Denna väldigt söta och nalleliknande kattrasen är stor, stark, och självständig men ändå vänlig och lugn. Brittiskt korthår kallas för kattvärldens ”vänliga jättar”. Detta är den mest populära kattrasen i Storbritannien och även en mycket populär ras i Sverige.
Innehållsförteckning
Ursprung och intressant fakta
Brittiskt korthår har funnits i hundratals år och räknas till de äldsta kattraserna i Storbritannien. Troligen var det romare som förde med sig rasen när de reste till Storbritannien.
Sedan 1800-talet har brittiskt korthår utvecklats långt i från de korthåriga rännstenskatter de en gång var. För när nya raser vid den tiden började etablera sig i Storbritanninen så bestämdes det att man skulle se till att fortsätta att renavla på den kattstam som redan var etablerad.
Då kallades brittiskt korthår för British Blue, eller brittisk blå. Men sedan dess så har arten utvecklats och exempelvis blivit både mer rundare och satt i kroppen.
Harrison Weir (1824–1906) var den man som grundande kattuppfödningen och den som först höll i kattutställningar i Storbritannien. Han är även den som födde upp brittiskt korthår- som var en mycket populär ras- och förvandlade rasen från gatukatt till katt med stamtavla. Han är även känd som ”fadern till kattvännerna”.
Det var i princip enbart rasen brittiskt korthår som tävlande i kattutställningar som började hållas år 1871 och man skilde de många olika färgerna åt genom att dela upp dem i olika kattraser.
På 1950-talet-efter två hårda världskrig- var rasen nästan helt utdöd. Men som väl var fanns det de som helhjärtat hjälpte rasen att bli mer etablerad igen. Och för att rädda rasen så parade man de få återstående katterna med raserna perser och chartreux.
På 1970 talet var brittiskt korthår tillbaka igen på allvar och sedan år 1971 är brittiskt korthår en godkänd ras.
Parningen ledde till att chartreux katter och brittiskt korthår började likna varandra mer och mer och under några korta år så förenade man dessa två raser, men år 1977 togs denna uppdelning tillbaka.
Chartreux och brittiskt korthår liknar ju varandra mycket men det finns skiljetecken. För då även perserkatten blandades in i rasen så har det bidragit till att brittiskt korthår ju är kort och kraftig medan chartreux katter är smala.
Det var när man började korsa brittiskt korthår med perserkatter som rasen brittiskt långhår- ”highlander”- uppkom och det enda som skiljer Brittiskt korthår mot den långhåriga varianten är just enbart pälsen.
Päls och teckning
Brittiskt korthår har en kort, tät och lättskött plyschliknande päls, som det oftast räcker att kamma några gånger i veckan. Det är dock bra att veta om att pälsen blir mycket tjockare under vintern och att strukturen på pälsen upplevs som ganska hård och det härstammar från då rasen levde ett betydligt hårdare liv utomhus.
Brittiskt korthår finns i nästan alla färger och mönster och går att kombinera på en mängd olika sätt. De kan exempelvis vara en -eller fler färgade som grå-blå och svart, men även ha färger som går mer åt lila hållet och även ljusbeige. Det finns även rödfärgade katter, bruna, cremefärgade, svartvita och även de katter med tre färger. Mest omtyckta är dock de klassiska tabby varianterna.
De främsta färgkombinationerna:
- Colorpoint – med denna färg så är kattens yttre delar- ansikte, öron, nos, ben, svans och intimområde färgade i någon av grundfärgerna.
- Chinchilla – betyder att endast en åttondel av kattens päls har en av de grundfärger som finns i den svarta skalan, resten av pälsen är silvervit.
- Tabby och exempel på andra pälsmönster – Tabby betyder att katten har marmorerat mönster som liknar virvlar på kattens sidor. Mackerel som innebär att katten har ränder, Spotted som innebär prickar på pälsen, och Tickad– som betyder att pälsen är viltfärgad som exempelvis vilda kaniner.
- Tortie – det är en trefärgad katt som även brukar kallas för ”sköldpaddsfärgad” och det är nästan enbart honor som är detta.
- Torbie – detta innebär att katten har en unik kombination av grundfägerna ”tabby” och ”tortie”.
- Harlekin – betyder att endast 1/6 av pälsen på katten är färgad.
- Van – enfärgade katter med hög andel vit pälsfärg.
Man kombinerar teckningens namn med den mest framträdande färgen på kattens päls, exempelvis brittiskt korthår silver tabby, vilket innebär att den silverfärgade bakgrunden har en tydlig tabbyteckning.
Fysiska attribut
Brittiskt korthår är en mycket söt katt med sitt nalleliknande runda ansikte med fylliga kinder och stora runda och brett placerade ögon.
Den är en medelstor till stor ras och dess kropp är knubbig men ändå muskulös. Benen är korta, tjocka och starka, svansen är kort och tjock med en rundad spets, och den har runda fasta tassar.
Nosen är välutvecklad, kort och bred, den har en stark och välutvecklad haka, öronen är rundade och små och sitter brett isär. Ögonen kan vara blå, gröna, guldgula, kopparfärgade eller olikfärgade- allt beroende på vilken färg deras päls har.
Normalt sett räknas de inte som färdigvuxna förrän de fyllt 3 år. Honor väger 3–5 kilo och hanar väger 5–7 kilo.
Hälsa och sjukdomar
Är i grund och botten en robust kattras som inte brukar drabbas av så många olika sjukdomar. Men då brittiskt korthår är en ras med kraftig kroppsbyggnad, så belastas exempelvis leder och skelett mera än hos en mindre kattras och kan leda till ledsjukdomar. Den kan även lätt drabbas av övervikt eller fetma, vilket ägaren behöver vara varsam över.
Att några gånger borsta kattens tänder med tandkräm för katter är att rekommendera.
Exempel på vanliga sjukdomar som kan drabba brittiskt korthår:
Hypertrofisk kardiomyopati (HCM)- är en hjärtmuskelsjukdom som gör så att hjärtmuskeln förtjockas och gör att hjärtats pumpförmåga blir sämre. Sjukdomen kan ofta leda till hjärtsvikt, vätska i lungorna, eller att blodproppar bildas vilket kan ge akut bakbensförlamning.
Symtomen uppstår oftast då katten är 2 till 4 år och kan vara svåra att upptäcka men är exempelvis nedsatt aptit, trötthet och andfåddhet.
Det går tyvärr inte att bota eller förhindra förändringen på hjärtat men man kan exempelvis förebygga blodproppar med medicinering. Och det är viktigt att se till att en veterinär lyssnar på kattens hjärta vid den årliga kontrollen.
Hemofilia B – en koagulationsdefekt, alltså ökar risken för att förblöda.
Polycystic Kidney Disease (PKD) – som är ärftliga njurcystor som oftast visar sig i kattens äldre ålder. Uppfödare bör undersöka kattungen med en ultraljudsundersökning från 10:e veckan.
Om du misstänker att din katt kan vara drabbad av någon av dessa sjukdomar eller andra så ska genast en veterinär kontaktas!
Vem passar rasen brittiskt korthår till?
Detta är en mycket tillgiven, snäll och tystlåten ras som är lättskött. Detta är ingen kattras med mycket stor energi som ofta är både högt och lågt, utan en mer lugn och stillsam ras. Den är perfekt som innekatt bara den har en god och omväxlingsrik miljö.
Den behöver dock ändå utmaningar i lek och rörelse dagligen för att må bra, förebygga övervikt och inte bli för uttråkade. Men den är inte så krävande så det räcker med måttlig motion och de är även bra på att leka själva.
Brittiskt korthår är inte särskilt förtjusta i mycket närhet men håller sig gärna i din närhet och de ogillar oftast att bli burna. Den fäster sig lätt vid alla familjemedlemmar och att umgås med barn är inga problem bara barnen vet att behandla katten med respekt och tålamod.
Denna ras passar alltså bäst till en mer lugn familj eller en ensamstående person och behöver ju en engagerad ägare som även kan läsa av när katten behöver få vara i fred och läsa av de gränser som katten sätter upp.
Läs fler artiklar om olika kattraser!