Ja, katter har en väldigt bra hörsel, kattens öra kan uppfatta ljud med frekvenser mellan 30 och 65 000 Hz medan vi människor max kan höra upp till 20 000 Hz.
Det är tack vare två ekokamrar inne i kattens skalle som gör att katten kan höra en ton som ligger två oktaver högre än vad en människa kan höra och katter hör faktiskt till och med en halv oktav högre än hundar.
Förutom att uppfatta fler ljud än människor så har katter även lättare än oss människor att avgöra mer exakt vart ett ljud kommer ifrån. Detta beror på att en katts ytteröron har 32 muskler som gör att katten kan röra på sina öron var för sig ända upp till 180 graders vinkel.
Anledningen att de hör så pass mycket bättre än oss är att de är jägare och deras främsta byten som är möss och fåglar har ett högfrekvent läte, deras hörsel är alltså anpassad efter de primära bytena som de jagar. Däremot hör katten inte lågfrekventa ljus alls lika bra och deras förmåga att höra bra i höga toner avtar ju äldre de blir.
Innehållsförteckning
Kattungar och deras hörsel

En kattunge föds helt hjälplös och är då både döv och blind, men direkt från när de föds så börjar de utvecklas i snabb takt och från vecka 3 så börjar deras hörsel att utvecklas och i vecka 4 är hörseln fullt utvecklad.
En kattunges beteendeutveckling kan delas in i tre perioder:
- Den neonatala perioden som pågår från födsel och till kattungen är ca 2 veckor gammal
- Socialiseringsperioden som inträffar mellan vecka 2 och 7
- Den juvenila perioden som pågår från ca 8 veckors ålder tills kattungen blivit könsmogen, vilket brukar ske ungefär vid 5–6 månaders ålder
Det är ju under socialiseringsperioden som kattungens hörsel börjar utvecklas och snabbt blir fullt utvecklad och det är nu som ungen är som mest öppen för nya erfarenheter.
Det är mycket viktigt att en kattunge stegvis får vänja sig vid olika ljud som ofta uppstår i ett hem så som ljud från dammsugaren, tvättmaskinen, skrammel från porslin och ljud från lekande barn. Sen tillkommer det ju att den även stegvis få träffa andra människor och djur med deras individuella ljud.
Det bästa är om du kan ge kattmamman och hennes ungar ett eget rum att bo i som du kan stänga dörren till vid behov, men om det inte finns möjlighet till det så måste man som ägare vara extra uppmärksam på att inte plötsliga höga ljud kan ske precis bredvid kattungarna.
Kattungar precis som spädbarn föds ju olika känsliga för ljud så gäller det att som ägare börja med att låta ljudet få uppstå en bit längre ifrån kattungen, gärna i ett annat rum, och sedan sakta närma sig.
Det gäller att hela tiden ha katten under uppsikt och se hur den reagerar på ljudet. Försök aldrig att stressa fram ett resultat, det måste få ta den tid som det tar och var uppmuntrande och ge kattungen mycket gos och kärlek.
Under den juvenila periodens första veckor bor ju kattungen ännu kvar med sin kattmamma och sina syskon och om kattungen är tingad så gäller det nu att som kattägare börja träna kattungen lite mer intensivt. För man vill ju såklart att den nya ägaren ska få överta en så pass trygg katt som möjligt som är van vid de olika ljud som den kan bli utsatt för.
Från 12 veckors ålder kan sedan kattungen få flytta till sitt eget nya hem och den kommer behöva hjälp av sin nya ägare med att fortsätta utvecklas och mogna och även här stegvis få vänja sig vid alla de ljud som det nya hemmet har. Relation till människor och exempelvis då de ljud som är omkring dem, kommer fortsätta att utvecklas tills kattungen är runt 4 månader gammal.
Precis som innan så ska nya ägaren också låta inlärningen ta den tid det tar och inte stressa katten. Första tiden blir det ju extra viktigt att kattungen blir trygg med dig som är ny ägare och lär sig lita på dig, så fokusera mest på gos, kel och lek och håll fast vid så fasta tider för exempelvis läggdags och matgivning som möjligt.
En kattunge som socialiseras på rätt sätt får en bra förutsättning att växa upp till en trygg och välmående vuxen katt som fullt ut att njuta av sitt liv och alla sina sinnen utan att begränsas av stora rädslor.
Vilka ljud ogillar katter i ett hem rent generellt?

I ett vanligt hem förekommer det en hel del höga ljud som katter kan reagera på, till exempel:
- Dammsugaren
- Tvättmaskinen
- Mikrovågsugnen
- Diskmaskinen
- Kaffemaskinen och kolsyremaskin
- Matberedare och elvisp med flera köksredskap
- Högt skrammel- som kan bli av exempelvis av metall och porslin
- Hög musik eller högt ljud från tv:n/tv-spel
- Hårtork
- Höga röster som bråk och skrik
- Andra djurs höga läten som exempelvis hundskall
- Höga telefonsignaler
- Verktyg- som exempelvis en borrmaskin
- Fester- om du ska ha fest så se till att din katt har utrymme att kunna få gömma sig och komma undan från ljuden som uppstår
Generellt kan säga att om katten störs av ljudet så se till att det har plats att kunna gå undan på och komma ifrån ljudet. Och stannar katten kvar men visar att den störs så får du faktiskt se till att dra ned volymen en del.
Om dina apparater är högljudda för dig så kan du ju förstå hur din katt uppfattar dem. Se till att du gör vad du kan för att inte skrämma din katt när du startar och använder dem, starta exempelvis dammsugaren så långt ifrån katten som du kan och starta upp tv:n på låg volym.
Det kan också vara värt mycket om du försöker att byta ut åtminstone de mest högljudda apparaterna mot sådana som låter mindre och på så vis ljudstäda i din hemmiljö. Se även till att det blir långa stunder av så pass mycket lugn att katten verkligen får slappna av och sova ostört.
Hur kan man hjälpa katt som blir skrämd av höga ljud?
Vissa plötsliga höga ljud som kan uppstå är sådana som sker mer sällan och är svårare att träna katten inför. Att höra och se åska på exempelvis en tv skärm är ju ändå inte detsamma som att uppleva det i verkliga livet. Så att din katt blir rädd när exempelvis åskan går är inte alls konstigt utan helt normalt.
Det finns dock några åtgärder man kan göra för att underlätta för sin katt när detta sker:
Det finns särskilda lugnande tabletter och produkter för katter. Om du vet att det kommer att förekomma oljud, till exempel kring nyår, kan det vara värt att prova en tablett, eller tuggbart godis med lugnande effekt.
Se till att din katt alltid har minst en plats högt upp dit den kan klättra för att känna sig trygg- katter känner sig tryggare högre upp och det beror troligen på att de känner att de har mer kontroll på sin tillvaro då, att de har bättre överblick.
Dessa platser kan vara högst upp på ett klösträd, en hög byrå eller garderob. Om din katt hunnit bli trygg med dig så lämna gärna något som luktar av dig på platsen som en oöm t-shirt eller en sjal.
Stäng alla fönster och dörrar och dra för gardiner och persienner- genom att göra på det sättet så gör du hemmet så säkert du kan och hjälper din katt att stänga ute det som den känner sig hotad av.
Och öppna inte upp förrän ljudet har slutat låta och din katt kommit fram eller ned från sitt gömställe. För annars kan katten rymma ut och fly långt bort.
Ge din katt tid om den gömmer sig, den kommer komma fram när den känner sig trygg igen. Och du ska inte skälla eller mana på den, en rädsla är ju inget som man styr själv över!
Håll heller inte fast din katt för att lugna den, då det kan få den känna sig fångad och göra att det börjar klösas och bitas för att komma loss. Prata i stället med katten med en lugn och mjuk röst utan att klappa eller röra vid den, för att försäkra den om att allt kommer att bli bra.
Visa katten att du finns där och agera som att du själv är helt lugn – även om du inte är det- för en katt är väldigt duktiga på att känna av andras känslor.
Om du ser eller vet vart katten gömmer sig, så följ med dit och var nära så kommer katten känna att du är där för att lugna den, även om den inte kommer fram.
Katter som har fobi för höga ljud
Vissa katter är extra rädda för vissa höga ljud, deras överlevnadsinstinkt gör att de flyr när ljudet/ljuden uppstår och rädslan kan komma att bli en fobi- alltså en mycket stark rädsla som är utöver deras rationella tänkande.
Ofta kan en fobi bero på att katten inte socialiserades på rätt sätt när den var liten kattunge och inte fick lära sig sakta men säkert att det specifika ljudet inte är farligt eller att något plötsligt högt ljud skett som din katt blivit riktigt rädd för där och då och sen dess förknippar det ihop med stor fara.
Det kan bli ett stort problem om det är ett ljud som kommer att höras mer regelbundet för en sådan stark rädsla kommer ju påverka kattens totala välmående och göra att den blir mer spänd och nervös. Därför är det viktigt att identifiera tecknen på fobin i tid.
Fobin kan exempelvis visa sig genom att katten darrar på hela kroppen och jamar – antingen högljutt eller svagt och ynkligt, katten kan också stå som förlamad och inte röra sig alls.
Eller så ser det ut som katten gör sig redo att gå till attack, den kutar sin rygg, pälsen står upp, den väser och lägger öronen bakåt. Katten kan även få diarré och börja att markera med urin och avföring lite varstans i huset.
Se till att katten har minst ett ställe, ett krypin där den har visat dig att den känner sig trygg, som den vet att den kan rymma till och gömma sig på. Ett ställe som alltid ska finnas där och vara i princip orört. När katten blir väldigt uppstressad och rädd så ska du låta den vara, kattens gömställe ger den trygghet som den behöver.
Utöver detta kan du följa de råd som angavs under rubriken ovan. Exempelvis att du låter katten få vara i fred och själv får komma fram när den lugnat ned sig.
Ju längre en fobi får fortgå ju svårare är den att bli av med och en fobi är betydligt svårare att bli av med än en rädsla. Så se till att rådfråga en veterinär och/eller en kattspecialist så snart som möjligt om vad som finns att göra i just din katts fall.
En möjlig lösning är att bryta av fobin mycket gradvis och låta katten i små mängder i taget får bli utsatt för det ljud som den har fobi för.
På detta sätt kommer katten stegvis att bli mindre och mindre rädd för ljudet, till att förhoppningsvis till slut förlora rädslan helt. Men för att det hela ska gå rätt till behöver du ha hjälp av en specialist på katter och deras beteenden.
Men även du som ägare spelar en stor roll i det hela, för du kommer kunna ge specialisten de små specifika detaljer som hen behöver ha för att på rätt sätt kunna lägga upp behandlingen.
Det är också mycket viktigt att som ägare visa djuret att det är duktigt och gör framsteg, även om framstegen är mycket små, genom att ge katten mycket gos och kärlek och gärna några godisbitar som belöning.
Vita katter och deras hörsel- att leva med en döv katt

Många vitpälsade katter med blåa ögon föds döva, det är en ärftlig defekt som är knuten just till deras vita pälsfärg. De kan vara döva på ena örat eller på båda öronen, det kan variera.
En katt med vit päls och två blå ögon löper 3–5 gånger större risk att drabbas av dövhet än en katt som exempelvis har ett grönt och ett blått öga eller två gröna ögon. Om katten även har lång vit päls så är risken ännu högre att katten är döv.
Om en katt har dessa anlag så medför det tyvärr också att de är känsliga för starkt ljus på grund av deras blåa ögon och även har svårare att se i miljöer med dålig belysning. Så vilda katter som föds med detta anlag kommer troligen inte att överleva någon längre stund, utan de är beroende av hjälp och att få en anpassad miljö.
Tips på hur du bäst hjälper din döva katt
När du eller någon annan närmar er katten försök då att ge den signaler genom att använda vibrationer som att exempelvis stampa lite i golvet eller klappa händerna. Då har den en chans att märka att någon närmar sig och blir därmed inte lika rädd när ni väl är riktigt nära den.
Om du ser på håll att katten har ögonen öppna kan du använda dig av att tända lampor och på så vis signalera att du kommer in i rummet. Se dock till att inte ha för starkt ljus på lamporna i ditt hem, men att du ändå har det så pass upplyst att katten ser tillräckligt noga.
Använd dig av teckenspråk; katter är smarta djur och se till att ha olika tecken för exempelvis ”kom hit” och ”äta/matdags” och när den kommer när du kallar så förstärker du det beteendet genom att ge den en godisbit.
Försök att ha så regelbundna rutiner som möjligt som exempelvis att ge mat på bestämda tider men var även noga med att inte ändra om miljön för mycket, för det kan stressa katten. Att kattlådan och matbyttan står där de brukar göra ger katten trygghet.
Se till att använda dig av mycket närhet och gos för att hjälpa din katt att verkligen känna sig trygg och säker och så att den kan slappna av ordentligt.
Anpassa leksakerna så de passar till din döva katt, använd dig av sådant som förstärker kattens andra sinnen som exempelvis kattmynta som luktar förföriskt eller extra färgstarka fjädrar på kattvippan.
En döv katt bör endast få gå ut själv om man bor avsides och väldigt få eller inga fordon kör nära tomten. Du bör ha så pass stor tomt att katten sällan rör sig utanför den och att inga lösa hundar eller liknande har för vana att springa på din tomt.
Vad gör man om ens katt har börjat höra sämre?
Verkar din katt höra sämre? Många katter hör sämre ju äldre de blir, det är naturligt, men det kan också plötsligt ske när de är yngre.
Och det kan vara svårt att upptäcka att katten hör sämre om detta sker stegvis, men du kanske märker att din katt är mer lättskrämd och osäker och dess beteende blivit mer försiktigt?
Den kanske inte kommer direkt springande till matskålen som den brukar när du fyller på maten? Eller så kanske din katt har börjat att jama på ett mycket högre sätt än innan?
Om man märker att ens katt har börjat höra sämre bör man ta den till en veterinär för att på så vis utesluta att katten kan ha drabbats av en öronsjukdom som exempelvis öroninflammation som orsakar försämrad hörsel. Dövhet till följd av sjukdom eller skada exempelvis öroninflammation eller ett trauma kallas för förvärvad dövhet.
Men om det inte är någon öronsjukdom som katten drabbats av, så gäller det att som ägare anpassa sig efter sin katts hörselnedsättning som ju även kan leda till att katten blir helt döv.
Stor hänsyn måste tas till att ge katten tid att vänja sig vid sin nya vardag och låta den hitta nya rutiner och sakta men säkert kunna få vänja sig vid att höra mycket sämre.
Din katt kommer mer och mer att börja lita mer till sina andra sinnen som känsel och syn, vibrationerna som blir i ett golv eller på marken när någon närmar kommer hjälpa dem mycket. En katt som blir gradvis döv kan klara sig bra i en välbekant miljö, så se till att inte ändra i dess hemmiljö, eller ändra så lite som möjligt.
För övrigt kan du använda dig av de andra tipsen som angavs ovan, men man måste ta det stegvis och i mycket lugn takt.
Det är dock mycket individuellt hur en katt som tidigare hört reagerar på att höra mycket sämre eller bli helt döv. Vissa katter kan inte hantera det hela alls bra och kan bli mycket rädda och aggressiva och i dessa fall bör man verkligen avväga avlivning för kattens eget bästa.