Vissa säger att hunden är människans bästa vän, men där skulle vi faktiskt vilja göra en protest! För dig som har en katt, eller någon gång har haft en katt, vet du såklart om att det inte finns någonting som slår de små söta, fluffiga djuren. Katter är unika varelser med enorm självständighet och stora personligheter.

Det är ett perfekt sällskapsdjur som inte kräver så mycket, utan som mest finns där runt omkring dig och ger dig sällskap, en kompis eller bara någon att umgås med.

Våra husdjur är våra käraste ägodelar och det är viktigt att man ger dem all kärlek de behöver, såväl som tar hand om dem på rätt sätt för att de ska må bra. Katten ska ha vatten, vård och såklart mat – och det är det vi ska prata om i den här artikeln. För vad finns det egentligen för olika sorters kattmat på marknaden idag?

Finns det något alternativ som är bättre än ett annat och vad ska man egentligen välja till sin älskade kisse? Vi kommer att dela med oss av några fodervarianter som är bäst i test, samt ge er tips på en rad olika sorters foder som passar bra till olika katter, beroende på ålder, kön och eventuella åkommor.

Läs vidare för att ta del av den bästa maten för din katt just nu!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vilket kattfoder är bäst i test?

MUSH Vaisto helfoder är ett av de absolut bästa och mest näringsrika fodren du kan ge din katt. De innehåller kött, ben och organ och inga tillsatser!

MUSH Vaisto Cat Kitten Kyckling-Nöt

Majstor Vilt & Grönsaker Våtfoder är ett annat fantastiskt våtfoder på burk. Det har en hög kötthalt och inga onödiga tillsatser.

Majstor Vilt & Grönsaker Våtfoder kattmatsburk

Bland torrfodren rekommenderar vi Applaws Kattfoder som är ett högkvalitativt foder utan spannmål eller konserveringsmedel. Fullspäckat med kött och alla väsentliga aminosyror som katten behöver!

Applaws adult chicken torrfoder till katt

Om du är orolig för att katten äter för ensidigt eller missar viktiga näringsämnen kan du alltid köpa till ett extra kosttillskott för katter!

Recensioner av 12 olika kattfoder

Han pekar på matskål och katt tittar på

Det finns många olika typer av recensioner på nätet som listar olika varumärken och olika sorters kattmat. Man kan hitta bäst i test inom i princip alla kategorier, både torrfoder och blötmat. Vad just din katt behöver dock, det beror på många olika saker.

En hankatt och en honkatt behöver ofta olika mat, likaså behöver en kastrerad katt ofta annat foder än en okastrerad katt. Alla dessa faktorer spelar roll när du ska välja kattmat och om du är osäker kan det vara bra att kontakta din veterinär för att få en professionell rekommendation innan du köper något nytt.

Nedan följer en lista på hela 12 olika kattfoder från olika varumärken, som kan vara lämpliga för olika katter.

Se även vår artikel där vi går igenom vanliga livsmedel som är skadliga för katter!

MUSH Vaisto Cat Kitten Kyckling-Nöt

MUSH Vaisto Cat Kitten Kyckling-Nöt

Kolla priset hos:

En av de absolut populäraste sorterna av blötfoder till katt är den här från Mush! Ett helfoder som fungerar bra för såväl kattungar som vuxna katter.

Det innehåller kyckling och nötkött och är en solklar favorit för många katter runt om i landet.


Majstor Vilt & Grönsaker Våtfoder

Majstor Vilt & Grönsaker Våtfoder kattmatsburk

Kolla priset hos:

Det här blötfodret från Majstor är ett spannmålsfritt helfoder som är gjort för vuxna katter. Det innehåller 60% viltkött och det är ännu en av de mer populära sorterna där ute.

Det är dessutom bra för dig som inte gillar att din katt äter annat än vad den behöver.


Purina Gourmet Mon Petit

Purina Gourmet Mon Petit

Kolla priset hos:

Purina har länge varit ett av de ledande varumärkena för kattmat och det kommer inte som någon chock att även dem finns med på topp 3 av bäst i test.

Det här är deras Mon Petit blötfoder, som innehåller lamm och oxkött i en utsökt sås.


Hill’s Prescription Diet m/d Diabetes care

Hill's Prescription Diet m d Diabetes care

Kolla priset hos:

För dig som har en katt som har problem med glukostillförseln kan det här vara ett bra foder att testa. Det här är ett komplett dietfoder med smak av kyckling som är bra för katter som behöver en reglerad kost.

Det är tillverkat för vuxna katter och kan ofta rekommenderas av veterinärer för katter som har problem med diabetes eller behöver ett dietfoder i allmänhet.

Vi rekommenderar detta foder till dig som har en katt som lider av just dessa åkommor. Det bör dock inte användas av katter som är friska, då det kan störa deras naturliga glukostillverkning.


Carnilove Cat Anka & Kalkon

Carnilove Cat Anka & Kalkon

Kolla priset hos:

Det här torrfodret från Carnilove är framtaget speciellt för stora katter! Det innehåller anka och kalkon och ger din katt friska muskler, ett bra immunförsvar och en fin och glänsande päls.

Det här är kanske inte ett foder som innekatter, eller mindre katter bör äta – men för den stora utekatten som ständigt är på jakt är det här ett bra val.


Faunakram Våtfoder Premium Kvalité

Faunakram Våtfoder Premium Kvalité

Kolla priset hos:

Alla som har en katt vet om hur jobbigt (och äckligt) det är att behöva torka upp deras hårbollar. Det är ingenting som katter kan rå för, de behöver ju tvätta sig, men lika kul är det inte för husse eller matte som får kväljningar av att ens se hårbollen.

Om din katt ofta får hårbollar kan det här fodret vara en bra lösning! Det är ett komplett, spannmålsfritt våtfoder med smak av lax som har en praktisk anti-hårboll effekt som gör att din katt slipper hosta upp hårbollar stup i kvarten.


Bozita bitar i sås

Bozita kattmat

Kolla priset hos:

För den vuxna, aktiva katten kan det här fodret från Bozita vara ett bra val! Det här är ett fettsnålt foder med extra protein och tillsatt omega-3.

Det är ett våtfoder med smak av kyckling och nöt som bidrar till ett starkt immunförsvar.


Bozita Feline mix gelé

Bozita Feline mix gelé

Kolla priset hos:

Ytterligare ett foder från det svenska varumärket Bozita! Det här är ett våtfoder i gelé med olika smaker, såsom fisk, kött och kyckling.

Det är ett bra märke och ett bra foder för många olika katter och ett bra val för dig som inte har en katt med några särskilda behov.


Royal Canin Hairball Care

Royal Canin Hairball Care

Kolla priset hos:

Det här torrfodret från välkända och omtyckta varumärket Royal Canin är perfekt för katter över 12 månader gamla som har problem med hårbollar.

Det minskar uppkomsten av hårbollar och bidrar till en god tarmhälsa för katten – en win win för både husse och matte som inte vill torka hårbollar, och för katten såklart!


Blandpack: Wild Freedom torrfoder för katt

Blandpack Wild Freedom torrfoder för katt

Kolla priset hos:

För dig som är mån om att din katt får i sig naturliga råvaror, precis som de får i det vilda, kanske det här är ett foder för dig!

Det här är ett blandpack från Wild Freedom som innehåller ett spannmålsfritt foder i olika smaker, som efterliknar kattens naturliga diet.


Applaws adult chicken torrfoder till katt

Applaws adult chicken torrfoder till katt

Kolla priset hos:

Det här fodret från Applaws är ett naturligt foder, helt utan konserveringsämnen, färgämnen eller andra produkter som inte är bra för katten.

Det innehåller inte något spannmål och det är tillverkad för att efterlikna kattens naturliga diet. Fodret innehåller kött, kyckling och potatis – för ett bra immunförsvar och en fin päls.


Happy Cat Minkas Perfect Mix Fågel, Fisk & Lamm

Happy Cat Minkas Perfect Mix Fågel, Fisk & Lamm

Kolla priset hos:

Ett komplett och välbalanserat torrfoder för aktiva, vuxna katter som behöver sin dagliga dos av vitaminer och mineralen.

Det här fodret är verkligen ett bra val för dig som vill vara säker på att din katt får i sig alla ämnen som den behöver – för ett starkt och friskt immunförsvar.


Mush Vaisto Cat Nöt-Gris

Mush Vaisto Cat Nöt-Gris

Kolla priset hos:

Du kanske minns att vi pratade om märket Mush i vår bäst-i-test tidigare i artikeln? Det här är ytterligare en sort från samma märke som är otroligt populär!

Det innehåller nöt och gris vilket är perfekt för dig som inte vill ge katten kyckling. Ett komplett helfoder som är älskat av många katter.


Multibox Bitar i Gelé Kastrerad Katt

Multibox Bitar i Gelé Kastrerad Katt

Kolla priset hos:

För dig som har en kastrerad katt kan det ibland vara bra att ge den ett speciellt foder, som innehåller allt som katten behöver. Det här är en blandad box från populära märket Mjau som har vunnit många fina priser. Det innehåller blandade smaker och är perfekt för vuxna, kastrerade katter.


Faunakram Kattmat Premium Kvalité – för kattungar

Faunakram Kattmat Premium Kvalité - för kattungar

Kolla priset hos:

Om du är på väg att adoptera en liten kattunge kan det vara bra att se över vilket foder som just de minsta katterna behöver. Det här är ett komplett, spannmålsfritt torrfoder från märket Faunakram som är framtaget speciellt för kattungar. Det har en smak av kyckling och innehåller allt som kattungarna behöver för att växa sig stora och starka.


Vad ska maten innehålla för att tillgodose kattens behov?

Nu när vi har gått igenom några olika sorters kattmat kan det vara bra att vi berättar lite mer om vad kattmat faktiskt bör innehålla. Som vi nämnde tidigare varierar behoven från katt till katt, och beroende på om katten har någon åkomma eller specialbehov kan an behöver ge foder som rekommenderats av en veterinär.

Men för dig som har en till synes vanlig katt, som är frisk och inte kräver några speciella fodersorter finns det trots allt ett par saker som kan vara bra att tänka på. Katter är köttätare i grunden och det är viktigt att de får mat som innehåller kött, kyckling eller fisk för att deras behov ska tillgodoses.

Det är dessutom otroligt viktigt att deras foder innehåller vitaminer och mineraler, och gärna lite extra omega-3 eller andra viktiga ämnen. På grund av att katten blivit ett husdjur, och inte längre lever fritt som de gjorde förut, har deras behov också ändrats.

Idag behöver inne- och utekatter ett tillskott av vitaminer för att de ska få i sig allt de behöver och få ett starkt immunförsvar.

Oftast får katten i sig de flesta näringsämnena genom kattmaten, men vissa sorter innehåller inte lite mycket vitaminer som andra, därför är det bra att välja en sort som har så mycket bra näringsämnen som möjligt så att katten inte riskerar att bli sjuk eller får brist på något.

Hur ofta ska katten äta?

Hur ofta en katt bör äta är också en fråga som kan variera från katt till katt. Vissa ger sina katter mat en gång om dagen, andra flera. Men tumregeln är att en katt alltid ska ha tillgång till torrfoder och vatten, och sedan få en eller två portioner av blötmat under dagens gång.

För dig som har en katt som kanske inte är så stor i maten kan du dela upp en påse eller en förpackning med blötmat och ge en del på morgonen och en på kvällen.

Katter tar lätt efter våra vanor och det är lätt att deras matrutiner påverkas av oss. Alla som har katt är nog medvetna om att katten ofta börjar bli hungrig på morgonen, precis som oss människor.

Det kan därför vara bra att ge en portion blötmat på morgonen, följt av en portion till på kvällen för den katten som rör sig mycket och behöver lite extra mat.

Som vi nämnde tidigare i den här artikeln är det alltid bra att konsultera med en veterinär om du är osäker på vilken mat du ska ge din katt eller hur mycket. Katter kan ha olika behov och bara för att en utfodringsteknik och en sorts kattmat fungerar bra för en katt, behöver det inte betyda att det fungerar för en annan katt.

Se över vilka behov din katt har och prova dig fram! Utekatter behöver generellt sett lite mindre mat när den är hemma, på grund av att de jagar utomhus.

Innekatter däremot kan behöva stabila rutiner för att de ska må bra – de är ju trots allt inte ute på jakt på samma sätt. Så länge katten får mat, både torrfoder och våtfoder, och vatten varje dag så brukar den vara nöjd.

Så där har ni det! Vår stora guide för den bästa kattmaten. Vi hoppar att du har funnit den här artikeln hjälpsam och att du känner dig lite tryggare i ditt val av kattmat.

Och kom ihåg att alltid kontakta en veterinär om du är osäker kring mat eller andra saker för din katt – det är alltid bättre att vara på den säkra sidan när det kommer till våra små älsklingar.

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 1 / 5. Antal röster: 1

Inget betyg satt