Det kommer tider i livet då saker och ting förändras. Det kan handla om nytillskott i familjen, renovering, omfattande förändringar i hemmiljön, eller andra omställningar som kan upplevas stressande för din katt.

Katter är vanedjur och finner trivsel när de har lärt sig bli trygga med miljöerna de vistas i. Detta ställs på ända när vi plötsligt omger oss av drastiska förändringar.

Som tur är finns det vissa produkter som kan vara till hjälp. Här listar vi olika typer av hjälpmedel som kan bidra till att skapa ett lugn hos din katt!

Vilken lugnande produkt för katter är bäst i test?

En av våra favoriter är Feliway Optimum Doftavgivare. Det är en feromondiffuser som skapar dofter som gör katten lugn och till mods. Väldigt effektiv för många katter, men det varierar dock mellan individer hur mycket de påverkas.

Feliway Optimum Doftavgivare

Kolla priset hos:


Om du vill ha ett ätbart tillskott att använda vid speciella tillfällen som resa till veterinären, fyrverkerier eller andra orosmoment bör du kolla in WeCalm tuggtabletter eller Multiva Calming Tuggtillskott.

WeCalm tuggtabletter för stress & oro

Kolla priset hos:


Multiva Calming

Kolla priset hos:


Slutligen kan vi rekommendera Slickmattan från Casper & Felix. Det är en väldigt prisvärd produkt som bidrar till en mer harmonisk måltid som samtidigt håller katten mer aktiv.

Slickmatta Casper & Felix

Kolla priset hos:


Recensioner av 11 lugnande kattprodukter

Det finns specifika situationer som orsakar tillfällig stress hos katten. Tack vare sin goda hörsel är högljudda moment jobbiga för katter, både vardagsljud som dammsugare, men ännu värre är fyrverkerier och andra höga ljud. Att resa kan vara tufft för katter, med många stressmoment, särskilt om de inte är vana att sitta i sin transportbur.

Oavsett ifall det handlar om omställningar i befintlig miljö, eller ifall du just fått hem din nya familjemedlem och vill att den ska känna sig trygg och ska lära sig trivas i sitt nya hem, så kan det vara bra att ta till hjälpmedel som ökar chanserna till en lugn och välmående katt.

Det finns en hel del produkter som hjälper din katt att känna sig lugnare och mer trygg. Här är några av dem.

WeCalm tuggtabletter för stress & oro

WeCalm tuggtabletter för stress & oro

Kolla priset hos:

Ett fodertillskott i tablettform som både smakar gott och lugnar din katt i stressande situationer. Förbättrar kattens nivåer av neuro-transmittorer.

Innehåller främjande mineraler och vitaminer som med fördel bidrar till ett lugn i situationer som bidrar till hot, rädsla och då din katt känner dig rädd och pressad. Hjälper även vid oönskade beteenden. Både i specifika situationer samt för mer långvarigt bruk, med en effekt som verkar upp till hela 12 timmar!

Produkten innehåller en rad ämnen som tillsammans med vitaminer förbättrar nivåerna av serotonin och dopamin. Vi känner till dessa som lugnande substanser. I denna tablettform blir de mer koncentrerade och därmed mer effektiva.

En fördel är att de smakar gott och kan därför blandas i fodret.   


CatComfort Diffuser Doftavgivare

CatComfort Diffuser Doftavgivare

Kolla priset hos:

Denna doftavgivare gör att katten blir lugnare i stressade situationer i vardagen. Då vid exempelvis renovering, ommöblering, tillskott av nya familjemedlemmar.

Feromonerna som doftavgivaren utsöndrar lugnar och dämpar ångest och är därför även perfekt ifall katten är ny i hemmet och ska få en lugn och trygg start. Avgivaren räcker hela 30 dygn och kan enkelt fyllas på med refiller.

Feromonerna i doftavgivaren är kliniskt beprövade, vilket ökar känslan av en trygg produkt.

Smidigt att plugga in i valfritt eluttag där katten befinner sig som mest. Lätt att både flytta mellan vägguttag och att fylla på.

Genom dess smidiga funktion och naturliga ämnen gör den extra populär.


Multiva Calming

Multiva Calming

Kolla priset hos:

Detta tillskott främjar lugnet hos oroade och stressade katter. Genom att det är i form av kattgodis, gör att du enkelt kan ge din katt ett lugn samtidigt som den fungerar som en välsmakande belöning.

Förutom att produkten innehåller ämnen som lindrar stress och oro, så finns här även en sammansättning av tiamin och lecitin som främjar kattens kognitiva funktion.  

En annan fördel med produkten är att den inte har några dokumenterade biverkningar, och inte heller ändrar den kattens personlighet eller energinivå, vilket klart uppskattas.

Med fördel kan du ge katten detta godis när du tränar din katt att gå på lådan eller som belöning efter aktiverande lek. Snabbverkande effekt som du kan märka av redan en halvtimma till en timma efter intag! Skönt att veta är att det inte är någon fara att fördubbla eller tredubbla dosen.


Slickmatta Casper & Felix

Slickmatta Casper & Felix

Kolla priset hos:

Lägg kattens mat på denna slickmatta och det kommer att förhindra hetsätande. Kattens konstanta slickande gör att lugnande hormoner frigörs och den rengör samtidigt din katts tandkött och tänder.

Måltiderna varar längre tack vare fickorna i mattan. Katten lär sig därmed att äta långsammare och blir då lugnare.  

Den läckert fiskformade mattan i mjukt gummi har ett varierat mönster som skapar olika upplevelser för kattens sinnen beroende av vilken del av mattan katten slickar på. Det mjuka gummit är skonsamt masserande för kattens tunga.  

Tänk att en helt naturlig produkt som utan några som helst tillsatser och ämnen kan trygga och lugna en stressad och oroad katt. Dessutom endast med hjälp av kattens tunga och egna hormoner! Naturliga produkter är omtyckta, därav har denna produkt klättrat i popularitet.


Felisept Home Comfort lugnande halsband

Felisept Home Comfort lugnande halsband

Kolla priset hos:

Katthalsbandet är fyllt med rogivande kattmynta. Den verkar avslappnande och hjälper till i stressande situationer. Perfekt att katten hela tiden bär med sig en lugnande effekt vart den än går!

Det är det som är fördelen med halsband, att du inte behöver ge katten tabletter på given tidpunkt eller plugga in doftavgivare där katten vistas och så vidare. Ett halsband hänger smidigt och automatiskt med katten.

Just därför är denna produkt omtyckt, på grund av dess smidiga funktion och välgörande effekt.

Kattmynta verkar avslappnande på katter. Det innehåller substansen nepetalactone, vilket är ett helt naturligt ämne, utan konstgjorda tillsatser.

Den lugnande effekten avges nära kattens luktorgan, och räcker till för en hel månad. Du får en välmående och balanserad katt på ett enkelt sätt!


Sanal Relax Lugnande Effekt

Sanal Relax Lugnande Effekt

Kolla priset hos:

Då katten visar ett nervöst eller stressigt beteende så är dessa tabletter ett perfekt tillskott för att lugna och ge ett mer avslappnat tillstånd. Detta med hjälp av en substans som både lugnar och styr sömnmönstret i hjärnan.

Bra är att de här tabletterna även kan ges till de allra flesta dräktiga katter i samråd med veterinär, eftersom ämnena inte påverkar blodtrycket.  

Med en blandning av mineraler och aminosyror så främjar de cellerna i hjärnan och ryggmärg, och fungerar som ett hjälpmedel då man tränar katten i nya situationer och vid avvikelser i beteendet. Minskar även ångest och dosen kan regleras vid behov av starkare effekt.

Innehåller endast naturliga ingredienser som inte skapar något beroende.  


Feliway Optimum Doftavgivare

Feliway Optimum Doftavgivare

Kolla priset hos:

En väggadapter fylld med ett nyupptäckt feromon som lugnar katten bättre än någonsin. En mer effektfull doft i utvecklad tappning, som verkar för att lugna i de allra flesta stressande situationer.

Genom att alltid låta den sitta i vägguttaget så får du en ständigt lugn och trygg katt. Då kan du alltid känna tillit till att katten får en balans i sitt välmående. Det underlättar även din livssituation som exempelvis sociala situationer och andra förändringar i hemmet och i livet.   

Denna optimala adapter går att fyllas på vid behov. Enkel att använda, bara att plugga in i ett vägguttag så täcker den hela 70 kvadratmeter! Plugga in där behov finns, supersmidigt! Och vänligt för både katt och miljö.

Den gillas för den breda räckvidden och att den är flyttbar på ett enkelt sätt.

Feliway är ett varumärke som satsar på katters välmående i 50 länder världen över. De har tagit fram en mängd högkvalitativa produkter som är kliniskt testade och helt fria från kemikalier. Länge har de arbetat med att hjälpa katter till att nå trygghet och lugn med trygga feromoner. Här har de nått ett ännu mer utvecklat feromon som ska verka extra effektivt.   


KalmAid Cat Gel

KalmAid Cat Gel

Kolla priset hos:

Ett kosttillskott i gelform som du kan ge din katt i samband med stressade situationer och då katten uppvisar ett nervöst beteende.

En fördel med gel är att det enkelt appliceras på tassarna och det är dessutom välsmakande. Därför slickar katten i sig det efter applicering. Gelformen uppskattas för dess enkla applicering. Bekvämt och praktiskt.

Den lugnande effekten kommer ifrån dess innehåll av fler viktiga essentiella aminosyror och vitaminer, såsom tiamin och L-theanin. Detta är ämnen som stimulerar produktionen av serotonin som i sin tur har en viktig roll för kattens lugn och välbefinnande.

De naturliga ämnena gör den extra fördelaktig och säker att använda även långsiktigt, vid behov.

Varumärket Sweden Care har tagit fram denna naturliga produkt då de satsar på 100 procent ekologiska växtbaserade produkter i sina naturläkemedel till katter. Tillsammans med veterinärer och tandläkare startade de upp sina studier för mer än 20 år sedan.


Serene-UM Droppar – Lugnande – stressad katt

Serene-UM Droppar

Kolla priset hos:

Din katt förtjänar inre ro. Hjälp till genom att ge den dessa välsmakande droppar. Dropparna är särskilt lämpade för mindre katter då tabletter eller lugnade godis är svåra att ge.

De verkar igenkännande och naturligt eftersom de bygger på zinkcitrat som är ett ämne som finns naturligt i modersmjölken hos katter.

Åker ni bil mycket så är de perfekta eftersom de även motverkar åksjuka.

Innehåller även andra välgörande ämnen som jobbar för att främja lugn, välbefinnande och harmoni. Perfekt och enkelt att bara droppa i kattens mat eller vatten. Det räcker med en tesked, två gånger om dagen. Detta gör dropparna till en populär produkt.


Super Benek Lavendel

Super Benek Lavendel

Kolla priset hos:

Bra kattsand är en viktig del av kattens rutiner och vardag. Det är minst lika viktigt med en lugn och trygg plats på toaletten som på andra platser i hemmet. För att känna sig trygg nog att gå på lådan så är ett välbehagligt och fräscht kattsand en förutsättning.    

Med en behagligt varm och torr konsistens så känns detta kattsand extra skönt mot kattens tassar.

Det är tillverkat av naturlig bentonit och den lugnar extra mycket genom den välgörande doften av lavendel. Verkar även antibakteriellt då den absorberar väta och doft.

Här kan katten trampa sig lugn i väldoftande harmoni!

Kattägare har gett denna produkt ett högt betyg på grund av den härliga doften och att upplevelsen känns fräsch.


Senses 2.0 Wellness Center

Senses 2.0 Wellness Center

Kolla priset hos:

Ett paradis för avslappning. Det här är en ultimat plats som erbjuder variation av massageräfflor, textur och borstar så att katten själv kan sköta om sin päls och slappa och njuta så mycket den vill. Dessutom så besitter den en unik tandköttsstimulator som främjar friska tänder och tandkött.

En absolut fördel är att den är helt utan konstgjorda tillsatser. Denna plats är naturligt lugnande genom dess välgörande aktiverande möjligheter.

För att stärka den välgörande känslan så kan man sprida ut den medföljande kattmyntan som helt säkert uppskattas av din njutande katt. 

Denna fantastiska och lugnande oas är tillverkad i en ergonomisk design genom en flexibel och varierad konstruktion, anpassad för varje avseende. Allt för att katten lätt ska komma åt borstar, massage och en skön viloplats. Massagehjälpmedlet är exempelvis perfekt utformat för kattens hals, huvud och ansikte.

Wow, vilken mångsidig och trygg plats. Den är uppskattad för att katten verkligen kan njuta här.

Godkänd och giftfri plast som är enkel att plocka isär och diska.


Hur lugnar du katten när den är stressad?

Lugnande produkter i alla dess slag är ett fantastiskt hjälpmedel. Kombinera gärna med att se till att miljön omkring är relativt tyst och lugn.

Respektera kattens behov av integritet, närma dig försiktigt och klappa katten korta stunder. Låt katten komma till dig när den är redo att lita på dig. Sätt dig i närheten och vänta in så känner katten att du finns där.


Se även våra tips på kattfoder!

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt