Chinchilla perser är en ovanlig ras som är mycket vacker, tillgiven, älskvärd och social och brukar ibland kallas för ”kattvärldens Rolls Royce”. Här går vi igenom allt du behöver veta om chinchilla persern!

En Chinchilla Perser med stamtavla är en väldigt dyr men vacker katt. Se till att ha en bra djurförsäkring, exempelvis en kattförsäkring från ManyPets, eller Lassie.

Ursprung och intressant fakta

Chinchilla persern är unik på det sättet att det var den första kattrasen som valdes ut att enbart avlas i en specifik färg; nämligen vit!

De första trevande exemplaren framavlades på 1880-talet och visades för första gången upp år 1894 i London. Rasen blev godkänd för att få delta på utställningar år 1919. 

Från början var det väldigt lite som skilde shaded silver och chinchilla persern åt, då båda var rejält mörka i pälsen. De båda raserna fick dock egna färgstandarder år 1976. År 1984 fick alla färgvariationer samma poäng och standard att följa vid avel och utställningar.

Det jobbades väldigt intensivt vid aveln av chinchilla persern för att försöka få dess päls att bli så vit som möjligt. Men detta slog inte väl ut då det resulterade i att rasen exempelvis krympte i storlek, fick en tanig benstomme och ett ohanterligt temperament.

Trots detta var rasen väldigt populär fram till år 1980 då standarden blev hårdare för exempelvis kroppsstorlek, benstomme och noslängd. Under 1980 och 1990 talet tävlades det ändå ofta om att avla fram katter med kortaste nosen vilket är förkastligt då katten får rejält svårt att andas ordentligt vilket i värsta fall kan leda till döden.

Problemen med för trång näsgång finns fortfarande kvar fast i en begränsad mängd, men numera finns det rastypiska chinchilla perser med normal lång nos och som även exempelvis då har kraftigare kroppar och ett mycket trevligt temperament.

  • Chinchilla persern är från början en korsning mellan en smoke perser och en silvertabby perser.
  • Dagens chinchilla perser i Sverige härstammar just från England men framförallt USA.
  • Den blev väldigt populär på 1960-talet då ett exemplar av rasen var med i en Bondfilm.
  • Den kattras som idag närmast påminner om en chinchilla perser är rasen Brittiskt långhår.

Chinchilla perser är den ras som oftast kallas för exempelvis klassisk perser, gammaldags perser, TeaCup cat och Doll Face Persian.

Den ser som sagt alltså mer ut som den äldre varianten av långnäst perserkatt som fanns förr i tiden, innan extremaveln började.

Päls och teckning

Silverfärgad chinchilla perser med tungan ute

Chinchilla persern har en vit, lång, tjock, vacker och silverskimrande päls med mörka hårtoppar. Endast 1/8 av hårstrået får vara färgat, ha tippning, i färgerna svart, blå eller chokladbrunt/rött.

Resterande del av hårstrået är ljust silver, som då ger intrycket av att vara vit. Därför räknas chinchilla persern till silverperser.

Alla chinchilla perser har ett grundmönster i botten på pälsen och de är antingen spotted-prickig, tabby- marmorerad eller tigrè-randig.

När de föds som kattungar är pälsen nästan helt svart och det beror ju på att tippningen sitter längst ut på hårstrået. Ju äldre de blir desto ljusare blir pälsen.

Rasen får ha färgat hår under tassarna men det är inte tillåtet med fläckar under magen, insidan av benen, bröstkorg eller under svans. Och bakre benens vader ska vara helt vita.

Pälsen hos denna ras är mer lättskött om man jämför med den mer moderna persern. Underullen är tät och mjuk men den har inte så mkt päls och underull utan har en mer silkig och lättskött päls.

Om man håller efter pälsen med bad och hårfön så behöver man oftast inte kamma pälsen varje dag för den rena pälsen tovar sig mycket mindre. Det brukar räcka med att bada katten varje eller varannan månad men om katten fäller mycket päls så behöver den bada oftare.

 Men annars behöver chinchilla persern pälsvård varje dag. Ochom man inte sköter om pälsen så kommer man troligen behöva raka bort all päls.

Det kan även lätt fastna avföring på kattens bakdel och svansens undersida så det gäller att ägaren tar bort avföringen och rengör på pälsen för att undvika att katten får obehag med klumparna samt smutsar ned på golv och möbler.

Fysiska attribut

En chinchilla perser är en medelstor ras som är mycket vacker med sin silvervita päls och smaragdgröna stora och mandelformade runda ögon. Nuförtiden så har det blivit ganska ovanligt med så djupgröna ögonfärg, men det är den mest eftertraktade färgen och den som främst gäller. Många katter har idag dock gröngul ögonfärg.

Dess huvud är brett och runt, öronen är små och sitter brett isär och den har ett kort uttrycksfullt ansikte. Näsan hos en chinchilla perser är som sagt inte lika intryckt som hos en perser och har en tegelstensröd färg. Benen är korta och tjocka men starka och svansen är kort och yvig.

Runt rasens ögon, läppar och nosspegeln finns det linjer och runt ögonen ser det precis ut som eyeliner. Dessa linjer har samma färg som pälsens tippning; alltså den färg som finns längst ut på kattens hårstrå.

Detta gäller även för kattens trampdynor så om den exempelvis är blåtippad så har den stålgrå linjer och trampdynor och vid svart tippning så är de i stället då svarta.

En chinchilla perser brukar väga mellan 3,5–7 kg.

Hälsa och sjukdomar

Då en chinchilla perser är en slags perserkatt så kan många problem som perserkatten kan drabbas även drabba en chinchilla perser. Detta är exempel på de sjukdomar som kan drabba denna ras:

Små näsborrar plus mjuk och lång gom. Det är mycket viktigt att som köpare och uppfödare undvika att köpa och avla upp perser med kort och intryckt näsa.

Chinchilla perser har en längre nos men tyvärr avlas det mycket på att även de ska få en trång och intryckt näsa, just för att vissa anser det vara mest estetiskt tilltalande. Att ha en sådan näsa kan leda till svåra andningsproblem som i värsta fall kan leda till dödsfall.

Missbildning i käke – På grund av huvudets korta form och det platta ansiktet kan rasen få missbildning i käken kan leda till tandsjukdom och svårigheter att äta och dricka.

Rinnande tårkanaler – ögonen på en chinchilla perser brukar ofta rinna så det är viktigt att regelbundet rengöra ögonvrårna samt runt nosen.  Om ögonen rinner väldigt mycket kan katten få problem med hudutslag och sår.

Ögonsjukdom – rasens platta ansikte gör att ögonen blir extra utsatta och kan drabbas av olika sjukdomar som exempelvis Progressiv rentinal atrofi (PRA) som är en genetisk ögonsjukdom där cellerna i näthinna förändras och som med tiden leder till blindhet.

Polycystic Kidney Disease (PKD) – är en njursjukdom som innebär ärftliga njurcystor som oftast visar sig i kattens äldre ålder. Uppfödare bör alltid utföra ultraljudsundersökning på kattungarna. Vanliga symtom är exempelvis minskad aptit och viktnedgång, depression och att katten är onormalt törstig.

Hudinfektion – långhåriga katter kan lätt drabbas av svampinfektioner i huden som exempelvis revorm. Sjukdomen ger oftast fläckvisa håravfall och flagnande hud, hudrodnad och ibland klåda. Symtomen visar sig oftast på huvud, hals, samt längs ryggen och på frambenen.

Det är viktigt att regelbundet borsta tänderna på din katt och även då och då titta i kattens mun samt låta en veterinär ha munkontroller.

En chinchilla perser kan vara ganska inaktiv av sig själv vilket kan leda till övervikt, så ägaren måste ha koll på detta.

Om du misstänker att din katt kan vara drabbad av någon av dessa sjukdomar eller något annat så ska genast en veterinär kontaktas!

Vem passar rasen chinchilla perser till?

En chinchilla perser är en snäll, glad, kärleksfull, sällskaplig och relativt lugn och tystlåten ras. Med denna katt får du någon som gärna ligger bredvid dig i soffan eller varför inte få kel och gos i ditt knä?

Den tycker om att ta stor del i familjelivet, vill vara i centrum utan att för den skull vara krävande och älskar verkligen både barn och vuxna. Då den är ganska inaktiv av sig själv så behöver chinchilla persern en ägare som leker och busar med den dagligen.

För att leka tycker chinchilla persern verkligen är roligt och rasen är smart och påhittig och även självständig och man ska även kunna lära den att apportera. Det bästa är om katten har en annan kattkompis, men om så inte är fallet så är det ju ägaren som blir den nära vännen och får leka, gosa och ha mycket närhet med katten.

Dess lugna sätt gör rasen utmärkt att ha som innekatt. Men det är viktigt att det exempelvis finns klätterträd och tillräckligt med leksaker i hemmet.

En chinchilla perser kräver ju mycket pälsvård och det är viktigt att ägaren är införstådd med detta.


Läs om fler spännande kattraser!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.2 / 5. Antal röster: 5

Inget betyg satt