Detta är en unik, sällskaplig, pratglad, intelligent och väldigt energisk katt som har en gnutta vildkattblod i ådrorna! Då den i grunden är en hybridkatt så är den stor och kraftfull med en pälsskimrande effekt på sin päls, det ser nästan ut som att den pudrats med glitter och guldstoft. Inte konstigt att den ibland kallas för ”katternas Rolls Royce”!

Ursprung och intressant fakta

Bengal är en modern ras som ursprungligen kommer från USA där den genetiska forskaren Jean Mill år 1963 påbörjade sina försök att para den asiatiska leopardkatten med en huskatt. Idén var dock inte ny men det är hon som haft det största inflytandet och är den officiella skaparen av bengalkatten.

1983 godkändes rasen officiellt. Dess namn är inspirerat av det latinska namnet på den asiatiska leopardkatten, nämligen Felis Bengalensis.

I början experimenterades det även med andra kattraser som abessinier, egyptisk mau och amerikanska korthårskatter i ett försök att förfina rasens utseende men numera föds endast renrasiga bengaler upp. De bengaler som nu föds upp är helt tama och räknas inte längre som hybrider i Sverige.

Bengalen skiljer sig från många andra katter genom att den tycker mycket om vattenlekar! Så som ägare får man räkna med att man kan få sällskap i duschen och fat med vatten, eller en kattfontän bör ställas ut som katten får leka med.

Päls och teckning

Bengaler har en kort, sammetslen, tät och lyxig päls med en ”vild” teckning; den har stora fläckar, rosetter, ränder på frambenen och en ljus mage som gör att den ser ut som sina förfäder. Bengalen kan fungera även för personer med mild kattallergi.

Mönstren går i färgerna svart och/eller brunt och själva grundfärgerna som finns går i tonerna gult, brunt, rödbrunt och orange. Det förekommer också katter som har en cremefärgad till vit bakgrundsfärg samt även de med olika silverfärgade varianter. Dess haka, bröst, mage och ben har grundfärgerna creme till vit

Pälsen är antingen fläckig eller marmorerad och det är i princip ingen annan ras än bengalen som har den glittrande och skimrande effekten på sin päls, såsom de allra flesta bengalkatter har. Effekten är mest tydlig på de bengaler som har rödbrun grundfärg.

Pälsen kräver inte så mycket vård utan det räcker egentligen med att den kammas minst någon gång i veckan, men dessa katter älskar att bli kammade/borstade så försök göra det flera gånger i veckan.

Fysiska attribut

En bengal räknas till en medelstor till stor kattras, men de är ofta större än så kallade vanliga huskatter. De har en atletisk, stark och långsträckt kropp med långa muskulösa ben och tassarna är stora och runda. Svansen är tjock med en rundad svart svanstipp.

Dess huvud är brett med höga kindben och kilformat men runt i konturerna och i jämförelse med dess övriga kropp så upplevs huvudet som litet. Öronen är små upp till medelstora och de är runda upptill med breda nedtill mot skallen. 

Ögonen är stora och mandelformade och har oftast färgerna grön eller blå.  Ögon, läppar och nos bör vara inramade med svarta linjer. Honor väger cirka 3,5–4,5 kilo och hanar 4,5–7 kilo och de kan bli upp till 70 centimeter höga.

Hälsa och sjukdomar

Bengaler drabbas vanligtvis mer sällan av sjukdom, men vissa ärftliga sjukdomar finns som de kan drabbas av:

Pyruvatkinasbrist. Puruvatkina är ett enzym som behövs för att de röda blodkropparna i blodet ska fungera normalt. Brist på detta enzym gör att katten kan drabbas av en hemolytisk anemi, vilket betyder dålig syremättnad i blodet. Symtomen på denna sjukdom är sjuklig slöhet, svaghet, ovilja att röra på sig och viktminskning

Progressiv retinal atrofi (PRA) är en sjukdom på ögonen där näthinnan blir drabbad och som kommer att leda till blindhet, för tyvärr finns ingen behandling att ge till katten.

Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) är en hjärtmuskelsjukdom som gör så att hjärtmuskeln förtjockas och därmed gör att hjärtats pumpförmåga blir sämre. Det är den vanligaste hjärtsjukdomen som katter kan drabbas av och hankatter drabbas oftare än honor. 

Sjukdomen leder ofta till hjärtsvikt, vätska i lungorna, eller att blodproppar bildas vilket kan ge akut bakbensförlamning. Symtomen uppstår oftast då katten är 2 till 4 år och kan vara svåra att upptäcka men är exempelvis nedsatt aptit, trötthet och andfåddhet.

Det går tyvärr inte att bota eller förhindra förändringen på hjärtat men man kan exempelvis förebygga blodproppar med medicinering. Och det är viktigt att se till att en veterinär lyssnar på kattens hjärta vid den årliga kontrollen.

Om du misstänker att din katt kan vara drabbad av någon av dessa sjukdomar så ska genast en veterinär kontaktas!

Vem passar rasen bengal till?

Det är en trevlig ras men den både älskar och kräver mycket uppmärksamhet och sysselsättning så att den får sitt jaktbehov stillat och får utlopp för all energi som den bär på. Då den även är mycket intelligent så behöver den inriktad och genomtänkt träning som exempelvis att få lära sig nya tricks.

Om den inte skulle få detta behov stillat så kan man som ägare räkna med en katt som tydligt visar sitt missnöje exempelvis genom att busa och utföra ”tokigheter” som du troligen inte kommer att uppskatta.

Så om man inte haft katt innan är det mindre lämpligt att skaffa just en bengalkatt, för det krävs att ägaren verkligen tycker om att leka och umgås mycket med sin katt. Man måste också alltid behöva ligga steget före och ha planerade aktiviteter och nya tricks och lekar som man vill att katten ska få prova.

Rasen kan funka bra som en familjekatt, bara alla i familjen förstår att denna katt kräver mycket tillbaka för att må bra.

Bengalkatten behöver också gott om plats till att få klättra och om man har den som innekatt gäller det att ha plats så att detta ska kunna ske.

Så som ägare bör man inte bo för trångt utan se till att katten har ordentligt med plats att vistas på. Innekatter bör också tränas på att gå ut i koppel just för att en utemiljö exempelvis ger många fler naturliga klättermöjligheter.


Här hittar du info om flera kattraser!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt