Att se till att katten mår så bra som möjligt är såklart av högsta prioritet för de allra flesta kattägare. Ibland räcker inte riktigt kattens ordinarie kost till för att allt i kattens kropp ska fungera på bästa sätt. Då kan olika typer av kosttillskott och vitaminer vara att rekommendera.

Men det finns mycket på marknaden och det kan vara svårt att veta vad som blir bäst för just din katt. I denna artikel går vi därför igenom några av de mest populära produkterna på marknaden och jämför dessa så att du kan hitta den produkt som passar bäst för din katt.

Vi svarar också på några av de vanligaste frågorna som finns kring kosttillskott för katter. Vi hoppas att denna artikel ska vara dig till hjälp så att du kan hitta rätt.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vilket kosttillskott för katt är bäst i test?

För att du snabbt ska kunna hitta ett bra kosttillskott till din katt har vi här tagit fram några av de produkter som vi tycker är bäst i test:

Vill du ha en prisvärd vanlig multivitamin för katt, kan vi rekommendera Aptus Multicat Tabletter. Rekommenderas bland annat för katter som äter ensidigt, eller under slutet av dräktighet, kattmammor som diar sina ungar eller vid tillstånd av brist av vitamin eller mineraler.

Aptus Multicat Tabletter

Smilla Multivitamin kattpastej: Denna produkt är riktigt bra och innehåller ett flertal nyttiga vitaminer och mineraler som kan vara bra för din katt. Den ser bland annat till att stärka kattens päls, hud och skelett. Den stora fördelen är att den kommer i form av en pastej som de allra flesta katter tycker om.

Smilla Multivitamin kattpastej

KalmAid tabletter: Om du har svårt att ta med din katt till veterinären för att den blir allt för nervös, eller om katten ofta blir orolig när ni har besök hemma kan en produkt som denna vara ett perfekt alternativ. Preparatet verkar lugnande och ser helt enkelt till att katten mår bättre i stressiga situationer. Här kan du läsa om fler lugnande kattprodukter!

SwedenCare KalmAid tabletter

Slutligen måste vi även nämna Dogman VitaBe för katt. Det är en knaprig och välsmakande mjölkpastill som är berikad med B-vitaminer. Prisvärd, omtyckt av de flesta katter och främjar fin välmående päls hos katten!

VitaBe för katt från Dogman

Olika tillskott passar ju förstås vid olika tillfällen. Nedan kan du läsa om en mängd olika kosttillskott för katter, för olika ändamål!

Recensioner av 12 kosttillskott för katter

Att hitta rätt kosttillskott till din katt kan som sagt vara en aning utmanande eftersom det finns många olika alternativ på marknaden. Nedan lyfter vi 12 av de allra mest populära produkterna på marknaden. Vi bryter ned vad dessa tillskott faktiskt gör och vilka katter de passar bäst för.

På så sätt hoppas vi kunna hjälpa dig fram till det eller de kosttillskott som passar allra bäst för just din katt.

Det är klokt att ha en bra kattförsäkring på plats, för att säkerställa att du har råd med eventuella besök hos veterinären. Se vårt omdöme om Lassies försäkringar!

NVC Kosttillskott för urinblåsa

NVC Kosttillskott för urinblåsa

Kolla priset hos:

Om din katt har problem med urinblåsan kan detta vara ett preparat som hjälper. Det är speciellt framtaget för att hjälpa katter med dessa problem och kan därmed vara till stor hjälp och göra livet ganska mycket enklare för dig och din katt.

Detta kosttillskott kommer i kapslar som du dock kan dela och sprida ut i maten. Preparatet har också en hel del andra positiva funktioner, till exempel att det kan minska kattens stress.

När vi kikar på priset på en produkt som denna är det ganska billigt per kapsel. Om det gör att din katt får mindre problem med blåsan är det såklart en ganska liten summa att betala. Med andra ord är det här en både bra och prisvärd produkt som definitivt kan vara värd att ta en närmare titt på för dig som har en katt med dessa åkommor.


Smilla Multivitamin kattpastej

Smilla Multivitamin kattpastej

Kolla priset hos:

Här har vi ett kosttillskott som kommer i formen av en pastej och kan vara ett riktigt bra alternativ för dig som har en lite mer kräsen katt. Detta tillskott innehåller en mängd olika nyttiga ämnen som kan säkerställa att din katt bibehåller hälsan längre.

Till att börja med innehåller denna pastej en mängd olika vitaminer. Till exempel innehåller den vitamin D vilket gör att kroppen kan ta upp kalcium lättare och på så sätt se till att skelettet är starkt och friskt.

Den innehåller också Vitamin A. Detta ämne kan göra att kattens päls och hud blir mer hälsosamma och får en bättre lyster och glans.  Även vitamin B ingår i denna produkt vilket gör att kattens metabolism har lättare att fungera på ett normalt och bra sätt.

En annan stor fördel med denna produkt är att den är helt fri från konserveringsämnen och färgämnen. Det här gör att du kan känna dig trygg med vad du stoppar i din katt och inte behöver oroa dig för ämnen som kan skada katten på olika sätt.

Ytterligare en bra sak är att produkten kommer just i formen av en pastej. Det här gör att även katter som i vanliga fall inte äter tabletter eller annat du blandar i maten, kommer att kunna få i sig detta kosttillskott. Katten tycker helt enkelt att det är gott.

Prismässigt är detta en prisvärd produkt. Speciellt med tanke på att den finns att få i riktigt små förpackningar till ett riktigt lågt pris. Det här gör att du kan prova produkten utan att det kostar speciellt mycket, för att se om den passar bra för just din katt.


KalmAid tabletter

SwedenCare KalmAid tabletter

Kolla priset hos:

Det här är ett kosttillskott som kan användas för att få din katt att må bättre under obekväma och stressiga situationer som katten har svårt att hantera på egen hand. Det ska i första hand tas vid behov och verkar lugnande på din katt.

Preparatet innehåller flera olika ämnen som visat sig ha lugnande effekter och minska stress hos katter och hundar. Till exempel innehåller det ett antal essentiella aminosyror som bidrar till att producera ämnet seotonin i kroppen, vilket är ett ämne som är viktigt för att djur ska vara lugna.

Det innehåller också vitamin B1. Brist på detta ämne har bland annat visat sig ha negativa effekter när det kommer till katten lugn.

Preparatet ska som sagt i första hand användas vid behov. Det kan handla om att katten är extra nervös för att ni har gäster i huset som den inte känner sig trygg runt. Det kan också handla om att se till att katten håller sig lugn  under ett besök hos veterinären.

När vi kikar på priset på en produkt som denna är det inte extrem dyrt per kapsel. Med tanke på att det i första hand ska tas vid behov och att det kommer 30 kapslar i varje förpackning kommer denna produkt troligen att räcka ganska länge. Har din katt problem med saker som nervositet och stress kan denna produkt vara en av de bästa investeringarna du någonsin gjort till din katt.


Purina Pro Plan Veterinary Diets Feline FortiFlora

Purina Pro Plan Veterinary Diets Feline FortiFlora

Kolla priset hos:

Om din katt har problem med magen kan detta kosttillskott vara till stor hjälp. Produkten är speciellt framtagen för att se till att kattens mag- och tarmsystem mår så bra som möjligt och fungerar på bästa sätt.

Preparatet innehåller bland annat specifika mjölksyrabakterier och är riktigt bra för kattens mage. Dessa typer av bakterier liknar de vi som människor äter för att må bättre i magen och som bland annat finns i A-fil och olika typer av yoghurt. Dessa bakterier finns redan naturligt i kattens tarmar och att få i sig fler av dessa kan förbättra hälsan i tarmar och mage.

Detta preparat ska även det i första hand tas vid behov. Det kan handla exempelvis om att din kattunge har problem med avföringen. Det kan också vara ett bra komplement till exempel antibiotika som katten ibland får när den är sjuk, eftersom detta kan störa kattens mage och tarm. I vissa fall kan det också vara stress eller förändringar i foder som påverkar kattens maghälsa och då kan ett preparat som detta vara bra.

Utöver bakterier så innehåller denna produkt också en hel del vitaminer som kan få din katt att må bättre. Bland annat får din katt genom detta preparat i sig höga halter av C-vitamin och E-vitamin.

Du får per förpackning 30 doseringar som enkelt kan spridas över maten. Pulvret smakar gott för katten och även mer kräsna katter kommer troligen inte ha några problem att få i sig denna produkt.

Prismässigt sticker detta kosttillskott iväg lite och det är inte den allra billigaste varianten på marknaden. Men med tanke på att det är din katts hälsa som står i fokus kan en produkt som denna såklart vara värd att betala lite extra för om din katt har behov av den.


Fortiflex 225 fodertillskott

Fortiflex 225 fodertillskott

Kolla priset hos:

Precis som människor så kan katter få problem med sina leder. Det här är inte bara obekvämt och jobbigt för katten, det kan också få fler effekter på kattens hälsa. Till exempel kan det leda till att katten blir mindre aktiv vilket kraftigt kan påverka både dess fysiska och psykiska hälsa.

Det här är ett kosttillskott som ser till att bidra till att stärka kattens leder. Ett vanligt problem när det kommer till leder är brist på brosk mellan benen, vilket såklart inte är bra. Detta preparat innehåller kondrotinsulfat som är ett ämne som krävs för att bygga upp broskvävnad mellan benen och i lederna.

Produkten innehåller också olika antioxidanter. Förutom att vara bra för kattens hälsa generellt kan dessa ämnen bidra till att minska åldrandet i kattens leder. Med andra ord är detta ett preparat som ser till att angripa problemet med dåliga leder från flera olika håll.

Prismässigt är detta en rätt bra deal. Den innehåller 30 tabletter, men till katter räcker det med en halv tablett per dos. Med andra ord får du i denna produkt med 60 doseringar och den kommer därmed till ett bra pris per dos. Vi kan rekommendera denna produkt om din katt har problem med sina leder, eller om du bara vill ge ett förebyggande preparat som ser till att kattens ledhälsa håller bättre i framtiden.


Lintbells YuMOVE katt

Lintbells YuMOVE katt

Kolla priset hos:

Här har vi ytterligare en produkt speciellt framtagen för att främja hälsan i kattens leder. Detta kosttillskott innehåller en mängd olika ämnen som bidrar till detta och kan gör att din katt undviker stela eller värkande leder även när den blir äldre.

Även denna produkt innehåller kondroitin som, vilket vi nämnt ovan, är ett ämne som bidrar till att bygga upp brosket som krävs för hälsosamma och friska leder. Utöver detta innehåller den bland annat hyaluronsyra och C-vitamin och E-vitamin.

En sak som gör att denna produkt sticker ut från många liknande är att den har kliniskt bevisade resultat. Det här innebär att du kan vara mer eller mindre säker på att den fungerar och kommer att bidra till att kattens leder helt enkelt mår bättre.

När vi tittar på priset kommer produkten också till en prislapp som är lägre än många liknande alternativ på marknaden. Med tanke på dess bevisade resultat och det låga priset skulle vi säga att det här är en av de absolut mest prisvärda produkterna när det kommer till att främja kattens ledhälsa. Vi kan därför varmt rekommendera denna produkt.


VitaBe för katt från Dogman

VitaBe för katt från Dogman

Kolla priset hos:

Det här är ett bra preparat som du kan ge till din katt för att se till att de får i sig mer B-vitamin. Produkten är en riktigt bra lösning för dig som till exempel har en katt med lite sämre kvalitet på pälsen eller har en päls som tovar sig mycket.

Produkten kommer i form av knapriga pastiller. Dessa består av jäst som helt enkelt är rik på B-vitamin. Det här gör att de är ett smidigt sätt för dig att ge din katt lite mer B-vitamin. Pastillerna har en god smak som katten uppskattar, vilket gör att det är lätt att ge detta kosttillskott.

B-vitamin kan som sagt bland annat hjälpa katter som har tovig päls. En kur av denna produkt kan göra att pälsens kvalitet går upp och att du och din katt slipper oroa er för jobbiga tovor. Pälsen blir helt enkelt mer lättskött.


ArthriAid Omega Cat gel

ArthriAid Omega Cat gel

Kolla priset hos:

Precis som vi nämnt några gånger ovan så är det inte helt ovanligt att katter precis som människor drabbas av problem med lederna. De slits helt enkelt över tid och till slut kan det leda till saker som artros som medför värk och smärta, samt ofta att katten blir mindre aktiv. Här är ännu en produkt som innehåller flera olika ämnen som kan bidra till att förebygga och minska dessa problem.

Likt många av produkterna ovan innehåller detta kosttillskott kondoritin som bidrar till att bygga upp det brosk som behövs för att lederna ska fungera optimalt. Brosket fungerar som en stödämpare mellan benen och slits hela tiden, varför det är viktigt med ämnen som bygger upp detta.

 Utöver detta innehåller produkten glukosamin vilket är ett ämne som bidrar till att saker som brosk ligament och ledvätska fungerar som de ska. Med andra ord är det här en produkt som innehåller flera viktiga ämnen för kattens leder och den passar extra bra för gamla katter som exempelvis drabbats av artros.

Rent prismässigt ligger denna lite högre än en del liknande produkter i pris, även om den inte är den allra dyraste på marknaden. Tack vare den komplexa sammansättningen av olika ämnen som bidrar till att stärka kattens leder tycker vi att det här ändå är en prisvärd produkt. Har din katt problem med lederna kan detta kosttillskott alltså vara värt att prova.


Dibo pulver av grönläppad mussla

Dibo pulver av grönläppad mussla

Kolla priset hos:

Här har man sett till att ta fram en produkt som kan fungera bra som ett tillskott till kattens måltider. Det här är en riktig hälsokur som innehåller en mängd olika ämnen som kan bidra till kattens hälsa.

Produkten är extraherad från köttet från den grönläppade musslan. Det här gör att den till stor del är helt naturlig och innehåller sådant som katten skulle kunna äta i det vilda.

Precis som en del av kosttillskotten ovan innehåller denna glukosamin och kondroitin. Dessa ämnen bidrar som bekant till att bygga upp saker som brosk och senor runt kattens leder och minskar risken för åkommor som artros.

En annan sak som kan nämnas när det kommer till denna produkt är att den har en riktigt bra hållbarhet. Man har sett till att behandla den på ett sätt som gör att den inte oxiderar så lätt, vilket gör att hållbarheten ökar.

Utöver detta innehåller den också flera omättade fettsyror. Dessa ämnen kan bidra till att bilda celler och kroppsvävnad och stöder flera av kattens vitala funktioner. Den innehåller också naturligt taurin, vilket är ett ämne som kan göra så att hjärtat fungerar som det ska.

Detta kosttillskott går att få i riktigt stora förpackningar som gör att priserna sjunker ganska ordentligt per servering. Faktum är att du i en vanlig förpackning får med hela 400 serveringar till ett pris som inte överstiger andra märkens mindre förpackningar med speciellt mycket. Letar du efter ett allroundtillskott att ge din katt regelbundet och under lång tid är det här därmed ett ekonomiskt och riktigt bra alternativ.


Svenska DjurApoteket C-vitamin fodertillskott

Svenska Djurapoteket C-vitamin fodertillskott

Kolla priset hos:

Det här är ett mycket enkelt preparat som i första hand innehåller en enda aktiv substans. När du ger din katt denna produkt kommer den helt enkelt att få i sig C-vitamin. Mycket enkelt och ett bra alternativ för dig som vill att din katt ska få i sig mer C-vitamin. Som du kommer att märka nedan kan denna typ av produkter ha flera positiva effekter på din katt.

Denna vitamin har en mängd olika positiva effekter på katten. Bland annat bidrar den till att främja immunförsvaret och se till så att det fungerar som det ska. Det här ger ett gott skydd mot olika typer av sjukdomar och gör att det är större chans att din katt kan hålla sig frisk över tid.

Kosttillskottet ser också till att minska antalet fria radikaler i kroppen hos katten. Det här gör att man håller sig friskare. Det bidrar också vid uppbyggnaden av kollagen, så att ben och brosk håller sig på en bra nivå.

När vi kikar på priset på denna produkt är det inte den allra billigaste på marknaden. Men för dig som helt enkelt vill att din katt ska få i sig mer C-vitamin är det här en mycket enkel och smidig produkt som kan vara ett bra alternativ.


Aptus Multicat Tabletter

Aptus Multicat Tabletter

Kolla priset hos:

Det här är ett kosttillskott som innehåller över 10 olika mineraler och vitaminer som katten behöver. Ofta får katten i sig dessa ämnen genom kosten men i en del fall kan det vara bra att komplettera med en produkt som denna.

Om din katt äter en väldigt ensidig kost och endast får i sig samma saker varje dag kan ett multipiller som detta se till att täcka upp de behov katten har av vitaminer och mineraler. Också om katten precis fått ungar som den diar kan den behöva lite extra mineraler och vitaminer. Även kattungar kan må bra av ett tillskott som detta.

Fördelen med detta tillskott är den komplexa sammansättningen. Denna gör att du kan känna dig trygg med att katten får i sig allt den behöver när det kommer till vitaminer och mineraler och inte behöver drabbas av näringsbrist.

Nackdelen är att du själv behöver ha en hel del koll. Du måste ha kontroll över vad katten äter i vanliga fall så att den inte överstiger de gränsvärden som finns när det kommer till olika ämnen genom att äta denna produkt, eftersom det kan vara farligt.

Produkten kostar ganska lite per förpackning och varje förpackning innehåller väldigt många, över 100 piller. Med andra ord är det här en prisvärd och billig produkt som kan vara ett riktigt bra alternativ för den katt som exempelvis äter en ensidig kost. Värt att poängtera är att denna ska tas för att undvika näringsbrist, under speciella förhållanden och den är inget för katter som redan har en bra och balanserad kost.


Artemia Feline – Kosttillskott för kattungar och unga katter

Artemia Feline blandat katt kosttillskott

Kolla priset hos:

Detta kosttillskott är anpassat i första hand för kattungar och unga katter och kommer i form av ett pulver. Det är ett riktigt bra alternativ som innehåller mycket av det som katten behöver för att må bra. Med andra ord kan det här vara ett perfekt alternativ för dig som vill se till att din lite yngre katt får i sig allt den behöver.

Till att börja med innehåller detta tillskott en hög halt protein. Eftersom katter är rovdjur behöver de mycket protein och lite kolhydrater och att se till att din katt får i sig tillräckligt med protein är därför viktigt.

Pulvret innehåller också så kallade essentiella aminosyror. Aminosyror är något kroppen behöver för att skapa proteiner och de essentiella aminosyrorna är sådana kroppen inte kan skapa själv och därför behöver få i sig via kosten. Att se till att din katt får i sig dessa är därför viktigt för att den ska må bra och där kan detta kosttillskott hjälpa.

Basen till detta pulver är en viss typ av kräftdjur. Pulvret består till 100% av naturliga ingredienser och innehåller inga konserveringsmedel eller färgämnen. Med andra ord vet du vad det är du stoppar i din katt och du behöver inte oroa dig speciellt mycket för farliga ämnen.

En nackdel med denna produkt är att den inte kommer i en enorm förpackning. I den burk du köper finns ca 20 doser vilket gör att du ganska snart måste köpa mer igen. I övrigt är detta ett riktigt bra kosttillskott för dig som har en katt mellan 3 och 12 månader. 


När behöver katten kosttillskott?

Om din katt behöver kosttillskott eller inte beror lite på vilket kosttillskott vi pratar om. Många gånger räcker en balanserad kost, som gör att katten kommer att må bra.

Många kosttillskott är anpassade för specifika situationer, till exempel om katten har problem med lederna eller om den äter en väldigt ensidig och inte så näringsrik kost i övrigt. Det här innebär att man i övriga fall ska undvika att ge dessa kosttillskott till sin katt om den inte är i dessa specifika situationer.

Det finns också kosttillskott som man kan ge katten i förebyggande syfte, till exempel för att undvika att den utvecklar problem med lederna över tid. Dessa tillskott kan ges till katten i de flesta situationer.

Viktigt med kosttillskott är dock att se till att katten inte överskrider de gränsvärden som finns för olika ämnen. Se till att aldrig överskrida högsta rekommenderade dos och tänk också på vad katten äter o vanliga fall och vilka näringsämnen som finns i denna mat.

Så hittar du rätt kosttillskott till din katt

Att hitta rätt kosttillskott till din katt kan verka svårt. Som du sett i guiden ovan finns det ganska många olika produkter på marknaden som skiljer sig ganska mycket åt. Här kommer några bra tips som kan hjälpa dig på vägen.

Till att börja med är det bra att fundera över vilka behov din katt har, om den över huvud taget har några speciella behov. Om din katt till exempel har problem med lederna, eller har väldigt svårt att hantera stressiga situationer på ett bra sätt finns det kosttillskott för dessa tillfällen.

Om din katt inte har dessa specifika behov och du bara vill se till att den får i sig nyttiga vitaminer och mineraler bör du välja ett kosttillskott som i första hand verkar förebyggande. Att till exempel köpa något som ser till att bevara och stärka kattens leder kan till exempel vara en bra idé.

Ytterligare ett tips är att fundera över vilka ämnen och mineraler katten får i sig i sin dagliga kost och vilka du därefter kan behöva komplettera med. Utifrån detta kan du sedan bilda dig en uppfattning om vilka kosttillskott som kan vara aktuella.

Vi hoppas att dessa tips kan vara till hjälp och att du kan hitta det kosttillskott som blir allra bäst för just din katt!


Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inget betyg satt