Många kan nog känna igen sig i när man bjudit hem gäster och man känner en otrevlig lukt som kommer från kattlådan. Istället för att gå runt och spruta starka spraydofter runt om i hemmet, finns det en smidig lösning!

Det handlar helt enkelt om att byta ut och uppgradera den kattsand, till en sort som absorberar bättre! Här tipsar vi om våra favoriter bland den bästa kattsanden som finns just nu!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vilken kattsand är bäst i test?

Bäst i test är Eco Cane Cat Litter. Denna kattsand har en lång lista fantastiska egenskaper. Den är bland annat mycket bra på att hålla borta dålig lukt, den bildar täta klumpar som inte faller isär och är i princip helt dammfri! Starkt rekommenderad!

Eco Cane Cat Litter Kattsand

PeeWee Wood Pellets skiljer sig mycket från de andra varumärkena. Det är en mycket smart och praktisk, miljövänlig lösning tillverkad från svenskt trä!

Peewee pellets kattströ 14 liter

Bästa oparfymerade och allergivänliga standard-kattsand är Ever Clean Total cover kattsand. Ett utmärkt val med klumpbildande egenskap! De har flera bra standardtyper av kattsand som är prisvärda och populära.

Ever Clean Total cover kattsand

Läs vidare för fler sorters kattsand från en mängd olika tillverkare!

Recensioner av 13 olika kattsand

Det finns en del att tänka på vid sitt val av kattsand, här nedan listas ett flertal olika förslag på kattsand som är bra av olika anledningar. Ett tips är att också låta katten vara med och bestämma, ibland kan man behöva prova sig fram för att finna den rätta för just din katt!

Brunspräcklig katt sitter på kattsand i kattlåda

Se även vår guide till hur du får katten att gå på lådan!

Eco Cane Cat Litter Kattsand

Eco Cane Cat Litter Kattsand

Kolla priset hos:

Dem flesta produkter av kattsand är baserade på bentonitlera, vilket inte är det bästa valet för varken naturen eller miljön. De produkter som är bentonit baserade är oftast väldigt dammiga, vilket har negativ effekt på kattens lungor och även inomhusmiljön.

Dessutom är bentonit inte nedbrytbart och är därför något som ska lämnas in på återvinningscentraler, vilket inte är många som känner till.

Med Eco Cane Cat Litter behöver man inte oroa sig för något av det, varken dammet eller att det är ej nedbrytbart. Eco Cane är både nedbrytbar- och brännbar sand vilket gör att du kan slänga den enkelt i sopporna hemma i rätt sortering.

Dessutom är den Eco Cane väldigt lätt av sig vilket gör att den är väldigt lätt att hantera i jämförelse med andra varumärken på marknaden.

Eco Cane är ofarligt för djuren, den bildar täta klumpar som inte faller isär, helt dammfri och inga tillsatta kemikalier. Ett perfekt val för både din katt och naturens bästa.


Ecolife kattsand Extreme Classic

Ecolife kattsand Extreme Classic

Kolla priset hos:

Ecolife kattsand är ett klumpbildande kattströ som är tillverkat av spannmålsprodukter, ärt- och fruktfibrer. Det är ett ekologiskt kattströ som är 100 % naturligt och 100 % biologiskt nedbrytbart.

Den här produkten beter sig precis som en vanlig kattsand och håller därför en fräsch och hygienisk nivå på kattlådan. Ecolife kattströ är helt fri från kemiska tillsatser som räcker dubbelt så länge om man jämför med en vanlig kattsand, vilket gör den mycket mer ekonomiskt och mindre avfall.

Konsistensen på kattsanden är naturlig och småkornig som är mjuk för kattens tassar och även vänlig för katten när den krafsar i sanden. Produkten är en mycket säker produkt, till och med om din katt skulle smaka på ströet i kattlådan.

Skulle du välja att byta till Ecolife så rekommenderas det att man blandar med den kattsand man idag har, för att vänja katten på ett så bra sätt som möjligt. 


Ever Clean Fresh lavendel kattsand

Ever Clean Fresh lavendel kattsand blå och lila förpackning

Kolla priset hos:

Fresch Lavender är en parfymerad kattsand som har en mycket behaglig doft av lavendel, doften utsöndras vid kontakt med kattens tassar. Den här kattsanden är helt naturlig och allergivänlig, vilket gör att den är mycket skonsam mot både kattens hälsa och kattens tassar.

Den har en unik förmåga av klumpbildning som gör att lukt och fukt snabbt fångas upp, vilket ger en trevligare miljö både för dig och för din katt. EverClean kattsand innehåller aktivt kol, som bidrar till att fånga upp och neutralisera molekyler som orsakar otrevlig lukt.

Därför är det en väldigt snäll kattsand som även är mån om att du ska få en fräschare doft hemma, samtidigt som man inte behöver rengöra lådan lika ofta till skillnad från andra varumärken på kattsand.

Fresh Lavendel är ett bra val om du vill ha en kattsand som gör jobbet och om du vill ha ett fräscht hem.


Cats Best Nature Gold 20 liter

Cats Best Nature Gold 20 liter grön säck

Kolla priset hos:

Cats Best Nature Gold är ett klumpande kattströ som passar sig lite extra bra för långhåriga katter, då kattsanden inte fastnar i pälsen lika lätt som kattsand eller krossad pellets kan göra.

Den här kattsanden binder lukt på ett effektivt sätt och hjälper till och hålla kattlådan fräsch länge. Nature Gold är en stor favorit hos många som har långhåriga katter.

Väljer man att prova den här kattsanden och man tycker att den funkar bra är man även med och bidrar till ett bra val för miljön.

Nature Gold är ett komposterbart pellets och det är 100 % biologiskt nedbrytbart, som då är ett mycket bättre miljöval.


Tigerino Crystals Lavendel kattsand med lavendeldoft

Tigerino Crystals Lavendel kattsand med lavendeldoft

Kolla priset hos:

Här har vi en kattsand som har en behaglig doft av lavendel. Doften stoppar snabbt otrevliga lukter och är snäll mot katten, med en mild och vänlig doft.

Tigerino Crystals absorberar stora mängder av både vätskan och lukten på ett unikt sätt. Kattsanden är unik då den stoppar lukten oerhört snabbt, det för att ströet håller sig torrt och fräscht längre. Tigerino Crystals är helt fri från damm, vilket är positivt då damm kan ha en negativ påverkan på kattens hälsa.

Även en dammfri kattsand kan hjälpa till att hålla det rent omkring kattlådan, där man valt att placera den i hemmet. Kattsanden är lätthanterlig, vilket är önskvärt både för katten och ägaren.

Det bästa med den här kattsanden är att den dämpar bakterietillväxten.


Peewee pellets kattströ 14 liter

Peewee pellets kattströ 14 liter

Kolla priset hos:

PeeWee är det miljövänliga, ekonomiska och hygieniska kattsanden. Sanden är tillverkad i Sverige av spån från svenska träd, det luktar ingenting och det räcker länge!

Med PeeWee slipper du att kattströet sprids i hemmet och fastnar i pälsen på din katt. Det här alternativet är ett biologiskt alternativ som inte orsakar otrevlig lukt, PeeWee är också helt dammfritt.

Med PeeWee har du möjlighet att använda kattströet tillsammans med deras kattlådor som också är från PeeWee, på så sätt använder du dess fullkomliga kapacitet och är då ett mer ekonomiskt sätt.

PeeWee träpellets jobbar på ett sätt att det suger upp vätskan på mindre än 1 minut som sedan faller isär och blir sågspånsliknande och kvar lämnas en fräsch doft som påminner om trä.

Jämfört med andra varumärken som har vanlig kattsand, så suger PeeWee upp vätskan betydligt snabbare än en vanlig kattsand.


Ever Clean Total cover kattsand

Ever Clean Total cover kattsand

Kolla priset hos:

Total Cover är en extra finkornig sand som låter dig glömma vad en illaluktande kattlåda innebär, den är helt oparfymerad. Istället för att dölja lukten och avlägsna alla lukter som kan uppstå, så fångar och låser den här kattsanden in otrevlig lukt.

Sanden innehåller Hygien-Plus formula som gör att kattsanden kapslar in 99 % av all fast avföring och urin, som tar bort lukten på nolltid. Kul att veta om den här kattsanden är att Ever Clean är den första amerikanska klumpbildande kattsanden någonsin.

Total Cover kattsand har optimal absorberingsförmåga, vilket menas med att urinet inte tränger sig igenom och når kattlådans botten, där det lätt bildas bakterier. Kornen i den här kattsanden innehåller aktivt kol som bidrar till att fånga och neutralisera de molekyler som orsakar den otrevliga lukten.

Vilket gör att du får en fräschare doft hemma och kan lägga mindre tid på att rengöra kattlådan. Sanden är helt naturlig och allergivänlig, samtidigt som den är väldigt skonsam med kattens tassar.


Intersand Classic oparfymerad kattsand

Intersand Classic oparfymerad kattsand

Kolla priset hos:

Intersand Classic oparfymerad kattsand avlägsnar otrevlig doft på ett mycket effektivt sätt. Tack vare en snabb och fast klumpbildning fastnar inte kattsanden i botten av kattlådan och heller inte i pälsen på katten, vilket också gör att kattlådan blir väldigt enkel att rengöra.

Classic kattsand är upp till 99,9% dammfri, nästintill helt dammfri. Då kattsanden är nästintill helt dammfri ger den ett renare och sundare hem men också det viktigaste av allt, en förbättrad hälsa för din katt.

Den här kattsanden absorberar ca 320% av den egna vikten, därför är den ett väldigt ekonomiskt val då den bidrar med sparsam användning med tanke på sin snabba och fasta klumpbildning.

Sanden är helt oparfymerad, då katter kan va väldigt känsliga för dofter är det ett bra val att använda sig av en oparfymerad kattsand.


Compact Care Kattsand

Compact Care Kattsand

Kolla priset hos:

Det här är en utmärkt kattsand som binder fukt och otrevlig lukt på ett effektivt sätt. Compact Care Babypowder Parfymerad är en kattsand som avser passa extra bra i ett hem med hankatter, då den binder även den starkaste lukten av avföring och urin. Kattsanden är parfymerad med en mild fräsch doft av bebistalk.

För att bidra till en enklare vardag och en lättare rengöring vid varje tömning, har Compact Care Babypowder Parfymerad tagit fram kattsanden i syfte att ha en riktigt stark förmåga av klumpbildning och att vara 99% dammfri, för att minska negativ påverkan på kattens lungor.

Kattsanden är gjord på 100% bentonitlera med inslag av babypowder för den goda doften, också därav namnet. 


SoftCat 17 liter Eko kattsand

SoftCat 17 liter Eko kattsand

Kolla priset hos:

SoftCat är en ny favorit i SuperCats testpanel, det är ett lättvikts-kattströ. Det innebär att den beter sig som sand, ser ut som sand och klumpar precis som sand.

SoftCat kattsand är tillverkad av snabbväxande och förnybara grässorter och är 100% förnybara vegetabiliska fibrer, vilket gör produkten till ett väldigt bra miljöval som inte sviker på varken kvalitén eller funktionen som en kattsand bör ha.

Denna kattsand är 99% dammfri och innehåller en mild och naturlig doft. Vid rensning av kattlådan kan doften påminna lite om popcorn. Med tanke på sandens lätta vikt är den enkel att hantera. SoftCat är 100% naturlig, den är mjuk under kattens tassar och skön för katten att gräva i.

Finns det känslighet eller allergi i hemmet är den här kattsanden ett vänligt och utmärkt alternativ för det.

Denna kattsand är ekonomisk då man gjort en räkning på att 17 liter räcker upp till ungefär 80 dagar, för ett hushåll med en katt.


Monster Kattsand Long Hair & Kittens Scented

Monster Kattsand Long Hair & Kittens Scented

Kolla priset hos:

Denna kattsand är speciellt framtagen för att den inte ska fastna i pälsen på katterna, därav har sanden grövre korn. Kattsanden är främst skapad till dig som har kattunge eller en långhårig katt och föredrar kattsand med doft, denna doft är av grönt äpple.

Doften är mild och behaglig. Monster kattsand tillverkas i Norden och är ett svenskt varumärke. Kattsanden bildar snabbt och effektivt klumpar så att det är lätt att städa i kattlådan.

Monster kattsand har olika typer att välja mellan. Har du som tidigare nämnt en långhårig katt eller en kattunge är det kattsanden som är märkt med siffran 7 som är bäst lämpad i ert fall.


PrimaCat Extra Fräsch Kattsand Oparfymerad

PrimaCat Extra Fräsch Kattsand Oparfymerad

Kolla priset hos:

En kattsand som är helt oparfymerad. Extra fräsch kattsand från PrimaCat är en fräsch naturlig vit kattsand som är gjord från naturlig bentonit. Kattsanden har en otroligt bra kvalitet som snabbt klumpar sig och har hög absorptionsförmåga.

Produkten är nästintill helt dammfri och den gör det möjligt att enkelt hålla rent i både kattlådan och i områden där intill.

På FirstVet får du 10 liter kattsand för 79 kronor eller 5 liter för 45 kronor.


World’s Best Cat Litter kattsand

Worlds Best Cat Litter kattsand grön påse

Kolla priset hos:

World´s Best är en 99% dammfri kattsand som är fri från kemiska tillsatser och parfymer, trots det så håller sig sanden fräsch länge. Med tanke på sandens mjuka konsistens så är den väldigt snäll mot kattens tassar.

Klumpar som bildas i sanden är mycket enkla att skopa upp från kattlådan, otrevlig lukt absorberas på ett effektivt och snabbt sätt vilket gör att man knappt märker av den dåliga lukten. För att uppnå sandens bästa effektivitet bör den däremot inte blandas.

För att hålla sanden fräsch längre, se till och ta bort alla klumpar och rester dagligen. World´s Best kattsand är tillverkad av naturligt och förnybart material och den lämpar sig för katter med allergi.

Skulle din katt råka äta av sanden, så är det helt ofarligt och det gäller även kattungar. En trygghet som ägare att inte behöva oroa sig över det. Den här sanden är ett bra väl även för plånboken.


Vad är viktigt vid val av kattsand?

Tänk på att köpa en kattsand som är så mild i doften som möjligt eller gärna helt doftfri. Detta för att starka dofter kan irritera både kattens nos och ögonen, och även göra så att katten inte känner igen sig om man skulle byta kattsand ofta.

Därför är det bra att försöka att ha en och samma när man hittat en kattsand som fungerar bra. Kattsanden bör även vara så dammfri som möjligt, då dammet kan skada lungorna på katten, eftersom katternas lungor är väldigt känsliga.

Hur ofta ska kattlådan tömmas?

Kattlådan bör tömmas en gång om dagen. Men då vissa katter kan vara väldigt bestämda om att dem inte vill ha det smutsigt i sin kattlåda, kan man komma och behöva tömma den oftare. För att undvika att eventuella olyckor sker någon annanstans i hemmet.

Kattlådan behöver även rengöras ordentligt, detta bör man göra en gång i veckan och efter behov. Det räcker ofta att använda sig av varmt vatten när man rengör den, men man kan använda sig av rengöringsmedel men viktigt att tänka på då är att det är ett milt sådant och som inte är farligt för katten.

Katter är väldigt känsliga mot dofter, varför man ska använda sig av ett milt rengöringsmedel är för att det inte ska ge någon motsatt effekt som gör att katten väljer att göra sina behov någon annanstans än på kattlådan.

Att tänka på om man skulle ha fler katter, är att man gärna ska ha en kattlåda per katt. Katter kan även där vara väldigt känsliga och inte vilja dela kattlåda med någon annan.


Här hittar du genomgångar av fler bra kattprodukter!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 3.5 / 5. Antal röster: 2

Inget betyg satt