Munchkin-katten, ofta kallad “kattrikets tax” på grund av sina distinkta korta ben, är en relativt ovanlig men fascinerande kattras. Dessa små fyrbenta vänner är kända för sin lekfulla och kärleksfulla natur, vilket gör dem till underbara husdjur.

Trots sina korta ben är munchkin-katter fulla av energi och snabbhet, och deras benstorlek hindrar dem inte från att utforska sin omgivning med entusiasm och nyfikenhet.

Utöver deras unika utseende och charmiga personlighet, har munchkin-katter en stark anpassningsförmåga och trivs i en mängd olika miljöer, vilket gör dem till utmärkta följeslagare för kattälskare.

Här går vi igenom allt du behöver veta om kattrasen munchkin!

Intressanta fakta och historik om munchkin-katter

Munchkin katt med orange päls

Munchkin upptäcktes i USA år 1983 då Sandra Hockenedel i Louisiana fann en extremt kortbent, dräktig honkatt som hon sedan döpte till Blackberry. En av ungarna som föddes var en hane som fick namnet Toulouse, och Sandra gav honom till sin vän Kay LaFrance.

Det är från Blackberry och Toulouse som hela kattrasen munchkin härstammar. På grund av sina korta ben är munchkin en kontroversiell kattras som det diskuteras mycket omkring, ifall deras mutation/akondroplastiska dvärgväxt ger katten problem eller inte.

-”Är det etiskt rätt att avla på en kattras som har så pass korta ben att det kraftigt kan påverka deras rörlighet?”

Den blev godkänd som egen ras år 2003 av TICA (The International Cat Association), kom till Europa 1993, men erkänns INTE som ras i Sverige av SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) och inte heller av flera stora kattförbund i USA, som exempelvis CFA (The Cat Fanciers Association).

TICA och även många uppfödare menar dock att katter med mycket korta ben har funnits och dött ut runt om i världen under hela 1900-talet och att längden på benen uppkommit naturligt utan att man avlade på dem. Och det är även så att munchkin är en ganska ung kattras så det finns mycket man ännu inte vet om rasen, som det måste forskas mycket mer kring.

En munchkins mutation är dominant och när man parar en munchkin katt med en normalstor katt så blir resultatet munchkinungar.

Den har fått sitt namn från filmen ”Trollkarlen från Oz” • Den anses vara en av de minsta kattraserna som finns

Om du som ägare märker att det försvinner små föremål i ditt hem så kan det vara munchkinkatten – de älskar att dra bort och gömma dem!

Päls och teckning

Svart munchkin katt ligger ned

Rasen finns i alla möjliga färgkombinationer och en munchkin kan ha kort päls, lång päls eller vara hårlös. Populära/vanliga pälsfärger är:

  • Grå
  • Svart
  • Röd och Vit
  • Brun tigré – katten är brun/gråbrun med svarta ränder och underullen är beige
  • Sköldpadds-tabby – tvåfärgad katt med fläckad eller marmorerad päls
    Vit
  • Sealmaskad – en maskad katt har endast en färg på öron, svans, ben och ansikte

Den korthåriga pälsen är plyschig och medeltät, medan en långhårig munchkins päls är silkeslen och har en tjock krage och en yvig plymsvans.

På grund av sin dvärgväxt har munchkinkatten ofta inte så bra flexibilitet och kan inte nå sin päls och göra den tillräckligt ren själv. Därför måste du som ägare sköta om och se över din katts päls varje dag. Kamma pälsen räcker oftast att göra 1–2 gånger i veckan.

Fysiska attribut

Munchkin liten kattunge

En munchkinkatt finns i 3 olika kroppsstorlekar – standard, kort eller superkort – och det är en liten till mellanstor kattras. Det är viktigt att veta att förutom dess ben har en munchkin kroppsmått som en normalväxt katt. Det mest utmärkande draget är, som sagt, deras mycket korta ben som de har till följd av akondroplastisk dvärgväxt. Deras ben är ungefär 5 cm kortare än benen på en normalstor katt.

De har en lång och rak ryggrad och en välrundad bröstkorg. Dess svans ska vara ungefär lika lång som kattens kroppslängd och vara avsmalnande. Fötterna är runda och kompakta, och framfötterna är lite kortare än fötterna baktill.

Huvudet är i medelstorlek och kilformat med rundade konturer och näsan är medelstor. Ögonen är valnötsformade, förekommer i en mängd olika färger och sitter så pass brett isär att det ger katten ett öppet och vaket uttryck. Öronen är höga med en bred bas och spetsarna har en rundad form. De väger mellan 2–4 kilo

De som inte känner till rasen kan ofta tro att en munchkinkatt rör sig väldigt sakta, men sanningen är att de i stället är väldigt snabba!

De har ett upprätt sätt att sitta på som de brukar använda sig av då de ser lite kaninliknande ut på bakbenen.

Hälsa och sjukdomar

Rödvit munchkin katt

Alla kattraser, inklusive munchkins, kan få hälsoproblem och sjukdomar. Här följer exempel på dessa:

Eventuella ryggproblem som exempelvis diskbråck – åsikterna går som sagt isär om en munchkinkatt riskerar skador eller inte på grund av sina korta ben

Hypertyreos – giftstruma som orsakas av förändringar i sköldkörteln. Vanliga symtom är exempelvis: viktnedgång trots god aptit, oro och aggressivitet, diarré och kräkningar samt mycket jamanden från katten. Går att behandla på olika sätt, exempelvis med läkemedel.

Lymfosarkom – cancersjukdom som sitter i kroppens vävnader, som sitteri lymfkörtlarna, benmärgen och mjälten. Behandling kan vara kemoterapi. Symtom på cancer kan exempelvis vara att katten har onormala svullnader, att den har ont, är trött och slö, har feber och kräks.

Se till att regelbundet borsta kattens tänder och ha regelbundna kontroller hos veterinär. Då de har så korta ben är det viktigt att se till att kattlåda, mat- och vattenskålar är anpassade efter katten.

Om du misstänker att din katt kan vara drabbad av någon av dessa sjukdomar eller något annat, ska en veterinär genast kontaktas!

Vem passar rasen munchkin till?

Detta är en innekatt med en stor personlighet, som är självständig men också vänlig, älskvärd och nyfiken, och som det verkligen är full fart på!

En munchkin älskar att leka och jaga, men de gör det gärna själva och har oftast inget stort behov av att dess ägare behöver leka med dem varje dag. Det måste alltså finnas tillräckligt med plats inomhus för lek och äventyr.

Fast det behövs och är bra om ägaren ändå leker med katten då och då, just för att denna ras är smart, lättlärd och mycket sällskaplig.

En munchkin gillar interaktiva leksaker och kan lära sig att apportera och lyda röstkommandon.

Även om en munchkin inte kan hoppa så högt, tycker de ändå om att göra det på sina egna villkor.

Samma sak gäller med att klättra, så som ägare måste man se till att ha ett anpassat klätterträd så katten säkert kan komma upp och ned. En munchkin har också en avslappnad stil och älskar att vara nära sin ägare/familj och att gosa och mysa.

För de är en perfekt familjekatt, mycket anpassningsbar och har inga problem att vistas kring barn, andra djur eller andra besökare i hemmet. Men det som är bra är att denna ras även kan klara sig själv mycket, även om den såklart behöver dagligt sällskap och uppmärksamhet.


Se fler intressanta kattraser!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 2

Inget betyg satt