Helig birma Är en mycket kärleksfull, lugn och tillgiven ras som passar utmärkt som sällskapskatt inomhus. Är en perfekt blandning av raserna perser och siames och är mycket vacker med sin silkeslena päls och intensivt blå ögon.

Ursprung och intressant fakta

Helig birma (birma) sägs enligt legenden härstamma från landet Burma, där de var heliga tempelkatter (ej att förväxla med kattrasen burma). Men den mer moderna historien tar vid då en hane och en hona togs till Frankrike omkring år 1919 av Auguste Pavie och major Gordon Russell, från vilka sedan rasen etablerade sig.

Helig birma (birma) blev godkänd som ras i Frankrike 1925, men i England och USA blev den först godkänd under åren 1966–1967. Då rasen nästan helt blev utplånad under andra världskriget, blev man tvungen att blanda in andra raser i aveln vilket blev främst perser och siames.

Men från 1950-talet och framåt avlades renrasiga kattkullar fram igen. Inte förrän året 1968 kom den första heliga birman/birman till Sverige. I Europa är rasen även känd som ”Burmas heliga katt.”

Denna ras tycker inte så mycket om att hoppa upp högt på saker, exempelvis högst upp på ett klätterträd, utan vistas gärna mer nära marken.

Päls och teckning

Den har en halvlång mjuk och silkig päls som till största delen är vit och även dess tassar är vita. På dess baktassar ska det se ut som en kil, alltså som ett upp och nedvänt v.

En helig birma har en mörkare färg på sitt ansikte, svans, öron och ben. Denna maskfärg/teckning kallas för himalayateckning, colorpoint eller siamesmaskning.

På en ung katt visar sig färgen först som en liten fläck på nosen som sedan växer och blir större ju äldre katten blir. Att denna maskfärg visar sig just på den ovan nämnda kroppsdelar beror på generna; att pälsen blir mörkare just där blodcirkulationen är lägre.

Maskfärgerna delas upp i tre grupper:

 • Solid – vilket står för enfärgad
 • Tabby – vilket betyder att katten har ränder
 • Sköldpadd – vilket innebär att kattens päls är oregelbundet färgad av två av de nedan godkända färgerna.

En helig birma kan ha flertalet olika färger och dessa är:

 • Blå- katten kan ha alla möjliga skiftningar från blått till grått
 • Brun- hela kattens hårstrå ska ha en jämn mörkbrun färg
 • Choklad-kan innehålla alla toner av en varm brun färg
 • Lila-om det är en svag ton av lila ska den skifta åt det rosa hållet
 • Röd-det ska vara en skimrande och djupt varm röd färg, som ska vara jämnt fördelad från roten till toppen
 • Crème– ska vara i en gråton nyans och hela hårstrået ska ha en jämn färg
 • Sköldpaddsfärgad– betyder som sagt att katten har en mix av två färger helt utan krav på dess utseende, men det krävs att färgerna finns på alla de nämnda kroppsdelarna
 • Brunsköldpadda-detta är en mix av färgerna brunt och rött
 • Blåsköldpadda- är en blandning av färgerna blått och crème
 • Chokladsköldpadda- är en blandning av färgerna choklad och rött
 • Lilasköldpadda-är en blandning av färgerna lila och crème

Var och en av dessa färger ovan finns även som sköldpaddstabby, alltså att kattens päls har två av färgerna mixade tillsammans och även har ränder i pälsen.

Pälsen kräver ganska lite pälsvård, men du bör kamma pälsen minst 1–2 gånger i veckan.

Fysiska attribut

En helig birma är en mellanstor katt som är lång, muskulös och har en kraftigt och satt byggd kropp och benstomme med korta och kraftiga ben. Huvudet är brett, robust och svagt hjärtformat med fylliga kinder och en lätt rundad panna med en kraftig haka.

Dess öron är små till mellanstora och nosen är av medium längd. Ögonen är stora, runda och väldigt vackert djupblå! Svansen är medium lång, plymformad med en väldigt tjock päls.

Honor väger mellan 3–4,5 kilo och hanar mellan 4–6,5 kilo.

Hälsa och sjukdomar

Raskatter bör ha en bra försäkring! Läs vår recension av Lassies kattförsäkringar!

Då denna ras är en ganska stor och satt katt så har den större risk att bli överviktig, så dess ägare behöver vara vaksam över detta och vidta åtgärder för att förhindra detta. De har oftast friska tänder och tandkött men borsta gärna tänderna 1-2 gånger i veckan.  Helig birma(birma) kan drabbas av flera sjukdomar och här följer exempel på dessa:

Medfödd hypotrichosis– vilket innebär att kattungen föds med väldigt lite päls eller ingen päls alls. Sjukdomen ger inte katten smärta men ägaren måste ta till olika behandlingar för att skydda kattens skinn. Det finns tyvärr inget som läker sjukdomen.

Spongiform degeneration– som är en sjukdom i det centrala nervsystemet som leder till svaghet i armar/händer och ben/fötter och därmed svårighet med koordinationen.

Thymisk aplasi– som är en bristsjukdom som kan leda till infektion och till och med död.

Kan drabbas av höga nivåer av urea och/eller kreatinin i blodet, vilket är ett tecken på njursjukdom.

Corneal dermoid- vilket är en tillväxt av hud och hår på kattens hornhinna. Symtom på denna sjukdom är exempelvis: mycket tårvätska från ögat, katten kliar sig vid och nära ögat, hornhinnan blir ogenomskinlig. 

Andra ögonsjukdomar- rasen får lätt olika sorters ögonsjukdom, så det gäller att dess ägare har koll efter diverse symtom, exempelvis att katten kliar sig mycket vid ögonen, att den blinkar mycket och ögat är rött och irriterat

Om du misstänker att din katt drabbats av någon av dessa sjukdomar/någon sjukdom så kontakta genast en veterinär för hjälp och rådgivning!

Vem passar helig birma (birma) till?

Det är en lojal och lugn men ändå underhållande familjekatt som passar mycket bra tillsammans med både barn och andra djur. Det är även en mycket nyfiken katt som gärna följer efter sin ägare/familj vad de än ska göra. Den är tystlåten och har en mjuk och behaglig röst.

Helig birma (birma) tycker mycket om kel och gos och kan vila och sova mycket, så den behöver en ägare som ser till att den får daglig motion. Den är även mycket intelligent och behöver även få utmaningar i den dagliga leken.

Denna ras mår inte alls bra om den skulle bli lämnad ensam lite för länge, då kan den exempelvis få ångest. Som ägare måste man verkligen se till att detta inte sker och man bör verkligen överväga att ha mer än en katt.


Här hittar du fler artiklar om kattraser!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 3

Inget betyg satt