Egyptisk Mau är en mycket sällsynt och speciell ras med sin prickiga päls och härstamning från det antika Egypten! De är endast ett fåtal som föder upp rasen i Sverige.

Intressant fakta och historik

Ordet ”mau” är det egyptiska ordet för just katt och en egyptisk mau är väldigt lik de prickiga katter som blev avbildade i antikens Egypten och som rörde sig i och runt om templen. Egyptier är ju kända för att avguda katter och guden Ra, solguden, har porträtterats som en katt med just prickar.

En skarabé är en egyptisk avbild av den heliga pillerbaggen och är en mycket vördad symbol som står för liv och själens odödlighet. I många antika egyptiska avbilder på en egyptisk mau så visas just en skarabé i dess panna.

Det har även gjorts arkeologiska fynd och även forskning som visar att egyptisk mau just har sitt ursprung från Egypten. Och rasen sägs också ha härstamning från den afrikanska vildkatten.

Men den nutida rasen härstammar från en honkatt, Baba, med prickig päls i staden Kairo som det sägs att en rysk prinsessa vid namn Nathalie Troubetzkoy tog med sig till Rom år 1953. Honan parades sedan med en hane som också kommit inrest från Egypten.

Baba födde ett antal prickiga kattungar i Italien och sedan flyttade hon med sin ägarinna till Nordamerika där uppfödare sedan utvecklade och moderniserade rasen. Troubetzkoy fortsatte också att vara beskyddare av rasen och främja dess tillväxt.

Rasen har varit godkänd i USA sedan år 1977 och i Sverige sedan år 1992, men först år 1998 kom rasen till Storbritannien och år 2000 registrerades den första egyptiska maukatten i Sverige.

En egyptisk mau är faktiskt en ursprungsras och har alltså INTE uppkommit genom att man korsat redan existerande kattraser. 

De kallas för ”kattvärldens greyhound”, då en egyptisk mau är väldigt snabb och kan komma upp i hastigheter kring 50 kilometer i timmen!

Päls och teckning

En egyptisk mau har en kort, tät, glansig och silkeslen päls med färgfläckar/prickar på hela kroppen i varierande form och storlek och på bröstet får den gärna ha halsbandsliknande ränder. Prickarna är mer spräckliga på ansikte, ben och svans.

På dess panna har den oftast formen av ett ”M” som sedan övergår till att bli ränder över både pannan och nacken. Det är detta ”M” som kallas för ”skarabé-märket”. Och egyptisk mau har en mörk ryggrand som finns längs med hela ryggen från huvudet ända till svansspetsen.

En egyptisk mau kan ha någon av följande tre färger:

  • Silver – med mörkt grå eller svarta fläckar
  • Brons – med mörkbruna eller svarta fläckar
  • Smoke – (rökfärgad) med svarta fläckar

Det finns ingen annan kattras som har naturligt uppkomna prickar som en egyptisk maukatt har, så den är unik i sitt slag!

Rasen fäller måttligt och borstning av pälsen behövs ungefär 1–2 gånger i veckan.

Fysiska attribut

Ung Egyptisk Mau katt

En egyptisk mau är en elegant medelstor ras men är även en lång, smal och muskulös katt med ett atletiskt utseende. Dess huvud är runt men samtidigt något avlångt, med ett kilformat ansikte med mjuka linjer. Nospartiet är medelstort och hakan är välproportionerad.  Den sägs ha ett visst ”oroat” utseende i sitt ansikte.

Öronen är medelstora och lätt formade, breda vid basen och sitter brett isär. Ögonen är stora, mandelformade och lätt sneda och har en fantastiskt vacker krusbärsgrön färg. Dess svans är tjock vid basen men smalnar sedan av vid toppen och fötterna är små och till viss del ovala.

Dess långa bakbenen tillsammans med en extra hud, en hudlapp som löper från flanken till bakre knäna, gör att de kan hoppa otroligt bra, man har kunnat uppmäta att en egyptisk mau klarat av att hoppa 2,5 meter rakt upp i luften!  och gör ju även att de kan springa så fort som de kan.

  • De långa bakbenen ger även ett intryck av att katten ser ut att stå på tå.
  • Deras dräktighetstid är den längsta bland alla tamkatter, runt 73 dagar.
  • Honor väger ca 2,5–4,5 kilo och hanar väger ca 3–5 kilo.

Hälsa och sjukdomar

En egyptisk mau är i regel en hälsosam kattras, mycket tack vare noggrann hantering av inavel.  Men de kan drabbas av olika sjukdomar och detta är exempel på dessa:

Urinsten. Symtom på urinsten kan exempelvis vara att katten:

  • Försöker urinera oftare än tidigare.
  • Att den jamar och krystar eller visar tecken på smärta när den försöker urinera.
  • Att katten urinerar på andra ställen än på sin kattlåda.

Om ett urinstopp sker, alltså att katten inte alls kan urinera, så måste den akut till en veterinär! Risken att drabbas av urinsten är hela 80% för en egyptisk mau!

Patella dislokation/luxation- betyder att kattens knä hoppar ur led och kan drabba katter i 3 olika grader. Grad 3 innebär katten har väldiga problem och lider svårt, en operation kan bli mindre lyckad och då krävs det avlivning av djuret.

Symtomen brukar visa sig då katten är 2-4 år gammal. Kan leda till blodproppar, hjärtsvikt och även dödsfall. Uppfödare bör scanna sina avelskatter innan parning för att minimera risken för spridning av sjukdomen.

En egyptisk mau är mer känsliga för bedövning än de flesta andra raser, så detta måste veterinären informeras om innan något ingrepp sker på katten!

Det är viktigt att regelbundet borsta tänderna på katten för att försöka undvika exempelvis tandsten och tandlossning.

Om du misstänker att din katt kan vara drabbad av någon av dessa sjukdomar eller något annat så ska genast en veterinär kontaktas!

Vem passar rasen egyptisk mau till?

Denna kattras är mycket intelligent, lojal, kärleksfull, atletisk och stark som vill ha mycket uppmärksamhet av sin ägare! De har dock en mild och diskret personlighet, ett väldigt jämnt temperament och är oftast mycket vänliga.

De älskar att leka, göra tricks och apportera och deras jaktinstinkt är stor och måste tillfredsställas dagligen! Därför kräver denna ras en ägare som är påhittig och verkligen tycker om att leka och umgås med sin katt.

I hemmet behövs det finnas flera olika former av leksaker exempelvis interaktiva leksaker, bollar och kattspön och de älskar höjder så ett högt klätterträd behövs!

Och varför inte skaffa ett katthjul? För man får inte glömma bort att denna kattras älskar att springa och springer som sagt var väldigt fort! De kan dock bli beskyddande mot sina favoritleksaker och detta bör man vara medveten om, speciellt om barn rör sig kring katten.

De älskar även närhet och gos så som ägare får man räkna med att en egyptisk mau kräver mycket av ens uppmärksamhet och tid när man är hemma.

För de kan ändå klara sig själva hemma under dagarna/under en längre stund utan problem och de har heller inget problem med att umgås med andra katter.

De har även lätt för att anpassa sig så den klarar av att bo både i lägenhet och i hus. De gillar att vara utomhus och brukar inte ha problem med att gå i koppel, men det är viktigt att veta att de inte gillar kalla klimat!

En egyptisk mau är inte så högljudd men kan kommunicera på en mängd olika sätt! Vanliga ljud som den ger ifrån sig är exempelvis att den jamar, kuttrar, visslar och piper.

Den anses vara en glad katt både för att den har sina olika glada läten men även på grund av sättet som den rör sig på. För när den blir upphetsad/glad så har den en utdragen svans som den skakar på som om att den skulle markera revir.


Här kan du läsa om fler spännande kattraser!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt