Exotic är mycket gullig, snäll och lojal kattras som är en syskonras till persern. De är omtyckta bland annat för sitt lugna temperament och sin mjuka framtoning och karaktäristiska förvånade ansiktsuttryck.
En renrasig Exotic är relativt dyr, ofta med en prislapp på över 10 000 kronor. I Sverige registreras cirka 100-200 individer av rasen per år. Har du en unik katt bör du definitiv ha en bra kattförsäkring. Se vår recension av populära Lassie djurförsäkringsbolag.
Innehållsförteckning
Intressant fakta och historik
En exotic är en korthårig perser som har uppstått genom medveten och selektiv avel som påbörjades på 1950 talet. Målet var att få en perser med kort päls som var silverfärgad.
I USA korsades antingen amerikansk curl korthår, russian blue eller burma, med perserkatter och i Storbritannien korsade man brittiskt korthår med långhårig perser. Allt för att få fram ett så bra slutresultat som möjligt.
I mitten på 1960- talet såg en uppfödare vid namn Jane Martinke potentialen i rasen och Rasen blev godkänd år 1967 och döptes då till exotic. Men vissa föreningar kallade rasen för exotisk korthår för att kunna särskilja rasen bland andra korthåriga raser.
Rasen har funnits i Sverige sen 1987 och den första exotickatten som kom till Sverige från USA, ägdes av Siv Österwall och Gunda Björn. Andra som var banbrytande för rasen i Sverige är Anna Lange som tog in en blå hona från England och Susanne Norman importerade en svart hane från Finland som har haft mycket stor betydelse för rasen.
Exotickatter paras än idag med perserkatter och det är de som gett rasen exotic deras mest utmärkande dragen.
En exotic kallas ibland för ”den lata kattägarens perser”, detta för att den ju påminner så mycket om persern men har en betydligt lättare päls att sköta om.
En av de mest kända exotic katterna är seriefiguren katten Gustaf Men han har sitt eget sätt som inte stämmer med hur rasen egentligen är.
Päls och teckning

En exotic har en tät, kort, plyschlikande och yvig päls som står rakt upp och de har även en mjuk underull. En vuxen exotic har ungefär 3–6 cm lång päls och deras päls är ju kortare än perserns men är ändå längre än hos en korthårig katt.
Deras päls finns i alla färger och mönster som är vanliga hos rasen perser och finns faktiskt i hela 300 olika färgvariationer! De kan exempelvis vara enfärgade utan mönster(solid) och då har de någon av följande färger:
- svart
- röd
- blå
- creme
- choklad
- lila
- vit
De kan exempelvis också ha en päls som har färgtonerna silver och guld, eller vara himalayan- vilket betyder att den är maskad har en vit/ljus kropp och mörk päls på öron, svans, tassar och i ansiktet.
Exotic-katter kan även vara sköldpaddsfärgade vilket betyder att katten är en tvåfärgad omönstrad katt det finns exempelvis svartsköldpadda- svart plus röd färg och blåsköldpadda- blå plus crème färg. Och det är i princip alltid honor som är sköldpaddsfärgade.
Som ägare behöver man kamma kattens päls minst 1–2 gånger i veckan och räkna med att den ofta fäller päls. Rasen kan/bör badas regelbundet.
Fysiska attribut
En exotic är en mediumstor kattras som har en kort och bred men kraftfull och kompakt kropp. Dess ben är korta och grova och har stora runda tassar och svansen är kort, rund, tjock och yvig.
Huvudet är runt och brett med små runda öron som sitter brett isär, den har en kort och bred nos, kraftig haka och käkar och en rundad panna. Ögonen är stora, runda och placerade brett isär. De har även en gnistrande färg och kan vara blå, blågröna eller koppar- vilket färg ögonen har beror på pälsens färg.
Själva ansiktet ska ge ett sött och öppet intryck, och de upplevs ofta ha ett förvånat uttryck med stora naiva ögon.
En exotic väger mellan 3,5–7 kilo.
Hälsa och sjukdomar
Tyvärr är Exotic som ras, känd för att ha mycket hälsoproblem och det är viktigt att som ägare sätta sig in i detta. De delar ju så mycket DNA med kattrasen perser, så de kan ha många liknande sjukdomar som de drabbas av. Här följer exempel på dessa sjukdomar:
Övervikt/Fetma – En exotic katt kan ganska lätt bli överviktig och ägaren har ett ansvar att se till att undvika detta.
Andningssvårigheter – De kan få svårt att andas just för att de har en platt näsa. Här har uppfödarna ett stort ansvar att se till att inte föra vidare gener från de exotic katter som har svårt med andningen.
Värmekänslighet – En exotickatt har korta näsborrar vilket gör att de har svårt att flämta och de har även en varm tung päls. Så ägaren måste hålla koll på temperaturen där katten vistas så att den inte överhettas.
Ögonrengöring – En exotic har ofta rinnande ögon som man som ägare måste göra rent och det finns exempelvis puder man kan ha på som lugnar ögonen och minskar bakterietillväxt.
Det är viktigt att borsta tänderna regelbundet på sin exotickatt.
Om du misstänker att din katt kan vara drabbad av någon av dessa sjukdomar eller något annat så ska genast en veterinär kontaktas!
Vem passar rasen exotic till?
En exotickatt är en sällskaplig, lojal, vänlig och social innekatt med ett jämnt och härligt temperament. Den är lugnare än de flesta andra kattraser men är ändå livlig, nyfiken och lekfull.
Den behöver få mycket tid med sin ägare/familj och älskar närhet. och tycker inte om att vara ensam, så om man är i väg en del hemifrån bör man skaffa en till katt som sällskap. En exotic bryr sig inte så mycket om vart den bor så det är en bra ras att ha som innekatt i en lägenhet.
De har inga problem att vistas kring barn, bara de har vett nog att behandla katten med respekt och den fungerar bra ihop med andra djur både då katter och hundar. Men om det kommer främmande på besök kan katten hålla sig borta.
En exotic är något livligare än en perserkatt, så det krävs att man som ägare har flera olika leksaker som exempelvis ett klätterträd, interaktiva leksaker, kattspön och bollar och även byter ut dem ibland.
Den behöver daglig motion och älskar att leka och busa och då helst tillsammans med sin ägare/familj. Och det är även viktigt att den har en skön plats att kunna spana ut på fåglarna ifrån.
Här hittar du många fler kattraser!