärksamhet!

Den älskar verkligen att leka och då gärna med bollar och vattenlek är också roligt! Den är mycket intelligent och behöver få utmaningar varje dag både fysiskt och psykiskt. Ägaren till en japansk bobtail behöver ha energi och ork till att leka och motionera och även ha flertalet olika leksaker som det går att utföra tricks med.

Den är ju en innekatt men den passar mycket bra att ta med ut på promenad i koppel. Rasen går bra ihop med barn och andra djur- den ser alla som sin vän- är väldigt anpassningsbar och passar in i alla olika hemmiljöer.

Så den har inga problem med att bo i lägenhet och passar mycket bra som en familjekatt.

Det rekommenderas dock att den ska ha en kattkompis och då gärna en annan japansk bobtail.

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inget betyg satt