Att ha en bra sele till din katt är viktigt av flera olika anledningar. Precis som hundar och människor behöver katter motion för att må bra. Att gå på promenad med din katt kan därför vara ett viktigt inslag, speciellt om katten är en innekatt.

En bra sele ser inte bara till att du håller koll på katten när ni rör er bland bilar, trafik och andra farligheter. Om kattselen är bra är den också bekväm för katten och ser till att den mår bra under promenaden. Sen skadar det ju inte heller om den är snygg, eftersom det kommer att göra att det blir lite roligare att ta din katt på promenad.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vilken kattsele är bäst i test?

Några av de produkter vi fastnat mest för och tycker är riktigt bra är följande:

Kattsele soft MIX – Mjukt luftigt material och ligger inte mot kattens hals, utan har trycket mot bringan om katten drar i kopplet. Köp till en löplina i valfri längd så är du redo för promenader när som helst!

Kattselar Soft mix

Trixie, mjuk kattsele med koppelBekväm sele som finns i flera storlekar och passar de flesta katter. Populärt val!

Trixie Mjuk kattsele

Basic cat Blossom sele med koppel – Snygg och väldesignad sele med reflexer, bra passform och säkerhet!

Basic Cat Blossom sele med koppel

Recensioner av 10 olika selar för din katt

För att du ska kunna hitta rätt sele för just din katt har vi nedan sammanställt en guide som går igenom 10 av de allra mest populära produkterna på marknaden. Vi jämför dessa utifrån en rad aspekter som pris, design och funktionalitet. Vi hoppas att denna guide hjälper dig att hitta fram till den sele som passar allra bäst för just din katt.

Trixie Mjuk kattsele med koppel

Trixie Mjuk kattsele

Kolla priset hos:

Det här är en kattsele som ser till att hålla din katt på plats under promenaden. Med en mjuk design i Mesh och nylon kommer denna sele att vara bekväm för din katt att bära under hela promenaden.

Precis som många andra selar är denna modell som en liten tröja som spänns på, runt den främre delen av kattens kropp. Benen träs genom särskilda hål och selen stängs med hjälp av ett kardborreband. Att sätta på denna modell är alltså ganska enkelt och smidigt, vilket är ett stort plus speciellt om katten har mycket energi.

Selen är faktiskt rätt så snygg också. Med design i antingen grått eller svart passar den kanske allra bäst på katter med lite mörkare päls, men de diskreta färgerna kan fungera bra på de allra flesta katter.

Modellen finns i storlekar upp till XXL och passar även de lite större katterna. Selen är ställbar och kan därför anpassas efter just din katts storlek.

Med tanke på att detta är en lite mer rejäl sele tycker vi att priset är rimligt. Även om det finns billigare modeller är det här en produkt som sitter bra på katten, är smidig att använda och dessutom passar de lite större katterna. Vi tycker därför att det här är en prisvärd kattsele och det är en produkt vi kan rekommendera för dig med en lite större katt.


Basic Cat Blossom sele med koppel

Basic Cat Blossom sele med koppel

Kolla priset hos:

Här är en sele med koppel som passar dig som vill att din katt ska kunna vara utomhus med lite stil och finess. Designen på denna produkt är blå med blommor på och detta mönster finns både på selen och på kopplet. Med andra ord en snygg produkt som har lite extra finess när det kommer till designen.

Den här selen finns i tre olika storlekar: S, M och L. Detta gör att den kommer att passa de allra flesta katter och den är därmed ett alternativ för många. Kopplet är 150 cm långt, vilket gör att du smidigt kan promenera med katten utan att det stramar eller spänns i onödan.

En positiv sak med denna sele är den unika utformningen. Denna gör att katten själv kliver i selen och den behöver inte dras över huvudet när den ska tas på. Det här tar bort den lite obehagliga processen det kan vara för en katt att få en sele dragen över öronen och huvudet och gör promenaden smidigare för både katt och ägare.

Ett annat stort plus är att selen har detaljer med reflexer. Att katten och kopplet syns när det är mörkt ute är viktigare än man kanske tror. Det handlar inte bara om att skydda sig mot bilister och motordriven trafik. På en cykelbana kan ett koppel och en sele som inte syns vara en fara för cyklister som vill köra om och leda till tråkiga olyckor.

Även om det inte är den billigaste modellen på marknaden så är det här en rejäl och bra sele som kommer att göra promenaden smidigare och enklare. Om du fastnar för det blommiga motivet kan denna produkt definitivt vara ett prisvärt och bra val.


HUNTER Signs katt- och valpsele

HUNTER Signs katt- och valpsele

Kolla priset hos:

Här har vi en lite enklare modell på sele som inte ser ut som en liten tröja som träs på katten. Det här är snarare två halsband eller band som sitter ihop med varandra och det är därmed en något enklare design.

Selen ser ut som så att ett band fästs runt halsen, medan ett fästs runt bröstet på katten. Dessa två band sitter också ihop med varandra med en rem i vilken kopplet också spänns fast.

Denna design gör att katten kan bära denna sele utan att den behöver märkas speciellt mycket. Att det blir alldeles för varmt för katten är till exempel ingen större risk, vilket kan vara fallet med mer heltäckande selar.

Även denna modell kommer med blommiga motiv. Men i detta fall är bakgrunden rosa, med färgglada prickar och blommor. Med andra ord ett snyggt alternativ för dig som vill att selen ska ha det där lilla extra.

Selen går att ställa in efter kattens storlek. Denna inställning är steglös och kan alltså justeras exakt efter den passform som blir optimal för din katt. Det maximala omfånget för hals är 28 cm och för bröst 37 cm.

Denna modell består av nylon och med fästen och spännen i plast och metall. Den monteras enkelt på med klickspännen och behöver inte dras över kattens huvud.

När vi kikar på priset är detta en lite billigare modell. Vi tycker att den definitivt är värd pengarna och anser att den har många bra egenskaper som gör att den faktiskt kan konkurrera med lite dyrare modeller.


Aveo Kattsele med koppel orange/svart

Aveo Kattsele med koppel orange svart

Kolla priset hos:

Om du vill ha en sele som gör att din katt sticker ut och syns i trafiken, även på dagtid kan detta vara modellen för dig. Med en design i svart och orange gör denna sele att din katt blir svår att missa. Den har även ett antal andra saker som gör att den sticker ut en del från mängden.

Till att börja med är denna modell tillverkad i en typ av nät, istället för vanliga klassiska band. Den är uppdelad i två delar, med en del som spänns runt halsen och en del som spänns runt bröstet och magen bakom frambenen. Att dessa delar består av ett nät gör att den blir luftig för katten att ha på sig och minskar risken för att den blir alldeles för varm.

Runt bröstet sitter bara ett smalt band, medan det runt halsen och mellan frambenen går ett tjockare stråk av det nät som selen består av. Detta gör att katten inte kommer kunna smita ur selen, samtidigt som den blir bekväm för katten att ta på sig.

Selen är justerbar runt magen, men den delen som sitter runt halsen går inte att justera storleken på. Det här kommer att göra att det finns en risk att selen sitter för löst runt halsen, eller att den sitter för hårt och är obekväm för katten att ha på sig.

En annan nackdel med denna produkt är att den tyvärr måste träs över huvudet på katten för att tas på. Det här är såklart lite bökigt och en hel del katter kan tycka att det är lite obekvämt och obehagligt.

Denna modell är med tanke på att den är så rejäl ändå ganska billig. Men vi måste tyvärr säga att flera saker som att storleken inte går att justera och att den måste träs över kattens huvud gör att den i våra ögon inte är riktigt lika prisvärd som en del andra produkter i denna guide. Men om du fastnar för den väl synliga designen och tror att din katt skulle trivas i det lufitga nätet som selen består av kan den såklart vara värd att ta en närmare titt på.


Kattsele med koppel Mesh

Kattsele med koppel Mesh, röd (2 storlekar)

Kolla priset hos:

Här är ytterligare en modell på sele som består av ett lite mindre band som fästs runt halsen och ett lite större som fästs runt bröstet. Selen är röd och kommer att sticka ut rätt ordentligt och göra att din katt syns ordentligt ute i trafiken.

Det som skiljer denna modell från många andra är att de två banden runt hals och bröst inte bara är ihopkopplade med ett smalt band som löper längs kattens rygg. De sitter också ihop med en tjockare bit av mesh som täcker en stor del av kattens mage. Det här gör att selen sitter riktigt ordentligt på katten, men gör såklart också att den blir varmare än de lite mer luftiga varianterna.

En annan sak som gör att denna sele sticker ut är att den är ganska lång. Många modeller är relativt korta mellan bandet runt bröstet och det runt halsen. För dig som har en katt som är lite längre i kroppen kan denna modell med andra ord passa perfekt.

Ytterligare en positiv sak är att selen är ställbar på inte mindre än 3 olika ställen. Detta gör att du kan anpassa den helt efter kattens kroppsform så att den sitter riktigt bra. Kopplet fästs i den bakre delen på selen vilket för att kraftiga ryck fångas upp av kroppen istället för halsen.

Detta är en lite mer exklusiv modell som kostar mer än många andra varianter på marknaden. Men så får du också en rejäl sele där man har tänkt till på de allra flesta områden. Om du har en katt som är lite längre i kroppen kan denna sele vara ett bra alternativ, värt att ta en titt på.


Basic Cat Sporty Sele och Koppel

Basic Cat Sporty Sele och Koppel

Kolla priset hos:

Det här är en ganska enkel modell på sele för din katt, som har lite tjockare band som går runt kattens hals och ben för att se till att den håller sig kvar i kopplet. Selen är anpassad för att vara smidig för katten att ta på sig och den behöver inte dras över huvudet. Det här kommer att göra att stunderna både innan och efter promenaden blir trevligare.

En sak som är värd att nämna när det kommer till denna sele är att den är utrustad med reflexer. Det här gör att din katt kommer att synas väl ute i trafiken även om det är mörkt ute. På så vis ökar säkerheten för både katt, ägare och andra trafikanter.

Banden på selen är tillverkade i mesh, med hål i. Detta gör att selen inte blir så varm och att katten inte behöver svettas. Den blir dock såklart lite varmare och mer instängd än en sele som endast består av tunna band.

Det medföljande kopplet är 120 cm långt och gör att du smidigt kan gå med katten utan att det behöver spännas eller dras ut i onödan. Selen är smidig att ta på och av, med ett kardborreband som också gör att du steglöst kan justera storleken och passformen så att den passar din katt som bäst.

Selen kommer i tre olik storlekar och det finns därmed alternativ för de allra flesta katter.

En nackdel med denna modell är att den kan upplevas som lite tråkig. Med en design i svart och grått är den inte direkt någon färgsprakande produkt. Speciellt om du har barn som kommer att gå med katten är detta en detalj som kan göra att promenaderna blir lite tråkigare.

Om vi kikar på priset så är denna modell dyrare än en hel del andra på marknaden. Med tanke på att det finns andra produkter som erbjuder liknande funktioner och egenskaper, till ett något bättre pris kanske detta inte är det mest prisvärda alternativet. Men vill du ha en diskret sele till din katt som är smidig och enkel att använda kan den såklart vara värd pengarna.


Kattsele soft med koppel

Kattsele soft med koppel Turkos

Kolla priset hos:

Denna sele liknar till stor del några andra modeller på marknaden. Den ser ut som en lite tunnare sele, med ett mindre band runt halsen och ett större runt bröstet. Men under magen mellan dessa två band löper ett bredare parti med Mesh.

Det här partiet gör att selen sitter bättre på katten och inte glider omkring så mycket. Denna del av selen kan dock göra att det blir lite varmt för katten, även om tyget är ganska tunt och med hål i.

En fördel med modeller som denna är att kopplet är fäst i selens bakre del, den som sitter runt kattens bröst och kropp. På så sätt kommer kraftiga ryck och annat att fångas upp av kroppen och de gör inte att det drar i kattens hals.

Ytterligare en sak som är positiv med denna modell är att den går att knäppa upp helt med ett smidigt spänne. Detta gör att selen inte behöver träs över huvudet när den ska tas på. En annan positiv sak är att selen går att ställa in på flera olika ställen för att passa just din katt på bästa sätt.

En nackdel med denna sele är att den faktiskt inte är speciellt snygg. Med en grönliknande eller turkos färg på den del av selen som löper under kattens bringa kommer den nog att skära sig lite i ögonen på de flesta. Även om vissa inte lägger så stor vikt vid detta, tycker andra att det är en viktig del och något som drar ner betyget rejält.

Prismässigt är denna sele billigare än många andra liknande modeller. Den har dock de flesta funktioner som många andra lite dyrare selar har och rent funktionellt tycker vi att den konkurrerar med mer exklusiva varianten. Så om du inte störs av den något grälla färgen har du här en riktigt bra sele till ett förmånligt pris.


Martin Sellier Comfort Nylonsele

Martin Sellier Comfort Nylonsele

Kolla priset hos:

Den här selen passar i första hand lite mindre katter. Den finns i storlekarna S och XS och går också att använda som en sele till små hundar eller valpar.

Selen har en rosa design som gör att den kommer att sticka ut från mängden en aning. Även om denna färg kanske inte är allas förstahandsval tycker vi att selen är snygg då färgen är en aning mer diskret med en lite mörkare rosa, jämfört med många andra rosa och röda modeller.

En stor fördel med denna sele är att den har ett speciellt system för att spänna på och spänna av selen. Med snabbspännet kan du på ett smidigt sätt ta på eller av selen från katten. Du slipper också dra den bakre delen av selen över kattens huvud, vilket både katt och ägare i de flesta fall är tacksamma för.

Denna modell är designad med smala band som spänns över kattens hals och över bröstet eller kroppen. Det gör att den sitter på bra.

En nackdel är att kopplet fästs i den del som håller ihop bandet runt halsen och det runt kroppen. Detta gör att kraftiga ryck i kopplet kommer att leda till ganska stor press på kattens hals. Det här är såklart obehagligt för katten och om den stretar mycket när ni är ute och går, är det inte säkert att den modell som denna är det bästa alternativet.

Selen kan ställas in på ett flertal ställen för att på ett optimalt sätt passa kattens storlek. Det här gör såklart inte bara att risken för att katten smiter blir mindre. Det medför också att katten får en mer bekväm sele som sitter lagom hårt och som inte glider omkring och skaver på kroppen.

När vi kikar på priset är denna modell billigare än andra lite mer heltäckande selar. Jämfört med liknande, selar med tunna band är den dock en av de lite dyrare. Även om det är en bra sele erbjuder den inte speciellt mycket som de billigare modellerna inte redan har. Men om du tycker färgen är snygg och att funktionen för att koppla på och av selen verkar smidig kan en modell som denna såklart vara värd några kronor extra.


Hunter Seventies Sele Set med koppel

Hunter Seventies Sele Set med koppel

Kolla priset hos:

Här har vi en sele som minst sagt kommer gör att du och din katt sticker ut lite när ni är ute på promenad. Denna modell kommer nämligen i starka färger, med antingen rosa eller orange som bas och med färgglada prickar ovanpå. Med andra ord ett lite mer vågat val som passar dig som vågar gå lite utanför boxen.

En sak som är positiv med denna sele är att den har smidiga spännen som gör att den inte behöver träs över kattens huvud. Även om selen består av två band, där ett spänns runt halsen och ett runt bröstet så kan du smidigt både ta av den och på den genom att knäppa eller knäppa upp dessa spännen. På så sätt slipper katten obehaget av en sele som dras över huvudet och öronen.

En annan positiv sak är att selen på ett smidigt sätt kan ställas in för att passa kattens storlek. På så sätt kan du enkelt se till att den sitter riktigt bra och inte är för liten eller för stor.

Kopplet fästs i en karbinhake i det fäste som håller ihop selens främre och bakre del. Det här är inte enbart positivt eftersom det kommer att göra att en del tryck läggs på halsen vid kraftiga ryck och vändningar. Om din katt stretar emot mycket när ni går eller ofta gör tvära kast kan promenaden tyvärr bli en lite väl obehaglig upplevelse för katten.

Det här är tyvärr ingen billig sele när vi kikar på priset. Även om den är lite billigare än vissa andra mer heltäckande modeller så är den dyrare än de flesta andra modeller med tunna band.

Men designen är unik och en hel del tycker nog att den är riktigt häftig. Om du hör till denna grupp kan det såklart vara värt det att lägga några kronor extra för att få ett koppel som är häftigt och snyggt och som gör att du och din katt drar blickarna till er på era promenader.


Trixie Bilsele för katter

Trixie Bilsele för katter

Kolla priset hos:

Om du vill kunna transportera din katt i bilen utan att behöva oroa dig för dess säkerhet kan denna sele från Trixie vara precis det du behöver. Selen är anpassad för att användas i bil, men kan också kopplas till ett vanligt koppel för att hålla koll på katten även efter bilfärden.

Den här modellen från trixie är designad som många andra vanliga selar på marknaden med tunna band där ett fästes runt halsen och ett runt kroppen eller bröstet. Dessa är sammanfogade med ett vadderat band som löper mellan kattens framben för att se till att din katt färdas både säkert och bekvämt.

På toppen på selen finns en ring i vilken du kan fästa en karbinhake. Denna sitter i sin tur fast i ett band som fästes i bilens bälteshållare. På så sätt är katten kopplad även när den är i bilen och du kan känna dig trygg med att den till exempel undviker att störa dig som förare och att den inte hoppar ut genom öppna fönster.

Selen har ett klickspänne som gör att den kan monteras både på och av på ett smidigt sätt. Den kan även ställas in på flera ställen för att på ett optimalt sätt passa kattens storlek.

Värt att nämna är att vi inte kan ge några garantier för att en sele som denna kommer att skydda katten på bästa sätt vid en krock. Den är såklart inte fastspänd som en människa som sitter bältad i bilen, utan rör sig lite mer fritt. Men selen är ett bra sätt att hålla koll på katten under resan och se till att den inte stör dig som förare eller hittar på andra dumheter som att hoppa ut genom ett fönster.

Prismässigt är det här faktiskt en riktigt bra deal. Man skulle kunna tänka sig att en specialanpassad sele som denna skulle kosta mycket, men faktum är att den är billigare än de flesta andra modeller i denna guide.

Med tanke på att den även kan användas som en vanlig sele tycker vi att det här är ett riktigt prisvärt alternativ. Om du någon gång planerar att åka bil med din katt rekommenderar vi därför att du tar en närmare titt på denna modell.


Hur vänjer du din katt att bära sele?

En hel del katter kan tycka att det är lite obehagligt att ha på sig en sele och vara kopplade under promenader. För ett djur som hela sitt liv rört sig fritt är det såklart inte så konstigt att det känns speciellt att vara kopplad.

Ett tips är därför att börja med sele tidigt om du vet att det kommer att behövas senare. Genom att vänja sig vid att ha sele när den är liten kommer katten att känna sig mer bekväm med detta sedan när den blir äldre.

För att processen ska bli smidigare med en katt som inte tycker om att ha sele och koppel kan det vara bra att välja en modell som inte behöver träs över huvudet. Detta minskar obehaget både innan och under promenaden och gör att du kan vänja katten vid sele på ett smidigare sätt.

Ett annat tips är att enbart börja med selen och inte sätta på kopplet direkt för att se hur din katt reagerar. När katten vant sig vid selen kan du sedan gå över till att prova med koppel, först i korta perioder och sedan under lite längre promenader.

Katter som är vana med halsband är ofta lättare att vänja även vid selen. Men även där finns det förstås katter som generellt tycker det är obekvämt.

Även om katter inte är riktigt lika lätta att dressera som hundar kan du använda dig av belöningar för att visa på att katten varit duktig när den haft på sig selen. Över tid kommer katten då förhoppningsvis förknippa selen med något positivt istället för något negativt.

Vad är viktigt att tänka på vid val av sele?

Som du sett ovan finns det en mängd olika produkter att välja bland när det kommer till selar för katter. Att veta vilken modell som blir bäst för just dig och din katt kan därför såklart vara svårt. Här kommer några saker du kan ha med dig medan du letar.

En viktig del är att fundera över om du tror att din katt kommer tycka det är jobbigt att gå i sele och koppel. I sådant fall kan det vara bra att lägga en hel del fokus på saker som komfort och att selen känns så lite som möjligt på katten. Att den går att ta på och av utan att träs över huvudet är också ett plus i dessa situationer.

Ytterligare en sak att tänka på är att hitta rätt storlek. Det kan vara bra att mäta din katt runt halsen och runt kroppen bakom frambenen för att få mått som du sedan kan jämföra med de produkter du funderar på att köpa. En del produkter finns nämligen bara i begränsade storlekar som S och XS och det är inte säkert att alla har en storlek som kommer passa just din katt.

Därför är det praktiskt att lära din katt att gå i koppel

En hel del som läst denna artikel kanske undrar varför man ska ha katten i koppel över huvud taget? Sanningen är att det finns en mängd olika bra anledningar till detta.

Om du har en innekatt och bor i stan finns det en ganska stor risk att den inte får den motion den behöver för att må bra. Att då ha möjlighet att gå på promenader med katten kan vara ett bra sätt att se till att den får röra på sig.

Men detta är såklart inte helt lätt i stan, med bilar och trafik överallt. Att ha ett koppel och en sele till din katt kommer att gör att du kan hålla koll på den och se till att den är säker även där det är mycket trafik. Med andra ord är en sele med koppel ett sätt att kunna ge katten den motion den behöver även på platser där det kan vara lite knepigt.

En annan bra sak med koppel är att du kan se till att katten inte jagar fåglar och annat som du inte vill att den ska jaga när ni är ute och går. Även om du bor på landet kan kopplet alltså vara ett bra och praktiskt verktyg. Det kan också göra att katten undviker att ryka ihop med grannkatten, där en sådan rivalitet finns.

Med andra ord finns det många bra anledningar till att investera i en sele med koppel till din katt. Vi hoppas att alla dessa tips i kombination med guiden ovan kommer att hjälpa dig att hitta fram till den modell som passar allra bäst för just din katt.


Läs fler artiklen om produkter för katt!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt