En elegant, vänlig, aktiv, nyfiken och social katt, som kräver en engagerad ägare. Med denna katt lär du sällan få tråkigt! Här går vi igenom allt du behöver veta om kattrasen Burma!
Innehållsförteckning
Ursprung och intressant fakta
Som man kan avläsa från dess namn så tror man att rasen härstammar från just Burma. Det var en amerikansk läkare- Joseph C Thomson- som på 1930-talet tog med sig ett burmahona med hem till USA.
Väl i USA så påbörjade han ett avelsarbete och parade burmahonan med den ras som var mest typlik henne vilket då var en brunmaskad siamesherre.
År 1936 blev burman en godkänd ras i USA och tio år senare kom då rasen till England där den snabbt blev populär.
Till att börja med fanns rasen endast med brun päls och så var det ända till år 1955 då plötsligt en blå burmaunge föddes!
Idag finns det 10 olika färger för den europeiska burman exempelvis choklad, röd och blå färg. Den amerikanska burman räknas som en egen ras då den ser något annorlunda ut än den europeiska.
Exempelvis så har den amerikanska burman kraftigare kropp och rundare huvud. Den amerikanska burman har endast 4 stycken godkända färger.
En burma älskar att iaktta världen runt omkring sig och då gärna från ett plats ganska högt upp så att den har en vidsträckt överblick.
Burman har en gen som gör att pigmenten i dess päls ljusare och den mörkbruna burman är rent genetiskt egentligen svartfärgad!
Om du letar försäkring till en Burma, kan du kolla in vår recension av Lassie djurförsäkringar!
Päls och teckning
Burman har en mycket kort päls som är tätliggande, glansig och som ska ligga slätt på dess kropp. Pälsen har en silkig struktur som är utan underull, och rasen har en mörkare och djupare färgton på ryggen och en ljusare ton på undersidan.
Burman är också en maskad katt, burmamaskad, vilket innebär att den har mörkare partier på ansikte, svans och ben. När burman är ung så kan pälsen vara extra mörk i exempelvis ansiktet, men det försvinner med åldern. De kräver inte mycket pälsvård men 1–2 gånger i veckan bör pälsen kammas.
Den europeiska burman har följande 10 godkända färger:
- Brun
- Blå
- Choklad
- Lila
- Röd
- Creme
- Brun sköldpadd
- Blå sköldpadd
- Chokladsköldpadd
- Lila sköldpadd
Sköldpadd innebär att det är två färger som har mixat sig med varandra.
Den amerikanska burmans 4 godkända färger är: brun, choklad, lila och blå.
Fysiska attribut
Burman räknas som en medelstor kattras och dess kropp är medellång men den är kraftig och kompakt med en stor benstomme. När du tar upp katten i din famn så känns den betydligt tyngre än vad den ser ut att vara! Men rasen har ändå en muskulös kropp och långa och muskulösa ben.
Man kan säga att burman har rundad form lite överallt på sin kropp. Den har exempelvis kraftigt rundad bröstkorg, rund skalle med breda kinder och små ovala tassar.
Dess ögon är brett placerade och har en rundad undre linje och en mer sned övre linje och detta ger katten den typiska ”burmalooken” alltså att den ser ut som den tittar under lugg. Ögonen kan ha olika färg, det är ofta beroende på vilken färg på pälsen katten har, men de är antingen gröna eller guldfärgade.
Honkatter väger upp till 4 kilo och hankatter väger upp till 6 kilo.
Hälsa och sjukdomar
Exempel på vanliga sjukdomar som kan drabba rasen burma:
Gangliosidos (GM2) tillhör en grupp ärftliga sjukdomar som påverkar nervsystemet som är en mycket allvarlig sjukdom som leder till döden.
Sjukdomen visar sig i tidig ålder och innebär att katten blir väldigt svag, skakig och inte kan röra sina bakben normalt.
Diabetes – symtomen på diabetes är att katten urinerar och dricker mer vätska och trots att den även äter mer föda så går den ned i vikt. Man märker också att katten blir mer trött och orkeslös.
Behandling finns att få med sprutor eller medicin, men medicinen är inte så effektiv. En del katter behöver livslång vård medan andra kan friska från sjukdomen efter några månaders behandling. Det kräver också mycket av ägaren att ta hand om en katt men diabetes, vilket är viktigt att känna till.
Övervikt är den främsta orsaken till att en katt får diabetes, så där har ägaren ett stort ansvar. Men det finns även sjukdomar som kan leda till diabetes. Ge katten näringsrikt foder i lämplig mängd och se till att den alltid har tillgång till färskt vatten i en skål eller kattfontän.
- Vestibulära syndromet- ärftlig sjukdom i kattens inneröra som leder till en missbildning som ger störningar på balansen och domningar.
- Hypokalemi – betyder kaliumbrist och burman kan ha en tendens att drabbas av denna sjukdom. Vid allvarliga fall så är sjukdomen dödlig. Vanligaste akuta tecknet på sjukdomen är muskelsvaghet, exempelvis svårigheter att höja nacken eller stelhet i benen.
- Endokardiell fibroelastos- är en förtjockning i slemhinnan i hjärtmuskeln och det är endast unga katter som drabbas. Vid hjärtsjukdomar är de vanliga symtomen ökad/snabb andning och nedsatt allmäntillstånd.
Om du misstänker att din katt kan vara drabbad av någon av dessa sjukdomar eller något annat så ska genast en veterinär kontaktas!
Vem passar rasen burma till?
En burma är intelligent, social och nyfiken katt som kräver mycket uppmärksamhet av sin ägare, framför allt när den är ung. Då kan den vara väldigt aktiv och klättra och hoppa omkring mycket.
Genom hela livet behöver rasen utmaningar men när den blir äldre så lugnar den dock ned sig betydligt och är mer stilla, men den älskar ändå alltid att leka och busa! Och då rasen har lätt för att få övervikt så är motionen mycket viktig.
Så det är viktigt att burman har en ägare som tycker om rejält aktiva katter och som gillar att leka och umgås med sin katt mycket.
Rasen har även en stark personlighet, är pratglad och knyter lätt an till människor- även barn- och har ett stort behov av gos och närhet. Den följer även gärna efter sin ägare i hemmet så denna ras måste ha en ägare som känner sig bekväm med detta.
En burma är inte så lämplig att ha som ensamkatt, man bör helst ha minst två stycken burmor tillsammans. För en burma kan ha vissa problem att komma överens med någon annan kattras. Om katten bor i en lägenhet så mår den bra av att få gå ut i koppel men bäst är att bo så man har en egen trädgård som katten kan få gå ut i.
Här hittar du information om flera andra kattraser.