En riktigt bra kattlucka kan göra att du och din katt får ett friare liv där både katten trivs bättre och du som ägare får mindre krångel i vardagen.

Att investera i en bra kattlucka kommer att göra att din katt kan röra sig helt fritt och att du som ägare inte behöver släppa ut den varje gång den ska ut eller in. Det är en av de saker som är värda att skaffa till katten, om din bostad har möjlighet.

En sämre kattlucka å andra sidan kan skapa problem. Till exempel riskerar den att försämra ditt hus effektivitet när det kommer till uppvärmning. Dessutom kan den släppa in regn och annat om vädret är dåligt.

I denna artikel har vi därför satt samman ett antal bra kattluckor som vi recenserar, så att du kan hitta den som passar allra bäst till ditt hem och din katt.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vilken kattlucka är bäst i test?

Vill du ha en modern smart kattlucka är det Sureflap Microchip du bör kolla in. Praktisk och säker lucka som kontrolleras genom ett chip som släpper in just din katt.

SureFlap Microchip Connect kattlucka

Vill du ha ett prisvärt och simpelt alternativ är det Trixie 4-vägs kattlucka det bästa alternativet. Populär och enkelt att använda.

Trixie Kattdörr 4-vägs med tunnel

Recension av 11 kattluckor

Vi har som sagt gått igenom ett antal bra kattluckor för att se vilken som är bäst i test och vilken som kan passa bäst till olika typer av katter och ägare.

I guiden nedan går vi igenom saker som pris och funktionalitet och jämför olika aspekter så att du kan hitta den bästa luckan till just din katt. Inte mindre än 11 riktigt bra kattluckor jämförs nedan, så du har goda möjligheter att hitta den perfekta modellen för just dig!

PetSafe Kattlucka S Extreme Weather

PetSafe Kattlucka S Extreme Weather

Kolla priset hos:

Som vi nämnt tidigare i artikeln kan en sämre kattlucka bidra till att energieffektiviteten i ditt hem kraftigt försämras. Här har vi en tillverkare som är medveten om detta och som därför tagit fram en kattlucka som ser till att hålla tätt både när det kommer till varma och kalla temperaturer.

Denna lucka har nämligen tre olika lager som gör att värmen hålls kvar bättre i huset. Den är heller inte utformad som många andra modeller med en hård svängdörr, utan är uppbyggd med mjuka klaffar. Detta gör både att det blir lättare för katten att ta sig igenom och att energieffektiviteten ökar.

Luckan passar de allra flesta katter i storlek och kan även användas till mindre hundar. Om din katt väger runt 7 kg eller mindre bör denna lucka kunna vara ett alternativ. Luckan har också en funktion för låsning som gör att du kan se till att din katt inte tar sig ut när du inte vill det, till exempel under natten.

När vi kikar på priset finns det både dyrare och billigare modeller. Med tanke på hur mycket pengar denna lucka kan spara dig när det kommer till energi, tycker vi att det här är ett riktigt prisvärt alternativ. Vi kan därför varmt rekommendera denna produkt till dig som vill ha en bra kattlucka till ett bra pris som dessutom är bra rent energimässigt.


CatMate Elite 355 – Elektronisk Kattdörr ID-chip

CatMate Elite 355 – Elektronisk Kattdörr ID-chip

Kolla priset hos:

Är du villig att betala lite extra pengar för en riktigt smart kattlucka med en mängd smidiga och smarta funktioner kan denna modell vara något för dig. Det här är en digital lucka som kan kopplas till din katts mikrochip och som har en mängd olika fördelar.

Till att börja med gör funktionen att du kan koppla den till kattens mikrochip att du kan se till att ingen annan katt tar sig in i huset. På så sätt kan du känna dig tryggare som ägare.

En annan sak som är riktigt bra med denna lucka är att du kan ställa en timer på den. På så sätt kan du bestämma vissa tider som katten kan gå ut eller inte. Perfekt om du till exempel vill att katten ska hålla sig inne på natten, men är orolig för att glömma att låsa din kattlucka.

Du kan också på luckan se om din katt är inne eller ute. På så sätt kan du vara säker på var du har din katt, utan att behöva leta i hela huset.

När vi kikar på priset sticker denna modell tyvärr iväg en hel del. Även om priset är rimligt med tanke på att detta är en riktigt avancerad modell är detta kanske inte så konstigt och är du beredd att betala lite mer kan den vara värd pengarna.

En sak som är värd att nämna när det kommer till priset är att produkten blir med prisvärd om din katt redan är märkt med mikrochip. Om den inte är det måste du nämligen köpa till en ID-bricka anpassad efter denna lucka, vilket såklart kommer att bli lite av en extra utgift.


Trixie Kattdörr 4-vägs med tunnel

Trixie Kattdörr 4-vägs med tunnel

Kolla priset hos:

För dig som har en lite tjockare dörr eller vägg som kattluckan ska installeras i kan denna modell vara ett bra tips. Den är designad som en tunnel med öppning i båda ändarna. På så sätt är den inte ett alternativ för tunnare dörrar, utan snarare som sagt för tjockare väggar eller dörrar.

Den kommer med flera smarta funktioner. Bland annat går den att låsa och öppna på inte mindre än fyra olika sätt.

Du kan välja om katten bara ska kunna gå ut, om luckan ska vara helt låst, eller helt öppen eller om katten bara ska kunna komma in. På så sätt kan du lättare kontrollera var din katt är och se till att den till exempel får sin dagliga motion och tid utomhus. Detta styr du smidigt med hjälp av ett snyggt vred. 

En annan sak som är bra med denna modell är att den är anpassad med gummitätningar som gör att den håller tätt mot väder och vin. På så sätt ser du till att inte släppa ut all den energi som krävs för att värma upp huset.

Den är också utrustad med en magnetfunktion som gör att det krävs lite kraft för att öppna luckan. På så sätt kommer den inte att stå och slå i vinden. Utöver detta är luckan också riktigt snygg och kommer att smält in väl i de allra flesta hem.

När vi kikar på priset är denna modell faktiskt riktigt billig. Den slår de allra flesta modellerna i denna guide i pris och kostar många gånger mindre än en del dyrare modeller. Har du en tjockare vägg eller dörr där du ska installera en kattlucka är det här en modell vi därför varmt kan rekommendera.


Kattlucka Staywell aluminiumram

Kattlucka Staywell aluminiumram

Kolla priset hos:

Om du vill ha en riktigt tålig lucka för din katt som kommer att hålla bra över tid, även med en frekvent användning kan denna modell komma väl till pass. Den har nämligen en aluminiumram som gör att den är mer robust och gedigen än många andra modeller i denna guide. Perfekt om du till exempel har många katter som tillsammans kommer att slita på luckan en hel del.

Denna modell är designad med en mjuk dörr i mjukare plast, istället för en hård svängdörr vilket kanske är vanligare. Detta gör att den till exempel inte låter lika mycket. Om du har många katter eller en katt som ofta använder luckan kan detta vara skönt för dig som ägare eftersom det minskar volymen i hemmet.

En sak som är lite osmidig med denna lucka är dock att den är ganska krånglig att låsa. Du måste själv sätta på en medföljande platta som monteras framför den ordinarie. Jämfört med att vrida på ett vred vilket är en lösning många modeller erbjuder är det här såklart ganska krångligt.

Tyvärr sticker denna lucka också iväg en del rent prismässigt. Den har kanske inte tillräckligt många smarta funktioner och egenskaper som gör att den sticker ut för att backa upp detta pris. Vi tycker därmed tyvärr att det kanske inte är den allra mest prisvärda modellen i denna guide.


SureFlap Microchip Connect kattlucka

SureFlap Microchip Connect kattlucka

Kolla priset hos:

Obs! Tänk på att du måste köpa själva HUB:en separat. Den fungerar både till SureFlap kattlucka och deras automatiska feeder!

Vill du ha en toppmodern kattlucka till din katt kan denna modell vara det rätta för dig. Den har en mängd smarta funktioner som gör att den sticker ut från mängden. En riktigt bra lucka som dock kostar en hel del och ett alternativ för dig som är beredd att betala lite extra.

Denna kattlucka kan styras från en app i din mobil. Med denna app kan du bland annat kontrollera när katten ska släppas ut eller in och du kan välja att låsa eller låsa upp luckan från olika håll.

Appen gör också att du kan se när din katt är hemma eller inte. Med andra ord kan du smidigt se till att din katt mår bra, även när du inte är hemma. Perfekt för dig som lätt blir orolig och undrar hur din katt har det.

Precis som en av modellerna ovan ser denna till att inte släppa in några andra katter, eller andra djur som inte hör hemma i ditt hus. Detta gör den tack vare att den känner igen mikrochipet på din katt. Du kan lägga till upp till 32 stycken katter i detta system. På så sätt behöver den som har många katter inte oroa sig för att luckan inte ska räcka till.

Det är kanske föga förvånande att en lucka som denna kostar en hel del. Med en mängd smarta funktioner sticker den verkligen ut på marknaden och erbjuder något extra. Det är dock inte alla som är reda att betala de summor som denna modell går på, för en kattlucka.

Men vill du ha en av de bästa modellerna på marknaden kan och är värd att investera lite extra kan denna kattlucka vara något som gör livet med katt så mycket enklare. Ett det här är en av de bästa modellerna i denna guide och om du har råd en produkt som vi varmt kan rekommendera.


Ferplast Hund- och Kattdörr Swing 1

Ferplast Hund- och Kattdörr Swing 1

Kolla priset hos:

Här har vi en lite enklare kattlucka som passar dig som inte vill lägga ut allt för mycket pengar på en lucka till din katt. Den ganska enkla designen är ganska snygg, men det syns tyvärr att man sparat in lite även på detta område. På inget sätt en ful kattlucka, men kanske inte del allra mest exklusiva.

Man har sett till att utrusta denna modell med ett tvåvägslås. Detta innebär att du antingen helt kan stänga eller helt öppna denna. Det kan såklart vara bättre med en modell som har fyrvägslås, där du kan stänga luckan åt ett håll om du vill. Å andra sidan har denna lucka ett smidigt reglage som gör att den är enkel att låsa.

När det kommer till att vara energieffektiv bör du heller inte förvänta dig alldeles för mycket av denna lucka. Det är en billigare modell och du får tyvärr räkna med lite mer drag.

När vi kikar på priset är det här som sagt en ganska billig modell som gör att du kan spara in en hel del. Även om den inte är den mest exklusiva på marknaden kan den göra stor skillnad mot att inte ha en kattlucka alls. Om du ska installera din första kattlucka för att se hur det är kan denna modell alltså vara en smart instegsvariant.


Qiuqiu Husdjursdörr, chip-aktiverad kattlucka

Qiuqiu Husdjursdörr, chip-aktiverad kattlucka

Kolla priset hos:

Här har vi en mörkare kattlucka som kan passa perfekt om du ska installera den i en lite mörkare dörr. Denna modell har en brun, snygg ram som kommer att smälta väl in i de flesta dörrar, men extra bra i dörrar av mörkare trä.

Modellen är smidig att installera. Den kommer nämligen med alla spikar och annat du behöver för monteringen vilket såklart är ett stort plus. På så sätt kan du montera den direkt vid leverans.

Ett problem med många kattluckor är att de låter mycket och därför kan vara ett störande moment i vardagen. Fördelen med denna är att man har speciella kuddar eller borst runt hela luckan som gör att ljudet dämpas och att den inte låter lika mycket.

Denna modell är utrustad med två olika lägen, öppen eller låst. Du kan alltså inte välja om du vill att din katt bara ska kunna gå ut eller bara in. På detta område finns det alltså andra modeller som erbjuder mer.

När vi kikar på priset på denna är det dyrare än en del andra lite enklare varianter. Med tanke på att denna modell inte har speciellt många funktioner som gör att den sticker ut så mycket från mängden är det kanske inte det allra mest prisvärda alternativet.

Men om du fastnar för den mörka designen och tror att den skulle passa bra i ditt hem kan det såklart vara värt att lägga några kronor extra.


Kattlucka Sureflap Microchip

Kattlucka Sureflap XL brun

Kolla priset hos:

Här har vi ytterligare en modell med en mörk design, men denna gång en lite mer avancerad variant. Denna har nämligen precis som en del varianter ovan en inbyggd funktion som gör att den kan läsa av kattens mikrochip och låsa dörren mot andra djur. På så sätt kan du se till att hålla både ohyra och andra katter ute från ditt hem.

Fördelen med denna modell är att den är kompatibel med alla europeiska mikrochip. Oavsett vilken märkning din katt har kan den alltså läsas av med hjälp av denna kattlucka.

Det här är en lite större kattlucka och för dig som har svårt att hitta en modell som är tillräckligt stor för din katt kan denna modell vara ett alternativ. Den kommer med en brun ram och passar därmed extra bra in i dörrar eller väggar som är gjorda i ett lite mörkare trä.

Luckan har ett fyravägs lås. Det här betyder att du kan välja att låsa eller öppna helt, eller ställa in luckan så den bara kan öppnas inåt eller bara utåt. Dessutom kan du ställa in en timer för att se till att katten bara kan ta sig ut eller in på vissa tider.

En annan positiv sak med denna lucka är att den är utrustad med en magnet som gör att den inte står och slår i blåsigt väder utan håller tätt.

Prismässigt ligger denna lucka ungefär där man kan förvänta sig för en modell med smarta tekniska funktioner. Det är inte den dyraste på marknaden, men den kostar mer än de flesta. Om du har en mörkare dörr och vill ha en smart kattlucka med smidiga funktioner kan vi varmt rekommendera denna modell.


Staywell Lucka 400 Magnet

Staywell Lucka 400 Magnet

Kolla priset hos:

Staywell kommer här med en lucka som på ett enkelt och smidigt sätt ser till att bara din katt kommer in i huset, utan att kosta några enorma summor. Med andra ord ett bra budgetalternativ för dig som vill ha en säker kattlucka till ett riktigt bra pris.

Denna modell fungerar med hjälp av magneter. En liten magnet monteras i kattens halsband och känns igen av kattluckan när katten ska ut eller in. På så sätt kan du vara säker på att ingen ohyra eller andra obehöriga husdjur tar sig in i ditt hus.

Luckan har ett tvåvägslås som gör att den går att låsa eller öppna helt, men inte bara åt ett håll. Om du bara vill att din katt ska kunna kimma in eller bara komma ut kan det alltså vara en bra idé att kika på en annan modell.

Denna kattlucka kommer som sagt till ett bra pris. Tack vare en enkel och smidig design med en smart funktion med magneten har denna tillverkare lyckats ta fram en smart och säker lucka till ett bra pris. Den kostar inte speciellt mycket mer än en del andra enklare modeller och kan därmed vara ett bra alternativ för dig som vill ha en riktigt säker och bra lucka till ett bra pris.


Varför är det bra att ha en kattlucka?

Att ha en kattlucka i hemmet är bra av flera olika anledningar. Oavsett om du redan är övertygad om detta eller inte kan det vara bra att läsa råden nedan för att se alla de fördelar som en kattlucka kan ha både för dig och för din katt.

En kattlucka gör för det första att din katt blir mer fri. Katter är rovdjur som behöver vara aktiva för att må bra. Att katten kan följa sina impulser och gå ut när den känner för det kommer att göra att den trivs och mår bättre.

Chanserna att den får all den motion den behöver är också större med en bra kattlucka. Speciellt med en modell som du kan stänga åt ena hållet för att se till att katten stannar utomhus under vissa tider kommer att tvinga den till att vara lite mer aktiv, vilket i de allra flesta fall är positivt.

En annan fördel är att det hela blir så mycket smidigare för dig som ägare. Du behöver inte ha en katt som står och jamar vid dörren dagarna i ända utan kan smidigt sköta ditt. Du behöver heller inte vara hemma för att katten ska kunna ta sig ut och du kan därmed blir mer fri i din vardag och inte behöva oroa dig lika mycket.

Om du väljer en av de mer moderna modellerna av kattlucka kommer den också med fördelen att du hela tiden kan ha koll på var din katt är. Du kan se på luckan om katten är inne eller ute och på så sätt känna dig mer trygg med var din katt håller hus.

För att sammanfatta det hela finns det en mängd olika fördelar med kattlucka som gör livet så mycket smidigare för såväl ägare som katt. Vi kan varmt rekommendera alla kattägare att noga överväga om kattlucka kan vara något för dig. Det kan göra stor skillnad i vardagen och göra livet såväl smidigare som tryggare.

Att tänka på när du monterar in en kattlucka

Att montera en kattlucka är inte alltid helt enkelt. I de allra flesta fall behöver du såga hål i antingen dörren eller väggen för att luckan ska få plats. Det är därför ganska viktigt att det blir rätt och att allt stämmer. Här kommer därför några tips på saker du bör tänka på.

Till att börja med kan det vara bra att mäta din katt för att se till att du köpt en tillräckligt stor kattlucka, helst innan du köper den men i alla fall innan monteringen. Om luckan är för liten får du helt enkelt se till att köpa en större modell.

En kattlucka är ett ganska stort ingrepp på dörren och det är därför viktigt att det blir snyggt. Det smartaste är att sätta den på mitten av dörren, lika långt ifrån båda långsidorna. Se till att mäta upp detta avstånd ordentligt så att luckan verkligen hamnar på mitten och chansa helst inte med ögonmåttet.

Se också till att ha en ganska stor borr. Denna använder du för att borra hål i de fyra hörn där kattluckan ska sitta. Att ha en tillräckligt stor borr är viktigt för att du ska kunna komma igenom med sticksågen i början.

Vi hoppas att dessa tips varit till nytta för dig. Med hjälp av tipsen ovan och den omfattande guiden hoppas vi att du har allt du behöver för att både montera din kattlucka, men också hitta rätt modell som blir det allra bästa för just dig och din katt.

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt