Bombay är en sällsynt ras som är en underart till den asiatiska gruppen och är nära släkt med rasen burma, men är ofta lite större och mindre kompakt än denna. Den har ett iögonfallande utseende med sin svarta päls och gyllene ögon.

Bombay har ett stort lugn men är ändå en lekfull personlighet som är väldigt nyfiken och mycket intelligent. Är mycket tillgiven och kommer söka din uppmärksamhet så mycket den bara kan.

Ursprung och intressant fakta

Det var i slutet på 1950-talet som rasen bombay skapades för att likna den svarta indiska leoparden. En kattuppfödare i Louisville Kentucky USA – Nikki Shuttleworth Horner- ville skapa en katt som skulle likna burman i utseendet men ha en djup glänsande svart färg.

Hon korsade en brun burma med en svart amerikansk korthår, men under de första åren misslyckades hon med sina försök men från år 1965 och framåt blev resultaten mer framgångsrika. Det tog henne 18 år att hitta helt rätt med rasen.

Rasen utvecklades sedan vidare av Herb och Suzanne Zwecker och godkändes som ras år 1970 och kunde då börja delta på utställningar. Och även om bombay inte är en vanlig ras så är den väldigt populär på alla utställningar.

Att rasen heter just bombay är för att påminna alla om den liknar den vackra svarta leoparden och den är ju då även döpt efter staden Bombay.

Bombaykatter är en underbar mix av båda sina ursprungsraser och i England finns det en variant av rasen bombay där är även andra färger än svart är godkända och det är ju rasen Asian.

Bombay katter är ingen stor kattras men de upplevs förvånansvärt tunga när man tar upp den i famnen. Rasen utvecklas dock långsamt och är inte färdigutvecklad förrän vid 2 års ålder.

Den älskar värme och ligger gärna och sover under ditt täcke och i ditt varma knä.

Päls och teckning

Bombay har en kort, slät och mycket glansig kolsvart päls och den kan få en lyster och djup som gör att den ser ut som lackskinn. Den är den svartaste katten i hela kattvärlden!

Det är viktigt att den svarta färgen går ända in i hårroten för att katten ska anses vara en äkta bombaykatt. Denna ras kräver inte mycket pälsvård, men se till att kamma katten 1–2 gånger i veckan minst. Om man vill kan man putsa upp pälsen med ett fuktigt sämskskinn.

Fysiska attribut

Bombay är en medelstor kattras som har en satt, fast och muskulös kropp med en rak och stark rygg. Man kan likna en bombay katt vid en liten panter både för kroppsformens skull men även för att i princip allting är svartfärgat på dess kropp förutom de kopparfärgade ögonen!

Den har en rejäl bröstkorg, medelhöga men kraftiga ben och en medellång svans och dess tassar är små och ovala. Huvudet är milt rundat med höga kindben, välvd panna, kort och brett nosparti och en välutvecklad haka.

Ögonen är stora, runda och uttrycksfulla och sitter brett isär och är klart kopparfärgade men som ibland kan upplevas som guldfärgade. Den har medelstora öron som har lätt rundade spetsar. En vuxen Bombay-katt väger vanligtvis någonstans kring 2,5–5 kilo

Hälsa och sjukdomar

Överlag är bombay-katten en hälsosam ras, men det finns några sjukdomar som den kan drabbas av och dessa är exempel på detta:

De kan drabbas av en mer ovanlig sjukdom som heter Burmese head defect, vilket innebär att huvudet inte utvecklas som det ska på fostren i magen och det kommer tyvärr leda till att fostren inte kommer att överleva.

Och den kan drabbas av bihåleproblem som ger en rinnande nos.

Lider ofta av tårflöde från ögonen som kan leda till ögoninflammation, så detta är något det är viktigt för ägaren att ha koll på

Hypertrofisk kardiomyopati (HCM)- är en hjärtmuskelsjukdom som gör så att hjärtmuskeln förtjockas. Sjukdomen leder ofta till hjärtsvikt, vätska i lungorna, eller att blodproppar bildas vilket kan ge akut bakbensförlamning.

Symtomen uppstår oftast då katten är 2 till 4 år och kan vara svåra att upptäcka men är exempelvis nedsatt aptit, trötthet och andfåddhet.

Det går tyvärr inte att bota eller förhindra förändringen på hjärtat men man kan exempelvis förebygga blodproppar med medicinering. Och det är viktigt att se till att en veterinär lyssnar på kattens hjärta vid den årliga kontrollen.

Det rekommenderas att minst 1–2 gånger i veckan borsta kattens tänder för att undvika tandköttsinflammation. Man bör även kontrollera kattens öron minst 1–2 gånger i veckan och vid behov rengöra och torka av dem. Bombay katter har lätt för att drabbas av övervikt, så detta är något som ägaren behöver ha kontroll på så det inte sker.

Det är viktigt att veta att denna ras blir könsmogen redan vid 5 månaders ålder. Om man inte ska avla på katten så bör man i god tid boka en tid för kastrering.

Om du misstänker att din katt blivit drabbad av dessa eller någon annan sjukdom så kontakta genast veterinär för råd och behandling. Eftersom en renrasig burma är relativt dyr, kan det även vara värt att titta på en kattförsäkring.

Vem passar rasen bombay till?

Det krävs att en bombay katt har en ägare som verkligen tycker om att leka och umgås med sin katt för den behöver få mycket stimulans både fysiskt och mentalt.

Inte minst på grund av att den ju har lätt för att gå upp i vikt och behöver röra på sig ordentligt varje dag. Detta är en innekatt men som man lätt exempelvis ska kunna lära att ut gå ut i koppel och även att apportera.

Och de är mycket sociala och pratsamma och passar ju bra ihop med både barn och andra djur och den har inga problem med nya kontakter/bekantskaper, vilket kommer underlätta mycket för ägaren.

Den är snäll, tillgiven, intelligent och älskar lek och bus men älskar ju som sagt även mycket närhet som att ligga och gosa i ditt knä. Den söker och kräver dock mycket uppmärksamhet och följer gärna efter sin ägare/familj mest hela tiden, så det är något som ägaren/familjen måste vara bekväma med. 

Och den bör inte lämnas ensamma för mycket då det leder till att de bli mycket nedstämda, så som ägare bör man verkligen avväga att skaffa ett till husdjur om katten är ensam.


Här hittar du fler kattraser!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal röster: 2

Inget betyg satt