Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ibland kan det känns svårt att få katten att dricka. De tittar lite uttråkat på vattenskålen och går vidare. Faktum är att det finns skäl till detta, då katter i naturen föredrar rinnande vatten, ur naturliga källor, eftersom dessa ofta har vatten av bättre kvalitet. En vattenfontän är ett sätt att locka katten till att besöka vattnet lite oftare. Här tipsar vi om några av de bästa kattfontänerna just nu!

Vilken kattfontän är bäst i test?

Bäst i test om vi tar hänsyn till både pris, funktion och kvalitet är fontänerna från CatIt. De är perfekt i höjd och utrustade med bra filter som håller vattnet fräsch hela tiden.

Catit Flower 2.0 Vattenfontän

Snäppet billigare, men också riktigt bra är Trixie Vital Flow Vattenfontän keramik. Det är en av de mest populära kattfontänerna, som verkar gå hem hos de flesta katter!

Vital Flow Vattenfontän Keramik

Slutligen måste vi nämna Catit PIXI Smart Fountain Vattenfontän 2,5 liter. Den har en massa smarta funktioner som till exempel påminnelser när vattnet behöver fyllas på, eller filtret behöver bytas. Dessutom kan du styra fontänens funktioner genom appen!

Catit PIXI Smart Fountain Vattenfontän 2,5 liter

Recensioner av 11 fina vattenfontäner för katter

Här kommer en närmare titt på hela 11 olika kattfontäner. De finns i lite olika storlek och prisklasser, från en mängd olika varumärken. Läs vidare för att hitta dina favorit!

Se även våra tips på klösbrädor och klösträd för katter! Kolla även in dessa fantastiska produkter för pälsvård hos katter!

Cat It Vattenfontän 2L Rostfri

Cat It Vattenfontän 2L Rostfri

Kolla priset hos:

Många katter dricker för lite vatten, vilket kan leda till stora hälsoproblem. Att ha en vattenfontän hemma hjälper din katt att alltid ha tillgång till rent och fräscht vatten. Cat It vattenfontän är en snygg, stilren och inte minst en effektiv modell som pryder sin plats.

Fontänen är även kompakt och ergonomisk, allt för att den ska underlätta för din katt. Den stora ytan upptill på Cat It fontänen gör att vattnet blir syresatt mer effektivt samtidigt som det även håller sig svalt och gott.

En aktiv filtrering på flera nivåer rengör och tar bort eventuell smuts. Ett kolfilter tar bort eventuell lukt på vattnet och jonfiltret gör vattnet mjukt och extra lockande för din katt.

Denna vattenfontän är extra bra för mindre kattraser och även då katter med stor pälskrage då den är spillsäker. Toppen är hygienisk i rostfritt stål, lätt att ta isär och kan rengöras i din diskmaskin.

Kundrecensionerna kring produkten är mestadels positiva, det nämns ofta att detta är en bra och prisvärd produkt som är lätt att ta isär, rengöra och byta filter på.

Flera av kunderna nämner att deras katter som inte använt vattenfontän tidigare väljer att använda just denna. Det beror säkert bland annat på att fontänen är väldigt tystlåten men även effektiv. Ett fåtal personer nämner att de ibland upplever problem med pumpen och att det rostfria stålet har rostat till viss del.

Ett dubbelfunktionsfilter och motor ingår. Färgen är vit med rostfritt stål. Måtten på fontänen är längd 16,3 cm, bredd 21,6 cm och höjden är 21,6 cm och dess vikt är 0,89 kg.


Vital Flow Vattenfontän Keramik

Vital Flow Vattenfontän Keramik

Kolla priset hos:

Denna vattenfontäns keramiska skål och fontänkupol ser till att din katt alltid har fräscht och filtrerat vatten. Dess design är naturlig och diskret och passar därmed lätt in i alla hem. Vital Flow vattenfontän är speciellt designad för katter som brukar vilja dricka direkt ifrån kranens stråle.

Vattnet hålls syresatt i den cirkulerande i fontänen av en tystgående pump och det blir extra lockande för din katt då vattnet därmed hålls friskt och kallt. Katten kan dricka både upptill där vattnet bubblar upp eller nertill i fontänen där vattnet är mer stilla.

Vattenfontänen är tillverkad av tålig keramik och är smak- och luktneutral och dess färg är vit. Både skål och kupol kan diskas i diskmaskin, vilket gör den mycket hygienisk. Fontänen kan förses med gummifötter för extra stabilitet.  Pumpen har en sparsam strömförbrukning och dess filter fångar upp damm och skräp och är utbytbart.

Kunderna som köpt Vital Flow vattenfontän från Trixie är över lag nöjda med sitt inköp, deras katter tycker mycket om att dricka från den. Men det nämns att man ska vara medveten om att det är bra att direkt beställa extra filter till pumpen så att man snabbt kan byta ut det vid behov.

Den rymmer 0,8 liter och diametern på den runda skålen är 24,7 cm i överkant och ca 19 cm nedtill. Höjden på enbart skålen är ca 6 cm och total höjd på skål och kupol är 10 cm. Elkabelns längd är 150 cm.


Drinkwell Avalon Keramik

Drinkwell Avalon Keramik

Kolla priset hos:

Drinkwell Avalon är en vattenfontän i hygienisk keramik från PetSafe med hela två stycken vattenströmmar som hjälper vattnet att hålla sig kallt, luftat och syresatt. Den är skapad speciellt för katter som gärna väljer att dricka ur vattenkranen i stället för ur en vattenskål med stillastående vatten.

Dess upphöjda design gör att den passar extra bra till större raser av katter och då även äldre och stelare katter. Då motorn är så pass tystlåten och har ett svagt rogivande porlande, lockar den även till sig de mer skygga katterna. Den är även skapad så att katten själv får välja om den vill dricka från det porlande vattnet upptill eller det mer lugna vattnet nedtill.

Den är hållbar och lätt att rengöra, förutom pumpen så kan alla delar diskas i diskmaskinen, vilket gör den mycket hygienisk.

Drinkwell Avalon har ett filtrerande kolfilter som är utbytbart och som hjälper till att ta bort dålig lukt och smak från vattnet. Det finns även ett utbytbart filter i skumplast som håller själva pumpen ren från hår och annan smuts.

Användare nämner att det känns fräscht att den är gjord i keramik i stället för exempelvis plast. Det nämns också att den är lätt att rengöra och snabbt lockar till sig katterna. Att den har en snygg och stilren design som pryder sin plats i ditt hem är såklart ett extra plus.

Diametern ovantill är ca 26 cm, undertill ca 20 cm och dess höjd är ca 19 cm.  Rymmer ca 2 liter och dess färg är vit.


Cat It vattenfontän Fresh & Clear 3 liter

Cat It vattenfontän Fresh & Clear 3 liter

Kolla priset hos:

Denna vattenfontän har en vattenkapacitet på hela 3 liter som ger en extra stor yta för vattnets syreupptagningsförmåga, vilket gör vattnet extra gott och fräscht. Den säkerställer att din katt alltid har tillgång till friskt vatten, för dess stora kapacitet gör att du inte behöver fylla på nytt vatten så ofta.  

Dess dubbla filter fångar upp skräp och håller vattnet extra fräscht och lockande för din katt. Skumgummit tar bort katthår och smuts och det aktiva kolet gör att dålig lukt och smak försvinner, men hjälper också till att få bort andra eventuella föroreningar.

Cat It är spillsäker och har en ny upphöjd design som exempelvis är extra bra för katter med stor pälskrage som annars lätt hamnar i blöt. 

Bland recensionerna kan man utläsa att de flesta tycker att denna vattenfontän är riktigt bra och effektiv, att den är lättmonterad och lätt att rengöra. Den är ergonomisk vilket ger en behaglig drickställning för din katt.

Några få nämner som nackdel att den är gjord av plast. Vissa tycker också att motorn låter lite högt, men ser man till att vattennivån är hög så låter den mycket mindre.

Färgen är vit/lemon och den rymmer 3 liter. Mått nedtill är 18 cm och övre delen är 22 cm bred. Längden på elkabeln är ca 140 cm.


Drinkwell 360 rostfri

Drinkwell 360 rostfri

Kolla priset hos:

Denna vattenfontän rymmer hela 3,8 liter vatten och har ända upp till 5 stycken rinnande strålar från utbytbara pipringar som syresätter vattnet. Ju mer strålar som sprutar runt vattnet desto mer syre filtreras det in. Ljudet av flera vattenfall lockar till sig din katt och de 5 strålarna gör det även lättare för flera katter att dricka på samma gång.

Den är skapad i rostfritt stål, vilket är att föredra framför plast då det är mer hygieniskt och mer hållbart i längden. Dess sluttande ramp minskar risken för att vatten ska stänka ut över golvet. Den passar extra bra om du har flera katter som ska samsas om fontänen och även om du har en stor kattras, du justerar lätt flödet så som du vill ha det.

Drinkwell 360 har ett kolfilter som hjälper till så att vattnet inte ska lukta eller smaka konstigt. Men har även ett skumplastfilter som håller borta smutsen från vattnet så som exempelvis katthår. Pumpen är mycket tystgående, vilket är att föredra för både katter och människor.

Den får mestadels höga betyg från användare, det nämns att den är av imponerande storlek och av hög kvalitet.  Att själv kunna justera hur många vattenstrålar man vill ha i gång är ett stort plus och den beskrivs som tystgående med inget plaskande och skvättande av vattnet.

Vissa upplever dock en del problem med pumpen och att det är viktigt att få den på plats exakt på rätt sätt. Och att det nämns även att det är lite väl mycket olika delar som ska sättas ihop.

Den är lätt att rengöra och allt förutom pumpen går att diska i diskmaskin. Gummifötter ingår för att undvika att fontänen glider i väg. Höjden är 39 cm och botten är 36 cm bred, dess vikt är ca 1,6 kg.


Lucky- Kitty keramik vattenfontän

Lucky- Kitty keramik vattenfontän

Kolla priset hos:

En stilren och modern vattenfontän i sanitetskeramik. Den är skapad för att ge bästa funktion och för att hålla för dagligt bruk. Den har 3 olika drickzoner- fontänen, lutande ytan och drickskålen och den ständiga cirkulationen ger vattnet ordentligt med syre.

Den är lätt att montera ihop, är tystgående och läckagefri. Den är tung, halksäker och ger inget vattenspill, det ingår cellgummifötter för extra stabilitet.

 Mycket hygienisk och rengörs snabbt och lätt, keramikdelarna tål maskindisk.  Dess enkla men geniala design gör att det inte finns oåtkomliga skrymslen där bakterierna kan frodas.

Ett filter behöver i många fall inte användas men om du har långhårig katt eller om ett flertal katter använder fontänen så rekommenderas ett filter till dem.  Detta filter håller i många månader o är kokbart. Filtret bidrar också till att vattenfontänen får ännu lägre ljudnivå. 

 Lucky-Kitty vattenfontän har fått mycket högt betyg av användarna! Ett antal av dem nämner att det är den bästa vattenfontän som de köpt till sin katt, deras katter verkligen föredrar denna fontän. Extra plus får den för att den känns trygg och säker att använda, att den är enkel att hålla ren och är mycket tystlåten.

Dess pump och strömförsörjning har GS -certifiering. Den rymmer 1,5 liter vatten och dess vikt är 3,5 kg. Den är 30 cm lång, 23 cm bred och dess höjd är 14 cm. Elkabeln är ca 175 cm långt. Den finns i färgerna vitt och grått.


Catit Flower 2.0 Vattenfontän

Catit Flower 2.0 Vattenfontän

Kolla priset hos:

Med denna smarta och söta fontän som rymmer hela 3 liter har du tre olika alternativ att välja mellan; vattnet kan rinna svagt, jämnt eller så väljer du att det ska bubbla. Du väljer efter de behov som passar just din katt bäst! Den ger rikligt med syre till vattnet, som gör vattnet extra lockande för din katt.

Fontänen är tillverkad av BPA- fri plast och dess dubbefunktionsfilter rensar bort smuts men kan även mjuka upp hårt vatten. Den är praktisk och ergonomiskt utformad och passar både större och små katter oavsett ålder. Modellen är platsbesparande och pumpen är energieffektiv.

Användarna tycker att Catit Flower fontänen har en söt design och är en prisvärd och pålitlig favorit! De nämner också att den är lätt att rengöra och är tystlåten, har en stor vattenbehållare och bra drickhöjd för alla katter oavsett storlek.

Fontänen är lätt att rengöra, du diskar den en gång i veckan med en mjuk svamp och med ett milt rengöringsmedel utan tillsatser. Filtret bör bytas minst var tredje vecka, däremellan spolas det av.

Den rymmer 3 liter, dess vikt är 0,6 kg. Fontänen är 21 cm bred, 21 cm hög och 20 cm lång. Kabellängden är 1,1 meter, den har färgerna vit och grön formad som en blomma.


Trixie Drinking Fountain Vital Flow

Trixie Drinking Fountain Vital Flow

Kolla priset hos:

Denna vattenfontän har en keramisk skål med en fontänkupol uppepå. Dess design är naturlig och smälter lätt in i ditt hem. Keramiken är mycket tålig och smak- och luktneutral.

Vattnet cirkulerar och blir syrerikt o fräscht mycket tack vare dess filter som effektivt fångar upp damm och skräp. Katten väljer själv om den vill dricka från det bubbliga vattnet ovanpå eller det mer stilla vattnet nedtill. Den är skapad framförallt för de katter som föredrar att dricka sitt vatten från en strilande vattenkran.

Vattenfontänen har även en justerbar stråle, allt för att du lätt ska kunna anpassa den efter just din katts behov. Det finns också 4 stycken antihalkfötter för bästa stabilitet.

Den har en mycket tystgående pump med en låg elförbrukning.

Användare säger att de är mycket nöjda med fontänen. Det nämns att den har en stilren design och att den är mycket tystlåten är ett stort plus! Den är Lätt att rengöra- både den keramiska skålen och kupolen går att diska i diskmaskin, för en extra ren känsla. Men det nämns att den är lite svår att montera ihop, så se till att ge dig gott med tid när det ska göras.

Färgen är grå med vit insida.  Rymmer ca 1,5 liter, diametern på skålens överkant är ca 29 cm, total höjd 13 cm och elkabelns längd är 150 cm.


Catit PIXI Vattenfontän 2,5 liter

Catit PIXI Vattenfontän 2,5 liter

Kolla priset hos:

En riktigt unik och söt vattenfontän utformad som en katt med både nos, tassar och morrhår blir lätt ett blickfång i ditt hem! Catit PIXI är av en kompakt design som även har en smart ergonomisk utformning.

Vatten i rörelse sägs locka katter till att vilja dricka mera vatten och denna vattenfontän har hela 3 stycken olika flöden!  Dess smarta design låter dig välja mellan ett stilla flöde, ett lite lugnare flöde med strömt vatten eller ett kraftigare porlande vatten. 

Den har en tystgående och energieffektiv motor, men även ett trippelfilter som rensar vattnet från smuts och tar bort eventuell oönskad lukt. Filtret hjälper också till att minska på magnesium och kalciumnivåerna i vattnet.

 En smart sensor gör att fontänen stänger av sig automatiskt vid låg vattennivå, så det är ingen risk att den står och går torr. Du ser att detta skett genom att dess nos står och blinkar. Den är lätt och smidig att lyfta på vid behov och har ett diskret rött nattljus som leder din katt rätt på natten.

Kunder som köpt denna fontän nämner att de tycker att den har en mycket söt design och ett stort plus är att den är så tystlåten. Att skålen är bredare på ena sidan ger katten valmöjligheter vart den vill dricka sitt vatten. Vissa katter är ju väldigt känsliga med om dess morrhår nuddar kanten på skålen eller inte.

Den har en längd på 20,5 cm, bredden är 20,5 cm och dess höjd är 17 cm.  Elkabelns längd 1,34 cm. Den är skapad i plast och den rymmer 2,5 liter. Du kan välja mellan färgerna rosa, vit, grön eller blå. Byt filter en gång i månaden.


Catit PIXI Smart Fountain Vattenfontän 2,5 liter

Catit PIXI Smart Fountain Vattenfontän 2,5 liter

Kolla priset hos:

Denna vattenfontän är söt och charmig då den är utformad som en katt, men framför allt är den en smart dricksfontän! Den har den senaste UVC-steriliseringstekniken, integrerad WiFi och även en gratis mobilapp som gör att du kan styra dess funktioner på avstånd.

Den rymmer 2,5 liter vatten och har en tystgående motor som håller vattnet kallt och fräscht och därmed lockande för din katt. Den har ett smart filter som renar vattnet från smuts och lukt men även hjälper till att sänka nivåerna av kalcium och magnesium. Den har en ergonomisk utformning.

Du kan välja att hoppa mellan de olika lägena som fontänen har som exempelvis att slå av och på den eller om fontänen behöver steriliseras så kan det snabbt åtgärdas. Du kan även styra vid vilka tidpunkter du vill att fontänen ska vara på eller av. Appen gör att du lätt kan få push- meddelanden när fontänen exempelvis börjar få ont om vatten eller om vattnet skulle vara helt slut.

Du kan även få påminnelse när du behöver byta ut filtret eller när pumpen behöver rengöras. Extra smart är att appen lätt kan delas med dina familjemedlemmar och din kattvakt. 

Om du är i fontänens närhet så kan nosens smarta belysning visa om något behöver åtgärdas på fontänen. Om den lyser med ett vitt ljus behöver du inte åtgärda något utan då är det en smart nattlampa. Lyser den blått är UVC steriliseringen i gång och blinkar den blått betyder det att du måste byta ut dess filter.

Skulle den blinka i ett rött sken behöver du genast fylla på vatten och om den lyser i rött betyder det att vattnet är helt slut! Som tur är stänger den även av sig själv om detta skulle ske, så den riskerar aldrig att gå torr.

Kunder som köpt denna fontän säger att den är väldigt tystlåten, och den smarta belysningen hjälper dem mycket med att ha koll på dess skötsel. Appen och dess funktioner är till stor hjälp och att den snabbt kan steriliseras nämns som ett extra plus! 

Du behöver byta filter minst en gång i månaden och pumpen bör rengöras minst varannan månad.

Dess mått är 20,5 cm bred, 20,5 cm lång och 17 cm hög.  Den rymmer 2,5 liter vatten, Vikten är 0,85 kg, stabiliserande fötter ingår. Den finns i färgerna vitt, blått, rosa och grönt. Dess material är plast.


Cat Mate Vattenfontän

Cat Mate Vattenfontän

Kolla priset hos:

Att vattnet är ständigt rinnande hjälper till att hålla det kallt och syrerikt och det lockar i sin tur din katt till att dricka mer av det så livsviktiga vattnet. Cat Mate finns i 3 stycken höjdnivåer som gör att din katt själv kan välja vilken höjd som känns mest bekväm för just den.

Två av nivåerna har ett porlande vattenfall och ett har ett lugnt flöde och även detta ger din katt möjlighet att själv få välja vart den känner sig mest bekväm med att dricka.

Den har en mycket tystlåten pump som gör att den passar även till ljudkänsliga katter. Skålarna går att diska i diskmaskin, vilket gör fontänen extra hygienisk. Cat Mate har ett aktivt kolfilter som är utbytbart.

Kunder som köpt fontänen är mestadels positiva i sin bedömning. De nämner att den är väldigt tystlåten och lätt att plocka isär och rengöra. De anser att deras katter dricker mycket mer vatten efter att de införskaffat denna.

Några få tycker att motorn inte fungerar så bra, att den snabbt blir slö, men de flesta är nöjda med produkten. Värt att nämna är att pumphjulet regelbundet måste tas ur och rengöras från slem och smuts, annars riskerar pumpen att bränna sönder. Så om motorn blir slö så kan det mycket väl betyda att en rensning och rengöring behövs.

Dess längd är 25 cm, bredd 21 cm och höjd 17 cm. Den rymmer 2 liter vatten, dess vikt är ca 1 kg och elkabelns längd är 3 meter. Färgen är vit. 


Vad är en vattenfontän för katter?

En vattenfontän är en elektrisk vattenskål som ser till att vattnet inte blir stillastående utan kan filtreras runt. Att det är i ständig rörelse gör att vattnet blir syrerikt, svalt och fräscht, vilket lockar din katt till att släcka sin törst där.

Hur fungerar vattenfontäner för katter?

Fontänen har en elektrisk motor som gör att vattnet förflyttas runt däri. Den har filter som hjälper till med att filtrera och rengöra vattnet från smuts och katthår. Oftast finns det olika nivåer där din katt kan dricka vatten ifrån och det är så för att din katt själv ska kunna välja det stället som passar bäst för just dem. Vattnet blir porlande vid själva vattenfallet och är i ett lugnt flöde en bit bort.

Det viktigaste för att en vattenfontän ska fungera väl är ju att dess motor/pump är effektiv, att det finns filter som filtrerar bort smutsen och som går att rengöras och bytas ut ofta. att det finns minst en skål där vattnet kan porla runt.

Hur ofta dricker katter?

Katter dricker ca 20-50 ml vatten per kilo och dygn, men exakt hur mycket är svårt att säga, det finns saker som påverkar detta. Äter din katt mycket blötfoder får den i sig mycket vätska genom maten.


Här hittar du fler artiklar om katter!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal röster: 2

Inget betyg satt