Devon Rex, även känd som Rex, Gremlin eller Devon, är en kärleksfull katt med väldigt hög energi som är företagsam – räkna med mycket bus! Rasen är mycket lik en cornish rex, men devon rex sägs ha en mindre lockig päls och vara lite lugnare till sättet över lag.

Intressant fakta och historik

År 1960 fick en kvinna vid namn Beryl Cox som bodde i Devon i Storbritannien upp ögonen för kattrasen cornish rex och deras vackra lockiga päls. Extra intressant var det för att i hennes närhet, i en äldre gruva, bodde det katter som också hade lockig päls.

Beryl hade en huskatt med rak päls som nyligen hade fött en kattunge med lockig päls, så hon förstod att pappan till kattungen måste vara en av de herrelösa hankatterna vid gruvan. Denna kattunge fick senare namnet Kirlee och han är urfadern för rasen devon rex.

År 1961 fick den kände kattdomaren och även kattfödaren Brian Stirling-Webb överta Kirlee och med Brians kontaktnät blev det lättare att försöka avla på Kirlee, vilket så skedde.

Då man försökte avla på Kirlee tillsammans med en devon rex-hona, föddes det enbart kattungar med rak päls. Och därför förstod man att de båda var helt olika raser och inte släkt.

Men när Kirlee i stället parades med britt- och burmahonor och att sedan deras döttrar i sin tur parades med honom så blev resultatet att ungefär 50% av kattungarna hade lockig päls.

Vid denna tid ansåg man ännu att man skulle försöka avla fram en enda krullhårig ras så man fortsatte ändå aveln mellan cornish rex och devon rex. Men resultatet blev väldigt rörigt.

Så år 1965 insåg uppfödarna att det nu var dags att dela upp raserna en gång för alla. Kirlee och hans ättlingar blev parade med flera andra kattraser som främst var burma, siames och perser och brittiskt korthår.

Devon rex växte i popularitet och till Sverige kom den första devon rexkatten år 1967, år 1968 kom rasen till USA och den erkändes som ras i Storbritannien år 1970.

Uppfödare och forskare fortsätter än idag att avla på devon rexkatter och man insåg att man hade haft för snäv avelsbas för kattens bästa och var tvungen att även utöka med andra raser.

En devon rex har ju fått sitt namn efter platsen den upptäcktes på: Devonshire, men den andra delen-rex- är den benämning man använder på alla kattraser med krullig eller vågig päls.

En devon rex har en något högre kroppstemperatur än vad många andra katter har och detta beror ju på att de har så lite päls som annars skulle hjälpa dem att hålla värmen.

De kallas av många för en ”ap-katt” för att de kan hänga i gardiner och hitta på en massa andra bus.

Päls och teckning

Pälsen är mjuk, lockig/vågig, tunn och kort och den ska täcka hela katten men rasen har mindre päls på magen. Den består nästan enbart av underull men de kan ha kvar rester av det yttersta pälslagret som då främst sitter kvar längs ryggen. Och just vid ryggen kan pälsen kännas strävare än annars.

Den kan sakna päls på vissa områden på kroppen där den slickat sig ren mycket. En devon rex förekommer i de flesta färger och mönster exempelvis färgerna:

 • Vit
 • Svart
 • Creme
 • Röd
 • Brun
 • Grå

En devon rex kan ha mönster som exempelvis:

 • Enfärgat
 • Tvåfärgat
 • Trefärgat
 • Tabby – ett marmorerat mönster
 • Ticking – varje hårstrå är randigt och är som ett vilddjursmönster som exempelvis på en pumas päls.

Devon rex kräver ingen pälsvård och ska inte kammas eller borstas, för då riskerar de att tappa hela pälsen just för att pälsen är så ömtålig. 

Deras morrhår brukar kunna vara avbrutna då även de är väldigt ömtåliga.

Fysiska attribut

Devon Rex katt med mycket kort päls

En devon rex har ett mycket speciellt utseende, man kan likna den lite vid karaktärerna ”Gizmo ”från filmen Gremlins eller ”Yoda” från Starwars filmerna.

Dess huvud är kort, brett och triangelformat med framträdande kindben. Den har en kort nos, kraftig haka och rundad panna. Ögonen är stora, ovala och sitter lågt och något snett.

Deras ögonfärg beror på vilken färg som pälsen har, men de kan exempelvis ha färgerna: bärnsten, turkos, blå, koppar, grön, brun och gul.

Öronen är mycket stora, lågtsittande och är breda nere vid basen på huvudet och de är ofta något utåtvinklade.

En devon rex har en medellång kropp som är slank men ändå fast och muskulös. Den breda bröstkorgen är även välvd vilket gör att framifrån ser katten lite lätt hjulbent ut. Den har en lång svans, starka, långa ben där bakbenen är lite längre än frambenen och dess tassar är små och ovala.

En devon rex-hona brukar väga omkring 3–3,5 kilo och en hane kan väga upptill ungefär 4 kilo.

Hälsa och sjukdomar

Devon Rex är en kattras som är extra känslig mot drag, kyla och ändringar i temperaturen. De kan drabbas av olika sjukdomar som exempelvis:

Strålröta – är en hudsjukdom som de kan drabbas av då pälsen är så tunn och detta kan orsaka öronproblem, oljiga avlagringar på huden och klåda.

Myopati – en ärftlig muskelsjukdom som just devon rex brukar kunna drabbas av. Sjukdomen märks på kattungen när den är mellan 3 veckor och 6 månader gammal.  Den innebär att musklerna blir svagare och katten då orkar mindre fysisk aktivitet och blir lättare trötta och tyvärr finns inget botemedel. Sjukdomen utvecklar sig gradvis alternativt håller sig på en och samma nivå.

Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) – som är den vanligaste hjärtsjukdomen som brukar drabba katter och symtomen brukar visa sig då katten är 2-4 år gammal. Kan leda till blodproppar, hjärtsvikt och även dödsfall. Uppfödare ska scanna sina avelskatter innan parning för att minimera risken för spridning av sjukdomen.

En devon rex älskar värme och därmed solsken. Men var försiktig om/när katten vistas i solen för de kan bränna sig lätt.

Se till att regelbundet, åtminstone några gånger i veckan, borsta kattens tänder.

Om du misstänker att din katt kan vara drabbad av någon av ovanstående sjukdomar ska en veterinär kontaktas!

Vem passar rasen devon rex till?

En devon rex är en kärleksfull, social, smart och väldigt aktiv inomhuskatt som har en hundlik personlighet. De har lätt för att lära sig apportera och älskar att leka. Ja, detta är faktiskt en kattras som har lättare än många andra raser att lära sig tricks och kommandon och det ska inte vara svårt att lära den att gå i sele.

Den har ett stort behov av sällskap och är man som ägare inte är hemma mycket så måste denna ras ha en kompis. Den fungerar bra tillsammans; även med hundar som är orädda för katter!

En devon rexkatt har ett mycket stort behov av att få leka och röra på sig och dess rastlöshet gör att man som ägare behöver man införskaffa flera olika sorters leksaker som exempelvis interaktiva leksaker.

Innan man skaffar denna kattras så måste man vara införstådd med att den kräver mycket av både sin ägare och dess familj. En devon rex kan passa utmärkt tillsammans med barn, bara man ser till att den får tillräckligt med uppmärksamhet och dess rörelsebehov bekräftat.

Det är viktigt att veta att en devon rex också behöver ha tillräckligt med plats för att kunna få hoppa upp på höjder, så minst ett rejält klätterträd behövs och gärna fler platser högre upp där katten får vistas. Dess rörlighet och kontaktsökande gör att den gärna hoppar upp på sin ägares axlar!

Den utvecklar också en mycket personlig kontakt med sin ägare och följer efter denne i hemmet. Du behöver vara förberedd på att denna katt nästan alltid kommer att ligga i ditt knä eller vara väldigt nära dig och din kroppsvärme. En devon rex pratar och jamar gärna men är ändå inte så högljudd.

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 3

Inget betyg satt