Cymric är en snäll, mysig, kompakt och kraftigare kattras. Den är intelligent, lekfull samt en sällsynt och speciell ras, då den oftast saknar svans. Här får du lära dig allt om cymric-kattens historia, kännetecken och hur de är att leva med!

Bild ovan: Desaix83, d’après le travail d’Heikki Siltala, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons.

Intressant fakta och historik

Cymric är en långhårig, oftast svanslös, syskonras till kattrasen manx. Den har troligen sitt huvudsakliga ursprung från de handelsfartyg som gick mellan Fenicien och Japan, då de hade japanska katter med korkskruvssvans på båtarna som musfångare.

Det man säkert vet är att rasen uppstod på ön Isle of Man (Brittiska öarna) i Storbritannien på 1750-talet eller något senare. Inavel bland öns katter gjorde att en genetisk mutation uppstod och det blev då vanligt att svanslösa katter föddes.

Det finns dock de cymrickatter som har svans av olika längd, oftast då mindre svansstumpar.

Rasen föddes först upp av en amerikanare som hette Leslie Falteisek och en kanadensare som hette Blair Wright. Det var ett avelsprogram i Kanada på 1960-talet som gjorde att rasen blev populär ras även i USA, vilket ledde till att man ansåg cymric-katter som en egen ras. I Kanada godkändes rasen år 1970 och i USA blev den godkänd år 1989.

Det var i början av 1990-talet som det slumpmässigt föddes cymrickatter i Sverige och de ansågs behövas just för att kunna vidga och hålla manx-aveln hälsosam. Cymric blev godkänd i Sverige som ras år 2006.

En del kattregister kallar ännu denna ras för manx, medan andra då kallar dem för cymric vilket är ett keltiskt ord och betyder walesisk.

Rasen kallas även för Longhaired Manx- alltså långhårig Manx.

Det berättas flera små legendariska historier om varför en cymrickatt inte ska ha sin svans kvar och exempelvis sägs det att en cymrickatt skulle ha varit sist ombord på Noaks ark och då det blev bråttom att stänga dörren så blev svansen av misstag kvar på utsidan.

Päls och teckning

Ung cymric katt mot svart bakgrund

En cymrickatt har en lång, rak och kompakt päls med riklig underull, som består av lika mycket täckhår, mellan- och ullhår. Ullen är av genomsnittlig längd / alternativt mycket lång.

Konsistensen på pälsen beror på årstiden och vilken färg katten har på pälsen, men den är oftast mjuk och glansig. Pälsvård krävs oftast varje dag i form av borstning och ibland kan man som ägare även behöva tvätta pälsen. Räkna med att en cymric oftast fäller mycket hår!

En cymrickatt finns i princip alla färger och mönster, exempelvis;

  • En-, två- och trefärgad päls.
  • I färgerna vit, blå, svart, creme, röd, silver och sköldpaddsfärg.
  • Med mönster som tabby, ett marmorerat mönster, och ticking, ett viltdjursmönster som pälsen på en hare.

Fysiska attribut

En cymric är en medelstor, kompakt och något knubbig ras med en kort rygg och en kraftigt rundad bakdel. Mellan kattraserna manx och cymric, skiljer enbart längden på pälsen.

Den har ett runt huvud som är något mindre brett än långt med uttalade kindben, massiv haka, böjd näsa och en rundad panna. Öronen är medelstora, sitter brett isär och är rundade upptill. Dess ögon är stora, runda och sitter brett isär och är delvis vinklade in mot nosen.

Ögonfärgen beror på vilken färg dess päls har. Ögonfärgen kan exempelvis vara bärnsten, koppar, grön brun, eller gul.

Den har rejäla, starka och muskulösa ben, där bakbenen är lite längre än dess framben och tassarna är medelstora och runda.

En cymric-katt har oftast ingen svans eller så har den en miniatyrsvans av brosk, det är bara ett fåtal katter som har lång svans. Det finns dock nervfibrer där svansen borde varit och det är viktigt att veta att katten är mycket känslig på huden just där. Så var försiktig om du exempelvis behöver lyfta upp katten!

En cymric har tre olika typer av svans:

  • Rumpy – katten har ingen svans alls, enbart en fördjupning på bakdelen där en svans normalt skulle ha suttit
  • Stumpy – innebär att katten har ett par kotor av svans
  • Longy – betyder att katten har svans men svansen är oftast något kortare än en ordinarie svans.

En cymrickatt kan ha en speciell gångstil som är lite hoppande, den liknar en fluffig boll när den springer runt.

När man ska lyfta upp en cymrickatt måste man hålla en hand på dess bröst och den andra under baken och på tassarna så att inte ryggraden bärs på fel sätt!

Honor väger ca 3,5–5 kilo och hanar 4–6 kilo.

Hälsa och sjukdomar

En cymric är oftast en frisk ras men kan drabbas av en del sjukdomar, här följer exempel på dessa:

Manxsyndrom – En medfödd defekt som uppkommer från genen som gör att varken manx eller cymrickatter har svans.

Denna defekt kan ge olika mer eller mindre allvarliga missbildningar på ryggraden som exempelvis ryggmärgsbråck som innebär att ryggkotorna inte kan sluta sig ordentligt, defekter i urinvägarna och mag- och tarmproblem / missbildningar.

Några tecken på ryggmärgsbråck är: svaghet i bakbenen, ostadig gång, urin- och/eller avföringsinkontinens eller förlamning.

Manxsyndrom brukar kunna upptäckas hos kattungar inom 4 månader, vilket har gjort att de inte säljs förrän de är ungefär så gamla. Om man upptäcker sjukdomen brukar man tyvärr behöva avliva den drabbade.

Cymric och manxkatter kan ju som sagt ibland ha problem med ryggen och missbildad ryggrad och det är därför många av dem intar onormala kroppsställningar när de rör på sig.

De kan ha ont och blivit drabbade av trauman, så en veterinär måste rådfrågas, för att göra livet så lätt som möjligt för de drabbade katterna.

Övervikt/fetma – En cymrickatt måste ha en mycket kontrollerad kost då den har god aptit och snabbt kan gå upp i vikt. 

Om både hanen och honan bär på den genen som ger svanslöshet, kan kattungar av hankön dö redan i magen. Därför undviker uppfödare att para två svanslösa cymrickatter tillsammans.

Då en cymrickatt fäller mycket hår behöver ägaren ha koll efter om katten kräks upp mycket hårbollar, om så är fallet bör ägaren söka hjälp för detta hos en veterinär.

Tänderna bör borstas minst 1–2 gånger i veckan.

Om du misstänker att din katt kan vara drabbad av någon av dessa sjukdomar eller något annat så ska genast en veterinär kontaktas!

Vem passar rasen cymric till?

En cymric är en mycket tillgiven, lojal, vänlig, självständig och intelligent kattras. Den är mycket sällskaplig och tyr sig mycket till sin ägare till den grad att den väldigt gärna alltid följer med sin ägare runt om i bostaden.

Rasen är inte högljudd men gillar att prata mycket med sin ägare och dess jamande är lite skrovligt och kurrande.                                                                                                                 

Den älskar att leka och tycker ofta om vattenlek och att springa och hoppa till och från höjder. En cymric tenderar att ha lätt för att lära sig nya tricks. Den kan exempelvis lära sig att öppna dörrar med sina tassar, vill gärna leka apport och tycker om att gömma undan saker åt sig själv precis som en hund.

En cymrickatt är faktiskt som en kattversion av en vakthund och kan morra hotfullt om den skulle se något som förbryllar eller skrämmer den.

Men den älskar också närhet och tycker mycket om kel, gos och värme. Så en cymrickatt behöver ha en ägare som både tycker mycket om sällskap och närhet, men även mycket lek och rörelse. Ska du ha en cymric bör du inte ha något problem med att ha en ständig följeslagare i hemmet.

Den har lätt för att samarbeta med andra, både människor och djur och anpassar sig lätt så det är inga problem att samtidigt ha barn och andra husdjur hemma och det ska fungera bra att ha en cymrickatt i en lägenhet. Men den går gärna utomhus i koppel eller i exempelvis en kattbur.


Här hittar du fler spännande kattraser!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inget betyg satt