En elegant, social, livlig och nyfiken katt som är som en långhårig variant av rasen siames och har exempelvis samma fina linjer som en sådan. Den är mycket intelligent och pratar mycket och högljutt och är en riktig sällskapskatt.
Innehållsförteckning
Ursprung
Rasens ursprungsland är Amerika och den första katten registrerades år 1928. Under 1950-talet började uppfödarna Helen Smith och Marion Dorsey att ta tillvara på de långhåriga avkommorna från siameser och började även att avla på dem.
Rasen kallades ursprungligen för ”långhårig siames” men döptes sedan om till balines, för det ansågs att kattens graciösa sätt att röra på sig påminde om de eleganta tempeldansare som fanns i de balinesiska templen.
Mellan åren 1960 och 1970 etablerade uppfödaren Sylvia Holland rasen vidare och på 1960-talet godkändes rasen i Amerika och den kom sedan på 1970-talet till Europa.
Päls och teckning
Den räknas till de halvlånghåriga kattraserna och har en fin, lång och silkig päls. Pälsen kan vara alltifrån en till flera centimeter lång och ligger tätt längs hela kattens kropp och pälsen är längst kring kattens hals, skuldror och svans.
Balines påminner mycket om en siames då båda raser har samma färgade/maskade områden, alltså öron, tassar, ansikte, svans och ben har en mörkare ton än övriga kroppen som är ljusare.
Dess svans är rejält lång, yvig och plymliknande och deras öron är ofta mycket hårbeklädda. De finns i färgerna vit, blå, chokladbrun, grå, crème, röd, lila, och ljust gulbrun och förekommer även i olika nyanser av dessa.
Det behövs inte mycket skötsel av pälsen för att hålla den i gott skick, men kamma katten regelbundet för att få bort överflödigt hår.
Fysiska attribut
Medelstor ras som är slank och smidig och har en tubformad kropp och höga ben som den kan hoppa mycket kraftfullt med. Dess huvud är medelstort och trekantsformat och de mandelformade ögonen har en intensiv blå färg.
Nosen är lång och rak och dess öron är mycket stora och följer trekantsformen väl. Hanar brukar väga ca 5 kilo och honor 3–5 kilo.
Hälsa och sjukdomar
Är en relativt frisk ras men är mottaglig för vissa sjukdomar och här följer exempel på dessa:
Astma och andra andningssvårigheter.
Medfödda hjärtsjukdomar exempelvis Dilaterad kardiomyopati, som är en sjukdom som förstorar hjärtmuskeln och försämrar hjärtfunktionen.
Ögonproblem som Progressiv retinal atrofi (PRA)- som är en ärftlig ögonsjukdom som gör att näthinnan sakta förtvinar och som till slut kommer att leda till blindhet. Sjukdomen upptäcks genom en DNA-analys och genom en så kallad ögonlysning kan veterinären se om näthinnan är påverkad. Balinesiska katter kan också bli skelögda.
Feline hyperesthesia syndrome(FHS)- Ett vanligt symtom på detta är att katten kliar sig mycket över nedre delen på ryggen och svansen, viftar ryckigt och attackerar och biter i svansen. Den kan slicka och tugga överdrivet mycket på sin kropp och även då på sina främre tassar.
Katten kan få spasmer, anfall och tics och blir obekväm och kan verka få ont när du vidrör den. Symtomen dyker upp medan katten är 1–5 år. Medicinering kan hjälpa mot symtomen.
Nystagmus– som är ett neurologiskt problem som ger snabba och ofrivilliga ögonrörelser
Amyloidosis– vilket innebär att proteinet amyloid lagras i kroppens organ, vilket gör dem inte kan arbeta som de ska. Vanliga symtom är exempelvis att katten; dricker och urinerar mycket, har depression och verkar mycket orkeslös, drabbas av viktminskning eller har buksmärtor, diarré och kräkningar.
Om du misstänker att din katt drabbats av någon av dessa sjukdomar så ska en veterinär genast kontaktas.
En balines har en tunn benstomme och därför är det extra viktigt att se till att den inte blir överviktig. Tänderna bör borstas regelbundet för att minska risken för tandproblem och dess ögon och öron bör kontrolleras regelbundet för att kunna se tecken på exempelvis hudirritation och infektion.
Vem passar rasen balines till?
Rasen passar mycket bra som en familjekatt, men kan behöva lite tid på sig att vänja sig vid att leva tillsammans med barn. Den är en innekatt men kan lära sig att gå ut och gå i koppel. Det är en mycket aktiv ras som kräver motion och att få bli utmanad både fysiskt och mentalt då den är lättlärd och gärna lär sig nya konster och att apportera.
Därför kräver balines katter en ägare som själv tycker om att vara aktiv och verkligen tycker om att leka med sin katt och hitta på nya tricks som man sedan försöker lära sin katt. Den tycker exempelvis mycket om hoppa högt upp på saker i hemmet, så det behovet är något som behöver tillgodoses till exempel genom en klättervägg eller klösträd högt upp.
Balines följer även gärna med sin/sina ägare och kräver mycket uppmärksamhet, är som sagt var mycket pratsam och kan jama högljutt så räkna med att ha en ständig följeslagare när du är hemma. Så det gäller att dess ägare känner sig tillfreds med detta och ser detta som något positivt.
Här kan du läsa om fler kattraser!