En kärleksfull katt alternativt en rädd och osäker katt. Spelar ingen roll, de kan vara på dåligt humör ibland. Precis som oss människor.  

Fler orsaker kan ligga bakom. Kattaggression är det mest vanligaste förekommande utmaningen när det gäller katter. Vi kan väl vara överens om att vi inte alltid kan vara på topp. Men det finns fler bakomliggande orsaker till dilemmat.

Med tiden har katter utvecklats till att bli rovdjur. Med detta så har aggression blivit en del av deras beteende. Katter i det vilda använder sin aggression till att jaga och fånga ett byte, försvara sig själv och sitt revir, samt för att hålla konkurrenter borta.

Din katt ska ju såklart inte visa aggression hemma, men om den ändå gör det så går detta beteende oftast att förstå och lösa med några enkla metoder. Ställ dig frågan hur det kan komma sig och fundera.

  • Kan det vara så att den är rädd eller orolig för något?
  • Försvarar den sitt revir?
  • Förföljer den som att du vore ett byte, eller har den bara ett extremt tufft sätt att leka på, så att den tappar kollen på sina klor och tänder?

De flesta av dessa beteenden är normala men däremot olämpliga i hemmiljö. I vissa fall handlar det om kattens personlighet. Den vanligaste orsaken är brist på hantering och socialisering då katten var liten.

Uteslut misstankar om smärta och obehag genom att låta en veterinär undersöka katten. Katten blir irriterad och aggressiv då den är skadad eller har allmänt ont. Ifall detta skulle vara fallet så kan veterinären hjälpa er att få en katt som inte har ont och därmed kommer den troligtvis att bli en lugnare och nöjdare vän. 

Kel och bit-syndromet

När katten helt oprovocerat biter handen när du klappar den, eller vänder sig om och fräser till utan anledning så är det ofta en reaktion från katten som fått en känsla av otrygghet och osäkerhet ifall vi passerar dess trygghetströskel.

Det innebär att vi inte har uppfattat signaler från katten att den behöver vara ifred och att den värnar om sin integritet. Vi kanske har klappat katten för länge och suttit för nära. Katter som inte fått tillräckligt med mänsklig kontakt under dess första veckor reagerar starkt vid intensiv närkontakt senare i livet.

Har katten farit illa fysiskt så uppfattar den smekningar som hot. Katten njuter av att gå tillbaka till kattunge-stadiet då den blev ompysslad av sin mor när vi klappar den. Kattens uppfattning av den mänskliga handen är tvetydig.

Gränsen mellan njutbar smekning och hot är hårfin. Just för att desarmera den spänning som uppstått, kan katten plötsligt vända sig om och bita till. Det är det som kallas för kel-och bitsyndromet.

Olämpligt rovdjursbeteende

Grå katt greppar och biter människohand

Katter ser vanligtvis allt den leker med som ett byte. Då är det så lätt hänt att klorna åker ut, även ifall det inte är avsiktligt. 

Innekatter har begränsade möjligheter att ge uttryck för sitt naturliga beteende utomhus. Det som händer då är att katten blir understimulerad. Resultatet kan bli att den ligger och lurar bakom en dörr och kastar sig över dig när du går förbi. Du har säkert hört talas om, eller även varit med om katter som sitter ihopkurade, lurandes, för att anfalla fötterna när man går förbi.  

Ett beteendeproblem som detta är bäst att ignorera. Stå still, var tyst och försök att inte reagera. Då tappar katten oftast intresset. Ifall du är osäker så ha alltid en liten boll eller leksak med dig. Ifall katten hoppar fram, rulla iväg bollen. Så har du skonat dina ben.

Det här beteendet kallas omriktad jakt. Katter hamnar ibland i ett ”jaktläge”, vilket är ett tillstånd då den fastnar vd åsynen av eventuella byten. En fågel eller löv på träden som rör sig i blåsten, kan bli intressanta byten och går du då emellan så kan katten omrikta sin aggression emot dig eftersom den inte inser att det är du och inte bytet som den anfaller.

Läs av kroppsspråket för att undvika kattaggression vid hantering

Katt stirrar in i kameran

Börja med att känna in toleransnivån. Alla katter har olika trösklar för vad den tolererar innan den exploderar. Man lär sig hur länge och hur många smekningar man kan ge sin katt innan den fått nog.

Sluta i tid. Och höj sedan gradvis toleransnivån genom att lugnt öka på kelstunden vartefter. Undvik att hålla fast katten, låt den komma och gå när den fått nog, respektive vill ha mer.

Det går faktiskt att se på kattens kroppsspråk hur den mår. Bara du är uppmärksam på signalerna.

  • Öronen är talande. En glad katt vänder öronen en aning framåt.
  • Ifall öronen är bakåt eller åt sidorna så är det något som dem den inte är nöjd med. Troligtvis så är den nu defensiv eller orolig.
  • Katter som blinkar extra långsamt visar att de är tillgivna. Katten känner sig trygg med sällskapet.
  • Katter som går med svansen rätt upp har gott självförtroende.
  • Kommer katten och möter dig med svansen vibrerande och högt upp? Grattis! Den gillar dig väldigt mycket!
  • Ifall kattens svans svänger fram och tillbaka i stora rörelser så är den irriterad.
  • Kutande rygg med både päls och svans som står rätt upp – Nu bör du backa för katten är troligtvis arg.
  • Ifall katten håller svansen lågt kan den vara neutral eller en aning orolig. Titta på öronen så är det större chans att se skillnaden.

I det läget då katten visar tillgivenhet vill den antagligen att du ska blinka tillbaka. På något sätt är det bra att kunna kommunicera med din katt. Det låter lite knasigt men det finns sätt att göra det på.

  • Stirrar du katten direkt i ögonen utan att blinka så betyder det på kattspråk, att ni är fiender. Rekommenderas att undvika.
  • Håll koll på kroppshållningen ifall katten stirrar länge på dig. Spänd kropp betyder defensiv och aggressiv. Men däremot så kan en stirrande katt i kombination med slapp kroppshållning betyda att den gärna vill leka.
  • Blinka långsamt mot katten då ni tittar på varandra så visar du att ni är vänner och att allt är frid och fröjd.

Det finns även olika typer av produkter som bidrar till att göra katter lugnare!

Minska risken för att katten ska börja bitas och anfalla

Det tål att nämnas igen; grunden är att vara lugn och ta ytterst små steg framåt.

Lär känna din vän och lär dig kattens kroppsspråk innan du närmar dig. Så att du kan närma dig vid de rätta tillfällena. Dels för att inte stressa eller störa katten. Dels för att ge den tid att lära känna dig och dina avsikter. Du måste förtjäna kattens tillit och respekt och det får du jobba för.

Då katten är på gång att bitas eller anfall så ska du alltid vara lugn och stilla. Ifall den biter dig så gäller samma sak. Det kan hända att det är supersvårt när katten har bitit tag och smärtan ilar. Håll kvar handen och var helt stilla. Då katten inte möter något motstånd så börjar den att slappna av och finner plötsligt bytet ointressant.

Belöna katten genom att ge den en rolig leksak eller allra helst, lek med katten. Med ett spö eller vippa som den tycker är kul att jaga och fånga.

Med hjälp av att avleda med en leksak såsom ett roligt kattspö så undviker du att katten hinner anfalla och istället för aggressivitet så får katten välbehövlig aktivering.

Fortsätt att aktivera. Tänk aktivering i inredningen. Låt ditt hem bli ett med katten. Oändliga klösmöjligheter, spännande klätterträd, mysiga krypin och busiga tunnlar. Tänk variation och mångfald.

En sak som vi inte alltid tänker på när vi leker med framförallt kattungar, är att vi leker med händerna. Det triggar upp kattens bit-beteende och förstärker rovdjursbeteendet. Visa istället att det är leksaker som är roliga att leka med. Och att händer är ointressant.

Förekom ett aggressivt beteende så att det inte förstärks. För det första så var det detta med att läsa av kattens kroppsspråk. För det andra så gäller det att vara lugn, låta katten vara ifred, och undvika hastiga rörelser.

Till sist så är det viktigt att närma sig med måtta. Smek lite i taget och sluta i tid, innan katten blir obekväm eller irriterad. Utöka tiden vartefter så tränar du upp kattens toleransnivå, stärker tilliten och trygghetskänslan, samt bygger upp ett gosigt beteende istället för aggressivitet.

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal röster: 10

Inget betyg satt