Burmilla-katten är tillgiven och charmig och mycket vacker. En oerhört sällskaplig och mysig katt; med denna ras har du en nära vän för livet!
Innehållsförteckning
Ursprung och intressant fakta
Rasen uppstod 1981 i England då en oavsiktlig parning skedde mellan kattraserna chinchilla perser och en lila burmes. De 4 kattungarna som sedan föddes var honor och både såg ut och uppförde sig som en burmes men dess pälsfärg var efter chinchillan- silver med svarta toner.
Rasen var unik och mycket tilltalande i sitt utseende så man valde att börja avla på den. Intresset för rasen växte efterhand och blev stort och 1984 exporterades en burmilla till Danmark som också de började att avla rasen.
- 1994 blev rasen godkänt och år 1999 kom den första burmillan till Sverige.
- En burmilla tillhör gruppen med asiatiska kattraser.
- Burmillan har fått sitt namn från båda sina stamfäder- bur från burmesen och milla från chinchillan.
En burmilla är en relativt dyr katt. Därför är det lämpligt att teckna en bra kattförsäkring. Läs vår genomgång av Lassie kattförsäkringar!
Päls och teckning
En burmilla har en kort, silkig, sammetslik päls som ligger tätt intill huden och som det är som ett silverskimmer över då pälsen är vit med en mörkare färg i de yttre spetsarna på hårstråna. Den har en underull som ger pälsen ett visst lyft och i pannan har en burmilla ett ”M” som teckning.
De är burmamaskade och pälsen är agouti, vilket betyder att den är mönstrad Burmilla katter ska vara shaded eller shell.
Detta betyder att man skiljer hårstråna och därmed pälsen åt genom att dela upp hur mycket färg deras hårstrån har. Om hårstrået är färgat från en sjättedel till en åttondel, del kallas det för shell.
Om hårstrået i stället har en tredjedel till hälften med färg på sig, är katten shaded.
De färger som en burmilla kan ha är: svart, brun, chokladbrun, blå,röd, lila, creme, kanel, ljusbrun beige och aprikos. Rasen finns även i sköldpaddsfärger vilket innebär att två färger har mixat sig och de finns i två varianter: blå och creme och svart och röd.
Man delar även upp burmilla katter i två olika grupper beroende på deras individuella färg-gen :
- Grupp 1 har den svarta färg-genen och här hittar du katter med svart, blå, choklad och lila färg.
- Grupp 2 har den röda färg-genen och här hittar du katter med färgerna creme och röd.
Burmillan kan vara ”silver”-med en klar vit ton i pälsen eller ”golden ”då pälsen har en cremefärgad underton med gyllene drag. Silver är det som är vanligast.
Rasen behöver inte mycket pälsvård men man bör kamma den 1–2 gånger i veckan.
Fysiska attribut
Burmillan är en medelstor kattras men är ändå robust, muskulös och med en kraftig benstomme och den upplevs som tung. En burmilla har ju ett utseende som påminner om burmans då även den rasen är muskulös och vacker.
Den har en rundad bröstkorg med en bred, stark och rak rygg, benen är smala och fötterna är små och ovala. Svansen kan vara från medium längd till lång och har en rundad topp.
Dess huvud har en lätt rundad topp, öronen sitter brett isär och öron topparna är lätt rundade. Nosen är kilformad och hakan ska gå i linje med dess nos och vara fast.
Dess stora och lätt sneda ögon är mycket uttrycksfulla, sitter brett isär och ska ha ordentligt rundad underlinje/linje runt ögonen.
Ögonen ska ha färgen grön och då helst en intensiv grön färg som är den som är mest eftertraktad. OM nu inte katten är röd, cremefärgad eller har en sköldpaddsfärg då burmillan kan ha bärnstensfärgade ögon.
Honan är betydligt spädare än hannen och väger mellan 3–5 kilo och hanen kan väga upp till 6 kilo.
Hälsa och sjukdomar
Burmilla är överlag en hälsosam ras, men det finns vissa sjukdomar att vara uppmärksam på:
Kan ha tendens att utveckla diabetes. Symtomen på diabetes är exempelvis att katten dricker mycket och därmed också urinerar mycket och trots att den även äter mer föda så går den ned i vikt.
Man märker också att katten blir mer trött och orkeslös. En del katter behöver livslång vård medan andra kan friska från sjukdomen efter några månaders behandling.
Allergi – en burmilla har tyvärr lätt att få allergier av olika slag. Vanliga symtom är exempelvis att katten slickar sig mycket på pälsen och kan få sår runt hals och nacke. Den kan även få hosta, nysningar, rinnande nos och röda rinnande ögon.
Polycystic Kidney Disease (PKD) – En njursjukdom som innebär ärftliga njurcystor som oftast visar sig i kattens äldre ålder.
Uppfödare bör undersöka kattungen med en ultraljudsundersökning från 10:e veckan. Vanliga symtom är exempelvis minskad aptit och viktnedgång, depression och att katten är onormalt törstig.
De har lätt för att drabbas av övervikt och med övervikt kan det komma många följdsjukdomar så det är viktigt att kattens ägare har koll på vikten.
Om du misstänker att din katt kan vara drabbad av någon av dessa sjukdomar eller något annat så ska genast en veterinär kontaktas!
Vem passar rasen burmilla till?

En burmilla är en mycket trevlig, lekfull, nyfiken och social katt som älskar människor och uppmärksamhet! Det är en mycket lämplig familjekatt som går bra ihop tillsammans med barn.
Den är mycket intelligent och behöver få dagliga utmaningar och rörelse, både för att må bra psykiskt men även för att få utlopp för sin överskottsenergi och röra på sig för att inte bli överviktig. Exempelvis så älskar de att klättra och hoppa och är något som måste tillgodoses och man ska också kunna träna upp dem till att kunna apportera saker!
En burmilla kan också vara ganska pratsam och den är tillgiven och följer gärna efter sin ägare hela tiden i hemmet. En burmilla fullkomligt älskar närhet och gos och behöver få det tillgodosett varje dag.
Så det är viktigt att denna ras har en ägare är införstådd med detta och även själv tycker om sällskap och närhet.
I grund och botten så är burmillan ändå ganska stillsam i sig själv, men hänger genast med på lek och bus när det erbjuds!
Rasen är även bra på att leka och underhålla sig själva och är en ganska oberoende kattras, men det starka behov av närhet och kärlek pockar på och går inte att bortse ifrån.
En burmilla mår oftast inte alls bra som ensamkatt, så den bör ha sällskap av minst en katt till.
Läs om andra kattraser!