Cornish Rex är en fantastisk familjekatt, som är elegant med sin unika vågiga päls! Den är kraftfull och kallas för ”hund i en kattkropp” som även sägs passa mycket bra som terapikatt. Här kan du lära dig allt om denna fantastiska kattras!

Ursprung och intressant fakta

Rasen cornish rex uppstod som en mutation på en gård i Cornwall, Storbritannien år 1950 när en rödvit hankatt som hette Kallibunker föddes med en vågig päls. Förutom den vågiga pälsen hade han typiskt cornish rex utseende och var liten och nätt.

Ägaren av gården hette Nina Ennismore och hon förstod snabbt att den vågiga pälsen på kattungen var unik! Detta för att hon var en van uppfödare av rexkaniner som är just lockiga i pälsen när de föds.

Kallibunker parades sedan med sin mamma alternativt sina syskon just för att behålla generna. Kattungarna som då föddes hade lockar och blev senare parade med raserna burma, siames och brittiskt korthår. Och man insåg snabbt att både hanen och honan måste bära på anlaget för lockig päls för att det ska kunna uppstå.

År 1957 var det ett par i USA som importerade ett par cornish rex och 1967 blev sedan rasen officiellt godkänd i USA.

Fram till 1968 ansåg man att cornish rex och devon rex var samma ras och på vissa håll stamfördes de båda raserna som en enda ras ända fram till år 1979. Sedan dess har rasen blivit än mer populär i USA än i Storbritannien.

Raserna cornish rex och devon rex har vågiga pälsar, vilket i båda fallen beror på mutationer.

Men om man parar dessa raser med varandra så födds det kattungar med enbart rak päls! Detta beror ju då på att de tillhör 2 helt olika raser.

Rexkaninerna och Cornwall har ju slagits ihop och namngett cornish rex.

Cornish rex sägs ha en speciell doft som närmast beskrivs som ”ostig”

Päls och teckning

Det är den lockiga/vågiga pälsen som är denna ras största kännetecken. Pälsen är mycket kort och silkesmjuk, lika mjuk som sammet, och ska ligga tätt inpå kattens kropp. Pälsen är dock tunn och gör att rasen lätt kan frysa, vilket är viktigt att dess ägare tar hänsyn till.

Pälsen består enbart av underpäls och det är därför den överhuvudtaget kan bli vågig/lockig. Det är framförallt på ryggen och båda sidor som pälsen får det som liknar ”tvättbrädes- vågor”. Till och med rasens morrhår är lockiga/vågiga!

En cornish rex kräver nästan ingen pälsvård alls. Man kan dock använda gummiborstar för att få bort de lösa håren, men man behöver vara försiktig så man inte skadar katten.

Rasen cornish rex kan ha väldigt många olika färger och mönster på sin päls, exempelvis:

 • Enfärgad – Några de mest populära färgerna är svart, chocklad, blå, lila och cremefärgad.
 • Tabby – Betyder marmorerad och Cornish rex kan ha olika tabby mönster som exempelvis: spotted (prickig) och tickad(ljus hårstrå med mörk topp)
 • Tvåfärgad – alla pälsfärger får/kan också kombineras med vit färg
 • Trefärgad – Att vara trefärgad kallas för ”sköldpadd/sköldpaddsfärgad” och det är enbart honor som kan vara detta

Fysiska attribut

Cornish Rex katt redo att hoppa

Cornish rex är en liten till medelstor ras som är smal och finlemmad och man kan få för sig att den är späd och bräcklig, men den är i själva verket en rejäl katt. När du har en cornish rex i famnen kommer den upplevas som tyngre än den ser ut, och den är atletisk och muskulös.

Den är högbent med långa smala ben som man verkligen lägger märker till, har små och ovala tassar och en smal och lång svans med stor rörlighet.

Huvudet är kilformat med strama linjer med en markant haka och den har både stora öron och ögon som ser ut att vara ett eller två nummer för stora för huvudet.

Cornish rex har ovala medelstora ögon som är något snedställda och med en mycket vaken och pigg blick. Deras ögonfärg kan verkligen variera och vara exempelvis i färgerna:

 • turkos
 • bärnsten
 • blå
 • koppar
 • grön
 • guldbrun
 • gul

Man kan tro att en cornish rex är varmare än andra katter, men den upplevs bara sådan för att dess päls är så tunn.

Honor väger upp till mellan 3–5 kilo och hanar kan väga upp till 5–7 kilo.

Hälsa och sjukdomar

Den mjuka och tunna pälsen gör att cornish rex katter lätt fryser och är känsliga för drag så de bör inte gå själva utomhus. De älskar ju dock värme och solsken så som ägare måste man se till att skydda katten så den inte blir bränd. De kan drabbas av olika sjukdomar och här följer exempel på dessa:

Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) är en hjärtmuskelsjukdom som gör så att hjärtmuskeln förtjockas och därmed gör att hjärtats pumpförmåga blir sämre. Detta är den vanligaste hjärtsjukdomen som katter kan drabbas av och brukar ofta drabba katter som är i 2–4 års ålder. 

Sjukdomen kan leda till hjärtsvikt, vätska i lungorna eller blodproppar som kan ge akut bakbensförlamning och detta kan leda till plötsliga dödsfall. Symtomen är exempelvis: nedsatt aptit, trötthet och andfåddhet.

Det går tyvärr inte att bota eller förhindra förändringen på hjärtat men man kan exempelvis förebygga blodproppar med medicinering. Och det är viktigt att se till att en veterinär lyssnar på kattens hjärta vid den årliga kontrollen.

Hypotrikos – som innebär håravfall som leder till att katten kan bli skallig.

Diverse hudproblem – exempelvis svår strålröta som kan orsaka öronproblem, oljiga avlagringar på huden och även ge klåda.

Alopeci – pälsavfall som är ett vanligt problem hos katter. Kala fläckar kan uppstå av många olika orsaker exempelvis kan katten vara drabbad av hudinfektioner så som ringmask eller parasiter. Eller så kan katten rengöra sig själv för mycket för att den upplever att det kliar så mycket i pälsen vilket kan bero på allergi eller parasiter.

Navelbråck – ett bråck i bukväggen som gör att organen pressas mot bukväggen. Om det är ett mindre bråck behövs det som regel inte opereras men om hålet är lite större så kan en tarmslinga komma igenom.

Om du misstänker att din katt kan vara drabbad av någon av dessa sjukdomar eller något annat så ska genast en veterinär kontaktas!

Vem passar rasen cornish rex till?

Cornish rex är en väldigt intelligent, nyfiken, aktiv och lekfull katt som är fantastisk som familjekatt! Den är också väldigt tillgiven och social som älskar sin ägare/familj och följer mer än gärna med dem runt i hemmet och passar då gärna på att även tala med dem.

Den är temperamentsfull med en stark vilja men är samtidigt snäll och med glimten i ögat. Trots sin lekfullhet så älskar de även närhet, gos och kroppsvärme.

Då en cornish rex har full fart, älskar att leka och dessutom är lättränad så är det väldigt viktigt att katten får mycket interaktiva leksaker. Den älskar även annan lek och ska kunna gå att lära att apportera. Detta kommer tillsammans ge den en tillfredsställande utmaning och även motion som kommer att göra katten harmonisk.

Det är även viktigt att katten har tillräckligt med plats att kunna röra sig på ordentligt, både högt och lågt.

De är framför allt en innekatt men kan lära sig att gå ut i koppel, vilket ju kommer ge dem så mycket mer utrymme och nya spännande lekplatser. Och de behåller sin lekfullhet högt upp i åldern.

En cornish rex trivs inte ensam utan mår bäst med sällskap av en annan katt eller hund.

Som ägare kan det vara bra att försöka fostra katten med hjälp av exempelvis clickerträning då det kan vara till en stor fördel.


Läs mer om andra spännande kattraser!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt